Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung universal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
  • EN
Betoane

10 greşeli făcute la turnarea betonului – partea a doua

by Alexandru Şerbuţă august 14, 2019 No Comments
10 greşeli făcute la turnarea betonului - partea a doua

Acest articol este partea a doua care explică cele 10 greşeli făcute la turnarea betonului. Această parte este un pic mai complicată și mai lungă din punct de vedere cronologic. Spun asta pentru că implică turnarea, adică partea complicată sau dificilă, dar și finisarea. Finisarea este partea care implică niște pregătiri un pic mai îndelungate. În trecut exista un singur articol despre greşelile făcute la turnarea betonului și avea 9 părți.

Am rupt articolul în două bucăți și am mai adăugat un subpunct care explică acoperirea betonului la ceva timp după turnare. Acoperirea betonului și îngrijirea lui după ce a făcut priză este la fel de importantă ca și pregătirile înainte de turnare. Fără acoperirea lui, vor apărea crăpături superficiale.

6. Lipsa distanţierilor din cofraj și de pe armatură

La turnarea, vibrarea, compactarea betonului se vor exercita niște forţe asupra armăturilor. Dacă ele nu sunt bine securizate, legate și distanțate de cofraje, atunci vom ajunge să turnăm un beton care nu conlucrează cu armătura sau care eșuează total. Aş putea spune că turnarea betonului în locurile greşite sau amplasarea greșită a armăturii în cadrul elementului constructiv poate reprezenta cea mai mare greşeală din cele nouă expuse aici. Spun asta pentru că îţi oferă impresia că este un beton sigur şi solid, deşi lucrurile nu sunt aşa.

Motivul este că odată întărit, în forma greşită, adică fără armatură înglobată cu acoperirea recomandată a armăturii este extraordinar de greu să mai repari greşeală. De cele mai multe ori este necesară demolarea turnării greşite şi înlocuirea ei, sau îmbrăcarea ei cu altă turnare. Acest lucru este deseori enorm de scump, iar el poate duce proiectul la faliment din cauză costurilor şi a întârzierilor.

De aceea, de cele mai multe ori se ignoră şi gata, în speranţa că poate să devină problema altcuiva pe viitor. Se caută ascunderea defectelor. Aceste defecte sunt un obicei pentru cartierele bucureștene construite după 89. Mortarul de reparație este cheia. Distanșierii de beton sunt scumpi și de aceea se trece la proiect fără prezența lor.

7. Vibrarea incorectă sau nevibrarea betonului

Vibrarea betonului are un rol determinant în atingerea unor rezistențe corespunzătoare ale betonului întărit. Prin vibrare se elimină aerul existent în masa betonului proaspăt producându-se astfel compactarea acestuia. Pentru betonul turnat în șantier vibrarea se execută cu vibratorul intern. Timpul de vibrare este strâns legat de lucrabilitatea betonului. În mod evident, un beton fluid va avea nevoie de un timp scurt de vibrare 5-10 secunde în timp ce un beton foarte vârtos are nevoie de 1,5 – 2 min.

În acelați timp, vibrarea excesivă este nocivă, producând separarea laptelui de ciment faţă de agregate și conducând în final la segregări. Vibrarea incorectă înseamnă să atingem armătura sau pereții cofrajului. O altă dovadă a unei vibrari incorecte este atunci când târâm capul vibrator prin beton și lăsăm goluri de aer mai mari decât erau înainte să ne apucăm de vibrat. Capul vibrator se scufundă încet de sus în jos.

Turnare placă beton și vibrarea betonului cu vibrator electric submersibilNiciodată nu se va plimba capul vibrator în lungurul elementelui de beton. Vibrarea se face în pași mici mărunți. Adică se toarnă o cantitate de beton și apoi se vibrează. Greșeala des întâlnită este că de regulă se toarnă tot betonul și după se vibrează la suprafață cât se pot introduce capul vibrator. Problema e că acest beton nu va putea evacua aerul din straturile adânci ale turnări și oricum nu poți simți ce faci cu acel cap vibrator când îl scufunzi așa de mult în masa betonului.

8. Turnarea betonului pe caniculă

La temperaturi ridicate, exista riscul ca o parte apa din betonul proaspăt sa se evapore. În plus, timpul de priza a betonului este redus, adică betonul se întărește mai repede. Aceste fenomene produc contracții mari ale betonului la întărire care la rândul lor conduc la o fisurare puternică a elementelor de beton. Betonul oricum se încinge când se întăreşte, îi spunem că se hidratează, iar un beton de bună calitate este cel hidrotehnic, adică un beton cu căldură mică de hidratare.

Dacă betonul se încinge mult şi pierde repede apa din el, va fi un beton poros, fisurat şi de proastă calitate. Pentru combaterea efectelor negative pe care turnarea pe timp foarte călduros le are asupra betonului, se iau măsuri de protecție împotriva expunerii directe la soare a betonului proaspăt turnat până la 6 zile după turnare. Prin utilizarea rogojinilor care ţin umbră sau amplasarea unei folii de PVC negru şi opac care sigilează şi umbresc turnarea, o să limitaţi aceste efecte negative.

Stropirea betonului după ce a început un pic să se întărească este o idee proastă, nu faceţi asta. Dacă aveţi un buget mic şi o logistică sau planificare inexistentă, puteţi improviza prin amplasarea unor covoare vechi sau haine din bumbac. Se poate stropi pe întreaga suprafaţă a turnării, dar pe aceste haine. Niciodată să nu recurgeţi la stropirea directă a betonului în primele 2 zile de la turnare.

