Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
    • Tractor articulat cu șenile
    • CNC – Homemade – DIY
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Climatizare , Electrice , Încălzire prin pardoseală

Aspecte privind încălzirea prin pardoseală – partea întâi

by Alexandru Şerbuţă ianuarie 2, 2018 1 Comment
Aspecte privind încălzirea prin pardoseală - partea întâi

Încălzirea prin pardoseală este o instalație pe care mulți dintre noi o dorim. Este un simbol al confortului și cu bună dreptate. Personal, prefer încălzirea prin pardoseală în detrimentul oricărei alte variante de termoficare. Această metodă de încălzire are contact exact cu partea cea mai expusă la pierderea de căldură. Aici mă refer la tălpile picioarelor. Este totodată o metodă foarte bună de a disipa căldura în mod egal prin spațiul încălzit. Aceasta este o serie de trei articole, în care dezbat cumva noțiunea de încălzire prin pardoseală.

Încălzirea în pardoseală are și unele dezavantaje despre care am să vorbesc în articolul Avantajele şi dezavantajele încălzirii prin pardoseală. Cel mai ușor este să instalăm un sistem de încălzire în pardoseală, adia atunci când am făcut un plan în prealabil. Instalarea unui astfel de sistem este ceva mai complicată ca instalarea unui calorifer nou într-o cameră care nu avea încălzire. Sunt mulți pași și multe condiții care trebuiesc îndeplinite pentru a avea un rezultat bun. Încerc să transmit ideea că este nevoie de multă atenție înainte să instalați un astfel de sistem.

Cum se face încălzirea casei în mod tradițional?

Pe timp de iarnă, casele au nevoie de încălzire pentru un nivel acceptabil de confort. Încălzirea locuinței are loc prin amplasarea unui element încălzit în spațiul pe care îl ocupi. Sunt multe variante pentru a face încălzirea unei locuințe. Pentru alegerea variantei sau a variantelor este bine să te decizi în funcție de mărimea casei, de volumul spațiului încălzit, numărul de membrii ce locuiesc la adresa, de posibilitățile financiare, de locație, planul casei, etc. Cu alte cuvinte, soluția de încălzire trebuie concepută pentru fiecare caz în parte.

Încălzirea prin pardoseală este foarte flexibilă, așa cum vom vedea în continuare. Chiar și când nu este locuită, o casă trebuie încălzită la un nivel minimal pe timp de iarnă. Cu cât casa este mai bine izolată termic, cu atât cheltuielile cu termoficarea ei sunt mai reduse. Vreau să menționez că există și posibilitatea în care nu ai deloc nevoie de încălzire. Atunci se spune că ai o casă pasivă și înseamnă că ai o casă așa de bine izolată termic, încât căldura corpurilor omenești și a celei emanate de electrocasnice este suficientă pentru a încălzi spațiul în care locuiești.

Instalare țeavă de încălzire în pardoseală

Casele pasive combină o serie de tehnici de termoficare ceva mai complexe de atât, dar vom vedea asta în articolul Aspecte privind încălzirea prin pardoseală – partea a doua, unde vom vorbi de încălzire pasivă prin pardoseală. Acum vom discuta despre încălzirea activă prin pardoseală, adică varianta aia scumpă. Este cea scumpă, dar este cea care poate fi montată în orice locuință fără să fie nevoie de pregătiri și planificări înainte de începerea construcției. Va fi nevoie de ceva modificări, însă vor reprezenta adăugiri, mai puțin demolări.

Un mic istoric al încălzirii prin pardoseală

Încălzirea în pardoseală, nu este o idee prea nouă. Deşi des auzim de încălzirea prin pardoseală ca fiind o tehnologie nouă. Deşi sunt speculaţii că astfel de tehnologii au fost folosite în China şi în Egipt cu mulţi ani înaintea erei noastre prin circularea unui aer cald prin şanţuri săpate sub podea, noi ştim cu siguranţă că procedeul era folosit de romani la casele ”mai mari”. Sub cameră existau o cavitate de 30 – 60 cm înălţime, sub care se circula aer cald. Fluidul cald se ridica în cartea de sus a cavităţii şi implicit pardoseala se încălzea.

