Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
    • Tractor articulat cu șenile
    • CNC – Homemade – DIY
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Scule şi unelte

Avantajele și dezavantajele sistemelor pneumatice

by Alexandru Şerbuţă decembrie 26, 2017 1 Comment
Avantajele și dezavantajele sistemelor pneumatice

Aerul comprimat este foarte utilizat în mediile de producție mari, dar și cele mici. Pe lângă faptul că uneori avem nevoie de un suflu puternic de aer, comprimarea aerului ne ajută să transformăm energia electrică în energie mecanică cu anumite specificații. Uneltele pneumatice de calitate au o viață foarte îndelungată și oferă o flexibilitate foarte mare. Sunt mai ușoare decât cele electrice, comparând echipamente cu aceeași putere. Însă cel mai mare atuu al uneltelor pneumatice este viteza pe care o uneltă rotativă o poate avea. Gândiți-vă la scaunul stomatologic.

Acele burghiuri pot avea viteze până la 400.000 de rotații pe minut și un cuplu foarte mare, lucru pe care nu îl puteți obține cu un motor electric așa de mic Apoi gândițivă la spațiul redus din gură. Un motor electric de aceeași putere și viteză ar fi așa de greu încât stomatolocul nu ar putea să-l țină în mână. Nu este doar viteza de rotație importantă, ci și puterea cu care se rotește. Ultimul argument de început este energia. Sistemele pneumatice pot stoca aer comprimat și îl pot utiliza oricând. Cantitatea de energie stocată într-un rezervor poate fi impresionantă.

Problema eficienței comprimării aerului

Un lucru important de înţeles despre instalaţiile de aer comprimat este că sunt foarte ineficiente energetic. Cel puțin teoretic. Adică pentru fiecare 100 unităţi de energie electrică introdusă, vei scoate abia 12 unităţi de energie mecanică pentru unealta ta pneumatică. Restul, sunt pierderi energetice cu caldură. Acest reziduu energetic rezultă din cauza faptului că aerul se încălzeşte atunci când este comprimat. Căldura disipată de pompa de aer poate fi benefică pe timp de iarnă. Vara, putem să ne gândit la alte întrebuințări pentru acea cantitate de energie termică.

Din eficienţa de doar 12% a pompei de aer, se vor scade pierderile de pe instalaţii, regulatoare de presiune, etc. Pentru creșterea eficienței între energia introdusă și cea extrasă dintr-un sistem de distribuție a aerului comprimat, vin cu niște recomandări. Am vorbit despre aceste recomandări în articolul 1n-cu3and – Care sunt componentele unui sistem pneumatic complet? Acolo voi explica multe detalii despre alegerile corecte pe care le puteți face la fiecare pas. Vă spuneam că introducem 100 de unități și pierdem 88 din ele. Putem oare să utilizăm căldura pierdută în alte scopuri?

 

O idee bună este că răciți pompa cu aer. Iar căldura obținută de la pompă să o băgați în sistemul de termoficare sau în bazinul de apă caldă. Cu acea apă faceți duș sau vă spălați pe mâini. Cu cât bazinul este mai mare și mai înalt, cu atât o să puteți să faceți acest lucru mai bine. Majoritatea compresoarelor mici sunt răcite cu aer, cele mari sunt răcite cu apă. Vă recomand unul mare, cu motor trifazat și dimensionat la capacitatea maximă a branșamentului electric de care dispuneți. Spun asta din mai mult motive, însă nu pot intra acum în detalii.

Principalele avantaje ale uneltelor pneumatice

Poate cel mai mare avantaj al acestor scule și unelte este mărimea și greutatea redusă. Puterea aerului comprimat face ca o unealtă pneumatică din aluminiu să aibă aceeași putere ca una electrică de câteva ori mai mare. Uneltele acționate pneumatic sunt foarte ușoare, comparativ cu orice alt sistem de acționare mecanică. Sunt mai avantajoase din punct de vedere al utilizării pentru că au un singur furtun de alimentare, iar acest are o greutate foarte redusă, comparativ cu firul electric, acumulatorul sau furtunele hidraulice.

Ele au un singur furtun pentru că aerul introdus în uneltă poate să iasă afară după ce își face lucrul mecanic. Al doilea avantaj major este viteza de rotație a sculelor cu aplicație rotativă. Este foarte greu să atingi viteze de 20-30 de mii de rotații cu acționare electrică sau hidraulică. Unele unelte pneumatice ating viteze de rotații de 400.000 pe minut. Acele unelte au niște rulmenți mici, dar foarte precis construiți. Aplicațiile manufacturiere și medicale sunt cele mai avantajate de rotații de așa de mari. Însă în atelier, uneltele pneumatice au apriximatic 10 mii de rotații pe minut.

 

Altă aplicație specială a sculelor acționate pneumatic sunt ciocanele rotopercutoare. Aceste ciocane pot avea o frecvență și o putere foarte mare cu dimensiuni reduse, iar aerul este folosit ca fluid de răcire a pieselor de contact. Un exemplu foarte des întâlnit ale acestei aplicații este scaunul stomatologului. Alt exemplu apare la ciocanele de spart piatră care beneficiază de două ori de aer. Odată aerul va răci uneltă, apoi el va evacua praful din gaura creată pentru a nu bloca dalta. Consider că este foarte flexibil să folosești sistemul de aer comprimat, mai ales dacă ești o persoană mai firavă.

