Poate că visul oricărui antreprenor din domeniul producției, și un punct important în evoluția societății comerciale, ar fi un echipament de ridicat industrial. Din cauza costurilor crescute cu aceste echipamente de ridicat, produsele de pe piață sunt destul de aproape corelate cu nevoile, iar ele iau forma unui echipament de ridicat robust, instalat în atelierul hala sau spațiul de producție. În acest articol mi-am propus să explic opțiunile pe care societățile și antreprenorii le au la dispoziție. Voi încerca să explic care este diferența între un pod rulant și o grindă rulantă.
[adinserter block=”3″]
Vom face diferența între ele și le vom defini în mod separat. Vom vedea cum se potrivesc ele pentru situații aparte și ne vom întâlni și cu unele situații combinate sau cu unele produse care fac același lucru, dar sunt total diferite. Podul rulant este o denumire mai generală, deși de multe ori este vorba despre un produs și o instalație fixă ce poartă alt nume. Spre sfârșitul articolului voi face o legătură spre idei despre construcția spațiilor de producție pentru a putea instala mai ușor aceste echipamente de ridicat.
Ce este un pod rulant și cum se instalează într-o hală industrială?
Atunci când construim o hală industrială este bine să ne gândim și la viitor. Multe hale, chiar și cele mari sunt construite fără a ține cont de căile de rulare, asta înseamnă că fundația și stâlpii de susținere a fermelor metalice nu sunt construite pentru încărcarea potrivită, dar nici nu au forma geometrică pentru a putea atașa căi de rulare mai târziu. Podul rulant este o denumire generică, nu doar pentru grinda simplă sau grinzile duble, ci și pentru elementele structurale care permit accesul grinzii, a căruciorului și implicit a cârligului în spațiul de producție.
[adinserter block=”3″]
În imaginea de mai jos avem o grindă din oțel, vopsită în culoarea roșu, care arată diferența de restul structurii. Grinda de rulare este susținută de un suport din oțel, sudat de stâlpul structural al halei. Stâlpul halei a fost gândit de la început și dimensionat corespunzător pentru a susține o încărcare adițională, generată de grindă, de podul rulant și de încărcarea maximă pe care întreaga macara o va ridica. Deci, instalația aceasta pe care noi o numim pod rulant începe din fundație, se continuă cu stâlpul și cu grinda pe care rulează. Abia apoi intervine partea evidentă a podului.
Pe grinda roșie, construită de regulă din oțel cu proprietăți riguroase de rigiditate, se montează o șină de rulare, similară cu cea de tren. Șină trebuie să fie susținută corespunzător și să nu se deformeze, pentru a permite podului rulant să circule fără impedimente. Apoi pe grinda sau grinzile mobile ale podului rulant, se vor monta alte șine, cu proprietăți similare, pe care circulă electropalanul sau căruciorul rulant. Electropalanul se poziționează SUB grinda mobilă, iar căruciorul se poziționează PE grindă.
Care este diferența între grinda fixă și grinda mobilă?
Când ofer consultanță în construcții, observ că se face confuzia între grinda fixă și grinda mobilă. Ele fiind elemente foarte diferite și cu o construcție diferită, vreau să explic cum funcționează. Când achiziționăm o macara sau un sistem de ridicare, furnizorul vine și face o inspecție pentru a vedea cum poate instala produsul, în condiții de siguranță la montaj și exploatare. Dacă hala nu este construită cu gândul la viitor așa cum menționam mai sus, el poate propune instalarea unei structuri fundate separat pe pardoseala de beton a halei.
[adinserter block=”3″]
Vă spuneam cu altă ocazie că nu este o situație fericită, pentru că pardoaseala de beton se mișcă independent de structură, iar căile de rulare au nevoie de un suport fix și stabil. Însă, pentru poduri rulante cu capacitate redusă se pot face aceste compromisuri. Grinda mobilă care se mișcă în lungul halei nu are puncte fixe, ci rulează pe șină cu ajutorul unor roți rigide din oțel întărit. Aceste roți au rolul de a mișca podul rulant, dar și de a transmite încărcările totale ale grinzii mobile în șina longitudinală și implicit grinzii fixe.
