În încercarea de a scrie două articole despre idei pentru amenajarea spațiilor amplasare la mansardă și a spațiilor amplasate în pod, am să scriu acest articol pentru a vă ajuta să faceți diferența între cele două. Ambele sunt funcționalități în cadrul acoperișului, dar au diferențe majore. În articolul 1n-cu3and – Idei pentru amenajarea spațiilor din pod, am să descriu modalități de amenajare a podurilor, iar în articolul 1n-cu3and – Idei pentru amenajarea spațiilor de la mansardă, am să fac același lucru pentru mansarde.
Citirea acestui articol te poate ajuta să înțelegi de ce sunt unele limitări în amenajarea acestor spații. Limitările au mai mult un aspect legat decât tehnic sau financiar. Diferența între mansardă și pod poate fi uneori o problemă de funcționalitate, decât una de formă externă sau spațiu intern. În unele condiții este posibil să declari pod, dar ulterior să poți amenaja acel pod și să-l transformi într-o mansardă. Acest lucru se poate realiza cu sau fără schimbări structurale ale clădirii.
Ce este o mansardă?
Mansarda este o încăpere sau ansamblu de încăperi locuibile, așezate imediat sub acoperiș. Este foarte important că am spus locuibile. O clădire poate avea mai multe etaje mansardate. Atât timp cât unii din pereți nu sunt complet verticali, se consideră că este un spațiu de mansardă. În cadrul unei camere sau a unui spațiu este posibil să avem doar un singur perete imediat sub acoperiș. Există foarte multă confuzie în ceea ce privește mansarda, însă am să încerc să fac un pic de lumină.
Mansarda are pereții laterali verticali, dar înclinați interior la partea superioară. Mansarda nu este musai ultimul nivel sub anveloparea clădirii, putând să mai ai alt etaj mansardat sau pod. În contradicție, în multe definiții este specificat că ar fi ultimul nivel al clădirii, în special în normativele mai vechi. Nu poți avea mansardă dacă acoperișul tău nu are un fel de înclinare. Acoperișurile complet plate, cum sunt terasele blocurilor comuniste, nu pot avea mansardă.
Din punct de vedere al impozitelor, se plătește 75% din suma care s-ar aplica clădirii dacă spațiul mansardei se folosește ca locuință. În situația în care spațiul din mansardă nu este amenajat ca locuință, atunci se plătește doar 50% din suma care s-ar aplica clădirii. Nivelul la care este amplasaă mansarda, se include în numărul de niveluri supraterane. Se asigură respectarea cerinţelor de siguranţă, protecţie şi confort corespunzătoare utilizării ca locuință. Spun asta pentru că vreau să atrag atenția asupra căilor de acces. Spațiul de la mansardă are nevoie de două căi de evacuare în caz de incendiu.
Ce este un pod?
Podul este un spaţiu neîncălzit, circulabil sau necirculabil, cuprins între învelitoare şi ultimul planşeu al unei clădiri. Podul este un spațiu nelocuibil, deși unele dintre ele sunt foarte mari și ar putea fi amenajate pentru locuit. De regulă, podul nu are pereți, spațiul fiind închis de ultimul planșeu și de panta sau pantele acoperișului. Este posibil, în funcție de forma acoperișului, să aibă un perete, o pantă sau două pante dispuse în unghiuri diferite sau două pante dispuse în același unghi.
Sunt fel de fel de forme în cadrul unui acoperiș fiind greu să explic toate situațiile care pot apărea. În imaginea de mai jos avem un pod care poate fi transformat cu succes într-un spațiu locuibil. În acea situație, spațiul încetează să mai fie pot și devine mansardă. Podul poate fi amenajat pentru un spațiu tehnic în care sunt amplasate echipamente de ventilație și climatizare. O altă întrebuințare a acestui spațiu este pentru stocare. Vreau să menționez că spațiul din pot nu trebuie să aibă cale dedicată de acces sau evacuări în caz de incendiu, deși nu strică.
Pentru accesarea spațiului situat în podul acoperișului se poate utiliza o scară temporară sau una permanentă sau pliabilă. Nu îți poate interzice nimeni să construiești o scară cu caracter permanent, așa cum ai face în cazul unei mansarde. Vă spuneam mai sus că este important cuvântul locuibil. Pentru pod nu se plătesc taxe, adică nu se plătește impozit pentru spațiile create în pod. Dacă este nelocuibil, atunci nu se plătește impozit, dacă îl transformi într-o mansardă, atunci el devine purtător de obligații financiare.
