Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Încălzire prin pardoseală

Avantajele şi dezavantajele încălzirii prin pardoseală

by Alexandru Şerbuţă decembrie 3, 2018 1 Comment
Avantajele şi dezavantajele încălzirii prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală este o noţiune relativ controversată din unele puncte de vedere. Sunt multe informaţii contradictorii sau parţiale, disponibile pe tot felul de surse. O locuință trebuie să fie pregătită înainde de a instala încălzirea prin pardoseală. Până a trece la un articol care explică felul în care trebuie montată corect instalaţia aş vrea să punem în echilibru avantajele şi dezavantajele unei astfel de sistem de termoficare. Am să discut doar despre cele mai folosite două sistemel, cele cu tuburi în care circulă un  fluid cald și cele cu conductor electric încălzitor.

Ce este încălzirea prin pardoseală?

Orice tip de încălzire și orice sursă care încălzește pardoseala este un tip de încălzire prin pardoseală. Aceast tip de încălzire este foarte eficientă pentru că ține cald la picioare și că oferă un confort termic prin contact, nu doar prin încălzirea aerului din incintă. Sistemul distribuie cât mai uniform energia termică prin toată camera. Înainte de a vedea avantajele și dezavantajele vreau să vă spun că ele sunt generale sau subiective în funcție de diferite sisteme de încălzire prin pardoseală. Am scris câteva articole care dezbat aceste timpuri de sisteme într-o serie de articole numită Aspecte privind încălzirea prin pardoseală, cu trei părți. Acolo am discutat și despre unele tipuri de încălzire care sunt mai puțin obișnuite.

Un sistem de încălzire prin pardoseală standard poate fi construit din tuburi unde se circulă apa caldă sau din fire electrice care se încălzesc la trecerea curentului electric prin ele. Putem presupune că deja avem o centrală termică care furnizează apa caldă, sau de o sursă de energie electrică corespunzătoare cablului termic. Se poate considera că avem încălzire prin pardoseala chiar și în situația în care o țeavă de termificare destinată caloriferelor trece prin pardoseala de beton armat. Deși nu recomand să faceți asta intenționat pentru a încălzi pardoseala, fiind doar o greșeală de design a clădirii să trecem țevi metalice printr-o pardoseală.

Avantajele încălzirii prin pardoseală

Să începem cu cel mai evident avantaj al acestui sistem de încălzire. Este vorba de faptul că ai o podea caldă. Senzaţia de pardoseala caldă sub picioare este un sentiment greu de neglijat. Find şi unul dintre primele argumente precizate în pliantele de prezentare ale produselor şi a instalaţiilor de acest gen. Eu unul sunt un mare fan, mai ales în perioada sezonului rece. Un avantaj secund pentru pardoselile încălzite o reprezintă lipsa radiatoarelor prin locuinţă. Lucru care duce la o amenajare mai uşor de gestionat, dar şi a faptului că nu mai avem un obiect masiv din metal care ocupă spaţiu. Dispariția caloriferului de la fereastră poate avea unele urmări mai puțin dorite, iar în articolul Unde se amplasează corect caloriferul în cameră, am explicat pe lung care este rolul lor acolo.

Pisică pe pardoseală încălzităPreferatul meu în materie de avantaje este flexibilitatea. Faptul că poţi să ai mai multe tipuri instalaţii sub aceeaşi pardoseală. Este vorba despre două circuite independente pe care le poţi folosi simultan sau separat în funcţie de tipul de resursă energetică disponibilă sau mai economică în acel moment. De exemplu, poţi să foloseşti un sistem electric pe timp de zi când ai energie de la sistemul solar. Seara, dar şi noaptea, când soarele nu mai este pe cer, poţi rula sistemul pe fluid alimentat de rezervorul de apă caldă în care ai stocat surplusul de energie solară de peste zi. Dacă nu ai acest rezervor de apă caldă poți oricând să faci focul cu lemne, iar dacă nu ai lemn poți utiliza centrala pe gaz. Ai o grămadă de opțiuni, iar rezultatul este neperceptibil din punct de vedere al confortului.

Dezavantaje încălzirii prin pardoseală

Praful se aşează pe pardoseală, indiferent din ce este făcută ea sau unde locuiești. Aerul cald circulă de jos în sus, luând cu el şi particule de praf pe care ajungi să le inhalezi. În ţările nordice, unde influenţele oceanice fac ca umiditatea să fie mare şi foarte mare, acest dezavantaj este puţin simţit sau deloc. Într-un mediu rural însă, praful este parcă peste tot și se va simţi. Un alt dezavantaj este faptul că în general într-o încăpere în care există un sistem de încălzire în pardoseală trebuie să cunoaşteţi foarte bine amplasarea unor elemente fixe încă din faza de proiectare. Spun asta pentru că nu este recomandat ca astfel de sisteme să fie poziţionate sub locuri unde riscaţi să blocaţi căldura. Nu se pune cablu sau ţeavă de încălzire sub cadă, sub cădiţa de duş sau mobilă care stă lipită de pardoseală.

Ajută dacă mobilierul din cameră dispune de picioare pentru a nu fi în contact direct cu pardoseala. Prin blocarea căldurii în anumite spații, se ajunge la deteriorarea și distorsionarea unor piese de mobilier sau la deteriorarea finisajelor din baie. Atunci când ai ţevi sau cabluri prin pardoseală, nu poţi să mai modifici aşa de uşor structura casei şi pardoseala. O singură gaură dată prin pardoseală poate înţepa ţeava sau întrerupe cablul electric. În astfel de situații sistemul trebuie închis până la remedierea problemei. Vreau să punctez faptul că un sistem clasic de termoficare poate fi reparat imediat, la încălzirea prin pardoseală însă, lucrurile stau foarte diferit, mai ales la cele cu ţevi rigide.

