Întrerupătoarele sunt echipamente electrice de curent alternativ care ne ajută să întrerupem un circuit. De regulă, acest circuit alimentează consumatori de iluminat, adică becuri sau lămpi. Una din problemele des întâlnite este faptul că aceste întrerupătoare nu sunt bine dimensionate pentru consumul total pe circuit. Sunt multe efecte secundare care duc la diferite pericole, defecte, accidente sau pur și simplu impresia de nesiguranță. În acest articol o să vreau să vorbim un pic despre toate aceste aspecte.
[adinserter block=”3″]
În articolul Poziţionarea prizelor şi a întrerupătoarelor într-o locuinţă am scris despre poziționarea acestor prize pe perete, iar în articolul Dimensionarea corectă a cablurilor din instalaţii am oferit și niște informații despre dimensionarea cablurilor care ajung la aceste întrerupătoare. Vom discuta despre felul de conectare a acestor cabluri la întrerupătoare un pic mai jos. Este important să ofer un pic de context atunci când vorbim despre conectarea cablurilor la întrerupătoare. Mai ales când discutăm despre puterea maximă pe întrerupător.
Ce amperaj au întrerupătoarele electrice?
Aş vrea să atrag atenţia asupra voltajului şi al amperajului întrerupătoarelor utilizate într-o locuinţă. Amperajul maxim pentru întrerupătoarele electrice este de 10 A, fără excepţie. În situația cuptoarelor, centralelor electrice sau a boilerelor electrice monofazate, se va folosi o legare directă, cu comutator. Adică nu putem utiliza un întrerupător pentru a cupla și decupla cuptorul la rețeaua de energie electrică. Aceste întrerupătoare sunt construite pentru corpurile de iluminat și alți consumatori mici, precum un ventilator electric.
[adinserter block=”3″]
Normativul zice că un circuit de iluminat nu trebuie să fie mai mare de 3 KW pentru un circuit monofazat. La un voltaj de 230 V, înseamnă un amperaj de 13 A. Pentru că nu prea există întrerupătoare de 13 Amperi, ci doar de 10 A, vom alege o mărime inferioară. Astfel vom calcula circuitul de maxim 2,3 KiloWatt. Dacă pe întrerupător scrie 10A, probabil că o exploatare sigură va fi un pic mai jos pe la 8-9 Amperi. Mai ales în cazul celor care nu au un brand. Siguranța electrică pe circuitul de iluminat nu trebuie să depășească 10A.
Dacă avem nevoie de o putere mai mare pentru a ilumina o încăpere sau chiar exteriorul unei clădiri, atunci vom utiliza mai multe întrerupătoare independente și mai multe circuite. În felul acesta reușim să împărțim consumul și pe mai multe siguranțe electrice, ba chiar și pe mai multe faze. Echilibrarea consumului pe faze este întotdeauna un lucru recomandat pentru cei care beneficiază de branșament trifazat. Dacă rețineți ceva din articolul acesta, aș vrea să rețineți că printr-un întrerupător electric nu ar trebui să treacă mai mult de 10 A sau 2300 Watt.
Cum conectăm întrerupătoarele electrice la rețea?
Conectarea întrerupătoarelor electrice la conductori nu se face haotic. Există un anumit set de reguli care ne ajută să evităm probleme uzuale. Întrerupătorul se amplasează întotdeauna pe conductorul de fază. Dacă vom avea un întrerupător dublu, atunci vom avea doi conductori de fază. Fiecare întrerupător va întrerupe conductorul lui. În articolul Diferenţa între tensiunea de fază şi tensiune de linie am explicat ce înseamnă o fază și cum se notează. Putem să avem un singur conductor de fază, îl bifurcăm în 2, 3 sau chiar patru conductori de fază, iar apoi amplasăm întrerupătoarele duble sau multiple în acea doză.
[adinserter block=”3″]
Puterea totală a curentului întrerupt nu trebuie să depășească 10 Amperi pe doză. Dozele alea cu diametru de 65 de mm din plastic amplasate în peretele de cărămidă sau beton armat, în care se montează întrerupătoarele au fost calculate după acestă putere. Aspectul acesta este important. Dacă dorim două circuite, atunci vom avea două doze separate. Pot fi chiar doze alăturate, așa cum se practică mai nou. Nici nu este prea mult loc în doze, iar înghesuirea unui număr mai mare de patru conductori, chiar nu este recomandată. Dozele de plastic nu au împământare. De aceea, dacă se poate, vă recomand să utilizați doze de metal și cablu de împământare.
Uneori o să vedeți un praf negru în doza în care se află întrerupătorul. Acel praf negru nu este din cauza căldurii disipate de întrerupător, ci este din cauza oxidului care arde odată cu scânteia produsă la fiecare declanșare a întrerupătorului. Întrerupătoarele noi și de calitate nu mai fac o scânteie încât să se mai vadă praf negru sub întrerupător, dar acele întrerupătoare mai există în multe locuințe. În articolul De ce face scânteie întrerupătorul de la lumină? am explicat care pot fi cauzele unor scântei care apar la acționarea întrerupătorului.
