Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
    • Tractor articulat cu șenile
    • CNC – Homemade – DIY
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Organizarea atelierului , Structuri gospodăreşti

Ace, brice și carice! sau organizarea unui atelier meșteșugăresc

by Alexandru Şerbuţă aprilie 12, 2019 No Comments
Ace, brice și carice! sau organizarea unui atelier meșteșugăresc

Mă văd în masură să vă explic niște lucruri despre organizarea unui atelier meșteșugăresc. Sunt la a 7-a mutare, iar organizarea componentelor și uneltelor mele suferă a nu-știu-câta transformare. Am învățat niște lucruri din aceste mutări și vreau să le împărtășesc și cu persoanele care doresc să învețe din greșelile mele. Am definit proiectul Casă cu atelier meşteşugăresc la demisol și am tot așteptat cu reorganizarea în speranța că lucrurile se vor întâmpla mai repede. Treaba asta cu COVID-19 mi-a garantat faptul că acest lucru nu se va mai întâmpla prea curând.

Sunt persoane care recunosc că preferă să cumpare din nou o componentă de la un magazinul online și să aștepte livrarea, decât să petreacă timpul pentru a căuta o anumită componentă. Fac parte din oamenii aceștia, chiar dacă știu sigur că am pe undeva acea componentă. Uneori durează ore să găsești țâmburușul de care ai nevoie și chiar nu merită din punct de vedere financiar. Ca să nu mai vorbesc despre nervii, stresul și fustrarea la care mă supun când încep să caut. Aceeași fustrare care m-a făcut să stau jos și să scriu acest articol. Cumva, poate îmi pun gândurile în ordine.

1. Nu puneți obiectele în cutii

A pune consumabilele și uneltele de orice fel în cutii și a scrie cu carioca pe cutie pare o idee bună la început, dar nu este. Problema este că nu prea există spațiu suficient pentru a avea o cutie doar pentru ceva anume. Dacă cumva vă gândiți că o să faceți o cutie bine proporționată pentru fiecare tip de obiect depozitat, atunci se întâmplă altceva. După câteva mii de cutii, o să vedeți că o să fie nevoie de un alt sistem de managament al cutiilor. Se vor complica lucrurile și mai mult decât atât, o să obțineți o ineficiență a spațiului, iar asta costă bani. Însă ma tratez.

Cutia există, depozitează obiectul, dar nu este întotdeauna plină, iar spațiul din cutie este volum irosit. După vreo 200 de cutii, mi-am dat seama că am echivalentul a 18 de paleți. Însă aceste cutii sunt goale, unele din ele având doar un cablu sau un șubler în ele. Un alt lucru pe care l-am observat este că dacă încerc să combin conținutul mai multor cutii, pe lângă faptul că trebuie să scriu prea multe denumiri de categorii pe cutie, ajung să deteriorez cablurile și elementele fragile. A căuta într-o cutie înseamnă să le scoți pe toate afară, să alegi ce îți trebuie și apoi să le pui la loc.

Cutie de carton dublată pe interior

Cutiile din plastic rigid sunt foarte scumpe, cel puțin cele de dimensiunile potrivite. Am mers pe cutii de carton achiziționate de la producător. Spuneam că este vorba de sute de cutii și am vrut să fie ieftin. Cutiile s-au deteriorat! Întâi pe la colțuri și la mecanismul de deschidere și închidere. Apoi am avut probleme și cu obiectele grele sau ascuțite care au cam scos colțurile din cutie. În imaginea de mai sus explic calitatea cutii, nu starea în care au ajuns unele dintre ele. Fiind vorba mai ales de cele în care am depozitat piulițele M6, M8 și alte lucruri mărunte și grele.

2. Nu comandați prea multe categorii de consumabile

Eu cumpăr un număr mare de consumabile atunci când fac o achiziție. Fac asta pentru că primesc reduceri substanțiale. Uneori am nevoie de aceste reduceri pentru a putea să-mi permit să fac greșeli și să rămân și competitiv. Problema e că am și multe obiecte dintr-o singură categorie, dar am și multe categorii. Categoriile sunt destul de variate, de la cabluri groase de energie la pini și condensatori de câțiva milimetri. Având în vedere că reducerile sunt acordate pe sume, nu pe număr de bucăți, pot spune că am, să le spunem, suficiente rezerve.

