Am tot scris articole despre construcția halelor din oțel. Există un motiv anume și consider că pentru majoritatea beneficiarilor, clădirile industriale de oțel sunt cele mai potrivite soluții. În acest articol mi-am propus să vorbesc despre avantajele halelor industriale construite din beton armat prefabricat, dar și de contextul lor în economie. Este foarte important să punem costul inițial de construcție și cele ulterioare de întreținere în contextul economiei noastre. Știu că găsiți fel de fel de sfaturi pe internet, însă multe sunt prezentate fără context.
[adinserter block=”3″]
Nu de mult am scris un articol despre o comparație a halelor industriale fabricate din oțel cu cele din beton armat prefabricat. Acel articol era compus în jurul prețului final pe metru pătrat. Mai precis am comparat evoluția prețului în funcție de suprafață, dar am inclus unele elemente de funcționalitate. În acest articol aș vrea să dezbat predominant elemente care țin de mentenanța și desfășurarea activității într-un astfel de spațiu industrial. Halele din oțel au și foarte multe dezavantaje. De multe ori chiar se renunță la unele elemente din oțel și se înlocuiesc cu beton armat.
Care este avantajul unei hale industriale în general?
Sunt șase motive principale pentru care dorim să desfășurăm o activitate într-o hală și nu într-o clădire normală de birouri. Spun asta chiar dacă unele clădiri de birouri au o suprafață destul de mare și un tavan destul de înalt pentru a semăna cu o hală. Primul motiv este că hala este o construcție ieftină. O altfel de construcție are un cost de până la 4 ori mai mic comparativ cu o clădire de birouri. Al doilea motiv este încărcarea admisă pe suprafața pardoselii industriale de beton. Ea poate fi și de 50 de ori mai mare dacă o comparăm cu un planșeu standard din beton armat.
[adinserter block=”3″]
Al treilea motiv este faptul că întreaga suprafață se afla la același nivel. Nu avem lift sau alte situații unde suntem limitați să mutăm greutăți de zeci sau chiar sute de tone. Într-o hală destul de mare, considerând încărcarea și continuitatea pardoselii industriale, ai putea face drift cu TIR-ul. Al patrulea motiv este accesul și faptul că în timpul unui incendiu se poate ieși pe multe căi de acces. Evacuarea este mult îngreunată într-o clădire de birouri. Al cincilea motiv este deschiderea construcției. Cu alte cuvinte, distanța între stâlpii de susținere. Al șaselea motiv este cel mai important și l-am lăsat la urmă în mod special.
În hală se pot desfășura genul de activități care ar deteriora imediat spațiul imobiliar de birou. În hală se toarnă oțel, se sudează, se face zgomot și praf și lista continuă mult și bine. O hală trebuie exploatată în astfel de condiții timp de multe decenii, fără ca locul acela să devină o peșteră. Hala trebuie construită într-un anume fel pentru a rezista acestor activități industriale și comerciale. Cele 6 motive devin 6 diferențe între un spațiu de birouri și o hală industrială, iar o hală industrială din beton armat excelează la 5 dintre ele. Am îngroșat motivele pentru că voi construi multe articole pe ele.
Rezistența la incendiu a unei hale din beton armat prefabricat
În trecut am scris un articol care explică Ce se întâmplă când ai un incendiu într-o clădire din beton armat? Acolo am explicat că betonul armat are o inerție termică foarte mare și că este destul de greu să aduci materialul la o temperatură suficient de mare încât să-l poți distruge. În cazul unei hale din prefabricate de beton, aceaste considerente sunt chiar mai pronunțate. Halele din beton armat pot rezista la un incendiu enorm. Iar după incendiu ele pot fi curățate și reutilizate. Nu există alt material de construcții care să ne permită deschideri așa de mari cu o imunitate similară la incendiu.
[adinserter block=”3″]
Pe lângă faptul că nu arde, betonul nu pornește incendii. Cred că cel mai important aspect al unei hale din beton armat prefabricat este abilitatea de a limita un incendiu. În articolul pe care l-am menționat mai sus am omis faptul că într-o clădire rezidențială din beton armat există avantajul segregării. Adică incendiul nu circulă de la un etaj la altul. Cel puțin nu în mod normal. Și în cazul halelor industriale din beton, această segregare este o modalitate de a limita potențiale extinderi ale unui incendiu. Este mai ales important pentru unele industrii.
Halele industriale din beton prefabricat sunt mai economice pe măsură ce cresc în dimensiuni. La fel și mărimea spațiilor în care se depozitează mărfuri. Aici sunt două avantaje ce pot fi puse cap la cap. Cu alte cuvinte, dacă ai o hală mare de depozitare, atunci betonul armat prefabricat este ce mai bună și mai sigură soluție. Un design compartimentat poate limita un incendiu cu succes. Asta ar însemna să va arde tot ce este în acel compartiment fără să afecteze alte regiuni ale clădirii. Legislația vă obligă la instalații destul de costisitoare pentru adresarea acestor pericole.
Rezistența mecanică la impact a pereților și a stâlpilor
Indiferent cât de atent o să fii, o să lovești pereții și stâlpii. Aceste lovituri pot apărea pentru că sprijini ceva pe pereți și până la izbitul motostivuitorului. Vă asigur că mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va întâmpla. Oțelul nu poate face față la impact. Indiferent că se julește vopseaua sau protecția galvanică, acel oțel o să înceapă să ruginească. Iar lovirea stâlpului este un caz fericit pentru că de regulă impactul se observă în panourile de termoizolație sau panourile de tablă care închid clădirea.