Sursele de lumină într-o mansardă sau un pod
Mansarda are de regulă ferestre verticale destul de mari încât să se asigure iluminatul natural al spațiului locuibil creat. Uneori, în funcție de forma și de designul construcției, ferestrele sunt identice cu cele amplasate la etaj sau la parter. Vreau să vă ofer niște termeni utiliați la denumirea ferestrelor mici utilizate la construcția podurilor sau a mansardelor. De exemplu, termenul de lucarnă.
Un alt termen este cel de tabacheră, aceasta fiind o fereastră mică, înclinată, dispusă pe versantul acoperişului unui pod, paralel cu panta acestuia, având funcţiile de iluminare, ventilare, dar și de acces din/în pod pe învelitoare. Aceștia sunt termeni tradițional folosiți în construcții. În prezent se spune simplu, fereastră de mansardă sau fereastră de pod. Pentru mansarde există și ferestre dispuse de două planuri. Adică o parte a ferestrei este amplasată pe peretele vertical. De obicei această parte este fixă din motive de siguranță, ca o balustradă.
Cealaltă parte fiind mobilă, iar prin intermediul ei se deschide geamul pentru aerisire. Partea mobilă este poziționată în unghi cu panta acoperișului. Designul acestor tipuri de ferestre este creat încât dacă uiți fereastra deschisă, apa de ploaie nu intră în casă. Are un design în trepte, iar apa de pe partea superioară a acoperișului este dirijată departe de golul ferestrei. Alte forme de design includ balcoane mobile, adică ferestre care devin balcoane prin deplasarea mecanică a unor părți componente.
Multumesc pentru articol. Puteti exemplifica ferestrele de mansarda cu design ”in trepte”? Pentru a intelege mai bine.
Bună Andreea. Am o grămadă de exemple pe calculator, dar nu am timp sa le caut. Așa ca ți-am desenat de mână. Sper să nu te supere desenul meu tremurat.
https://www.constructosu.eu/wp-content/uploads/2019/05/ferestre-mansarda-in-trepte.jpg
Am numerotat treptele pe care le urmează apa de la 1 la 5. Eu am vazut prima dată acest sistem la o sală de sport amenajată în ditamai podul. Podul avea aceeași formă ca cea desenată de mine. Ferestrele erau sincronizate cu un lanț de bicicletă și cu opritor ca ele să nu poată fi deschise prea mult și să nu se mai constituie o traptă pentru apă. În desenul meu treapta 3 este destul de mare, dar se poate să ai și ferestre care se cascadează așa fără să mai existe treapta 1, 3 sau 5. Acelea sunt adevăratele ferestre în trepte. Și pot fi amplasate pe pante total diferite.
Bună Cătălina. Nu cred ca ar trebui să-mi exprim opinia pentru că nu-mi miroase bine situația descrisă și îmi lipsesc informații. Și așa cred că se poate intra în legalitate dacă plătești un arhitect care să îți facă un proiect pe situația ta. La noi în țară legea este foarte discutabilă, iar la inspectoratul în construcții este cel mai mare cuib de corupție. De aceea spun că un grup de Eminști te pot ajuta mulți dacă este casa viselor tale. Alternativ îl poți ruga pe dezvoltator să-și folosesc Emineștii lui și apoi să cumperi de la el când totul este rezolvat.
buna ziua,
Exista vreo reglementare referitoarea la inaltimea maxima a podului?Am voie sa fac un pod cat de inalt vreau eu, sau deja de la o anumite inaltime se conidera mansarda?
Puteți să faceți podul cât de înalt doriți, însă sunt niște limitări. În primul rând aveți restricții de înălțime a clădirii. Dacă regimul de înălțime este de maxim 10,00 m, atunci o să puteți să construiți o casă cu demisol, parter, etaj și mansardă. În situația asta o să fie nevoie să introduceți și demisolul, parterul și etajul sub această mansardă, sau să renunțați la demisul, sau la etaj. Dacă renunțați la un etaj întreg, atunci da, o să puteți să faceți o mansardă mai mare și o să iasă un fel de clădire foarte țuguiată. Problema cu o astfel de formă este că toată căldura se duce sus, iar în partea de jos va fi frig. Mai sunt și unele probleme de ordin structural sau de stabilitate în timpul vântului puternic, dar depinde de formă și structură de rezistență. Cu siguranță nu va fi eficient.
