Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Electrice

Care este numărul de prize necesare într-o clădire rezidențială?

by Alexandru Şerbuţă decembrie 4, 2019 No Comments
Care este numărul de prize necesare într-o clădire rezidențială?

Anticiparea numărului de prize electrice necesare într-o locuință presupune un calcul destul de migălos. Abordarea mea este un pic altfel. Mie îmi place să enunț un standard, chiar dacă este unul propriu, apoi să-mi justific acest standard cu argumentele pertinente și să-l amendez unde are relevanță. Apoi voi aplica acest standard. O să vedem cum putem calcula câte prize sunt necesare într-un spațiu rezidențial. Vreau să menționez că ne interesează să anticipăm și viitorul fiecărei camere. Astfel nu ajungem în situația în care am avea nevoie de improvizații.

În acest articol discut partea de prize electrice de alimentare cu energie. În mediul rezidențial se pot utiliza tot felul de alte prize care teoretic sunt electrice. Însă aici nu vorbim de prize de telecomunicații, supraveghere video sau alți conectori electrici de curenți slabi. Totodată, nu discutăm despre prize industriale, ci despre mediul rezidențial și rețele electrice pe care le găsim în interiorul casei. Am scris un articol separat despre prizele industriale, pentru că unele chiar au aplicație și în interiorul unei case.

Cum calculăm câte prize sunt necesare într-un loc anume?

Vreau să încep prin a spune că este nevoie să lăsăm loc pentru o viitoare expansiune. Este bine să avem destule prize într-un loc, încât să putem conecta direct în priză. Lampa, unitatea centrală de la calculator, monitorul, imprimanta, încărcătorul telefonului, copiatorul, laptop-ul, toate trebuie conectate direct la priza din perete. Este nevoie să evităm pe cât posibil bifurcările sau prelungitoare. Recomandarea mea este să aveţi grupuri de 2 prize duble pentru fiecare perete a camerei, adică loc pentru 4 ştecăre. Deci avem nevoie de minim 2 prize duble grupate într-un loc.

Nu strică să montaţi 3 prize duble, adică pentru 6 ştecăre. Mai ales dacă ştiti că pe acel perete se va monta unul sau două birouri cu calculatoare şi echipamentele electrice anexe. Pentru locuri precum holuri sau capul patului, ajung grupuri de prize cu două ştecăre. O priză va avea maxim 16 amperi. Asta înseamnă că o priză dublă va avea tot 16 A. Nu vom pune o siguranță de 20 de amperi sau de 32 de amperi pentru o priză dublă. Nu vom presupune că priza știe în împartă în mod egal un curent de 20 de amperi. Ideea este să avem maxim 16 Amperi pe doză.

Prelungitor electric pentru exteriorDacă într-o priză dublă este introdus un consum de peste 16 Amperi din două ștecăre diferite, adică de două ori 16A, atunci siguranța o să sară și priza nu va fi supraîncărcată. Am explicat pe lung acest fenomen în articolul 1n-cu3and – Care este puterea maximă pentru prizele electrice dintr-o locuință? și vă recomand să-l citiți pentru că este unul important. Există impresia că dacă avem o priză dublă o să putem avea și două circuite de 16 Amperi în acea doză. Părerea mea este că și 16 A este mult pentru o singură doză. În priză avem deseori un contact imperfect care generează prea multă căldură.

Numărul de prize necesare într-o bucătărie

Sunt locuri unde este nevoie de mai multe prize simple, nu duble, distanţate optim una de alta, precum cele din bucătărie. Numărul de prize dintr-o bucătărie este o problemă un pic mai delicată. Motivul este că avem mulți consumatori mari într-un singur loc. Atenție! consumatorii mari sunt cuptorul cu microunde, robotul de bucătărie, aparatul de prăjit pâinea, etc. Consumatori electrici precum cuptorul electric sau plita electrică nu pot fi conectați cu o priză pentru că deseori vor necesita o siguranță mai mare de 16 amperi. Acestea se leagă la un comutator, nu la priză.

Faptul că acești consumatori vor fi utilizați simultan va suprasolicita o priză dublă și rețeaua electrică în general. Nu strică împrăştierea prizelor pe întreaga lungime a blatului mobilei de bucătărie. Recomand amplasarea prizelor duble sau simple din 1,2 m în 1,2 m. Trebuie ținut cont că majoritatea au un fir scurt de 1,2 sau 1,8 metri. Vreau să fac mențiunea că montajul mașinii de spălat în bucătărie și utilizarea ei în același timp cu aerul condiționat și cuptorul electric, va crea un consum prea mare pentru majoritatea rețelelor rezidențiale.

Prize amplasate deasupra blatului de la bucătărieUn alt aspect al prizelor din bucătărie poziționarea lor. În bucătărie este deseori abur. Uneori când gătim sau spălăm, este posibil ca stropii de apă să ajungă în prize. Nu sunt aceleași reguli ca la baie, dar merită menționat. Nu strică să utilizăm prize îngropate cu capac și să le poziționăm în partea de sus a peretelui care intră în contact cu blatul. În articolul 1n-cu3and – Care este configurația corectă a unei bucătării funcționale? voi explica aspecte care țin și de amplasarea chiuvetei și a hotei față de rețeaua electrică. Va fi un articol interesant la care am lucrat mult.

Ce se întâmplă când nu instalăm suficiente prize?

Soluția evidentă pentru un număr induficient de prize este utilizarea prelungitoarelor. Aceste prelungitoare sunt periculoase. Pericolul apare din mai multe motive. Primul motiv este legat de faptul că suprasolicită priza în care este introdus. Multe din ele sunt fabricate cu un cablu multifilar lung cu aria secțiunii de 0,75 mm2. Acest cablu este insuficient pentru mai mulți consumatori. Unele calculatoare au surse electrice în comutație de 1200 de W, monitoare, lămpi de birou, UPS-uri, copiator, ba chiar un sistem audio destul de puternic.

