Dimensiunile exterioare ale unui TIR sunt relevante și utile în două situații. Prima situație are legătură cu raza de curbură, lățimea drumului, parcarea, înălțimea podurile, etc., iar a doua are legătură cu faptul că un TIR trebuie să intre și să iasă, într-o și dintr-o clădire precum un depozit sau o fabrică. Scriu acest articol mai mult pentru a doua variantă. Ne interesează să construim niște spații de depozitare și de lucru, destul de mari pentru a putea introduce un TIR. Astfel putem utiliza podul rulant pentru a amplasa produsele grele sau voluminoase direct pe semiremorca TIR-ului.
Este evident că acest TIR trebuie să poată să intre și în curtea fabricii sau să acceseze cumva ușa spațiului în care se face depozitare sau producție. Uneori avem un spațiu de producție mic, însă și așa este nevoie de suficient access pentru a scoate bunurile produse din clădire și a le amplasa pe mijlocul de transport. Dacă TIR-ul nu are access la clădire sau în clădire, atunci vor exista limitări serioase de gabarit. Asta ar putea reduce din oportunitățile de producție, dar ar putea crește și costurile cu încărcarea și descărcarea, dacă sunt cumva posibile.
Ce lungime are un TIR?
Un TIR normal este un autovehicul format dintr-un cap tractor și o semiremorcă. Am spus un TIR normal. Asta înseamnă că este vorba despre un standard. Standardul spune că lungimea maximă pe care un TIR o poate avea este de 18,75 metri. Asta nu înseamnă că TIR-ul nu poate fi mai lung în situații excepționale, sau mai scurt. Însă cel standard are maxim 18,75 metri. Majoritatea TIR-urilor sunt un pic mai scurte. De fapt rar o să găsiți un TIR cu lungimea maximă. Majoritarea vor avea 16, 17 sau 18 metri, sau ceva variații între acestea.
Unele TIR-uri au un cap tractor foarte compact, la care se adaugă lungimea semiremorcii și spațiul dintre ele. Construcția capului tractor lasă un pic de spațiu între semiremorcă și carcasa cabinei pentru a face posibil virajul. Unele au un fel de scobitură circulară pentru o formă cât mai aerodinamică în timpul mersului. Din tot acest paragraf, nu trebuie reținut decât faptul că lungimea maximă este de 18,75 de metri, însă vreau să adaug și un pic de context pentru unele situații. Sunt TIR-uri formate din semiremorci foarte scurte.
În imaginea de mai sus avem o semiremorcă acoperită și un cap tractor cu lungime redusă. Lungimea lui nu va fi mai mare de 17 metri. În partea din spate a capului tractor se află un pat. De fapt chiar două unul peste altul, adică suprapuse. Acele paturi sunt puse acolo pentru a ajuta șoferul sau șoferii să se odihneacă. Însă unele capete de tractare sunt chiar mai lungi. Acelea nu mai sunt compacte. În articolul Ce capacitate are rezervorul unui TIR? am explicat situația acestor rezervoare amplasate în spatele cabinei.
Ce lățime are un TIR?
Atunci când discutăm despre lățimea unui TIR, ne vom uita la trei aspecte principale. Primul aspect este larg valabil în special la coada TIR-ului, nu neapărat la lățimea capului tractor. Adică facem referire la remorcă sau semiremorcă. Acolo apar cele trei situații pentru că ne interesează un spațiu cât mai larg pentru mărfuri. De exemplu, lățimea unui TIR care transportă pe semiremorcă cu platformă un container va avea aproximativ 2,55 metri, chiar dacă containerul are doar 2.438 mm sau 2,43 metri. Al doilea aspect are legătură cu lățimea axei, adică care este lățimea la bază.
Eu recomand să considerați că și roțile au o lățime maximă de 2,55 metri. Ele sunt un pic mai mici, dar depinde de producător și de tipul de TIR. Unele sunt făcute chiar de lățimea maximă. În ultimul rând avem semiremorca cu platformă, iar pe aceasta se amplasează paleți sau altă mărfuri. Platforma este mai specială pentru că poate prezenta pericolul ca marfa să depășească lățimea de 2,55 metri. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci o să fiți amendat. E bine să nu se întâmple. Cele cu prelată sau cu carcasă nu prea au această problemă.
Există o excepție de la regulă în contextul în care unele semiremorci sunt termoizolate pentru transportul de mărfuri sensibile la temperatură. Excepţie de la regula lăţimii maxime o face TIR-ul cu încărcătură izolată care are voie la o lăţime de 2,60 metri. De regulă, atingerea lățimii maxime o face semiremorca și mai rar capul tractor, deși poate avea partea de aerodinamică dimensionată special pentru semiremorca termoizolată. Adică excepția este pentru semiremorcă, nu pentru altă parte a TIR-ului.
Care este înălțimea maximă a unui TIR?
Înălțimea unui TIR este o informație care trebue înțeleasă într-un fel anume. Faptul că avem voie să avem o înălțime maximă, nu înseamnă că ar trebui să o avem. Din când în când putem observa TIR-uri răsturnate pe marginea drumului. Motivul este că ele s-au răsturnat ca urmare a înălțimii prea mari pentru viteza pe care o aveau într-o anumită curbă. Sau mai bine spus, din cauza înălțimii la care s-a amplasat marfă cu greutate. Ar trebui să urmărim să amplasăm marfa cât mai aproape de sol. Astfel evităm tendințele de răsturnare.
Toate vehiculele vor avea înălțimea maximă de 4 metri, iar TIR-ul nu este vreo excepție. Dacă ai o înălțime mai mare, presupunând că nu te răstorni, riști să dai în poduri, cabluri, corpuri de iluminat etc. Cu siguranță TIR-ul nu va avea o înălțimea mai mare de 4 m decât dacă transportă ceva special. Desigur există multe excepții când vine vorba de transporturile agabaritice sau speciale, iar acestea au un traseu special ales pentru a nu exista accidente sau contact între marfa transportă și liniile electrice.
Veți observa că majoritatea ușilor de garaj industriale, a podurilor și a barierelor de înălțime au o înălțime de 4,2 metri. Însă înălțimea maximă a unui TIR va fi de maxim 4,0 metri, nu 4,1 sau 4,2 metri. În curând voi explica dimensiunile interne ale TIR-ului. Acel articol o să explice ce fel de marfă poate fi transportată cu un TIR și cât de mare sau de grea poate fi ea. Între timp este disponibil articolul Care este numărul de europaleți care încap pe un TIR? care tratează cumva felul în care pot fi utilizate dimensiunile interne ales unui TIR sau camion.