Am fost rugat să explic cele mai utilizate metode de construcție pentru planșeele construite cu beton armat. Căutând pe internet idei despre ce vreau să spun și în ce ordine, mi-am dat seama că unii creatori de conținut nu înțeleg prea bine idea de planșeu. Eu am crezut că este de la sine înțeles ce înseamnă planșeul, dar nu. De aceea voi definii și voi exemplifica. Planșeul este un element de construcție plat din lemn, beton armat, piatră, oțel, etc. care formează partea carosabilă a unui pod sau separând etajele unei clădiri în timp ce formează pardoseala sau acoperișul/tavanul.
[adinserter block=”3″]
Planșeul este întotdeauna nesusținut în partea de jos. Placa de beton a unei hale nu este un planșeu ci o pardoseală. Dacă avem un acoperiș sub formă de dom, atunci nici acela nu este planșeu. Acum, să trecem la tipurile de planșee construite din beton armat. Am făcut introducerea articolului în această formă ca să știu că măcar v-am atras atenția în direcția care trebuie. Susținerea unui planșeu poate fi făcută pe verticală cu stâlpi sau pereți, iar pe orizontală cu grinzi sau centuri. Deschiderea unui planșeu se calculează între două puncte portante.
Planșeul simplu din beton armat
Aceasta este cea mai simplă formă de a construi un plașeu din beton armat. Planșeul simplu de beton armat trebuie armat întotdeauna în două straturi și pe două direcții. Asta înseamnă că vom avea o armătură de oțel în partea de sus a grosimii betonului și una în partea de jos a grosimii betonului. Armătura trebuie să fie striată și ancorată. Planșeul simplu se utilizează predominat la clădirile rezidențiale pentru că acestea au de regulă o înălțime redusă. Prezența unor grinzi ar crea senzația de disconfort în acest spațiu cu înălțimea minimă de 2,55 metri.
[adinserter block=”3″]
Armătura planșeelor simple din beton armat este ancorată în grinzi și centuri. Este important să avem grijă cu această ancorare. Planșeele simple sunt relativ subțiri, iar cele susținute doar de stâlpi au tendințe de străpungere. Adică stâlpul poate străpunge un planșeu prea subțire. Planșeul ia forma unei membrane de beton armat într-un perimetru marcat de grinzi și centuri. El poate fi armat pe o direcție sau pe două direcții, dar întotdeauna pe două straturi. Am mai spus asta, dar mai insist să se înțeleagă bine acest lucru. De regulă se ignoră aceste informații.
Planșeul simplu de beton armat NU este cel mai eficient element constructiv. El are o greutate relativ mare având în vedere rigiditatea lui. De aceea nu poate servi la deschideri foarte mari. Locul unde se mai utilizează astfel de planșee groase pentru deschideri mari sunt aplicațiile speciale unde chiar este nevoie de un planșeu greu și masiv. Planșeul fără grinzi, adică cel despre care vorbim acum, va avea întotdeauna o grosime minimă de 150 de mm, fără excepții! Orice planșeu mai subțire de atât va fi un planșeu armat incorect sau cu o acoperire cu beton insuficientă!
Planșeul din beton prefabricat cu găuri
Aceste elemente de beton prefabricat sunt deseori neînțelese. Uneori sunt utilizate incorect și apoi catalogate ca elemente constructive nerezistente, iar alteori sunt neutilizate din lipsă de cunoștință a proiectantului sau a constructorului. Trebuie să ai pe cineva care să știe să le și utilizeze. În articolul 1n-cu3and – Prefabricatele de beton pentru planșee cu goluri sau termoizolație am explicat pe lung felul în care sunt produse unele prefabricate de planșeu și cum ajută ele la construcția unor clădiri mai ușoare.
[adinserter block=”3″]
Despre aceste planșee de beton am scris mai multe în articolul 1n-cu3and – Planșeu de beton din prefabricate cu goluri. Am dedicat un articol întreg acestui tip de planșeu pentru că merg mână în mână cu structurile metalice și deci este un material de construcții de viitor. Este ieftin să construiești cu fâșii cu goluri, iar cu cât clădirea este mai mare cu atât devine mai relevant să utilizezi acest gen de planșeu. Elementele pot fi montate în loc indiferent de condiții meteo, anotimp, zi sau noapte, etc.
Elementele constructive din beton armat prefabricat cu goluri sunt ideale pentru clădirile metalice de orice fel. În cazul în care structura de rezistență este din oțel, prefabricatele de beton se pot așeza în același timp cu ridicarea construcției. Pe măsură ce progresezi cu așezarea prefabricatelor se poate urma cu prinderea în șuruburi sau sudarea elementelor structurale pentru următorul etaj. Și construcția poate continua așa până la terminarea ei. Aceste sisteme au o productivitate foarte mare și productivitatea mare duce la costuri reduse.
