Încălzirea prin pardoseală este o noţiune relativ nouă pentru locuințele din România și cred că ar fi interesant să ne uităm la unele aspecte. Încercând să subliniez avantajele și dezavantajele încălzirii prin pardoseală, voi încerca să evidențiez unele puncte de discuție pe care vânzătorii de sisteme nu le iau în calcul. Opinia mea poate fi văzută ca opinia unui consultant imparțial, care privește lucrurile din perspectiva beneficiarului. Scopul acestui articol este de a vă ajuta să identificați dacă aveți sau nu nevoie de o încălzire în pardoseală.
Acest sector de piață este foarte îngust, datorită încercării de a adapta sistemele vechi de termoficare, la nevoie moderne. Acest lucru, coroborat și cu bugetele strâmtorate alocate încălzirii, duc la încercarea asigurării unei nevoie mai mici de energie. Da! sistemele de încălzire prin pardoseală duc la costuri lunare mai reduse, pentru că elimină nevoia de a produce extreme de temperatură în încăpere. Am să vorbesc în continuare despre aceste extreme de temperatură, restul sunt doar avantaje și dezavantaje.
Cum este sistemul de încălzire în pardoseală, diferit de soluția cu radiatoare sau calorifere?
Pentru a înțelege avantajele și dezavantajele, trebuie să înțelegem ceva fundamental al sistemului de încălzire în pardoseală. Aerul nu este un mediu de transfer prea eficient, dacă stăm complet dezbrăcați într-o cameră complet rece, cel mai mult ne va deranja tălpile care stau în contact cu pardoseala, nu aerul rece din cameră. Pentru a schimba situația și a spori nivelul de confort, se instalala un sistem de termoficare care încălzește aerul din cameră. Se utiliza un radiator care încălzea prin radiație în mod direct și prin convecție, indirect.
Însă problema unei suprafețe de contact care răcesc picioarele și deranjează organismul rămân. Este nevoie să introducem o grămadă de energie termică în acea incintă, pentru a reuși să facem aerul interior așa de cald încât să nu mai simțim că pardoseala este rece. Acest sistem este dezavantajos și scump, dar în continuare este cel mai întâlnit sistem de termoficare al locuințelor și nu numai. Însă, de vreo 40 de ani, a apărut o soluție ceva mai bună, iar această soluție se numește încălzire prin pardoseală.
Într-un sistem de încălzire prin pardoseală, vom avea un element termic în proximitatea picioarelor și dintr-odată nu mai este nevoie să mai supraîncălzim niște zone a camerei, doar de dragul părții care nu are element de încălzire. Elementul termic nu mai este lângă fereastră, iar pierderea spre exterior este minimă. Iar la sistemele de încălzire prin pardoseală avem o mare flexibilitate în ceea ce privește elementrul termic utilizat, dar și sursa de energie. Datorită eficienței și poziției, se deschid o grămadă de oportunități și posibilități.
Avantajele încălzirii prin pardoseală
Să începem cu cel mai evident avantaj al acestui sistem de încălzire. Este vorba de faptul că ai o podea caldă. Senzaţia de pardoseala caldă sub picioare este un sentiment greu de neglijat. Find şi unul dintre primele argumente precizate în pliantele de prezentare ale produselor şi a instalaţiilor de acest gen. Eu unul sunt un mare fan, mai ales în perioada sezonului rece. Un avantaj secund pentru pardoselile încălzite o reprezintă lipsa radiatoarelor prin locuinţă. Devine o amenajare mai uşor de gestionat, dar scăpăm și de un obiect masiv din metal care ocupă spaţiu.
Dispariția caloriferului de la fereastră poate avea unele urmări mai puțin dorite, iar în articolul Unde se amplasează corect caloriferul în cameră, am explicat pe lung care este rolul lor acolo. Însă putem compensa pentru rolul caloriferului printr-o instalare corectă în dreptul geamului. Avantajul meu preferat este flexibilitatea și faptul că poţi să ai mai multe tipuri instalaţii sub aceeaşi pardoseală. Două circuite independente pe care le poţi folosi simultan sau separat în funcţie de tipul de resursă energetică disponibilă sau mai economică în acel moment.
De exemplu, poţi să foloseşti un sistem electric pe timp de zi când ai energie de la sistemul solar. Seara, dar şi noaptea, când soarele nu mai este pe cer, poţi rula sistemul pe fluid alimentat de rezervorul de apă caldă în care ai stocat surplusul de energie solară de peste zi. Dacă nu ai acest rezervor de apă caldă poți porni o centrală cu lemne, iar dacă nu ai lemn poți utiliza centrala pe gaz. Ai o grămadă de opțiuni, iar rezultatul este neperceptibil din punct de vedere al confortului.
