Termenul multifilar, se referă la mai mulți conductori într-un singur înveliș de izolare, fiecare cu aria secțiunii tranversale de la 0,75 mm2 până la 10 – 16 mm2. Facem această multifilare pentru adresa problemele de instalare și curbură a unor conductori solizi peste secțiunea de 10 – 16 mm2. Deci nu putem avea un conductor mai gros de 16 mm2, pentru că nu îl mai putem îndoi, iar dacă îl forțăm, vom deteriora izolația electrică. Când multifilăm, conductorii se freacă între ei, și permit o manipulare mai ușoară a cablului gros, fără a tensiona izolația.
[adinserter block=”3″]
Este multifilar atunci când avem conductori peste 10 – 16 mm2. Dacă avem un conductor de 0,75 mm2, 1,5 mm2, 2,5 mm2, 4 mm2, 6 mm2, pentru instalații fixe, nu avem nici un motiv să secționăm longitudinal conductorul. Dacă o facem, o facem pentru alte motive, nu ca să-l manipulăm sau să-l instalăm. Conductorii lițați sunt compuși din fire foarte subțiri. În standardul European EN- 60228 sunt incluse limite pentru aceste lițe metalice. Limitele diametrelor sunt între 0,21 mm, la conductorii de 0,5 mm2 și 0,61 mm pentru conductorii de 300 mm2.
Conductorul lițat de 0,5 mm2 va avea 14 lițe cu diametrul 0,21 mm și conductorul lițat de 300 mm2 va avea 87 de lițe cu diametrul de 0,61 mm. Des de face confuzia legată de numărul de fire de cupru în aceeași izolație electrică. Există impresia că dacă văd un cablu de branșament gros și cu mai mulți conductori solizi neizolați între ei, atunci acela este lițat. Absolut deloc, iar motivele și efectele care intervin la conductorul lițat, nu se regăsesc la conductorul multifilar, așa cum vom vedea mai departe. Nu mai faceți această confuzie.
Recomandati ca instalatia electrica a unei case sa fie facuta cu cablu multifilar sau solid ?
Da, dar nu este o recomandare, ci o obligație! Multifilarul apare atunci când s-a trecut de 10 milimetri pătrați.