Îmi este foarte ușor să vă recomand să nu comandați prea multe chițibușuri, dar eu exact asta fac și momentan nu am găsit vreo soluție sau alternativă. Probabil că ar fi trebuie să spun să încercați să reduceți numărul de categorii. Eu personal am încercat să și vând la bucată unele din componentele achiziționate. Însă pentru unele categorii de produse, chiar nu merită să cheltui timpul de a lista produsul sau să trimiți prin poștă sau curier cantitățile comandate. Ca să nu mai spun timpul cu răspunsul la mesaje, costul contabilității și alte aspecte ale vânzării la bucată.

Raft organizat pe categorii în bidoane tăiate

Acestea sunt categoriile care au multe bucăți. Destule bucăți cât să ocupi o cutie întreagă, dar ele nu sunt niciodată cu un volum exact, deseori fiind nevoie de o cutie și jumătate. Aici intervine haosul și alte provocări. Alte categorii de obiecte au doar 4 sau 5 bucăți, iar unele din ele nici măcar nu-mi mai amintesc cum se numesc sau la ce folosesc. Le-am cumpărat acum ani de zile și nici măcar nu știu dacă am utilizat din ele până acum, în special lucruile mărunte și mici, șuruburi de diferite dimensiuni și alte chițibușuri pe care le-am cumpărat la set.

3. Nu cumpărați seturi de unelte

A cumpăra un set de unelte, fie că este vorba de șurubelnițe, pile, clești, tubulare, imbusuri sau filiere, este o greșeală. Produsele de calitate nu prea se vând la seturi. Însă ca să rămânem la subiect, aceste seturi au și elemente inutile. Ai nevoie de o bucată din set, iar cu celelalte ajungi să plătești mai mult pentru bucățica lor de spațiu în atelier, decât plătești pe set. Adică dacă stai să calculezi cotă parte din raft, cota parte din suprafața de metru pătrat și înmulțești cu X RON/m2/ lună pentru câțiva ani, îți dai seama că plătești mai mult pentru depozitare decât pe produs.

Dacă deții spațiul în care lucrezi, lucrurile nu sunt diferite. Eu nu am deținut niciodată spațiul în care am lucrat. Însă și dacă aș fi făcut-o m-aș fi gândit la capitalul investit, impozitul pe clădire, condiționarea și mentenanța spațiului, etc. Spun mentenanță pentru că unele scule, unelte și echipamente au nevoie de unele condiții. Dacă își construiești clădirea pe credit, atunci chiar că îți faci rău singur. Păstrarea corectă a uneltelor electrice și mecanice fiind un lucru pe care am mai încercat să-l explic în trecut, măcar cu soluții improvizate.

Rafturi din metal și cutii din carton, role de cablu electric

Dacă cumva nu depozitezi obiecte inutile pe care nu le utilizezi oricum, atunci poți să închiriezi sau subînchiriezi parte din clădire sau parte din spațiu. Singura posibilitate în care am putea spune că nu te interesează eficiența spațiului de depozitare din atelier, este atunci când ai un atelier în mediul rural. Un mediu rural unde nu poți închiria cuiva spațiul. Și vom mai presupune că nici nu construiești cu bani împrumutați.

4. Nici nu știu, lichidele sunt nașpa…?

Poate că este important să menționez lichidele. În trecut am făcut greșeala să achiziționez cantități mari de chimicale sub formă de fluid. Greșeala a constat în faptul că nu mi-am dat seama că unele chimicale încep să vaporizeze și că închiderea recipientului nu rezolvă problema. Aici mă refer la acizi, diluanți, antioxidanți, vopsele fluide, dar și sub formă de pudră, etc. Sunt chimicale ce nu trebuie achiziționate în cantități mari pentru că nu își vor păstra proprietățile. Sau dacă faci achiziții mari, asigură-te că le poți păstra în condiții corespunzătoare.