Degradarea instalațiilor de aer comprimat

Un efect secundar al comprimării aerului este condensul. Este nevoie de acordarea unei atenții sporite la acest condens. El poate degrada semnificativ instalațiile de aer comprimat. Nu doar instalațiile ci și compresorul, mai ales dacă nu îl scurgi după fiecare utilizare. Condensul se va depune în primul rând în vasul de stocare a compresorului. După fiecare picătură depusă pe fundul recipientului plin cu aer comprimat, volumul de aer stocat scade. Adică este locuit cu apă, iar apa este un fluid necompresibil, ca orice lichid.

Pe măsură ce apa se depune în rezervor, motorul va porni din ce în ce mai des. Acest lucru va duce la o ineficiență și mai mare a întregului sistem, dar și la o reducere a capacității rezervorului. Fără mentenanță se poate ajunge la un accident de proporții din cauza fisurilor create de rugină. Când aerul pleacă din rezervor, o va face cu viteză și putere. Viteză va purta picături de apă pe traseul instalației, până la unealtă. Pentru o bună funcționare și o fiabilitate în timp, este nevoie să eliminăm apa de pe instalație înainte să ajungă în interiorul uneltei, mai ales dacă este una scumpă.

Valvă manuală drenaj vas compresorÎn proiectul Sistem şi instalaţie de aer comprimat cu multiple rezervoare pentru compresor am să discut despre cum se face o instalație de aer comprimat pentru a scăpa de aceste picături de apă. Vorbesc acolo și despre materialele corespunzătoare pentru alcătuirea acestui sistem. Informațiile sunt prezente și în alte articole. Eu prefer să investesc câteva mii de lei în plus pentru un sistem de distribuție din inox și în niște automatizări pentru că știu că voi uita să drenez sistemul și rezervorul. Tot timpul uit.

Pierderile de presiune pe circuitul de aer comprimat

Instalațiile complexe de aer comprimat au o șansă mai mare de a pierde aer comparativ cu furtul conectat direct la compresor. Totodată, cu cât presiunea din instalație este mai mare, cu atât probabilitatea pierderilor de aer crește. Este bine să păstrăm presiunea din instalație exact atât cât utilizăm. Dacă uneltele folosesc o presiune de 6-7 bar, atunci presiunea din regulatorul de presiune atașat compresorului ar fi bine să lase să treacă doar acestă presiune. Caracteristicile pompei de aer comprimat cu rezultate de 10 bar este suficientă pentru majoritatea aplicațiilor.

O soluție pentru limitarea pierderilor din instalații este sudarea sau lipirea cu cositor a țevilor. Instalațiile de aer comprimat din plastic pot fi și ele sudate. Însă mie nu îmi plac deloc și le dezaprob aproape constant. Susțin asta, mai ales la sisteme cu presiune mare. O altă metodă de a limita pierderile de aer este folosirea unor țevi cu un diametru cât mai mic. Țevile cu un diametru mic au și o grosime mai mică a peretelui. În concluzie sunt economice și din punct de vedere al construcției.

 

Relația între pierderi și diametru este calculată în funcție de diametrul intern al țevilor, nu cel extern. Este destul de greu să calculezi pierderi de sistem pentru că un astfel de calcul este dependent de mulți factori și de designul instalației. Însă putem să reținem că dorim o țeavă cât mai subțire, care conține aer cu presiunea cea mai mică acceptabilă. Apoi vom încerca să sudăm sau să cositorim conexiunile, nu să le înșurubăm. Astfel vom limita dezavantajele unui sistem pneumatic.

aerbarcompresorcomprimateficiențapneumaticpompa

  • Previous Cum se calculează bancul de baterii?5 ani ago
  • Next Aspecte privind încălzirea prin pardoseală – partea întâi5 ani ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Postări recente

  • Cum se calculează panta de scurgere pentru tuburile de canalizare? 24/01/2023
  • Tipologia rețelelor electrice din spațiul rezidențial 25/12/2022
  • Cum funcționează o stație de agregate pentru construcții? 06/11/2022
  • Câtă cărămidă plină intră într-un metru cub sau pătrat? 31/07/2022
  • Ce este ecluza unui buncăr anti-atomic? 30/07/2022
  • Adăpostirea în clădiri supraterane cu pereți groși 14/06/2022
  • Tehnici de motivare și automotivare în proiectele personale – 1/2 01/06/2022
  • Armătura din fier beton NU se mai reutilizează! 22/05/2022
  • Turnare placă de beton peste umplutură și peste fundație 14/05/2022
  • Când utilizăm elemente prefabricate din beton nearmat 13/05/2022
  • Care este rolul betonului de egalizare? 13/05/2022
  • Avantaje și dezavantaje când construiești o casă în regie proprie 12/05/2022
  • Cum funcționează rețeaua de canalizare? – 1/2 11/05/2022
  • Ancorarea corectă a structurilor metalice în fundații 11/05/2022
  • Piloni de lemn pentru fundații, structuri și împrejurimi 10/05/2022
  • Contactul între talpa fundației din beton și solul de fundare 07/05/2022
  • Care este cel mai bun loc pentru a amplasa un adăpost anti-atomic? 05/05/2022
  • De ce nu merită să utilizați BCA sau cărămidă eficientă, la exterior? 25/04/2022
  • Motivul pentru construcția unui adăpost anti-atomic pentru bombardament 25/04/2022
  • Cum reușesc clădirile să rămână în picioare? – 3/3 25/04/2022

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Amnezia istorică
ipv6 ready