Buna ziua,
Am cumparat o casa tip care este compusa din Parter, Etaj si Mansarda insa in actele de vanzare din vremea aceea casa era descrisa doar ca parter si etaj (deoarece cred ca aceasta era considerata pod si in anii 1940 podul nu se trecea explicit in acte).
Toate casele de pe strada sunt identice, au aceeasi inaltime. Scara de la parter catre etajul 1 este identica cu scara care urca de la etajul 1 la mansarda.
Care este procedura cea mai simpla pentru a avea aceasta mansarda in acte si a face cadastru? ( nefiind descrisa in act s-a facut cadastru doar pentru parter si etajul 1).
Cel mai bine vorbiți cu un arhitect local, el o să vă poate sfătui, dar și ajuta concret. Sunt curios de ce doriți să faceți acest lucru. Dacă adăugați suprafața podului în acte, o să plătiți impozit în plus pentru acel spațiu. Dacă suprafața totală a locuinței devine peste 150 mp, atunci mai plătiți în plus 5% pentru fiecare 50 de metri pătrați peste acești 150 mp. Dacă nu doriți să vindeți sau să dezmembrați legal imobilul, atunci chiar nu văd rostul.
Imi trebuie pentru vanzare si nu ma afecteaza ca impozit deoarece este o casa mica, nu are 150mp nici cu mansarda.
Legea 7/2020 ofera posibilitatea intabularii constructiilor fara autorizatie dar aceasta nu este o mansarda construita ilegal ci asa a fost casa construita casa iar la acea vreme nu se specifica in acte podul, considerandu-se ca orice casa are un pod (un spatiu sub acoperis).
Dvs nu cunoasteti procedura?
Nu, nu cunosc procedura. Podul este atașat de structură, structura are acte. Când vindeți casa, atunci o să vindeți și podul, vin la pachet. Dacă doriți să vindeți doar podul, fără casă, atunci vă trebuie un acces separat în acel pod mansardă. Realitatea în societate este alta. Legea 7/2020 vine în întâmpinarea acestei realități. Se construiește fără autorizație peste tot, sau se obține autorizație și oricum se construiește altceva. Uneori un pic altceva, alteori total altceva. Nu știu să vă îndrum pentru că nu știu ce doriți să faceți efectiv. Îmi oferiți informații cu pipeta și pur și simplu nu am timp. În acest caz faceți dezmembrare/dezlipire, apoi întăbulați dreptul de proprietate.
Bună ziua, am cumpărat un apartament la ultimul etaj care este trecut în acte ca mansarda. Dar în realitate are un pod în care se mai poate construi încă o camera. Întrebarea mea este: Oare mai am nevoie de aprobări de construcție din partea autorităților, sau se poate construi fără aprobare, atâta timp cât în acte este scris mansardă? Mulțumesc mult
Bănuiesc că dvs. ați achiziționat un apartament într-un bloc, deci clădire colectivă, care este amenajat la mansarda acestei clădiri. Achiziția aia înseamnă bucățica aia de clădire, cam ce aveți înscris în acte. Deasupra dvs., mai aveți o cavitate, până când ajungeți la coama acoperișului. Acea cavitate nu vă aparține, ci aparține blocului, întăi aveți nevoie de aprobarea acociației de locatari, apoi de un arhitect care să facă acte care le modifică pe ale dvs. cu o extindere a imobilului în acel spațiu. Asta am înțeles eu din ce mi-ați scris aici. Deci da, este nevoie de acte și aprobare de construire.
Mulțumesc mult
va rog sa-mi oferiti o lamurire: in cazul unei case parter+mansarda+pod, inaltimea mansardei este la inaltimea parterului sau este intotdeauna mai mica. Multumesc mult!
Bună Iulia. Mansarda poate fi făcută cât de înalt se dorește, atât timp cât nu depășiți limita de înălțime aprobată pentru înălțimea totală a clădirii. În general se caută să se limiteze înălțimea minimă, nu maximă. Eu acum locuiesc într-o mansardă cu înălțimea la coamă de 5 metri. Ce-i drept, nu am pod. Clădirea în care locuiesc are un parter de 3 metri și o mansardă cu înălțimea la coamă de 5 m. Vreau să reamintesc că toată căldura va merge în partea de sus a mansardei și că dacă o faceți foarte înaltă, atunci va fi destul de dificil de încălzit. Dacă aveți pod, acel spațiu va fi neîncălzit, altfel acel spațiu va strânge toată căldura și nu are sens. Apoi sunt acele mansarde cu mezanin, sunt foarte înalte și în același volum mai există un mezanin care conține de obicei patul sau partea de dormitor.