Încerc să dărâm câteva mituri despre două utilaje destul de utilizate în majoritatea atelierelor de tâmplărie, dar nu numar. Vreau să explic de ce aceste două echipamente sunt total diferite. Ele au funcții diferite și nu pot fi confundate sau interschimbate. Abrictul este un utilaj cu o anumită diferență față de mașina de rindeluit. În principiu vom discuta despre două utilaje diferite, despre două obiecte diferite și despre doua funcții diferite.
Am încercat să achiziționez niște accesorii pentru o mașină de rindeluit. Am observat că vânzătorii de echipamente și utilaje de lemn, nu prea știu care este diferența. Mai târziu am observat că nici meșterii nu se hotărăsc în privința termenului. Mai ales în mediul online unde doresc să aibă un titlu cu cât mai multe cuvinte și pun toți termenii acolo. Plus că mai există situația în care ambele sunt montate pe același șasiu și fac parte din același utilaj. Este un haos și aș vrea să explic fiecare utilaj în parte, iar apoi voi explica de ce sunt și combinate.
Ce face o mașină de rindeluit?
Mașina de rindeluit are rolul de a reduce grosimea bucății de lemn. Acest lucru se face paralel cu cealaltă latură a scândurii. Dacă lemnul este curbat sau sucit în jurul axei lui, mașina de rindeluit va degroșa strâmb, păstrând acea formă. Mașina de rindeluit are niște role, cu care apasă lemnul pe masă pentru a sta nemișcat când îl atinge lama. Aceste role vor apăsa doar local, în jurul cilindrului de tăiere. Adică dacă bagi un lemn strâmb, acestă mașină îți va scoate tot un lemn strâmb. Singura diferență fiind că lemnul va fi ceva mai subțire și mai puțin plin de așchii.
De obicei, o mașină de rindeluit are un singur cilindru de tăiere, dar sunt și unele mai mari, mai grele și mai complexe care au o lamă tăietoare, de sus și una tăietoare, de jos. Astfel se rindeluiesc ambele fețe în același timp. În timpul uscării, lemnul de va curba. Acestor curbe le spunem defecte dimensionale, iar la uscare, scândurile sunt puse una peste alta pentru a evita aceste defecte. Însă rarelori reușești să le reduci cu totul. Bucățile de lemn au de obicei trei tipuri de defecte dimensionale. Ele se curbează pe lungimea fibrei, iar atunci spunem că are arc.
Apoi se pot curba perpendicular pe lungimea fibrei, iar atunci spunem că are cupă. Iar în cele din urmă, lemnul se poate curba în jurul axei lui. Atunci vom spune că este sucit. Ce vreau să susțin acum este că mașina de rindeluit va transfera două din cele trei defecte dimensionale. Practic se va reduce sau elimina cupa, dar arcul și forma de răsucit vor fi transferate mai departe, piesei prelucrate. Adică lemnul iese la fel, însă ceva mai subțire și mai neted.
Ce face un abrict?
Vă rog să fiți atenți la felul în care am scris cuvântul abrict. În dicționar, găsim abrict, la singular și abricturi la plural. Cuvântul “abric” nu există. Acest utilaj pe nume abrict, îndreaptă lemnul. Este adevărat că pentru al îndrepta va lua și un pic din grosime. Însă acest echipament nu poate fi considerat unul de rindeluit sau de degroșat. Chiar dacă el într-adevăr așchiază o parte din bucata de lemn. În teorie, ai putea să îndrepți, să degroșezi și să faci fețele paralele doar cu un abrict, doar că nu vei putea avea productivitatea sau precizia mașinii de rindeluit.
Când operezi un abrict nu ai voie să te apeși prea mult pe bucata de lemn, astfel nu vei face aceeași greșeală pe care o fac rolele la o mașină de rindeluit. O să puteți deosebi utilajele prin faptul că abrictul este un utilaj deschis, în timp ce mașina de rindeluit este un utilaj închis. Cu cât abrictul este mai lung, cu atât planeitatea lemnului prelucrat va fi mai precisă. Aș putea să adaug că și siguranța operatorului va crește un pic.
Abrictul și rindeaua sunt echipamente care se folosesc succesiv. De obicei, într-un atelier de tâmplărie, ele se află montate pe același utilaj sau pe utilaje diferite amplasate unul lângă altul. După ce se face îndreptarea scândurii sau a bucății de lemn, aceasta ajunge în mașina de rindeluit pentru a i se prelucra laturile paralele. La fel ca la mașina de rindeluit, dacă lațimea abrictului este mai mică decât cea a scândurii sau a bucății de lemn, atunci acea scândură nu poate fi prelucrată pe acel utilaj. Cu cât masa unui abrict este mai lungă, lată, fină, dreaptă și grea, cu atât mai bine.
Utilaj combinat, abrict și mașină de rindeluit sau degroșat
Aceste mașini sunt cumva mașini combinate. Am spus cumva pentru că o mașină combinată are mult mai multe echipamente pe un singur utilaj, de exemplu circular, freză, etc. Despre aceste mașini vom discuta altă dată, dar se poate să ai un utilaj care are doar o mașină de rindeluit și un abrict. Abrictul se află în partea de sus, adică partea deschisă, iar mașina de rindeluit în partea de jos, adică partea închisă. Este nevoie să îndoi un pic genunchi pentru a putea băga scândurile în gaura mașinii de rindeluit.
Astfel de mașini sunt foarte avantajoase pentru că au o greutate mai mare, o construcție mai solidă și un motor mai mare, mai puternic și mai eficient. Și prețul este mai bun comparativ cu prețul achiziției unor utilaje total diferite. Pe de altă parte, dacă se strică ceva la mașina de rinduluit și trebuie să îl trimiți la reparat sau la garanție, te lasă și fără abrict pentru câteva zile sau săptămâni. O mașină corect construită va avea și o volantă cinetică. Acest accesoriu îți permite să înmagazinezi energie cinetică și să o eliberezi atunci când utilajul vrea să se blocheze.
Am considerat că merită să menționez acest aspect pentru că știu că cei mai mulți dintre voi aveți acces limitat la rețeaua electrică. Mașinine combinate au de regulă niște motoare mai mari și o volantă cinetică capabilă să înmagazineze multă energie mecanică.
Vreau sa fac un atelier de dulgherie prin programul POCU intr-o comuna saraca din muntii Apuseni,
pentru subzistenta.Am un PFA.
Am gasit linie completa pt fabricat cozi de matura si cozi unelte.
As vrea recomndari pt o masina combinata ABRICT+ RINDELUIRE.
As vrea recomandare si pt Circular cu 2 panze. Oare merg asezate pe acelasi suport, toate 3 ?
Va asigur ca sfaturile voastre vor fi confidentiale. Multumesc,
C Diaconrescu