Am ajuns să achiziționez recipienți care găzduiesc un fluid cu recipientul inițial deteriorat, care costa mai mult decât produsul în sine. Dacă m-aș fi putut întoarce în timp, chiar că nu aș mai fi făcut lucrul acesta. În plus, vreau să adaug că aceste gaze rezultate din vaporizarea unei chimicale lichide sau chiar solide, poate să creeze pericole de explozie, otrăvire, iritație respiratorie, etc. Lista de pericole este lungă. Faptul că le pui într-o cutie fără ca recipientul să fie sigilat, nu va înseamna mare lucru.

Recipiente cu chimicale deschise sau fără capac

Mi s-a întâmplat să merg să lucrez în atelier și să înceapă să mă doară capul cumplit, mai ales când este cald. Să fie nevoie efectiv nevoie să ies afară pentru aer. Punând aceste recipiente cu închidere proastă în cutii, nu vei face altceva decât să ascunzi problema. Gazele sunt incolore și inodore. Practic, nici măcar nu îți dai seama de ce ți se întâmplă anumite lucruri, dai un pic în paranoia de fiecare dată când aprinzi torța cu oxiacetilenă. Eu personal am și dormit cu aceste bidoane sau cutii în cameră, neavând alt loc în care să le depozitez. Astea sunt greșeli mari.

5. Aveți grijă de uneltele și echipamentele sensibile și valoroase

Echipamentele de precizie și măsură nu pot fi ținute în cutii sau la grămadă. Cel mai bine este să aveți cutii de lemn. Aceste cutii de lemn sunt foarte rezistente și rigide. Majoritatea cutiilor de lemn sunt și greu de strivit. Eu am echipamente mecanice de măsură cu o precizie micrometrică, adică 0,001 metri. Dacă nu aș ține echipamentele într-un sertar separat și aproape gol, acele echipamente ar ajunge niște bucăți de gunoi la peste 2000 de RON bucata. Chiar dacă știu lucrurile acestea foarte clar, am comis-o de câteva ori.

 

Organizarea uneltelor și a echipamentelor

Cutiile de lemn trebuie să aibă o închidere oarecum etanșă pentru a ține departe, praful și umiditatea. Unele din ele, mai ales cele electronice, pot înceta să funcționeze din cauza temperaturilor foarte scăzute. Însă toate vor înceta să funcționeze, dacă într-o iarnă vor fi expuse la temperaturi de -40 grade Celsius. Electronicele non-militare și non-spațiale, nu rezistă la temperaturi așa de scăzute.

ateliercutiemeșteșugărescorganizareraftsertar

  • Previous Preluarea și înmagazinarea apei de ploaie de pe acoperiș4 ani ago
  • Next Cum se armează betonul cu fier beton?4 ani ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Postări recente

  • Cum se calculează panta de scurgere pentru tuburile de canalizare? 24/01/2023
  • Tipologia rețelelor electrice din spațiul rezidențial 25/12/2022
  • Cum funcționează o stație de agregate pentru construcții? 06/11/2022
  • Câtă cărămidă plină intră într-un metru cub sau pătrat? 31/07/2022
  • Ce este ecluza unui buncăr anti-atomic? 30/07/2022
  • Adăpostirea în clădiri supraterane cu pereți groși 14/06/2022
  • Tehnici de motivare și automotivare în proiectele personale – 1/2 01/06/2022
  • Armătura din fier beton NU se mai reutilizează! 22/05/2022
  • Turnare placă de beton peste umplutură și peste fundație 14/05/2022
  • Când utilizăm elemente prefabricate din beton nearmat 13/05/2022
  • Care este rolul betonului de egalizare? 13/05/2022
  • Avantaje și dezavantaje când construiești o casă în regie proprie 12/05/2022
  • Cum funcționează rețeaua de canalizare? – 1/2 11/05/2022
  • Ancorarea corectă a structurilor metalice în fundații 11/05/2022
  • Piloni de lemn pentru fundații, structuri și împrejurimi 10/05/2022
  • Contactul între talpa fundației din beton și solul de fundare 07/05/2022
  • Care este cel mai bun loc pentru a amplasa un adăpost anti-atomic? 05/05/2022
  • De ce nu merită să utilizați BCA sau cărămidă eficientă, la exterior? 25/04/2022
  • Motivul pentru construcția unui adăpost anti-atomic pentru bombardament 25/04/2022
  • Cum reușesc clădirile să rămână în picioare? – 3/3 25/04/2022

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Amnezia istorică
ipv6 ready