Lucrurile pe care trebuie să le evitați atunci când doriți să cumpărați o structură metalică nu sunt chiar evidente. Se pot învăța din experiență, dar după ce ai greșit faptul este consumat. Această greșeală te va costa de la câteva mii până la câteva zeci de mii de euro. Este evident că se pot face mai multe greșeli într-o singură tranzacție. Și de obicei aceste greșeli chiar se fac toate într-o singură tranzacție. Cele mai dureroase greșeli nici măcar nu sunt legate de preț, ci sunt legate de funcționalitatea halei.
[adinserter block=”3″]
Scriu acest articol din fustrare. Fustrare care apare când un potențial client vine cu o frică activă și un grad de paranoia după una sau mai multe experiențe neplăcute. Mulți dintre ei au fost consiliați prost pentru a servi un scop egoist al producătorului. Din când în când dau peste producători și producători care sunt pur și simplu toxici. Ultimul paragraf va descrie situația și eventuale modele de conversație cu acești consultanți sau vânzători. În continuare vom vedea care sunt cele 5 greșeli pe care trebuie neapărat să le evitați în relația cu așa-ziși constructori de structuri metalice.
1. Nu accepta prima ofertă pe care o găsești!
Atunci când dorești să achiziționezi o structură metalică este foarte probabil că te vei intra pe internet și vei căuta într-un motor de căutare sau pe un site de anunțuri gratuite. Acolo o să găsești fel de fel de oferte. Majoritatea vor fi oferte nerealiste venite din parte unor oameni care își rotunjesc veniturile cu lucrarea ta. Practic aceste oferte reprezintă un pericol și Sunt mai multe tipuri de periculoși. Cei mai puțin răi sunt cei care încearcă să-ți vândă un produs de care nu ai nevoie, pe care deja l-au produs și pe care nu au reușit să-l plaseze. Cei mai răi sunt cei care fug cu avansul chiar dacă au firmă și au încheiat un contract.
[adinserter block=”3″]
În faza inițială este important să nu te grăbești. Recomand să cereți cel puțin 20 de oferte. Deși nu aveți cum să știți asta, sunt unii jucători pe piață care au mai multe pagini de prezentare. Alții au un site de prezentare și fac o ofertă, dar mai au și alte oferte pe paginile de anunțuri gratuite. Încercați să obțineți oferte pe mail, adică în scris, de la firme care au domeniu.ro și email oficial, nu cu yahoo sau gmail. Oricine poate să se dea un producător în condițiile în care o adresă de email este gratuită și la îndemâna oricui.
În cazul în care sunt probleme legale și contratuale, aceștia pot spune că acea adresă de email nu este a lor și că ei nu au făcut acea oferă comercială. Mare atenție, 1 din 10 firme nu vor livra ce au promis. Același lucru este valabil cu site-urile de prezentare care nu au datele firmei pe site. Vă puteți uita la secțiunea de contact și o să puteți observa datele firmei ( CUI, adresă, număr de telefon fix, email@domeniu-lor.ro ). Dacă nu au aceste detalii, atunci fugiți cât vedeți cu ochii.
2. Asigură-te că ai voie să construiești înainte să plătești ceva cuiva!
Firma sau persoana fizică autorizată care construiește structura metalică trebuie să se ocupe de tot proiectul. Ei au responsabilitatea să se ocupe de partea de inginerie și proiect. Asta înseamnă că vor aplica pentru autorizație de construcție pentru structura care urmează să o livreze. O astfel de entitate economică deja cunoaște un arhitect și un inginer cu care a mai lucret și care sunt capabili să livreze la rândul lor. Să nu cădeți în capcana în care contractul pe care l-ați semnat înseamnă doar că firma de construcții are doar responsabilitatea de a achiziționa oțelul și panourile termoizolante pe care le și fabrică. Contractul trebuie să fie în așa fel încât tu să plătești și să vezi o structură care stă în picioare și care este legală.
