Dimensiunile unui garaj nu sunt bătute în cuie, tocmai pentru că dimensiunile mașinilor nu sunt fixe. În plus, există mai multe tipuri de vehicule ce pot fi parcate într-un garaj. În acest articol o să tratez nişte dimensiuni medii pentru a acomoda 95% din autovehiculele personale și comerciale. Vom vedea că dimensiunile unui garaj sunt dictate de mai mulți factori, iar fără înțelegerea lor, nu putem avea decât aproximări largi. Dacă știi că ai o mașină mai lungă, ai putea lăsa un pic de marjă, iar suprafața în plus să fie utilizat pentru depozitare.
O lectură completă a articolului îți va furniza toate informațiile pe care le vei utiliza la dimensionarea minimă a unui garaj construit aproximativ la același nivel ca strada. Pentru garajele în demisol sau subsol apar unele particularități. Evident că unele dimensiuni pot fi și mai mari. Aici mă refer la înălțime. Mai ales când vine vorba de mărimea ușilor de garaj și de limitele utile impuse de unele designuri. La garajul dublu am utilizat două uși mici și identice, alternativ se poate utiliza o ușă mare cât pentru două.
Care este înălțimea ideală pentru un garaj?
Înălţimea unui garaj nu trebuie să fie prea mare pentru mașina în sine. Însă eu vă recomand să faceţi garajul cât mai înalt posibil. O maşină normală are înălțimea în jur de 1,5 metri. Maşinile de teren au o înălţime ceva mai mare, până la 1,8 m. Pentru o aplicație domestică, o înălțime de 2 m ar fi mai mult decât suficient. Însă vreau să vă gândiţi că garajul trebuie să aibă şi o uşă, iar dacă uşa aia se duce în sus când o deschidem, atunci avem nevoie de spaţiu pentru ea. Unele maşini au ataşamente în partea de sus, bagaje, bare de pavilion sau cutie de bagaje care se deschid în sus.
Dacă garajul nu are o înălţime suficientă, atunci nu ai să poţi să deschizi acea cutie de bagaj fără să loveşti tavanul. Va fi nevoie să scoți mașina din garaj sau să dai tot suportul jos. Înălțimea de 3 metri este considerată una optimă pentru un garaj. Un alt motiv pentru care ai dori un tavan înalt este parcarea unei furgonete. Acestea au o lungime maximă de 7 metri, dar înălțimea de peste 2,7 metri. Dacă dorim parcarea dubelor într-un garaj înalt de 2 metri, nu se poate. Dacă dorim parcarea lor într-un garaj de 3 metri, se poate, dar fără ușă secțională care se deschide în sus.
Dacă dorim parcarea dubelor în garaj și utilizarea ușilor secționale care se deschid în sus, atunci vom aveam nevoie de o înălțime de peste 3 metri. Eu recomand înălțimea standard de 4 metri dacă aveți posibilitatea. Este important să gândim invers. Întâi este util să aproximăm ce tip de autovehicul dorim să parcăm, apoi să înțelegem Care sunt dimensiunile ușilor de garaj?, iar în ultimul rând, să construim un garaj care formează un gol ce permite montarea unei astfel de uși. Golul trebuie să fie un pic mai mare ca ușa, nu chiar fix.
Dimensiunile garajului pentru o singură maşină
O mașină normală are o lungime de maxim 5 metri. Însă o mașină de teren sau o după, are o lungime de maxim 7 metri. Chiar și dubele se opresc la lungimea de 7 metri. De aceea, vă recomand ca lungimea internă a garajului să nu fie mai mică de 7 metri. Astfel obținem o flexibilitate mare a construcției. În cazul mașinilor de 5 metri, pe lungime, vor rămâne 2 metri de spațiu în plus. Vom vedea că îl putem ocupa cu rafturi de depozitare. Apoi, avem nevoie de un spațiu lateral de un metru pentru a permite deschiderea ușilor fără să le lovești de pereți.
Dacă dorești să ieși doar prin stânga, poți limita spațiul între perete și lateralul mașinii la 0,3 metri. Însă nu încurajez acest scenariu și recomand o abordare simetrică a garajului. Motivul este că și mașina este simetrică. Lățimea autovehiculelor este cuprinsă între 1,5 metri și 2,2 metri, dar media este de 1,85 metri. Lățimea garajului pentru o mașină o vom obține adunând spațiul pentru deschiderea ușilor, un metru în fiecare parte plus lățimea medie a unei mașini. Vom obține o lățime de 3,85 metri, dar o vom aproxima la 4 metri.