Un prelungitor nu poate fi utilizat când avem un consum așa de mare și pentru o perioadă de timp așa de mare. O altă situație este cea a unui garaj în care căutăm să alimentăm uneltele electrice de prelucrare a lemnului sau a metalului. Aceste întrerupătoare, prin felul în care sunt construite, nu vor putea fi exploatate în conduții de siguranță. Mai devreme sau mai târziu se va ajunge la un incendiu. Există prelungitoare industriale, cu prize industriale la capete fabricate special pentru un consum de 10A, 16A, 32A, 63A, 125 A, etc., în regim permanent, dar nu au prețuri de 12 lei.

Instalații electrice rezidențiale fără prelungitoareStatistic vorbind, prelungitoarele sunt a patra cauză pentru incendiile domestice. Chiar dacă nu iau foc, tot cauzează o grămadă de probleme, precum căderea de tensiune pe circuit sau contacte imperfecte, zgomot, lumină, consum electric, etc. Consumul electric al unui prelungitor electric cauzat de un contact imperfect poate fi destul de mare. Odată pentru că firul electric multifilar acționează ca o rezintență electrică. Pe de altă parte, un contact imperfect poate să creeze un arc electric mic care consumă la fiecare conectare. Astfel crește factura fără un consum aparent.

Înapoi la standard după ce am înșirat unele detalii

Recomandarea mea este că aveți 2 sau 3 doze pe un perete. De regulă, nu prea se pun prize pe un perete exterior și nici întrerupătoare. Poate am să justific acest lucru într-un articol viitor. Însă puteți aplica Standardul 2-6 pe orice alt perete. Am definit acest standard ținând cont că o priză se montează într-o doză. Nu prea recomand prizele aplicate decât dacă aveți canalul de cablu tot aplicat. O soluție mai puțin estetică pentru spațiile rezidențiale. Dozele pot fi populate cu prize simple sau prize duble, sau o combinație de prize duble și simple.

Camera are de regulă 4 pereți. Unul sau doi vor fi exteriori, și ne mai rămân doi sau trei eligibili pentru a fi purtători de doze. Pe acești pereți puteți avea două sau trei doze. În fiecare doză puteți avea o priză simplă, adică veți avea de la 2 sau 3 ștecăre, până la 4 sau 6 ștecăre dacă toate prizele sunt duble. Având două sau trei doze pe fiecare perete, vom avea și 2 sau 3 trasee de cablu. Fiecare doză va avea un disjunctor de 16A. Am spus mai sus că o priză dublă poate avea maxim 16 A și dacă vom pune două doze legate la un disjunctor ( siguranță automată ) de 20 sau 25 de Amperi, atunci o priză va putea să fie suprasolicitată.

Doză de plastic pentru perete de gips carton cu capac

Puteți însă să legați două doze printr-un circuit electric cu trei conductori la un singur disjunctor de 16 A. Așa este permis și este și cea mai des întâlnită situație în mediile rezidențiale. Nu este incorect sau greșit în vrun fel. Însă dacă avem un singur perete exterior și amplasăm 3 doze pe toți ceilalți, iar în fiecare am avea o priză dublă, atunci vom avea la dispoziție 18 ștecăre. Pentru majoritatea camerelor acest număr este prea mare. Dar e bine că avem acolo acele doze și când nu le folosim să le acoperim cu un capac. Ca în imaginea de mai sus.

locuintanumărprize

  • Previous Cum funcționează roțile fierăstrăului cu bandă sau cu panglică?1 an ago
  • Next Care sunt dimensiunile exterioare ale unui TIR?1 an ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Newsletter

Loading

Postări recente

  • Cum se construiește o casă ieftină, eficientă și funcțională? – partea a doua 07/04/2021
  • De ce nu mai utilizăm calorifere, ci doar radiatoare 03/04/2021
  • Cum se construiește o casă ieftină, eficientă și funcțională? – partea întâi 31/03/2021
  • Cum se schimbă radiatorul cu apă, din instalația termică de încălzire? – partea întâi 24/03/2021
  • De ce este importantă forma caloriferului sau a radiatorului? 17/03/2021
  • Care este diferența între conductorul multifilar și cel lițat? 06/03/2021
  • Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, dar fără schimbător de căldură 21/02/2021
  • Care este durata de viață al unui sac de ciment? 17/02/2021
  • Care sunt suprafețele minime pentru o casă sau locuință? 16/02/2021
  • Căldura specifică a diferitelor materiale de construcții 14/02/2021
  • Zidăriile din piatră au un mortar specific, cu o compoziție specifică 14/02/2021
  • Cum aleg înălțimea utilă a unei hale utilizate pentru producție? 13/02/2021
  • De ce se face confuzia între calorie și kilocalorie? 12/02/2021
  • Ce înseamnă să ai CAPITAL și ce este capitalul? 12/02/2021
  • Cum funcționează un sistem de grinzi, la construcția unui planșeu? 12/02/2021
  • Din ce material de construcții să-mi construiesc casa sau clădirea? 03/02/2021
  • Care sunt beneficiile secundare pentru casele ridicate suficient de la sol? 27/01/2021
  • Centrală termică și rezervor de apă, amplasate la interior sau la exterior 20/01/2021
  • Ce înseamnă cazan, boiler, puffer, colorifier, calorifer, radiator, centrală? 13/01/2021
  • Sistem de recuperare a căldurii din procesul industrial 06/01/2021

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Politică
  • Amnezia istorică
ipv6 ready