Elemente de siguranță privind întrerupătoarele electrice de lumină
Aș vrea să încep prin a spune că în băi și în bucătării nu se amplasează întrerupătoare electrice. Mulți dintre noi am ajuns să ignorăm total regula asta. Sunt meseriași care spun că merge, dar fără să înțeleagă de ce. Ar fi bine să nu o mai facem. Întrerupătoarele sunt echipamente electrice deschise. Adică aburul din interiorul unei bucătării intens utilizate poate că se condenseze pe părțile de contact ale întrerupătorului. Când acționăm întrerupătorul se va produce un scurtcircuit care va avea diferite urmări. Mai grav este când ne și curentăm cu ocazia asta. La băi lucrurile sunt chiar mai grave.
[adinserter block=”3″]
Privind accesibilitatea, întotdeauna am să vă recomand întrerupătoare cu beculeţ. Sunt mai ușor de identificat pe întuneric, dar dacă becurile economice nu sunt de calitate, vor fi unele probleme uşor de rezolvat. Aceste întrerupătoare sunt foarte utile mai ales la pensiuni, hoteluri, clădiri cu destinație publică. Recomand acest lucru mai ales la întrerupătoarele de pe hol și din jurul scărilor. Ar fi culmea să bâjbâi după întrerupător și să aluneci pe scări. Unele astfel de întrerupătoare au doar o lampă roșiatică, altele au un ditamail LED-ul care iluminează cumva tot holul. Cumva, adică cât să vezi pe unde să mergi.
Ultimul lucru pe care vreau să-l mai spun despre întrerupătoarele de lumină este partea cu priza. Unele au o priză atașată. O să vedeți acest gen de întrerupătoare lângă băi. Recomand împotriva acestor întrerupătoare pentru că te păcălesc. Ele sunt făcute să introduci un consumator mic precum un aparat de ras sau o placă de îndreptat părul. Uneori suntem tentați să utilizăm aparate de uscat părul sau aspiratoare cu o putere prea mare. În articolul 1n-cu3and – Care este puterea maximă pentru prizele electrice dintr-o locuință? am să explic mai multe despre prize și limitele lor.
Foarte la indemana articolul mai ales ca acum ma uitam dupa intrerupatoare pentru casa. Din pacare, in Romania nu cred ca exista o foarte mare varietate de modele. Ai in mode cert cele clasice (albe), le mai ai pe cele cu led (asa cum spuneai si tu, utile in multe cazuri) si mai ai acele intrerupatoare smart cu touch sau actionate de la distanta (radio/wifi). Eu nu am gasit ceva care sa imi satisfaca nevoile de design asa ca as vrea sa comand niste intrerupatoare simple (dar foarte potrivite) din Uk. Tot acolo am gasit pentru bai acele intrerupatoare speciale pentru periuta de dinti si aparatul de ras. Intrebarea mea este..ar fi oare o problema de compatibilitate cu intrerupatoarele lor versus intrerupatoarele noastre? Noi am facut cu o firma autorizata toata lucrarea pe partea de electricitate dar zau ca nu m-am uitat ce si cum au facut 🙂 am un link catre un exemplu de intrerupatoarele pe care vreau sa le cumpar(daca ajuta ca sa imi spui ce crezi). Multumesc! 🙂
Bună Gabriela. Mă bucur că ți-a plăcut articolul, l-am scris în pauza de masă. Nu știam dacă este un material care merită publicat sau nu. Întrerupătoarele din UK sunt fix ca cele din UE. La noi se utilizează 230V, iar la ei 240V, dar în ceea ce privește limita de voltaj, ea o să fie tot la 250V, deci este ok. În general, din cauza umidității din UK, ei au un standard ceva mai ridicat ca restul europenilor. Îmi poți trimite link-ul.
Mie îmi place stilul întrerupătoarelor din anii 1930, dar și prizele cu același stil. Erau și corect construite pentru că nu erau duble sau înghesuite.
https://www.constructosu.eu/wp-content/uploads/2019/11/intrerupatoare-stil-1930.jpg
https://www.constructosu.eu/wp-content/uploads/2019/11/intrerupatoare-stil-1930-din-bachelita-neagra.jpg
Pe vremea aia nu aveam izolatori electrici așa de buni, se utilizau conductori izolați cu bumbac. Și aia îmi plăceaau.
https://www.constructosu.eu/wp-content/uploads/2019/11/conductori-cu-izolatie-din-bumbac.jpg
O intrebare despre amperaj
Imi poti spune te rog ceva referitor la (tot un fel deintrerupator) comutatorul unei bormasini? Mai exact, cel cu care a fost echipata initial avea 6A. Am gasit acelasi model insa la numai valoarea de 4A, valoare de care am fost puternic de vanzatori sa nu imi fac probleme, sa o cumpar a nu e nici o diferenta. Eu simt ca nu e de neglijat aveasta diferenta si as opa sa nu folosesc un comutator de 4A in locul unuia de 6A. Am dreptate? Si practic ce inseamna aceasta diferenta (banuiesc ca cel de 4 se va arde la folosirea la intensitate a bormasinii)?
Multumesc
1. Să nu crezi ce spun vânzătorii. Asta ca regulă de viață.
2. Posibil ca acel întrerupător să fie supradimensionat și standardizat. Adică toate comutatoarele să fie identice indiferent de model.
3. 6A pe 230V înseamnă aproximativ 1000W. Are bormasina ta asemenea consum? Poti să testezi.