Un articol scurt, dar foarte util. Sacii de ciment sunt livrați pe șantier pentru a fi adăugat în anumite amestecuri, fie că este vorba de mortar de zidărie, mortar de tencuială, beton sau pur și simplu presărat pe diferite suprafețe umede pentru întărirea lor, aici mă refer la sol. Acești saci sunt livrați la palet sau descărcați manual. Vom discuta despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească locul unde amplasăm sacii de ciment, despre felul în care sunt ambalați și despre ce putem face cu ei odată ce au fost compromiși.
[adinserter block=”3″]
A doua parte a discuției are legătură cu felul în care trebuie să privim problema, sacii de ciment sunt niște produse intermediare, și nu trebuie utilizați decât ca o ultimă soluție. Recomandarea mea este să utilizăm beton livrat la cifă, nu să amestecăm noi cimentul cu agregatele și apa pe șantier. Același lucru este valabil la mortar și alte produse cimentoase. Însă pentru situațiile în care acest lucru nu este posibil sau cantitarea este prea mică pentru a se justifica, atunci vom achiziționa saci de ciment.
Cât timp se pot depozita sacii de ciment și care este termenul de valabilitate?
Producătorii de ciment o să vă spună că termenul de valabilitate al unui sac de ciment este de 90 zile. Mie mi se pare un termen mult prea lung care vă poate duce în eroare. Deși sacii sunt împachetați în niște saci de carton cerat, făcuți pentru a proteja amestecul de umiditate, adevărul este că cimentul începe să atragă umiditate din prima clipă. Dacă sunt saci de ciment care s-au spart și din ei curge praf, atunci absorbția de apă este și mai accelerată. De aceea, încercați să mențineți sacii pe palet și să nu-i atingeți decât când sunt utilizați.
[adinserter block=”3″]
Cimentul este de regulă livrat la saci de 40 de kilograme, și la 40 de saci pe palet. Acest palet este înfășurat într-o folie termoretractantă transparentă. Ea se încălzește după ambalare pentru a ține și strânge sacii de ciment stabili pe palet. Nu desfaceți folia de plastic decât dacă paletul a ajuns în locul final și nu va mai fi mutat. Pe palet se fac 8 straturi de 5 saci. Dacă tăiați folia de plastic asigurați-vă că nu tăiați cartonul sacului. Apoi, încercați să tăiați doar folia din jurul sacilor de care aveți nevoie, nu pe toată.
Chiar dacă faceți tot ce trebuie, tot o să aveți nevoie de două elemente importante atunci când depozitați paleții de ciment. În primul rând, aveți nevoie să îi amplasați într-o zonă uscată, bine ventilată și ferită de umiditate și suficient depărtată de sol. Sfatul meu este să puneți un palet pe sol sau podea, apoi să puneți o folie de PVC impermeabilă și apoi paletul cu saci de ciment peste, să nu tragă umiditate prin paletul de jos. Nu este voie să fie plouați și nici stropiți cu apă. Adică doar condiții greu de împlinit pe un șantier.
De unde știu că sacul de ciment este compromis și nu mai poate fi utilizat?
La un moment dat, acel sac de ciment o să devină neutilizabil. Dar acest lucru nu este clar pentru toată lumea, iar eu vreau să vă explic etapele între sacul uscat utilizabil și până când sacul care s-a transformat într-un bolovan tare. În principiu, sacul de ciment trebuie utilizat tot atunci când este deschis. Nu putem utiliza un sac de ciment pe jumătate și după câteve zile să mai utilizăm restul. Spunem cu altă ocazie, că acel praf de ciment este așa de uscat, încât începe să tragă umiditate din aer.
[adinserter block=”3″]
Înainte să turnăm cimentul într-un amestec, fie că este vorba de un malaxor sau ceva găleată în care amestecăm mortarul, recomand să băgați mâna în sac. Când luăm ciment în mână din sac, el trebuie să fie o pudră fină, mai fină ca făina. Încercați să faceți un bulgăre din acel praf în mână, dacă formați un bulgăre și acestă rămâne stabil și întărit, atunci cimentul conține o umiditate prea mare, iar amestecul va avea o calitate inferioară. Practic parte din cimentul din sac a reacționat cu apa din aer.
Dacă acesta prezintă granule mici ca niște boabe de piper, atunci acel ciment nu se mai poate utiliza deloc. Tot ce mai puteți face cu el este să îl împraștiați e un sol pe care urmează să îl transformați în drum sau altă bucată de sol care trebuie stabilizată și întărită. Trebuie să faceți asta atunci când observați boabele de ciment, mai târziu o să ajungeți să nu-l mai puteți utiliza deloc, mai ales că sacul s-a desfăcut. Acele granule indică faptul că cimentul a reacționat și s-a și întărit, lipindu-se de alte granule tot de ciment.