Același lucru se poate face și în ziua de astăzi dacă nu dispui de fonduri pentru un sistem mai avansat și mai ușor de menținut. Mai sus avem o poză sugestivă ce conţine o casă cu hipocaust pentru a înţelege principiul de funcţionare. Motivul pentru care am făcut această succintă recapitulare este că vreau să se înţeleagă faptul că indiferent de sursa de încălzire disponibilă, fie că este vorba de lemne, cărbuni, curent, gaze, energie solară sau geotermală, se poate realiza încălzirea sub pardoseală, cel puțin pentru parter.

Casă cu hipocaust cu cărămidă din Roma Antică

În ziua de azi lucrurile stau un pic altfel, având în vedere că omenirea şi-a dat seama că apa transportă căldura din punctul A în punctul B cu până la 4000 de ori mai eficient decât aerul, şi că o poate dirija şi mai bine în scopul propus. Şi deşi sunt multe modalităţi moderne de a încălzi pardoseala, două dintre ele sunt cel mai întâlnite. Cele două sunt foarte diferite din punct de vedere tehnologic, dar livrează aproximativ același rezultat. Aceste două modalități, încălzirea în pardoseală cu fir electric și cea cu fluid cald prin țevi de PEX, pot livra căldură pe orice suprafață.

Încălzirea sub pardoseală cu fir electric

Acest sistem de încălzireîn pardoseală este cel mai costisitor, dar este foarte simplu și rapid de instalat. Susțin asta şi din punct de vedere al costurilor de achiziţie cât şi din punct de vedere al celor de operare. Astfel, încălzirea prin pardoseală se poate face cu cablu de metal încălzitor. El funcționează în acelați fel ca și țeava cu fluid, dar este mai subțire. Fiind mai subțire, el poate fi inclus în adezivul utilizat pentru lipirea gresiei, nu trebuie să fie inclus neapărat în șapă.

Când nu există șapă, atunci este destul de greu să ai termoizolație. De aceea, uneori se preferă îngroparea firului în șapă, exact așa cum se face în cazul instalațiilor cu țeavă de apă. Recomandarea mea este să alegeți un sistem de încălzire în pardoseală care vă permite să termoizolați elementul termic de planșeu. În imaginea de mai jos avem un sistem electrica de încălzire. Acesta este amplasat direct pe vechea pardoseală de lemn, apoi o șapă foarte subțire. Aici este ok pentru că lemnul izolează termic și pierderea de căldură nu este foarte mare.

Încălzire electrică în pardoseală, peste lemn

În articolul Unde se amplasează corect caloriferul în cameră am explicat de ce se montează acolo, şi motivul pentru care menţionez asta este că încălzirea sub pardoseală merge mână în mână cu o casă bine gândită, bine izolată şi cu ferestre foarte eficiente. Instalaţia de încălzire prin pardoseală asigură o bună repartizare verticală a temperaturii în încăpere. Temperatura mai ridicată la nivelul pardoselii şi mai redusă la nivelul capului oferă confort termic optim. De aceea, este recomandată în special pentru spaţiile înalte cum sunt bisericile, sălile de sport sau halele de producţie.

Încălzirea sub pardoseală cu ţeavă PEX

În articolul 1n-cu3and – Aspecte privind încălzirea prin pardoseală – partea a treia vom discuta despre modul de execuţie ale acestor instalaţii. Însă pentru moment am să spun că încălzirea sub pardoseală cu ţeavă conţine un tub din polietilena care circulă apa. Viteza de circulare a lichidului prin ţevi variază şi se poate controla şi cu un senzor de temperatură. Dacă este cald micşorăm viteza fluidului, iar dacă este frig mărim viteza fluidului, urmărind o temperatură a fluidului, cât mai constantă în timp.

Ca sursă de căldură se foloseşte centrala termică. Ea poate să fie electrică, pe lemne, pe gaz, geotermală, solară, etc. Acesta este motivul pentru care prefer acest timp de instalaţie în detrimentul reţelei electrice de încălzire prin pardoseală. Dacă pe viitor ceva se schimbă, poate preţul gazelor sau a energiei electrice, sau poate se trece pe energie regenerabilă. Nu este nevoie să înlocuieşti tot sistemul şi să renovezi toată clădirea.

