TIR-ul este un autocamion de mare tonaj pentru transportul internațional de mărfuri. Dacă am spus internațional înseamnă că trebuie să ne supunem unor reglementări care să corespundă și regulilor din ţările respective. Cu alte cuvinte avem un standard de dimensiuni și greutăți. Este util să înțelegem în ce fel se pot transporta materialele de construcții. În acest articol am să pun accentul pe dimensiunile TIR-ului. Voi menționa gabaritul, mai ales când vine vorba de materiale de construcții grele precum betonul, cărămida şi oțelul.
[adinserter block=”3″]
La noi în țară se poartă destul de mult transportul cu TIR-ul pentru că nu prea mai avem infrastructură feroviară. În alte țări din Europa, transportul materialelor de construcții se face mai mult cu trenul pentru că sunt mai ecologice, mai eficiente, suportă încărcături mai mari si materiale mai lungi. Pentru viitoare vremuri mai bune am scris și despre transportul mărfurilor grele cu trenul. Transportul mărfurilor cu TIR-ul are oarecum viitorul amenințat din cauza costurilor cu carburantul, dar până atunci o să mai treacă un pic de vreme. Să vedem care sunt dimensiunile unui TIR.
Care este lungimea maximă a unui TIR?
Este adevărat că sunt unele TIR-uri de transport agabaritic care au niște lungimi de 50 – 60 m, însă un TIR standard nu poate avea mai mult de 18,75 m. Nu este musai să ai un TIR lung de 18,75 m. Unele au un cap tractor foarte compact și o lungime de doar 16-17 metri, sau pe acolo. Ideea principală este să nu depășim această lungime de 18,75 metri. Sunt unele TIR-uri cu un cap tractor care trag după ele semiremorci scurte. Aceste semiremorci pot fi scurte când avem și o cisternă ce transportă un fluid. Nu există limite minime, ci doar maxime.
[adinserter block=”3″]
Atât timp cât te încadrezi în aceste limite maxime, o să rămână totul standard. Dacă lungimea TIR-ului este mai mare decât limita maximă de 18,75 metri, atunci intrăm la transport agabaritic. Dacă avem nevoie să transportăm ceva mai mare, mai greu, iar TIR-ul nu mai face față din punct de vedere tehnic, atunci vom apela la transportul feroviar. Acum ceva timp am explicat exact care sunt variantele și tipurile de vagoane de marfă pentru transportul feroviar. Lungimea maximă a unui TIR nu înseamnă lungimea maximă a încărcăturii pe care TIR-ul poate să o transporte.
De accea înainte de a trece la lățimea unui TIR, o să discutăm despre dimensiunile unei semiremorci standard care este trasă de capul tractor al unui TIR. Un context în care v-ar putea interesa lungimea maximă a unui TIR este cel al halelor. Dacă dorești să bagi TIR-ul cu spatele într-o hală pentru a descărca o încărcătură grea cu podul rulant, atunci este bine să proiectezi hala pentru lungimea maximă. În articolul Care sunt dimensiunile exterioare ale unui TIR? am scris excluziv despre dimensiunile exterioare ale TIR-ului.
Care este lungimea unei semiremorci de TIR?
Lungimea unei semiremorci de TIR este oarecum o chestie un pic mai complicată pentru că sunt mai multe tipuri de semiremorci. În continuare vă voi spune despre fiecare în parte. Semiremorca nu poate fi trasă de orice vehicul ci doar de capul tractor al unui TIR sau de un tractor cu adaptor. Are legătură cu felul în care este atașată semiremorca. O semiremorcă standard are lungimea de 13,6 – 13, 7 metri. Însă acest lucru nu înseamnă că platforma este aceeași înălțime pe toată lungimea menționată. Acest lucru este foarte important de ținut minte.
[adinserter block=”3″]
În imaginea de mai jos am exemplificat exact genul de semiremorcă cu toată lungimea la același nivel. Însă unele semiremorci sunt frânte. Adică partea care stă deasuprea capului tractor este mai sus decât restul semiremorcii. Asta v-ar putea împiedica să transportați unele mărfuri lungi și grele. Eu știu că pe voi nu prea vă interesează dimensiunile externe ale semiremorcii, ci cele interne ca să știți ce puteți să transportați cu ea. Sau altfel spus, cât încape. Cele cu platforma pe două nivele sunt pretabile mai mult pentru paleți.
Pentru că am avut și eu nevoie de foarte multe ori de dimensiunile interne pentru diferite modalități de transport ale mărfurilor, am scris articolul Ce dimensiuni au remorcile de transport pentru mărfuri? Acolo o să puteți vedea toate opțiunile standard, iar semiremorca cu dimensiunile ei se vor regăsi și acolo. Semiremorca sub forma celei din imaginea de mai sus este cea mai utilizată pentru transportul de materiale de construcții precum țevi, armătură, tuburi, etc. Motivul este că încap cele cu lungimea de 12 metri.
Care este lățimea maximă a unui TIR?
Un TIR are lățimea uzuală de maxim 2,55 metri. Unele din ele au o lățime mai mică. Dimensiunea de 2,55 metri reprezintă limita superioară. La fel ca la lungime, lățimea poate fi mai mică. Există o excepție de la regulă în contextul în care unele semiremorci sunt termoizolate pentru transportul de mărfuri sensibile la temperatură. Excepţie de la regula lăţimii maxime o face TIR-ul cu încărcătură izolată care are voie la o lăţime de 2,60 metri. De regulă, atingerea lățimii maxime o face semiremorca și mai rar capul tractor.