O firmă serioasă va include în contract următoarele servicii: discuția inițială cu consultanța de rigoare, enunțarea proiectului de construcție și autorizarea lui, achiziția oțelului, transportul materialului și fabricarea elementelor constructive, transportul elementelor constructive în locația finală și montajul complet. Serviciile de consultanță pot fi contra cost sau pot face parte dintr-un pachet complet de management. Recomandarea mea este să luați întotdeauna consultanța din altă parte, iar acea persoană să fie tot timpul cu ochii pe proiect în interesul tău.
3. Asigură-te să știi ce vrei înainte să contactezi firma de construcții!
Este foarte important să știi ce vrei. Forma, suprafața, înălțimea, numărul de uși auto sau pietonale, număr de ferestre și cupole, tipuri și număr de suporți sunt doar unele detalii pe care trebuie să le știi înainte să ceri vreo ofertă. Furnizorul o să încerce să-ți vândă ce e ușor pentru el să producă. Unii nu au factori de producție suficienți pentru a livra un proiect și vor încerca să te influențeze spunând că nu se poate sau că ar costa exagerat de mult oriunde ai merge. Când știi ce vrei o să ai de câștigat în privința ofertei primite. Deseori furnizorii vor transmite oferte umflate cu 10-20% doar pentru că au un client nehotărât.
[adinserter block=”3″]
Ei vor presupune ce-i mai rău pentru a se asigura că nu vor fi nevoiți să schimbe oferta când o să începi că vrei diverse accesorii precum o cupolă pe acoperiș sau o fereastră mare în locul unde trebuia să fie o contravântuire. În articolul Cea mai eficientă formă pentru o structură metalică* am vorbit despre clădiri metalice cu un preț foarte redus. Cred că ar trebui să porniți de la acea formă și să dezvoltați pe măsură ce aveți nevoie de alte accesorii și funcționalități. De exemplu, poate vă este necesar un pod rulant sau doriți un acoperiș drept pentru amplasarea panourilor fotovoltaice.
4. Asigura-te că înțelegi ce este inclus și ce nu!
În mod normal, un furnizor de structuri metalice nu știe să livreze corect toate aspectele pe care tu le ceri. El va apela la parteneri. Interesul lui este să lucreze cu parteneri pentru a putea să-și vândă el partea de confecții metalice structurale. Dacă poate să-și vândă partea de structură el va face tot posibilul să se limiteze doar la asta. Ca beneficiar trebuie să iei decizia de a impune faptul că vrei să achiziționezi o construcție metalică sau să-i cauți singur pe ceilalți furnizori. Recomandarea mea este să ceri o structură metalică completă. Altfel este posibil să te întinzi cu construcția pe ani de zile și să blochezi bani într-o structură care ruginește în curte.
Problemele apar cel mai des la pardoseala de beton elicopterizat. Majoritatea firmelor care fac reclamă la structurile lor metalice vor avea o poza a produsului finit. Aproape întotdeauna o să vedeți fundații sau pardoseală de beton armat elicopterizat. Asigura-te că această pardoseală și serviciile complete de punere în operă sunt incluse în contact. Apar multe probleme între pardoseala de beton și stâlpul de oțel al construcției metalice. În articolul Interacțiunea între fundație, stâlp și placa elicopterizată de beton am explicat cum se construiește corect. Nu lăsa firma care îți construiește clădirea metalică să construiască și să monteze o structură fără să țină cont de placa de beton pe care o să-ți desfășori efectiv activitatea.
5. Nu plăti un avans prea mare!
Nu plăti un avans prea mare de la început. În mod normal, un producător de structuri metalice care este serios nu îți cere un avans mai mare de 20% din suma totală. Niciodată să nu plătești un avans mai mare de cei 20%. Sunt cei despre care vorbeam mai devreme, care nu au scule, unelte, un loc unde să fabrice construcția sau experiența necesară pentru a duce proiectul la bun sfârșit. Aceștia vor cere un avans foarte mare pentru că nu au o relație cu producătorul de oțel care să le permită credit furnizor pe durata construcției. Un alt motiv pentru care vor cere un avans așa de mare este faptul că vor învăța pe costul tău. Vor experimenta cu mai multe unelte pe care nu știu cum să le utilizeze și vor învăța să sudeze la primul lor contract. Este trist și periculos, dar adevărat.