Încălzire în pardoseală cu lichid

Tubul de polietilenă se pune peste un strat de termoizolație. Această termoizolație ne ajută să încălzim doar șapa și este foarte importantă la clădirile prost termoizolate. În acest fel căldura nu scapă în direcţii neintenţionate. Uneori se folosesc nişte tăvi de metal care au scopul de a împrăştia căldura pe o suprafaţă cât mai mare. Alternativ se poate folosi termoizolaţie cu folie de aluminiu, deși efectul nu este chiar același. În articolul 1n-cu3and – Grosimea minimă a termoizolației din pardoseala încălzită am explicat în detaliu felul în care trebuie să gândiți sistemul termic.

Sisteme hibride de încălzire prin pardoseală

Sistemele de încălzire prin fluid, merg foarte bine dacă sunt puse în paralel cu un alt tip de sistem de încălzire prin pardoseală. Dacă ai un singur sistem instalat, să spunem cel cu fire electric, când rămâi iarna fără curent, vei rămâne şi fără căldură venită de la sistemul electric. Cu cealaltă variantă, cea a tubului cu apă, dacă centrala termică se strică, atunci ai rămas fără căldura de la încălzirea prin țevi. În articolul Cum alegem sursa de energie pentru sistemele de încălzire prin pardoseală? am explicat în detaliu unele avantaje și dezavantaje ale alegerilor făcute.

Instalând două sisteme, există un risc mai scăzut ca sursa sau sistemul să devină nefuncțional. De exemplu, am explicat 1n-cu3and – Unde NU se amplasează instalația de încălzire în pardoseală? pentru a evita deteriorarea accidentală a instalației. În cazul în care acest lucru se întâmplă, faptul că avem două sisteme, ne poate salva până la primăvară când putem efectua reparații. Este adevărat că unii clienți nu-și repară instalațiile deteriorate decât atunci când se strică și al doilea sistem. Însă această flexibilitate este un argument în plus pentru sistemul hibrid.

 

Îndepărtarea parchetului, spargerea șapei, disconfortul creat de lucrări și multe alte neplăceri, toate pot fi amânate atunci când există un fel de plan de rezervă. Spre deosebire de încălzire prin calorifere la care ai acces instant, încălzirea sub pardoseală este oarecum mai inaccesibilă.

furtunîncălzirepardosealărezistenţă electricăşapătermoficaretermoizolaţie

  • Previous Avantajele și dezavantajele sistemelor pneumatice5 ani ago
  • Next Care este diferența între o seră și un solar?5 ani ago

comments title

  1. Pingback: Ce este încălzirea prin pardoseală? – Constructosu'

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Postări recente

  • Cum se calculează panta de scurgere pentru tuburile de canalizare? 24/01/2023
  • Tipologia rețelelor electrice din spațiul rezidențial 25/12/2022
  • Cum funcționează o stație de agregate pentru construcții? 06/11/2022
  • Câtă cărămidă plină intră într-un metru cub sau pătrat? 31/07/2022
  • Ce este ecluza unui buncăr anti-atomic? 30/07/2022
  • Adăpostirea în clădiri supraterane cu pereți groși 14/06/2022
  • Tehnici de motivare și automotivare în proiectele personale – 1/2 01/06/2022
  • Armătura din fier beton NU se mai reutilizează! 22/05/2022
  • Turnare placă de beton peste umplutură și peste fundație 14/05/2022
  • Când utilizăm elemente prefabricate din beton nearmat 13/05/2022
  • Care este rolul betonului de egalizare? 13/05/2022
  • Avantaje și dezavantaje când construiești o casă în regie proprie 12/05/2022
  • Cum funcționează rețeaua de canalizare? – 1/2 11/05/2022
  • Ancorarea corectă a structurilor metalice în fundații 11/05/2022
  • Piloni de lemn pentru fundații, structuri și împrejurimi 10/05/2022
  • Contactul între talpa fundației din beton și solul de fundare 07/05/2022
  • Care este cel mai bun loc pentru a amplasa un adăpost anti-atomic? 05/05/2022
  • De ce nu merită să utilizați BCA sau cărămidă eficientă, la exterior? 25/04/2022
  • Motivul pentru construcția unui adăpost anti-atomic pentru bombardament 25/04/2022
  • Cum reușesc clădirile să rămână în picioare? – 3/3 25/04/2022

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Amnezia istorică
ipv6 ready