Deschiderea podului rulant și lungimea grinzilor mobile, sunt influențate de distanța dintre grinzile fixe amplasate în lateralul halei. Pe aceasta o numim deschiderea podului rulant. Pe de altă parte, dimensiunile grinzilor fixe sunt influențate de distanța dintre stâlpi și de încărcarea maximă pentru care a fost proiectat podul rulant. Deși grinda fixă este încărcată mai mult ca cea mobilă, fiind mai scurtă, are deseori dimensiuni mai mici, pentru că se calculează deschiderea între punctele fixe de susținere de pe stâlpi.
Care este diferența între un pod rulant și o grindă rulantă?
O altă confuzie des întâlnită este între macaraua portuală, podul rulant și podul rulant monogrindă. Unele poduri rulante, mai ales cele cu o capacitate mai mică de ridicare, au o singură grindă mobilă. Podul rulant și grinda rulantă sunt același lucru, doar că felul în care sunt construite un pic diferit. Podurile rulante monogrindă sunt mai întâlnite pentru că sunt mai ieftine, mai ușor de instalat și pentru că o hală poate avea mai multe poduri rulante cu capacitate mai mică de ridicare, și ele să fie combinate două câte două atunci când este nevoie de o ridicare mai grea.
[adinserter block=”3″]
Majoritatea podurilor rulante monogrindă au o capacitate de până în 10 tone, dar putem întâlni și capacități de 100 tone, cu un design similar. Dacă avem două poduri monogrindă de 10 tone, nu înseamnă că putem ridica cu ele 20 tone, dat poate putem ridica 12 sau 15 tone, în funcție de felul în care o încărcăm pe fiecare. Podurile rulante cu două grinzi au nevoie de spațiu liber deasupra, pentru căruciorul rulant, în timp ce grinda rulantă utilizează spațiul de sub grindă. Uneori, acesta poate fi un argument la halele cu înălțime limitată.
Utilitatea unei macara ca un pod rulant, dar fără grindă de rulare
Uneori halele au căi de rulare, confecționate dintr-o șină de oțel, însă nu au grindă fixă și nici pod rulant. Motivul pentru care nu le au este că nu s-a gândit la viitor atunci când hala a fost construită. Însă am să încerc să vă ajută să transformați un dezavantaj, în ceva mai scump, dar mai util. Podul rulant acționează doar pe suprafața internă a halei. Pentru nevoile externe, dar și cele interne, putem apela la o categorie de macara numită macara portuară. De fapt, foarte mulți dintre noi folosim astfel de echipamente, doar că sunt pe roți, nu pe căi de rulare.
[adinserter block=”3″]
Macaraua portuară este ca un pod rulant, dar cu picioare laterale de susținere. Imaginea de mai jos vă poate ajuta să vă faceți o imagine mai clară. În spațiul lateral disponibil, deschiderea podului rulant este mai mic, datorită picioarelor și a spațiului dintre corpul halei și macara. Avantajul acestui tip de macara care seamănă cu un pod rulant, este că ea poate ieși din hală, rulând pe aceleași șine și în curtea în care este amplasată hala. Macaraua portuară este foarte utilă pentru cei care lucrează și în curtea halei, sau care scot produsul finit pentru depozitare ori încărcare.
În vremurile comuniste, macaraua portuară obișnuia să fie destul de des întâlnită, mai ales în imdustria grea. Sfatul meu este să alegeți informat între podul rulant și macaraua portuară, mai ales dacă clădirea a fost construită fără ca stâlpii și fundația să fie pregătită pentru un pod rulant. Poate cu altă ocazie am să prezint avantajele și dezavantajele între cele două tipuri de macara, și voi încerca să discutăm și despre costurile de instalare și exploatare pentru cele două variante. Cert este că grinda de rulare dispare la macaraua portuară, iar șina se instalează sub pardoseala de beton.