Mulți dintre voi m-ați întrebat prin comentarii și mail-uri dacă planurile voastre sunt fezabile. Grija principală era dacă isprava sau planul, încarcă prea mult planșeul de beton armat. Folosesc cuvântul ispravă pentru că unii dintre voi ați trecut la fapte înainte să vorbiți cu cineva cu ceva experiență. În acest articol voi explica o procedură care vă va ajuta să înțelegeți cum stau lucrurile cu planșeele de beton armat și o procedură pentru test. Este vorba despre un fel de testare a stării planșeului pentru apartamentul vostru în particular.
În trecut am scris articolul Cu ce greutate putem încărca un planșeu și în ce condiții? Este un articol important și vă recomand să-l lecturați. Însă acel articol tratează niște planșee construite corect. Asta nu înseamnă că voi aveți sau că o să achiziționați un imobil construit corect. Cu prezentul text încerc să vă ajut să vedeți de unde plecați. Iar în funcție de rezultatele oferite de test să luați decizii ceva mai bune. Încărcarea exagerată a planșeelor poate avea niște rezultate greu de imaginat sau de conceput.
Aducerea tuturor planșeelor sau a pardoselii la același nivel
În timpul renovării unui apartament, una din problemele principale este faptul că băile, bucătăria, camerele sau holul sunt finisate cu materiale diferite. În timp ce doriți să le schimbați o să observați că apartamentul are mai multe nivele în funcție de cameră, ba chiar și în aceeași cameră. Soluția este turnarea unei șape de egalizare. Într-un alt articol voi explica modalitatea corectă de a turna această șapă de egalizare. Cert este că ea trebuie instalată corect. Este greșit să nu scoatem înainte nisipul, gresia, faianța, parchetul și alte straturi de pe planșeu.
Știu că se obișnuiește, din motive de cost, să se toarne o șapă de egalizare peste toate celelalte straturi. Asta este o greșeală enormă care duce la încărcarea exagerată a planșeului din beton armat. Vă garantez că mai devreme sau mai târziu, vă veți întoarce să reparați acestă greșeală dintr-un motiv sau altul. Un pic mai jos am să explic care ar putea fi unele motive. Va fi mult mai costisitor să reparați daunele provocate de astfel de greșeli. În unele cazuri îi puteți afecta puternic și pe vecini, iar atunci se lasă cu bătăi și/sau tribunale, despăgubiri sau după caz, închisoare.
În încercarea de a aduce toate camerele la același nivel print-o șapă de egalizare, o să observați că intervin idei de genul: Am să torn aici și am să sparg acolo! Asta înseamnă că o să vă vină ideea să faceți partea mai înaltă, un pic mai subțire. Să nu faceți asta pentru că este periculos. Dacă sunt diferențe de nivel prea mari, după ce s-a decopertat tot planșeul, atunci vă sfătuiesc să amplasați un strat de termoizolație rigidă în zonele foarte joase. Diferență mare înseamnă peste 50 de mm. Apoi să turnați șapa de egalizare în tot apartamentul.
Săparea șanțurilor pentru instalații în grosimea planșeului de beton armat
A doua greșeală majoră pe care o tot văd este săparea sau tăierea cu discul diamantat, a șanțurilor pentru țevi și cabluri. Pe lângă faptul că țevile și cablurile nu se îngroapă pur și simplu în masa betonului, planșeul NU poate permite astfel de grosolănii. Deja planșeele sunt foarte subțiri și subdimensionate. Dacă le mai și tăiați sau subțiați așa cum am menționat la subpunctul precedent, atunci o să vă puneți în niște situații legale și financiare care vor părea fără ieșire. Structura de rezistență are un rol fix și obligatoriu. Gravitația nu este negociabilă, indiferent ce spune meșterul.
Firmele sau muncitorii care vă sfătuiesc să tăiați un șanț în pardoseală, sunt oameni săraci care vor să mănânce o pâine. Dacă se întâmplă ceva din punct de vedere structural, vor pleca și nu vă vor mai cunoaște. Majoritatea lucrărilor de amenajări interioare nu se fac cu contract. În situația în care ar exista un contract, o daună de câteva zeci de mii de lei, ar justifica declararea falimentului firmei și deschiderea unei firme noi. Majoritatea au capital social de 200 de RON. Cum crezi că o să poți să tragi la răspundere niște oameni care ”lucrează” fără carte de muncă la o firmă fără angajați?
Apoi imaginați-vă că sub această șapă turnată, se sparge o țeavă de apă. Va fi nevoie să spargeți pardoseala pentru a repara țeava de apă. Apa nu iese fix pe unde s-a spart țeava, ci prin locuri unde apa s-a putut infiltra spre suprafață. O să inunzi vecinii, poate o să creezi scurtcircuite, o să se umfle parchetul sau alte elemente din lemn expuse, etc. În plus, nu vei avea posibilitatea de a termoizola corect acea țeavă inclusă într-un șanț tăiat în pardoseala de beton armat. Dacă clădirea nu este permanent încălzită, țeava se poate sparge de la frig.
Cum să testezi dacă ai planșeul prea încărcat?
Testul acesta este destul de neprofesionist, dar vă oferă o idee. În imaginea de mai jos avem altceva. Avem un caz extrem de încărcare concentrată unde planșeul a cedat. Dacă arată așa, testul nu mai are rost, planșeul este compromis. De regulă planșeul arată foarte bine și nu sunt fisuri. Metoda prezentată aici este gratis și foarte rapidă. În primul rând, totul trebuie decopertat de pe planșeu. Asta include parchet, gresie, faianță, linoleum, șapă, bucăți de beton desprinse din planșeu, etc. Apoi planșeul trebuie aspirat, curățat inclusiv pe margini.
În al doilea rând, vă descălțați de sosete și mergeți 3-4 pași, pe călcâie. Mergeți încet, ca și cum ar fi o plimbare normală pe stradă. Apoi vă opriți dintr-odată. Încercați să simțiți dacă cumva, în momentul în care sunteți staționari, mișcarea planșeului. Vă interesează o mișcare rezonantă a planșeului. Această rezonanță este ca un fel de vibrație care continuă chiar dacă v-ați oprint din mers. Se simte mai bine dacă nu faceți efort înainte și dacă este liniște completă în casă, de exemplu noaptea.
Când rezonanța menționată apare, ea se va simți în centrul planșeului, sau a părții nesusținute. Centrul părții nesusținute este mijlocul distanței între doi pereți sau doua grinzi sau un perete și o centură. Apariția rozonanței este un semn negativ, iar lipsa ei este unul pozitiv. Dacă rezonează, atunci încercați să vorbiți cu un inginer structurist. Dacă nu rezonează, atunci putem trece mai departe și putem începe pregătirile pentru termoizolație, șapă și încălzirea în pardoseală. Despre asta vom vorbi în următorul articol. Voi posta link-ul aici când va fi gata. Pentru primirea articolului pe mail, vă puteți abona la newsletter.