Planșeul din beton cu bolțari de beton sau cărămidă
Aceste planșee nu sunt complet prefabricate sau turnate. Ele sunt un amestec de beton monolit și prefabricate de beton. Aceleași forme se pot construi și din cărămidă eficientă, dar eu nu le recomand. Prefabricatele sunt poziționate pe niște grinzi prefabricate cu sau fără armătura expusă. Dacă armătura este expusă, atunci peste aceste prefabricate urmează să se toarne și beton. Dacă este tipul peste care se toarnă beton, atunci vor crea un cofraj pierdut pe care urmează să se toarne betonul. După întărire, betonul leagă cele două componente prefabricate.
[adinserter block=”3″]
Acest tip de planșeu este utilizat cu precădere la clădirile rezidențiale. El oferă o rigiditate mare la încărcări relativ mici, dar este preferat pentru că oferă o oarecare izolație termică și fonică între etaje. De regulă se utilizează o grindă prefabricată din beton armat. Însă când se dorește un planșeu construit pentru o încărcare mai mare se pot utiliza grinzi de oțel. Prefabricatele de beton din imaginea de mai jos vor putea fi încorporate oricărui tip de element cu formă de grindă.
Acest tip constructiv de planșeu poate să ia multe forme. De aceea am creat articolul Planșeul din beton cu bolțari de beton sau de cărămidă. Acolo o să vă explic toate șcenariile și detaliile la fiecare situație. Este prea mult de înșirat aici și prea multe imagini de atașat. Prefer să vă exemplific vizual. Aș vrea să adaug că aceste planșee sunt destul de scumpe. Nu le-aș recomanda cuiva care lucrează cu un buget mic, dar sunt rapide și se pot utiliza cu mână de lucru relativ nespecializată.
Planșeu de beton cu rețele de grinzi
Planșeul de beton cu rețele de grinzi obișnuia să fie destul de îndrăgit într-un timp. Era folosit la structuri civile și rezidențiale. După un timp oțelul s-a ieftinit și acest tip de planșeu nu a mai reprezentat cea mai bună variantă economică pentru deschideri mari. Consider că acest tip de planșeu este foarte important pentru clădirile rezidențiale și industriale de mărime mică, gen ateliere. De aceea am creat articolul 1n-cu3and – Planșeurile din beton armat cu rețele de grinzi. Rețelele de grinzi nu sunt neapărat în formă de pătrat.
[adinserter block=”3″]
Golurile pe care le puteți observa în imaginea de mai jos pot fi hexagonele, triunghiulare sau aparent total haotice. Acest tip se planșeu este pretabil în locuri unde se dorește deschideri mari, rigiditate mare și încărcări mari. Toate astea sunt obținute la o greutate a planșeului relativ mică. În combinație cu tehnici precum post tensionarea sau armătura din polimeri, aceste cofraje se pot construi mult mai eficient. În anii 50 când erau cel mai mult utilizare, nevoile pentru spațiul interior erau altele.
Acum, 70 de ani mai târziu avem multe cabluri electrice, cabluri de date, conducte de ventilație și aer condiționat, rețele de incendiu cu țevi, senzori de fum, senzori de căldură și stropitori, etc. Iar aceste planșee formează un tavan care ar fi trebuit să fie final și frumos. Cei care au avut tavan cu rețele de grinzi și o înălțime destul de mare au preferat să îl acopere cu gips carton. În felul acesta au putut ascunde toate utilizățile noi pentru care spațiul lor interior nu era pregătit. Mie îmi plac foarte mult, dar nu am văzut nici unul construit în timpul vieții mele.
Planșeu din beton monolit turnat în cofrat pierdut din tablă cutată
Planșeul de beton turnat pe o tablă cutată nu este neapărat genul de planșeu nesusținut de grinzi, dar poate fi. Totul depinde de înălțimea cutei și de deschiderea planșeului. Tabla acționează ca un cofraj pierdut, dar are și o rezistență mare la tensiune. Ea a fost pusă în extremitatea inferioară și se opune excelent și uniform forței de tensiune de pe acea parte a planșeului. E o situație ideală pentru poziționarea unei bucăți de oțel. Sunt tot felul de striații pentru a facilita o aderență sporită între beton și tabla zincată cutată.
[adinserter block=”3″]
În imaginea de mai jos avem un cofraj pierdut în care s-au introdus bare de armătură în cuta tablei. Această bară o să contribuie la armarea betonui în acea zonă. Peste ce vedeți în imagine va urma o plasă de armătură pentru armarea părții superioare a planșeului. Este ca la planșeul simplu, doar că tabla și forma cutei ne permite să facem un planșeu mai subțire de 15 cm și mai ușor. Acest gen de planșeu este util când ai sute de metri de suprafață pe un singur etaj. Nu l-aș recomanda decât pentru spații comerciale sau clădiri de birouri. Este des utilizat la hale metalice și structuri de oțel comerciale.
Reducerea în greutate a planșeului favorizează și construcția de structuri metalice foarte înalte. Câteva zeci de kilograme pe metru pătrat fac diferența când vorbim de clădiri multietajate cu peste 50 de etaje și suprafețe de câteva mii de metri pe fiecare etaj. La clădirile rezidențiale nu are rost să încerci aceste planșee. Nici nu știu dacă salvezi vreo sumă din eficiența lor când le utilizezi pentru suprafețe între 50 și 100 de metri pătrați pe nivel.
3 Replys to “5 tipuri de planșee construite din beton armat”