Elementele prefabricate din beton nearmat au un loc special în domeniul de aplicare. Vă spuneam că armătura începă să înforească atunci când este expusă la umiditate. Acest efect de “înflorire” înseamnă că își mărește volumul de 3 ori și crează niște presiuni mecanice asupra betonului. Betonul nu este prea rezistent la acest tip de forțe care vin din interior, iar de aici putem să distingem faptul că betonul nu trebuie armat cu oțel atunci când urmează să fie pătruns de apă. Uneori sunt anumite măsuri pe care le putem lua pentru a limita acest efect de saturare a betonului cu apă.
[adinserter block=”3″]
Acum aș dori să vă explic niște situații unde betonul nu poate fi protejat și unde armătura ar împărtășii aceleași condiții de umiditate, aciditate, mediu salin sau alte expuneri la substanțe chimice. Mai întâi voi explica la modul general niște informații, iar apoi voi continua cu unele exemple care apar foarte des în construcții și care permit viitorilor constructori să face niște decizii mai bune în alegerea materialelor de construcții. Pentru siguranță, voi explica și efectele asupra lucrărilor, arunci când încetăm să mai armăm betonul.
De ce alegem să armăm betonul, în general?
Motivul pentru care majoritatea construcțiilor din beton armat sunt armate, poate avea două înțelesuri. Primul este cel oficial, tehnic, care ne ajută să adresăm problemele create de forțele de tensiune în beton. Odată ce am schimbat tehnica de construcție utilizată cu piatră și cărămidă, am devenit dependenți de oțel și alte materiale care rezistă bine la tensiune. Al doilea motiv are legătură cu calitatea betonului, a turnărilor de beton și a lipsei de responsabilitate în construcții. Când pui o plasă de armătură într-un beton, indiferent cât de prost este turnat, acea armătură îl ține.
[adinserter block=”3″]
Un beton armat prost turnat rămâne în picioare, ani sau chiar decenii după încheierea lucrărilor. Iar durabilitatea în timp este strâns legată de faptul că betonul nu cade, chiar dacă el are goluri, este segregat, fisurat sau de o clasă mult inferioară. La construcțiile din beton nearmat, aceste tehnici de acoperire a defectelor nu mai există. Dacă betonul este prost turnat, se crapă imediat și cade, uneori chiar în timpul construcției, așa cum se întâmplă pe la unele lucrări de zidărie. Dar rezistența elementelor din beton armat este strâns legată de ruginirea armăturii.
Când armătura pierde o parte din grosime și se umflă, betonul deja prost turnat suferă un proces accelerat de degradare, iar atunci intervin tasările, strâmbarea clădirilor, segragarea unor elemente structurale, fisurile lungi în structură, etc. Vă puteți imagina, că o structură subterană, de orice fel, nu ar putea fi construită după această tehnică. Apa din sol ar ajunge imediat la armătură prin beton, pori, fisuri, găuri și defecte în beton, iar procesul de oxidare a armăturii ar fi mult prea rapid. În subteran, la rezervoare sau în apă, vom căuta să folosim elemente din beton nearmat.
Cu trebuie utilizare elementele prefabricate din beton nearmat?
Un prefabricat din beton nearmat poate lua anumite forme, dar înainte de toate, el este un prefabricat vibropresat, construit dintr-un beton tare, deseori aditivat pentru anumite medii de expunere. Formele prefabricatelor nearmate sunt masive, compacte și au rolul de a suferi forțe mari de compresiune și forțe mici de tensiune. Structurile subterane, dacă sunt construite corect, vor fi amplasate într-un sol care exercită exact aceste tipuri de forțe de compresiune. Mediul subteran este deseori ud sau umed, iar beton nearmat prefabricat este soluția ideală pentru un cost scăzut.
[adinserter block=”3″]
În imaginea de mai jos avem o structură subterană construită integral din elemente de beton nearmat, îmbinate pentru a suporta forțe mari de compresiune și forțe neglijabile de tensiune. Această construcție nu utilizează mortar. După montaj se înlătură lanțurile și structura este acoperită cu pământ, nisip, pietriș și alte materiale de umplutură, care exercită o forță mare de compresiune asupra structurii. Cu cât structura este mai supusă forțelor din toate părține, cu atât ea este mai stabilă și mai rezistentă în timp. În cazul unui cutremur, vlocurile dansează un pic în loc și gata.
Astfel de structuri nu sunt impermeabile, dar în funcție de solul în care sunt amplasate, nici nu trebuie să fie. În cazul unei inundații, apa trece printre prefabricatele de beton nearmat, eventual se adună în scurgerea clădirii, iar ulterior prefabricatele de beton se usucă. Neavând armătură de beton în ele, degradarea acestor blocuri de beton este foarte lentă, unele din ele fiind capabile se reziste sute de ani datorită supradimensionării, dar și a solului general uscat. Nu vă gândiți că șiruiește apa prin tavanul structurii, este vorba de un o picurare temporară.