Sunt sigur că la un moment dat o să doriți să cunoașteți numărul de paleți ce pot fi transportați cu un TIR sau un camion. Vom vedea câți paleți încap și pe camion. În mod normal, va fi un pic mai eficient să transportăm paleții cu TIR-ul, dar uneori nu avem suficienți paleți și o să ne calificăm la un transport cu camionul. Motivul pentru care scriu acest articol este că vreau să vă spun de centrele de colectare a paleților. Adică atunci când vrei să construiești ceva, o să fie foarte puțin probabil să comanzi un TIR întreg de la un anumit producător. Așa apar ineficiențele la transport.
[adinserter block=”3″]
Un centru de colectare a paleților centralizează toate comenzile tale care sosesc pe paleți, iar când s-a făcut de un TIR întreg sau un camion, acesta este încărcat complet și îți livrează paleții. Staționarea paleților în acest centru de colectare costă ceva bani, dar în total ar putea să fie ceva mai ieftin comparativ cu varianta în care trebuie să plătești o grămadă de transporturi în care TIR-ul sau camionul ajunge aproape gol la destinație și pleacă complet gol după ce ai descărcat marfa. În construcții avem nevoie de marfă grea, nu neapărt voluminoasă.
Câți paleți încap pe semiremorca unui TIR?
Când vorbim despre un TIR, ne referim la o semiremorcă cu lungimea de 13,6 metri. Un europalet echivalent ISO 1, are dimensiunile de 800 x 1200 de mm, iar pe un TIR cu o semiremorcă de 13,6 metri lungime avem posibilitatea de a încărca 33 sau 34 de paleți pe podea, adică un singur strat. Spuneam în articolul Care sunt dimensiunile unui tir/camion? că lățimea unui TIR este de maxim 2,5 metri, iar în interiorul prelatei este posibil să punem doi paleți pe lățimea semiremorcii cu partea lungă a paletului formând o încărcătură lată de 2,5 metri, adică aproximativ 2 x 1,2 metri.
[adinserter block=”3″]
Sau putem amplasa 3 paleți pe latul semiremorcii, astfel formând un rând de trei paleți cu lățimea totală tot de 2,4 metri, 3 x 0,8 metri. Amplasând paleții în acest fel, o să putem să punem un palet în plus pe acea semiremorcă. Desigur, dacă nu sunt prea înalți sau prea grei, se pot pune unul peste altul într-un nou strat. În imaginea de mai jos avem paleți înalți și grei. Așezarea lor s-a făcut cu lungul paletului pe latul semiremorcii, astfel se câștigă un pic de spațiu și putem amplasa 34 de paleți pe amprenta unei semiremorci standard. Sunt și mai ușor de accesat cu motostivuitorul.Un europalet are în mod normal o înălțime de 144 de mm, iar înălțimea mărfurilor puse pe palet au înălțimea standard de 1000 mm. Împreună cu paletul vor avea înălțimea de 1144 mm. Majoritatea rafturilor de paleţi din centrele de colectare a mărfurilor despre care vorbeam, sunt construite în jurul acestor dimensiuni. Într-un viitor articol vom discuta despre mai multe tipuri de paleți și felul în care o să putem să-i cocoțăm sus pe rafturi. Există și paleți cu înălțime dublă care are o înălțime totală de 2288 mm. Se mimează înălțimea a doi paleți standard amplasați unul peste altul.
Câți paleți încap într-un camion?
Vreau să vă spun că un camion poate să transporte mai mulți paleți decât un TIR. Un TIR poate să transporte 33 sau 34 de europaleți pe strat. Un camion poate să transporte doar 18 europaleți pe strat, dar acest tip de camion se mai numește și camion tip Tandem. Tandem-ul cară mai tot timpul o remorcă după el. Spațiul destinat transportului de paleți la camion, aducă cel interior, este de 2,45 metri lățime, la fel ca la TIR și 7,2 metru lungime. De aceea se pot doar 18 paleți pe strat. Și în camion se pot pune paleți pe mai multe straturi.
[adinserter block=”3″]
Remorca are aceeași lățime, dar lungimea de 8,1 metri și de aceea poate să transporte 20 de paleți pe strat. Dacă adunăm 18 cu 20 de europaleți pe strat o să vedem cum un camion tip Tandem poate să transporte mai mulți paleți comparativ cu un TIR cu semiremorcă. Ideea de a cumpăra propriul TIR sau camion poate că fie foarte benefică, doar că depinde ce vrei să transporți. Dacă dorești să achiziționezi produse lungi și grele, atunci face sens să achiziționezi un TIR. Dacă ai doar paleți ISO 1 cu mărfuri mărunte, gen saci, pungi și cutii, atunci este mai eficient și mai ieftin cu camionul.
Camionul întoarce pe o rază mai mică, necesită plata unui impozit mai mic, are nevoie de un loc de parcare mai redus. Pe lângă asta o să poți să lași remorca acasă sau la sediul firmei atunci când nu ai nevoie de ea. Prețul autovehiculului este mai mic și asigurarea este mai mică. Deși în imaginea de mai sus avem un camion cu trei axe, majoritatea camioanelor Tandem au două. Asta înseamnă cauciucuri mai puține și oricum mai ieftine decât la TIR. Lista de avantaje poate continua. Știu că TIR-ul este mirific, dar deseori este scump comparativ cu un camion Tandem.
Cum funcționează un centru de logistică, transport și depozitare?
Aceste centre care strâng paleții din livrări de la furnizori sunt deseori firme de transport sau de logistică sau ambele. Ei vor trimite marfa cu un camion dacă se strâng până în 18 europaleți pe strat inclusiv, un TIR dacă marfa este mai grea și sunt până în 34 de europaleți pe strat incluziv și un camion tip Tandem cu remorcă dacă sunt până în 38 de paleți pe strat inclusiv. La noi în țară nu prea avem multe astfel de centre și nici o prea mare flexibilitate nu prea există. Însă puteți încerca să negociați cu firma de logistică pentru depozitarea unor materiale de construcții pe paleți.
[adinserter block=”3″]
În articolul Centralizatorul materialelor de construcţii pentru șantier am explicat cât de riscant poate să fie aducerea materialelor pe șantier atunci când nu există pază adecvată sau condiții bune de depozitare. Centru de colectare a paleților îți permite o sincronizarea a livrărilor dintr-un punct din proximitatea șantierului. Se poate ca centrul de colectare să ofere și servicii de transport, sau doar servicii de depozitare. În acest caz va fi nevoie de contractarea unui serviciu din altă parte sau autoservirea cu un camion propriu sau închiriat.
Această depozitare se face până în momentul în care aveți un camion sau TIR plin, sau până aveți loc pentru acele produse sau materiale de construcții. Acest serviciu poate să meargă și în sens invers. Puteți să produceți ceva, să lasați produsele gata pentru clienți la centrele de colectare și să decideți când paleții vor pleca spre clienți. Acest lucru se întâmplă după o vânzare sau atunci când trebuie să acordați o garanție ori schimb. Unele centre de colectare a paleților oferă o rază largă de servicii anexe pentru buna desfășurare a logisticii. De aceea le spune și firme de logistică.
In remorca unui tir incap 34 paleti pe un singur rand, nu suprapusi,cu conditia ca marfa sa nu depaseasca marginea paletului.este vorba de europaleti.
17×0.80×2 randuri a 1.20m
Corect!