9. Turnarea pe timp friguros şi măsurile de protecție

Betonul proaspăt turnat la temperaturi sub 0 grade, poate să înghețe. Apa care încă nu este legată chimic, își va mări volumul producând fisurarea elementului de beton. Betonul proaspăt care a fost afectat de îngheț va avea rezistența la compresiune mult diminuată. De cele mai multe ori un element de beton afectat de îngheț la turnare este compromis. Pe timpul iernii se poate turna beton, chiar și la temperaturi negative.

Ai însă nevoie să te pregătești în prealabil. Afară pot fi oricâte grade doriți, dar dacă betonul și cofrajul are peste 5 grade, iar temperatura asta se menține pentru cel puțin 72 ore. Asta înseamnă încălzire asistată, atunci puteți să turnați și iarnă beton. Altfel nu se poate. Există o excepție. Datorită faptului că reacția de hidratare a cimentului este exotermă, la temperaturi mai ridicate de -3 C nu sunt necesare măsuri speciale, mai ales dacă turnare se face în elementele masive, stâlpi, grinzi, fundații.

Măsuri speciale înseamnă preîncălzirea agregatelor, prepararea cu apă caldă și adăugarea de anumiți aditivi se poate turna beton și la temperaturi sub -3 C. Împreună cu izolarea cofrajelor, turnarea de beton proaspăt încălzit are menirea de a menține în masa betonului o temperatură pozitivă şi cât mai constantă până la întărirea betonului.

10. Neacoperirea betonului după turnare

Presupunând că s-a făcut totul corect până în acest moment, neacoperirea betonului nu este o tragedie. Însă evaporarea accelerată a apei din beton va duce la fisuri superficiale care pot deveni structurale și la un beton cu porozitate mare. Adică acest beton se va degrada foarte repede. Cea mai mare problemă este faptul că betonul nu ajunge la potențialul specificat în proiect. Adică cimentul din compoziție nu va avea timp să lege compoziția amestecului de beton. Stropirea betonului nu ține loc de acoperire.

Primesc deseori mesaje care explică faptul că betonul a fost stropit și tot a crăpat. Este normal, nu ai cum să înlocuiești apa care iese din beton. Trebuie să prevenim uscarea timpurie. Ideea stropirii betonului presupune că dacă pui destulă apa la suprafață, apa din interiorul betonului nu va mai pleca. Însă odată ce a plecat, nu ai cum să o mai bagi la loc. Chiar dacă betonul acționează ca un burete și trage o anumită cantitate de apă. Dacă trage, atunci înseamnă că deja este dezhidratat și că ceva s-a făcut greșit.

Acoperirea plăcii de beton armat cu o folie de PVCProducătorul de beton pune suficientă apă în compoziția betonului. Adăugarea ape pe beton sau în beton pentru a ajusta compoziția betonului este incorectă. O ultim lucru pe care vreau să-l explic este răcirea betonului. Dacă betonul este acoperit și turnăm apă peste folia groasă de PVC, atunci vom ajuta betonul să nu se încălzească prea mult. Acesta este un lucru bun. Vara vom utiliza folie transparentă sau albă. Iarna vom utiliza folie PVC neagră. Folia neagră va ajuta betonul să nu înghețe așa de repede după priză. Iarna nu se toarnă apă pe folia de PVC de culoare neagră.

10betongreşeliturnare

  • Previous De câți oameni ai nevoie pentru a turna o placă de beton peste sol?4 luni ago
  • Next Construcții din prefabricate de beton vs. construcții din oțel4 luni ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Facebook

Newsletter

Postări recente

  • Care este numărul de prize necesare într-o clădire rezidențială? 04/12/2019
  • Cum funcționează roțile fierăstrăului cu bandă sau cu panglică? 27/11/2019
  • De ce face scânteie întrerupătorul de la lumină? 20/11/2019
  • Care este puterea maximă pentru întrerupătoarele din locuință? 15/11/2019
  • Cum se dimensionează corect scara dintr-o locuință? 28/10/2019
  • Cum putem răci locuința prin intermediul unui calorifer? 24/10/2019
  • Cum funcționează un calorifer cu apă caldă? 21/10/2019
  • Temperatura solului în funcţie de locaţie, adâncime şi anotimp 14/10/2019
  • Avantajele unei hale industriale construite din beton armat 12/10/2019
  • Ce este adâncimea de îngheț și cum ne raportăm la ea? 05/10/2019
  • Construcții din prefabricate de beton vs. construcții din oțel 15/09/2019
  • 10 greşeli făcute la turnarea betonului – partea a doua 14/08/2019
  • De câți oameni ai nevoie pentru a turna o placă de beton peste sol? 06/08/2019
  • 10 pași pentru turnarea plăcilor de beton peste sol – partea a doua 05/08/2019
  • Cum este o clădire pe structură ușoară diferită de cele tradiționale? 26/06/2019
  • Cât costă să construiești o hală de 50 mp? 19/06/2019
  • Diferenţa între tensiunea de fază şi tensiune de linie 17/06/2019
  • Care este numărul de europaleți care încap pe un TIR? 07/06/2019
  • Care sunt dimensiunile ușilor de garaj? 05/06/2019
  • Avantajele şi dezavantajele tipurilor de transformatoare 03/06/2019

Informaţii utile

  • Despre mine

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Europrofile
  • Definiţii

Ţinem legătura

  • Facebook
  • Pinterest
  • Contact
  • Politică de confidenţialitate
  • Termeni şi condiţii
  • Contact
  • Harta site-ului
ipv6 ready