Temperatura excesivă din instalație accentuează dezavantajele

De regulă, temperatura într-un sistem de încălzire prin pardoseală este de 29 de grade Celsius. Urmărim să nu depășim această temperatură. Pentru încălzirea suprafețelor acoperite cu vinil, linoleum sau alte materiale termoplastice este recomandat să avem o temperatură chiar mai mică pentru a nu afecta adezivul cu care a fost lipit sau materialul în sine. Mărirea temperaturii, dar și oprirea și pornirea instalației va contribui la degradarea suprafețelor în general. Pentru pardoseala din beton elicopterizat sau cea acoperită cu gresie și faianță, variația de temperatură este mult mai permisivă. La fel și temperatura. Se pot utiliza temperaturi chiar și de 40 de grade Celsius. Nu vă recomand să utilizați încălzire în pardoseală în mediile industriale sau locurile cu mult praf.

Încălzire sub pardoseală prin podea cu lichidCu cât temperatura este mai mare cu atât viața sistemului este mai mică. De regulă, se urmărește o putere de 100 W pe metru pătrat. Casele izolate corespunzător pot avea doar 50 W pe metru pătrat. Circularea unui agent termic cu o temperatură mai mare va necesita mai puțin tub instalat. Același lucru este valabil și în cazul cablului electric de încălzire. O instalație de calitate va avea mai mult tub sau cablu electric instalat și o temperatură mai mică. Greșelile de instalare cu mai puțin cablu electric termic sau tub termic se fac din dorința de a economisi bani. Pe termen lung însă, această economie va ajunge să coste enorm de mult pe lângă stresul și bătaia de cap creată.

Segmentarea instalației de încălzire pot diminua dezavantajele

Având o instalație de încălzire prin pardoseală construită cu un element termic bine calculat vom diminua dezavantajele menționate mai sus. Segmentarea instalației presupune instalarea mai multor circuite de cablu electric sau de țeavă cu lichid. Astfel, în cazul perforării unui element termic se poate renunța doar la bucla afectată. Întrepătrunderea acestor instalații va crea un sistem redundant ce va asigura funcționarea instalației și cu un element compromis. În funcție de poziționarea anumitor corpuri de mobilier sau a amenajării interioare se pot scoate unele circuite. Acest lucru este valabil indiferent de tipul de sistem ales. Fiind valabil și în cazul sistemelor hibride pe care le-am menționat mai sus când am vorbit de flexibilitate.

Această închidere și deschidere a elementelor de încălzire se poate controla din distribuitorul cu debitmetru pentru sistemele pe lichid sau din echipamentul de control electronic la sistemele electrice. Există și sistemele electrice cu folie carbonică. Aceste au un film ce acoperă o arie destul de mare într-un singur circuit. Eficiența segmentării scade la aceste produse, cel puțin în spațiile mici. Același lucru find valabil și la sistemele cu conductor care sunt grupate pe plase. În general, soluțiile de încălzire cu fir electric sunt ceva mai ușor de controlat și putem considera că sunt sistemel mai flexibile și mai ușor de instalat. Cu toate astea, eu prefer sistemele cu tuburi purtăroare de fluid.

avantajedezavantajeîncălzirepardoseală

  • Previous Planificarea construcției unui atelier meșteșugăresc2 ani ago
  • Next Etapele construcţiei unui atelier mesteşugăresc2 ani ago

comments title

  1. Pingback: Aspecte privind încălzirea prin pardoseală - partea întâi | Constructosu'

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Newsletter

Loading

Postări recente

  • Cum se construiește o casă ieftină, eficientă și funcțională? – partea a doua 07/04/2021
  • De ce nu mai utilizăm calorifere, ci doar radiatoare 03/04/2021
  • Cum se construiește o casă ieftină, eficientă și funcțională? – partea întâi 31/03/2021
  • Cum se schimbă radiatorul cu apă, din instalația termică de încălzire? – partea întâi 24/03/2021
  • De ce este importantă forma caloriferului sau a radiatorului? 17/03/2021
  • Care este diferența între conductorul multifilar și cel lițat? 06/03/2021
  • Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, dar fără schimbător de căldură 21/02/2021
  • Care este durata de viață al unui sac de ciment? 17/02/2021
  • Care sunt suprafețele minime pentru o casă sau locuință? 16/02/2021
  • Căldura specifică a diferitelor materiale de construcții 14/02/2021
  • Zidăriile din piatră au un mortar specific, cu o compoziție specifică 14/02/2021
  • Cum aleg înălțimea utilă a unei hale utilizate pentru producție? 13/02/2021
  • De ce se face confuzia între calorie și kilocalorie? 12/02/2021
  • Ce înseamnă să ai CAPITAL și ce este capitalul? 12/02/2021
  • Cum funcționează un sistem de grinzi, la construcția unui planșeu? 12/02/2021
  • Din ce material de construcții să-mi construiesc casa sau clădirea? 03/02/2021
  • Care sunt beneficiile secundare pentru casele ridicate suficient de la sol? 27/01/2021
  • Centrală termică și rezervor de apă, amplasate la interior sau la exterior 20/01/2021
  • Ce înseamnă cazan, boiler, puffer, colorifier, calorifer, radiator, centrală? 13/01/2021
  • Sistem de recuperare a căldurii din procesul industrial 06/01/2021

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Politică
  • Amnezia istorică
ipv6 ready