[adinserter block=”3″]
Unii producători vor cere ca tu să plătești suma întreagă a contractului sub forma de scrisoare de garanție la bancă. Vor face asta pentru a se asigura că ai banii suficienți pentru întreg proiectul. Acest comportament este tipic firmelor serioase care nu vor să piardă timpul cu clienti neserioși. Întreaga sumă este depozitată în bancă, iar ea are un cost relativ mic. Banii sunt eliberați conform contractului pe măsură ce etapele de construcție sunt finalizare în mod corect și la termen. În acest caz este nevoie de un contract chiar mai amănunțit cu desene și termene exacte de execuție. Banca împiedică clientul să se mai retragă financiar din afacere, dar nici nu va plăti contractul în cazul în care furnizorul calcă greșit.
Bună ziua ,
Pt a nu face o greșeală doresc sa va întreb ce profil HEB ar trebui sa cumpăr pt a folosi ca și susținere transversala a planseului de la mansarda și care sa fie distanta intre profile ?
Câteva detalii :
*zidul va fi în caramida și va fi legat cu o centura de beton roata de roata
*grosimea zidului va fi de 30 cm
* suprafață încăperii va fi de 500 x 700 cm
* profilele HEB doresc sa îl pun pe latura de 500 cm
* așezarea profilului HEB doresc sa îl pun în poziția H și nu sub forma de l , pt a mari rezistenta
* peste aceste profile HEB doresc sa torn un planșeu de beton de aprox 14 cm grosime
* la mansarda vor fi 2 dormitoare mai mici
Mulțumesc anticipat pt ajutor !
Salut Raul,
Sunt multe lucrui neinregula despre cererea ta si apoi o sa-ti explic de ce nu o sa vrei sa utilizezi un profil HEB.
1. Prin secolul 18 se construiau cladiri inalte din caramida pe structura de otel. Dar acela nu era otel gen S275 sau S355 ( oteluri la standarde europene ) ci avea un continut foarte mare de carbon si era mai mult din fonta. Nu ca aveau pe vremea aia controlul calitatii sa se stie prea bine ce turnau, dar era un aliaj casant si rigid. Caramida este foarte rigida, problema e ca otelul nu este, iar otelul se dilata si se contracta cu forte enorme si iti va fisura zidul de caramida.
2. Zidul de caramida poate sa fie de 12,5 cm sau 25 cm sau 37,5 cm. Am explicat asta in articolul despre dimensiunile caramizilor. Daca te gandeai cumva la caramida eficienta, atunci efectul exprimat pa punctul 1 este si mai accentuat.
3. Planseele de beton armat trebuie sa aiba o grosime de minim 15 cm. Indiferent de deschidere, este nevoie de minim 15 cm. La deschiderile tale, ai nevoie de un planseu mai gros.
4. Profilul acela trebuie legat de armatura betonului. Fie ca este vorba de armatura de jos sau cea de sus. Asta inseamna ca trebuie sa un plan. Prinzi profilul cu suruburi sau prin sudura, etc. Daca vrei sa-i sudezi flansa, atunci o sa te coste mult mai mult decat varianta de stalp pe beton. Poate este un element arhitectural pentru tine. Cert este ca daca nu stiu incarcarea maxima, inaltime elementului nesustinut, dinamica cladirii si tipul de otel utilizat, atunci nu pot face o recomandare.
5. Eu ti-as recomanda un stalp de beton armat, cu un beton care are o dilatare termica apropiata de caramida ta. Stalpul sa aiba minim 30x 30 cm si armatura conforma incarcarilor ( nu va fi prea groasa pentru situatia ta ).