Dezavantaje încălzirii prin pardoseală
Praful se aşează pe pardoseală, indiferent din ce este făcută ea sau unde locuiești. Aerul cald circulă de jos în sus, luând cu el şi particule de praf pe care ajungi să le inhalezi. În ţările nordice, unde influenţele oceanice fac ca umiditatea să fie mare, acest dezavantaj este puţin simţit sau deloc. Într-un mediu rural însă, praful este parcă peste tot și se va simţi. Sunt chiar eu un utilizator de încălzire în pardoseală, iar când simt praf în nări, atuci știu că e momentul să dau cu aspiratorul și să spăl pe jos.
Un alt dezavantaj este faptul că în general într-o încăpere în care există un sistem de încălzire în pardoseală, trebuie să cunoaşteţi foarte bine amplasarea unor elemente fixe, încă din faza de proiectare. Spun asta pentru că nu este recomandat ca astfel de sisteme să fie poziţionate sub locuri unde riscaţi să blocaţi căldura. Nu se pune cablu sau ţeavă de încălzire sub cadă, sub cădiţa de duş sau mobilă care stă lipită de pardoseală. Dintr-odată apar unele limitări, care uneori deranjează, alteori sunt total neperceptibile.
Prin blocarea căldurii în anumite spații, se ajunge la deteriorarea și distorsionarea unor piese de mobilier sau la deteriorarea finisajelor. Atunci când ai ţevi sau cabluri prin pardoseală, nu poţi să mai modifici aşa de uşor structura casei şi pardoseala. O singură gaură dată prin pardoseală poate înţepa ţeava sau întrerupe cablul electric. În astfel de situații sistemul trebuie închis până la remedierea problemei. Vreau să punctez faptul că un sistem clasic de termoficare poate fi reparat imediat, la încălzirea prin pardoseală însă, lucrurile stau foarte diferit.
Temperatura excesivă din instalație accentuează dezavantajele
De regulă, temperatura într-un sistem de încălzire prin pardoseală este de 29 de grade Celsius. Urmărim să nu depășim această temperatură. Pentru încălzirea suprafețelor acoperite cu vinil, linoleum sau alte materiale termoplastice este recomandat să avem o temperatură chiar mai mică pentru a nu afecta adezivul cu care a fost lipit sau materialul în sine. Mărirea temperaturii, dar și oprirea și pornirea instalației va contribui la degradarea suprafețelor în general. Pentru pardoseala din beton elicopterizat sau cea acoperită cu gresie și faianță, variația de temperatură este mult mai permisivă.
La fel și temperatura. Se pot utiliza temperaturi chiar și de 40 de grade Celsius. Nu vă recomand să utilizați încălzire în pardoseală în mediile industriale sau locurile cu mult praf. Cu cât temperatura este mai mare cu atât viața sistemului este mai mică. De regulă, se urmărește o putere de 100 W pe metru pătrat.
Casele izolate corespunzător pot avea doar 50 W pe metru pătrat. Circularea unui agent termic cu o temperatură mai mare va necesita mai puțin tub instalat. Același lucru este valabil și în cazul cablului electric de încălzire. O instalație de calitate va avea mai mult tub sau cablu electric instalat și o temperatură mai mică. Greșelile de instalare cu mai puțin cablu electric termic sau tub termic se fac din dorința de a economisi bani. Pe termen lung însă, această economie va ajunge să coste enorm de mult pe lângă stresul și bătaia de cap creată.
Segmentarea instalației de încălzire poate diminua dezavantajele
Având o instalație de încălzire prin pardoseală construită cu un element termic bine calculat vom diminua dezavantajele menționate mai sus. Segmentarea instalației presupune instalarea mai multor circuite de cablu electric sau de țeavă cu lichid. Astfel, în cazul perforării unui element termic se poate renunța doar la bucla afectată. Întrepătrunderea acestor instalații va crea un sistem redundant ce va asigura funcționarea instalației și cu un element compromis.
În funcție de poziționarea anumitor corpuri de mobilier sau a amenajării interioare se pot scoate unele circuite. Acest lucru este valabil indiferent de tipul de sistem ales. Fiind valabil și în cazul sistemelor hibride pe care le-am menționat mai sus când am vorbit de flexibilitate. Această închidere și deschidere a elementelor de încălzire se poate controla din distribuitorul cu debitmetru pentru sistemele pe lichid sau din echipamentul de control electronic la sistemele electrice. Există și sistemele electrice cu folie carbonică. Aceste au un film ce acoperă o arie destul de mare într-un singur circuit. Eficiența segmentării scade la aceste produse, cel puțin în spațiile mici.
Același lucru find valabil și la sistemele cu conductor care sunt grupate pe plase. În general, soluțiile de încălzire cu fir electric sunt ceva mai ușor de controlat și putem considera că sunt sistemel mai flexibile și mai ușor de instalat. Cu toate astea, eu prefer sistemele cu tuburi purtăroare de fluid. Încălzirea prin pardoseală este o noţiune relativ controversată din unele puncte de vedere. Sunt multe informaţii contradictorii sau parţiale, disponibile pe tot felul de surse. O locuință trebuie să fie pregătită înainde de a instala încălzirea prin pardoseală.