Lumina este un aspect des neînțeles. Însă este așa de important încât consider că trebuie să pleci cu lumina în minte atunci când te apuci să proiectezi o clădire. Nu de mult timp, acest lucru a devenit foarte important și din punct de vedere energetic. Aceste informații sunt scrise în context imobiliar și sunt dispuse într-un articol lung ce necesită ceva răbdare și perseverență pentru a fi înțelese. În acest articol mă voi concentra pe lumina artificială, iar într-un altul vom discuta și despre lumina intrată pe fereastră.
[adinserter block=”3″]
Scopul este să vă ajut să iluminați corect spațiile de producție. Este evident că puteți utiliza aceleași cunoștințe și la iluminatul locuințelor, a garajelor sau a spațiilor exterioare. Însă iluminatul incorect al spațiilor industriale te va costa într-un fel sau altul. Un spațiu bine iluminat este un spațiu în care lucrezi cu plăcere. În momentul în care activitatea este întreprinsă într-un spațiu cu lumină naturală sau artificială incorect utilizată, atunci o să existe și niște efecte ce țin de funcționalitate. Vom discuta despre aceste aspecte un pic mai jos.
Ce este lumina difuză?
Când vorbim despre lumina difuză ne gândim la împrăștierea luminii cu ajutorul unor filtre. Această lumină nu este la fel de puternică ca cea directă și este mai puțin intensă în funcție de modul de transformare de la punctul de generare până la cel pe care lumina se observă. O lumină difuză corectă este cea care vine din toate direcțiile și aici ar avea sens să vorbim despre un sistem de iluminat pentru că de cele mai multe ori o să avem mai multe becuri, lămpi sau altfel spus surse de iluminat, adică surse punctiforme cu lumina concentrată.
[adinserter block=”3″]
Întotdeauna vom aveam o nevoie de o putere mai mare atunci când intenționăm să creăm o lumină difuză într-un spațiu. Când lumina directă este reflectată sau filtrată ea pierde o parte din intensitatea măsurată într-un anumit loc. Sursa de lumină artificială este de obicei punctiformă. Adică ea originează dintr-un loc și este răspândită în spațiul imediat învecinat. Cu cât puterea corpului de iluminat este mai mare cu atât spațiul învecinat este și el mai mare. Problema cu care ne confruntăm are legătură cu locul unde dorim ca lumina să meargă și în ce măsură.
Dacă dorim ca ea să meargă într-un loc îndepărtat vom utiliza lumina directă despre care vom discuta mai jos. Într-un spațiu vom urmări să avem surse de lumină difuză. Unele lampadare, veioze și alte corpuri de iluminat caută să direcționeze lumina produsă de corpul de iluminat spre o direcție intenționată. Lumina difuză ne ajută să răspândim lumina în toate direcțiile pentru a putea mima cât mai bine lumina solară.
Care sunt avantajele utilizării luminii difuze?
Atunci când ea este difuză vom avea umbre mai puțin ascuțite și o imagine mai plăcută. Astfel unele zone nu vor fi foarte luminate, iar altele nu. În imaginea de mai jos avem o hală în care este amenajat un atelier mecanic. Pe tavan sunt amplasat cuburi de lumină care produc lumină în toate direcțiile. Ea este puternică și din cauza suprafețelor albe din hală se reflectată în toate direcțiile. În imaginea de la subpunctele următoare vom vedea o situație exact opusă unde lumina este direcționată și suprafețele absorb lumina fără să o împrăștie suficient de mult. În imaginea de mai jos avem un pod rulant de culoare galbenă.
[adinserter block=”3″]
Această culoare este foarte bună pentru că reflectă lumină caldă și oferă un ambient mai plăcut. Majoritatea surselor de iluminat oferă o lumină rece și albastră de la 5000K în sus. Pentru a răspândi lumina încercați să o reflectați de o suprafază reflectorizantă mare sau să o treceți printr-un filtru mare din pânză sau hârtie. Având în vedere că un spațiu de lucru este deseori murdar și predispus la așezarea prafului încercați să o reflectați de un tavan alb. Pe tavan se depune cel mai greu praful.
Dacă faceți totul corect veți obține un spațiu de lucru plăcut care vă oferă o vizibilitate bună și locuri greu accesibile cum ar fi cele dintr-un motor sau autovehicul. Cu cât hala sau atelierul meșteșugăresc este mai curat și pereții sunt de culoare mai deschisă, cu atât lumina va fi mai difuză și mai eficient reflectată. Puteți să apelați și la o pardoseală elicopterizată cu quarț alb sau la o acoperire cu rășină epoxidică de culoare deschisă pentru a reflecta mai bine lumina prin spațiul de lucru.
Ce este lumina directă?
Lumina directă este cea orientată într-o singură direcție. Ea se poate genera direct din sursa de lumină precum corpul de iluminat. Acest tip de lumină o să creeze lumină mult prea puternică într-un loc și locuri umbrite în vecinătatea corpului de iluminat. Spații industriale și locuri de meșterit iluminate în acest fel reprezintă locuri periculoase care pot crea accidente. La iluminatul stradal această lumină poate fi destul de benefică atunci când cocoți
[adinserter block=”3″]
Unde se utilizează lumina directă?
Lumina directă se utilizează la automobile, ambarcațiuni marine și alte tipuri de vehicule care doresc să ilumineze locuri pe care urmează să le ocupe în scurt timp. Lumina directă este utilizată cu success și la iluminatul clădilor în exterior. Acest tip de lumină nu este bună pentru iluminatul interior al atelierelor sau a halelor. Nici măcar pentru iluminatul locuințelor, indiferent de dimensiuni. Când iluminăm un spațiu, vom avea ineficiențe energetice dacă utilizăm un corp de iluminat cu lumină directă.
[adinserter block=”3″]
Lumina directă crează umbre ascuțite care te obosește. De fapt, lucrul pe care îl observăm este că ne obosește ochii, devenim mai ineficienți și crește riscul de perimare a văzului. Mai ales când lucrezi în astfel de condiții o perioadă îndelungată de timp. Un alt aspect este că lumina directă va reflecta lumina de pe unele obiect și mai puțin de pe altele. Ceea ce crează o distorsiune a spațiului în care lucrezi. Acest lucru nu este așa de grav într-o locuință decât dacă intenționezi să studiezi, să gătești sau să lucrezi de acasă.
În imaginea de mai sus avem un atelier de tâmplărie care este iluminat cu lămpi de birou. Lumina este o lumină directă, iar din cauza suprafețelor mate și închise la culoare, ea nu este reflectată prea mult. Dacă am fi proiectat această lumină de la lămpi pe o pânză albă sau pe un material metalic reflectorizant, atunci am fi obținut un rezultat mai bun cu aceeași putere consumată. Acel abajur metalic din jurul becului face lucrurile și mai ineficiente pentru că redirecționează lumina spre un singur loc.
Instalația de iluminat într-un spațiu de producție
Personal m-am lovit de aceste noțiuni când încercam să fac fotografie de produs într-o hală de producție. Era vorba despre produse mari confecționate din oțel structural. Produceam niște prototipuri pentru industria petrolieră. Până am reușit să nimeresc combinația de panouri reflectorizante m-am și hotărât că vreau să fie așa în hală tot timpul. Am observat că viața are culoare când spațiul în care îți petreci 12 ore pe zi este bine luminat și iluminat.
Tradițional vorbind, halele nu erau iluminate așa, ci direct cu niște corpuri de iluminat sub formă de clopot și acest lucru este chiar dezavantajos.