Dimensiunile optime ale unui garaj pentru o mașină sunt de 7 metri lungime, 4 metri lățime și 2, 3 sau 4 metri înălțime. Le avem desenate mai sus pentru o bună vizualizare. O să observați că nu am inclus spațiu de depozitare pe lungime. Am făcut asta pentru că variația mașinilor este mult mai mică pe lățime, decât pe lungime. De aceea amplasarea spațiului de depozitare într-un garaj trebuie să fie pe lungime și în partea opusă a ușii, și mai puțin în partea unde coboară șoferul. Acolo este locul potrivit pentru ușa de acces pietonal a garajului.
Garajul este spaţiul ideal pentru depozitare
Putem observa că în garajul de o mașină ne poate rămâne spațiu de depozitare. Am văzut asta mai sus. Mașina scurtă are maxim 5 metri, iar cea lungă are maxim 7 metri. Dacă avem o mașină de 7 metri, atunci nu vom mai avea loc pentru spațiu de depozitare. În acest spațiu de depozitare se poate pune un raft fix sau mobil, în funcție de nevoie. Chiar și cel fix se poate muta în situația în care achiziționăm o mașină mai lungă de 5 metri. Există suficient spațiu pentru un birou cu scaun sau un banc de lucru cu unelte și accesorii.
În cazul garajelor duble, lucrurile sunt similare. Pentru mașini până în 5 metri o să rămână spațiu. Pentru cele de 7 metri nu va mai rămâne suficient spațiu. Sunt destui care vor veni cu idei pentru amplasarea unor rafturi suspendate în locuri laterale. Spun asta pentru că ușile autovehiculelor se deschid predominant în partea de jos și rămâne ceva spațiu în partea de sus. Însă sunt idei pentru spații înghesuite și limitate. Nu-i obligatoriu să aveți spațiu de depozitare în garaj, dar cam astea sunt limitările pentru garajele simple și duble.
Garajul este, de regulă, un spațiu neîncălzit, iar iarna poate acționa ca un loc unde pot fi ținute lucrurile la rece. Tot în garaj poate sta și o cutie frigorifică pe timpul verii. Garajul poate fi folosit ca atelier pentru anumite activități de producție pe care ai putea să le ai. Are de obicei o pardoseală de beton, iar în unele situații garajul este o porțiune a clădirii scufundată ceva mai mult în sol. Acest spațiu poate fi chiar mai lejer în situația în care este garajul dublu și ai doar o mașină de parcat.
Dimensiunie unui garaj pentru două maşini
Lungimea de 7 metri se poate păstra și la garajele construite pentru două mașini, lățimea însă diferă. Dar asta nu înseamnă că lățimea de 4 metri folosită mai devreme trebuie dublată. Privind imaginea de mai jos, ușa stângă a mașinii gri se poate deschide în spațiul dintre mașini. Ușa dreaptă a mașinii albe se poate deschide tot în spațiul în care s-a deschis ușa stângă a mașinii gri, dar pe rând. Prin urmare, acel spațiu de un metru, poate fi un spațiu comun pentru ambele mașini. Astfel obținem o lățime egală cu lungimea, adică de 7 metri.
Se poate observa că a mai apărut și o ușă în plus. Ușile de garaj au de obicei o lățime de 2,5 metri. Rar se fac uși de garaj mai puțin late. Dar se fac uși de garaj până la 5 metri lățime. De regulă, se utilizează uși mai late decât ce am desenat eu aici. Dar se pot confecționa uși și așa de înguste. Vă va interesa o geometrie simetrică și una care oferă cel mai bun design pentru locuința voastră. Aș putea să vă spun că două uși de garaj înguste vor costa mai mult decât o ușă de garaj dublă ca lățime. Uneori aveți nevoie de o singură ușă, voi explica imediat la ce mă refer.
Un garaj dublu nu înseamnă neapărat două mașini. Poți avea o singură mașină și două goluri pentru uși. Există și posibilitatea în care dorești parcarea unei singure mașini. Atunci vei avea o singură ușă, iar restul spațiului din garaj va fi utilizat pentru activități meșteșugărești. Însă faptul că ai creat acel spațiu o să-ți ofere posibilitatea de a te răzgândi pe viitor. Motivul pentru care am desenat un garaj dublu cu două uși separate este că poți segmenta acest garaj și să închiriezi jumate din el.
Concluzie și o mică rugăminte
Garajele au dimensiuni minime, ori pe modelul de 5 metri, ori pe cel de 7 metri. Surplusul depinde doar de beneficiar și cât alege el să pună în plus. Spațiul în plus este pentru a trece pe lângă mașini sau pentru spațiul de depozitare. Și înălțimea depinde doar de beneficiar și de nevoile pe care credere că le are, dar nu mai puțin de 2 metri. În funcție de tipul de ușă interioară pe care vrei să o folosești, aceste dimensiuni pot varia. Mai ales pe partea de înălțime a tocului de ușă.
