Vreau să vă ajut să faceți diferența între o țeavă și un tub pentru a putea să citiți sau chiar să formulați specificații de produs. Văd producători care au scris specificații de produs pe paginile lor web, dar fără să înțeleagă diferența între cele două. O țeavă nu este un tub, iar un tub nu este o țeavă. Țeava este un element de instalații, iar tubul este un element constructiv. Am putea spune că este un element structural chiar. Necunoscând genul acesta de detali, vă va face să o dați în bară epic, atunci când te apuci de construit, iar acest lucru se extinde și la achiziții.
[adinserter block=”3″]
Producătorii nu prea respectă această terminologie, dar unii avertizează pe site-urile lor că nu poți să utilizezi unele profile la lucrări pentru instalații de apă sau termoficare. Chiar ei scriu incorect informații pe site-urile lor de prezentare pentru a ajunge la clienți. În acest articol o să vă ajut săpuneți întrebările potrivite înainte să plănuiți sau să comandați. Denumiri precum țeavă pătrată sau hexagonală sunt un fel de contradicție, iar în continuare vom vedea de ce.
Ce este o țeavă și cum este ea construită?
Țeava este o componentă a unei instalații împreună cu valva, cotul sau altele. Ea este confecționată să transporte fluide și de aceea este specială. În primul rând ea poate să suporte presiune internă cu care fluidul acționează asupra ei, din interior spre exterior. În al doilea rând ea este confecționată dintr-un material care nu se deteriorează la trecerea acelui fluid. Adică țeava are o compoziție metalurgică specifică pentru a rezista la acțiunea fluidelor. Acest lucru determină și variația de material constructiv al țevilor. Secțiunea țevii este întotdeauna perfect rotundă.
[adinserter block=”3″]
Niciodată nu o să găsiți o țeavă destinată transportului de fluid care nu este rotundă. Există excepția țevilor din instalațiile frigorifice sau cele din cuptoare care sunt aplatizate sau ovale în mod intenționat, dar care sunt supradimensionate sau susținute și din exterior. Primul argument a fost că sunt întotdeauna rotunde și că transportă fluide. Al doilea argument este că în foile de produs a țevilor se va menționa întotdeauna diamentrul intern. Nu ne interesează care este diametrul extern, pentru că pe noi ne interesează fluidul din țeavă, nu țeava în sine.
Grosimea peretelui țevii este variabilă în funcție de presiunea maximă ce urmează să fie introdusă în instalație. Însă diametrul intern rămâne la fel. Motivul pentru care ne interesează diametrul intern este că ne interesează secțiunea internă. Această secțiune internă este foarte precisă la țeavă, iar pentru țevile sudate nu există urme de sudură sau „rădăcină” vizibilă în interiorul țevii. Această secțiune internă se înmulțește cu lungimea și obținem volumul de lichid sau gaz prezent în instalație. Acest aspect este important la calcule și dimensionarea instalației.
Ce este un tub și pentru ce este construit?
Tubul nu este construit pentru instalații. El este construit pentru structuri. De exemplu, tubul de oțel din care se fac schelele metalice nu este o țeavă. Acest element constructiv nu are capacitatea de a suporta presiune internă dezvoltată de fluide și nici rezistența la expunerea chimică, indiferent de tipul de fluid utilizat. Tuburile se găsesc la confecționarea gardurilor metalice, a schelelor, a utilajelor, a clădirilor, etc. Dimensiunea care ne interesează la un tub este cea externă. Pe nimeni nu interesează interiorul tubului pentru că nu trece nimic pe acolo.
[adinserter block=”3″]
De exemplu, tubul utilizat cel mai des la schele este de 48,3 mm și o grosime peretelui de 4 mm. Un tub cu aceeași dimensiune poate avea grosimea peretelui de 1,5 mm, dar dimensiunea lui externă tot de 48,3 mm va rămâne. Unii producători spun “țevi de construcții” și apoi “menționează țevile de construcții NU se folosesc pentru transportul fluidelor de nici un fel”. Ei folosesc greșit termenul de țeavă. Acela este un tub! Aceeași greșeală se face când spunem țeavă pătrată. Un termen greșit, care se utilizează destul de des.
În imaginea de mai sus se poate observa sudura ieșită în relief. La țevi, acea sudură nu iese în exterior. Unele țevi nici nu au sudură, sunt trase. Tubul poate fi pătrat, dreptunghiular, triunghiular, hexagonal sau rotund, dar el tot tub rămâne chiar dacă seamănă cu o țeavă. La un tub de oțel se poate observa mai bine ca la țeavă locul unde s-a sudat. De regulă există o incluziune internă. La tub nu prea ne interesează interiorul, de aceea se permite acel metal interior. Tuburile sunt mai tot timpul sudate longitudinal, în timp ce țevile sunt sudate elicoidal sau trase.
Concluzie
Poate că este un articol mai scurt, dar este valoros și am să-l menționez ori de câte ori este nevoie prin explicații. Vă va ajuta să depistați dacă un profil de oțel este țeavă sau tub. Acest lucru nu este valabil doar pentru produsele din magazin, ci și pentru deșeurile de oțel care se folosesc ulterior în alte scopuri. O să știți ce să cumpărați și unde să utilizați o bucată de oțel în proiectele voastre. Am explicat diferența între țeava trasă, cea sudată elicoidal sau cea sudată longitudinal ca să se înțeleagă că sunt niște limitări.
[adinserter block=”3″]
Mi-a venit în gând să explic faptul că țeava nu trebuie să fie prea grosă pentru că ea să stea fermă sau dreaptă. Țeava este plină cu fluid, iar acesta este greu. Pereții țevilor sunt dimensionate în felul în care sunt pentru că se dorește conținerea presiunii, din interior spre exterior. Acești pereți nu trebuie bruscați, contorsionați, tensionați sau juliți în vreun fel. De aceea țevile sunt susținute de elemente externe structurale și securizate de aceste elemente sau suporți. În imaginea de mai jos avem un exemplu obișnuit de țevi, susținute de suporți metalici ancorați.
Pe viitor sper să scriu un articol care explică cum să susții țevile de instalații în mod corect. Aș vrea să vă explic în principal cum să susțineți țevile utilizate în instalații de apă, care poate fi caldă sau rece, însă și țevile utilizate la instalațiile de termoficare. Poate vom discuta un pic și despre țevile de gaze, ca să acopăr întreaga gamă de țevi pe care le puteți găsi într-o locuință sau o clădire cu destinație rezidențială.
Buna ziua. Articolul cu multe informatii utile dar este necesara intrebarea:cupru pentru instalatii este teava sau tub? Au toate caracteristicele pentru transportul fluidelor dar diametrele indicate sunt cele exterioare specifice tuburilor.
Cu stima! L D
Salut Liviu. Deja am pregătit un articol care să lămurească aspectul diametrelor. Te rog să te abonezi la newsletter, ca să-l primești când îl voi publica. În momentul acest pot să-ți spun următoarele:
-dacă este vorba de cupru utilizat pentru presiune, fie că este vorba despre termoficare sau alimentare cu apă potabilă, atunci este o ȚEAVĂ din cupru;
-dacă utilizăm cupru pentru canalizare, se face acest lucru pentru sistemele de recuperarea a căldurii din apa gri, atunci este TUB. Acele tuburi din cupru seamănă mai mult cu un burlan utilizat la acoperiș, decât cu o țeavă. Are alte grosimi și o compoziție chimică, care rezistă la sulfați, adică la scurgerea de canalizare la de WC, cât și la chimicalele pe care le utilizăm pentru curățarea toaletei.