[adinserter block=”3″]
Rezultatele sunt destul de neplăcute și costisitoare. Halele industriale din prefabricate de beton nu au aceeași problemă. În primul rând sunt structuri masive. Nu prea poți să dărâmi hala cu motostivuitorul, deși depinde cât de tare încerci și ce motostivuitor ai. Iar zgârieturile în beton sunt doar probleme estetice, nu structurale sau de etanșare a clădirii. Încerc să spun că prefabricatul de beton nu se deteriorează prea ușor. Dacă prefabricatul este lovit așa de tare încât să se deterioreze structural, atunci el trebuie schimbat. Acest lucru se întâmplă destul de rar.
Betonul armat nu are strat de protecție. Nu este vopsit sau învelit cu ceva și implicit nu prea ai ce să deteriorezi atunci când tai sau polizezi metal. Oricum, eu v-am recomandat și la halele din oțel să utilizați beton armat măcar până pe la 1,5 metri înălțime față de pardoseala industrială. Majoritatea loviturilor au loc exact în acestă zonă. Peste înălțimea de 1,5 metri apar semne de uzură când sprijinim obiecte grele sau ascuțite de clădire. Hala industrială de beton armat are un perete tare de beton de sus și până jos. O informație importantă despre rezistență este că halele prefabricate sunt confecționate dintr-un beton foarte tare.
Greutatea halelor de beton armat prefabricat
Halele din beton armat prefabricat sunt structuri ușoare, însă sunt de aproximativ 3-4 ori mai grele comparativ cu cele din oțel. Acest lucru are unele dezavantaje, însă și unele avantaje. Mă interesează să subliniez niște avantaje care sunt prezentate ca dezavantaje la halele metalice. Halele metalice, în special cele foarte mici, sunt vulnerabile la încărcarea vântului și la încărcarea cu zăpadă. Acesta este unul din motivele pentru care și structurile din oțel devin mai ieftine pe măsură ce cresc în suprafață și implicit în greutate.
[adinserter block=”3″]
Majoritatea clădirile foarte ușoare sunt vulnerabile la vânt și încărcare cu zăpadă, nu doar cele din oțel. Aceste riscuri se pot reduce și mitiga, dar asta costă. De obicei nu ne deranjează când aveam o clădire mică precum o casă sau un garaj. Însă la o hală mare apar niște costuri financiare suplimentare destul de mari. Rigiditatea materialului este cea mai importantă caracteristică a betonului. Nu doar în cazul halelor prefabricate, ci și în general. Această caracteristică face din halele de beton un spațiu special în care să întreprinzi o activitate industrială.
Halele industriale din beton armat nu sunt gălăgioase. Asta înseamnă că indiferent ce se întâmplă afară, nu prea se va simți înăuntru. Același lucru funcționează și în celălalt sens. Dacă se întreprinde o activitate gălăgioasă, hala de beton armat va prelua vibrațiile și le va disipa în masa ei mai bine ca o hală de oțel. Am scris despre interacțiunea între stâlp și placa elicopterizată de beton tocmai pentru a evidenția acest dezavantaj al halelor metalice. Oțelul nu disipă prea bine energia provenită din vibrații și percuții pentru că rezonează.
Rigiditatea stâlpilor de beton armat
Argumentul meu preferat pentru halele industriale din beton armat sunt stâlpii. Deși dețin factori de producție pentru construcții metalice, fac compromisul de a recomanda clienților să achiziționeze stâlpi prefabricați de beton armat prefabricat. Apoi îmi este mie mult mai ușor să construiesc niște căi de rulare pentru podul rulant, mult mai bune din punct de vedere calitativ. Alternativ pot recomanda niște stâlpi din oțel umpluți cu beton armat. De regulă, această problemă apare la sarcinile foarte mari. Așa cum sunt unele hale construite pentru industria grea.
[adinserter block=”3″]
Acești stâlpi prefabricați se unesc perfect cu grinzile sau fermele din oțel pentru că ele pot avea niște inserții de oțel ancorate în armătura prefabricatului. Inserțille astea nu sunt altceva decât niște plăci groase de oțel. De obicei au grosimi între 12 și 40 de mm, în funcție de fermele sau grinzile care urmează să se unească cu unele. Uneori se face o conexiune prin sudare, iar alteori prin șuruburi. Însă este destul de dificil să sudezi, placa aceea de oțel are nevoie de un amperaj foarte mare pentru a fuziona corect cu profilul de oțel.
Mai sus avem o imagine cu o cale de rulare din beton armat, nu din oțel. Se poate și așa. Pe lângă faptul că stâlpul de beton armat este mai ieftin ca unul de oțel, sau că suportă o sarcină mai mare ca unul de oțel de aceeași amprentă, sau că este mai benefic pentru podul rulant, aș putea să mai adaug faptul că ei rigidizează întreaga hală industrială. Evident rămâne problema ridicatului lor în loc. Însă uneori sunt soluții de a ridica stâlpii de beton în loc fără a utiliza o macara închiriată.