O să observați că am făcut toate măsurătorile la interior. Dacă cumva aveți în plan să izolați și la interior, atunci lucrurile se schimbă. O să aveți nevoie de niște dimensiuni structurale ceva mai mari. Să nu uitați de înălțimea grinzilor. Ușile de garaj au nevoie de anume înălțime LIBERĂ, nu totală. Încercați să faceți diferența între ele. Înălțimea liberă este de la grindă la podea, pe când înălțimea totală este de la tavan sau planșeu, la podea. Genul acesta de confuzii te pot face destul de nefericit.
Rugămintea pe care o am este să nu îmi spuneți că nu ai nevoie de un metru să deschizi portiera. Adevărat, dar nici tu nu poți parca mașina fix pe centru. Apoi, știu că unele furgonete sunt mai lungi de 7 metri și mai înalte de 2,7 metri, dar am menționat la începutul articolului că acest dimensiuni acomodează doar 95% din autovehicule. Nu există o lege internațională care să îi oblige pe producători la dimensiuni fixe. Există doar niște limite care se pot schimba, aplicate în fiecare stat în parte și poate un pic omogenizate.
Articolul dvs. este foarte frumos și informativ! Personal mă ajută mult. Dar… consider că mai trebuie introdusă în dezbatere o problemă absolut critică, mai ales pentru persoanele care construiesc în mediu urban și, foarte des, planifică un garaj sub casă, la subsol ori demisol. De multe ori, după cum e cazul în orașele aglomerate, au o distanță limitată între intrarea pe proprietate și intrarea în respectivul garaj. Asta duce la o limitare semnificativă dpdv al rampei și al unghiurilor orizontale de intrare, iesire, dar și a unghiului vertical de coborâre. Aceste detalii sunt o problemă ceva mai complexă decât cele care țin de lungime, lățime sau înalțime. Aș aprecia mult o completare a articolului în această direcție, actualmente fiind o problemă pe care eu însumi încerc să o rezolv, la nivel de calcule. Mulțumesc!
Bună ziua.
Căutam informații pentru un garaj de două mașini și întămplător am intrat pe pagina Dvs.
,,furgonete. Acestea au o lungime maximă de 7 metri, dar înălțimea de peste 2,7 metri,,
Cu tot respectul, dar Dvs.ca și constructor, sau ,,constructosu,, realizați de înseamnă 2,7 metri înălțime?
Dragă Paul, din nefericire eu realizez așa de bine o dimensiune încât contrazic pe oricine și oricând. Am un talent de a aproxima o distanță, încât nu car o ruletă cu mine. Devine mai dificil la distanțe de peste 10 metri, însă până în 10 metri sunt foarte precis. Uneori enervant de precis pentru că știu foarte bine ceea ce fac și nu las de la mine.
Eu presupun că vrei să spui că 2,7 metri este prea mult. De fapt te înșeli, fiind prea puțin. Un pic mai jos îți voi explica exact de ce. O furgonetă este o mașină utilitară. Ea nu este o mașină personală. Pentru că la începutul articolului am menționat 95% din mașini, am hotărât să omit furgonetele caravană, care au de regulă 3,0 – 3,1 metri.
Recomandarea mea, ca să poți să susții acest ”cu tot respectul”, ar fi să te documentezi 2 minute pe site-ul unui producător de furgonete. 2 minute este suficient. Chiar am căutat înainte de a-ți răspunde la comentariu ca să văd dacă este complicat să găsesc dimensiunea unei furgonete. A durat mai puțin de 90 de secunde. Mergi pe pagina producătorului, navighezi la secțiunea furgonete și selectezi modelele înalte. Apoi te uiți la datele tehnice. Este simplu. Eu muncesc când documentez acest articole, ce ar fi să muncești și tu un pic. Furgoneta la care m-am uitat în acele 90 de secunde are ”Höhe 3.094 mm” L-am luat cu copy paste.
Ultimul lucru pe care vreau să-l scriu aici este că o furgonetă are deseori un rack deasupra. În cazul meu era vorba de o furgonetă care avea un mic laborator de sudură pentru fibră optică și o scară secțională din aluminiu care ne ajuta să ne urcăm pe stâlpi, formată din 4 secțiuni. Echipamentele din interiorul autovehiculului erau foarte foarte scumpe, iar firma de asigurări taxa prea mult dacă nu era parcată în garaj. Având în vedere că nu mă vedeam dând scara jos la fiecare sfârșit de zi, și din nou dimineața, poți considera că și o furgonetă normală poate ajunge la înălțimi de 2,7 metri.
Vă mulțumesc. Excelent articol.
Mă bucur că v-a fost de folos.