[adinserter block=”3″]
Lățimea TIR-ului tinde să fie constantă pe toată lungimea semiremorcii. Pe partea interioară dimensiunile sunt variabile, dar vă puteți baza pe minim 2,40 metri. Acolo trebuie să intre trei europaleți pe latura mică sau doi europaleți pe latura mare. Apoi mai avem nevoie și de o marjă de eroare pentru a nu forța paleții sau ambalajul lor. Pentru semiremorcile cu prelată, ușile se deschid spre exterior, iar sistemul de închidere este deasemenea pe exterior, permițând utilizarea totală a volumului intern.
Lățimea internă este influențată de scheletul metalic care susține prelata, de nervurile de întărire sau de racoante. Racoantele sunt niște elemente verticale, utilizatele la transportul țevilor, buștenilor de lemn sau a materialelor care se pun cu macaraua de sus, dar care nu pot fi securizate strict de pardoseala semiremorcii. Toate aceste elemente verticale au o grosime și vor micșora lățimea utilă internă.
Care este înălțimea maximă a unui TIR?
Toate vehiculele vor avea înălțimea maximă de 4 metri. Dacă ai o înălțime mai mare, presupunând că nu te răstorni, riști să dai în poduri, cabluri, corpuri de iluminat, etc. Cu siguranță TIR-ul nu va avea o înălțimea mai mare de 4 m decât dacă transportă ceva special. Desigur există multe excepții când vine vorba de transporturile agabaritice sau speciale, iar acestea au un traseu special ales pentru a nu exista accidente sau blocaje. Mai sunt unele TIR-uri care remorchează remorci purtătoare de ambarcațiuni. Și acelea depășesc înălțimea de 4 metri.
Acest articol este despre dimensiuni și mai puțin despre gabarit, dar știu că cei interesați de dimensiuni caută și greutatea maximă a încărcăturii.
Care este greutatea maximă a unui TIR?
În general greutatea unui TIR este de maxim 40 de tone. Încărcarea utilă este de obicei de 20 – 28 de tone, în funcţie de greutatea capului de tractare şi de tipul semiremorcii. Vreau să vă orientaţi după greutatea finală de 40 de tone. Din greutatea maximă de 40 de tone, se scade greutatea capului de tractare, a combustibilului din rezervoare, a semiremorcii goale și a accesoriilor. Un exemplu de accesoriu este brațul de ridicare, picioarele de stabilizare, lanțurile de ridicare, roata de rezervă etc.
[adinserter block=”3″]
Greutatea acestora variază uşor de la model la model şi de la producător la producător. De exemplu, sunt unele semiremorci cu platformă care nu are nici un fel de prelată, nici uşi şi nici macara telescopică sau alte ghiduşenii. Aceste tipuri de semiremorci cântăresc sub 4,7 tone, iar cu un cap tractor de 7,3 tone, greutate uzuală, se pot transporta până la 28 de tone de marfă, paleți și ambalej. Când intenţionezi să transporți beton, oţel sau cărămizi, chiar nu ai nevoie de prelată. Însă va fi nevoie de sisteme de prindere a elementelor grele de parțile fixe ale platformei.
Excepţie de la regula greutăţii totale este TIR-ul care transportă un container maritim, atunci întregul autovehicul, nu încărcarea utilă, are voie să cântărească 44 de tone, iar încărcarea utilă în cazul transportului în container poate fi de aproximativ 25-28 de tone în funcţie de tipul containerului ales. Din cauza faptului că un container poate să cântărească între 2,2 şi 4,8 tone s-a admis ca acest tip de TIR să poată cântării mai mult. În articolul Care sunt dimensiunile unui container? am creat niște tabele cu dimensiunile containerelor maritime.
De ce sunt importante dimensiunile şi încărcările unui TIR?
Pentru cei care doresc să construiască, aceste standarde de dimensiuni și greutăți sunt importante şi avantajoase. Ele ne indică cât de mari trebuie construite porțile pentru TIR-uri, ușile industriale de garaj, raza în care TIR-ul poate să întoarcă, etc. Ne mai spune dacă un TIR poate intra pe o poartă sau o uşă de depozit deja existentă. Iar dacă asta este posibil, atunci toate celelalte automobile uzuale vor putea intra cu uşurinţă pe aceeaşi cale de access. Înălţimea TIR-ului ne ajută să cunoaştem cât de înalt trebuie să fie un spaţiu în care se livrează produse direct de pe semiremorca cu prelată. Precum un atelier, un depozit sau o fabrică.
[adinserter block=”3″]
În cazul halelor care au pod rulant sau macara putem să ştim care este încărcarea maximă pe care o poate aduce o livrare. În funcție de asta o să dimensionăm și podul rulant și înălțimea la care este amplast. Dar va indica şi spaţiul liber necesar între partea superioară a prelatei semiremorcii şi ansamblul de ridicare compus din cârlig şi grinda de ridicare. Dimensiunile maxime ale unui TIR ne oferă o grămadă de context pentru viitoarele dimensiuni ale unui mediu industrial. Informațiile din acest articol sunt foarte prețioase.
Mi s-a întâmplat să vorbesc cu un arhitect despre o fabrică de mobilă. Arhitectul lucra pentru firma care făcea mobilă și directorul fabricii a vrut ca și el să participe la discuțiile despre predimensionarea viitorului spațiu de producție a fabricii. Arhitectul dorea să facă o ușă de garaj la intrarea în fabrică și nu și-a dat seamă că în acest fel nu se poate livra materia primă conform specificațiilor. Pentru că nu știa că un TIR nu poate intra pe o astfel de ușă de garaj. Da! era arhitect, cu licență și toate cele. De aceea, informațiile scrise aici sunt foarte importante când vă apucați de construit, din foarte multe puncte de vedere.
Foarte interesant.
rar gasesti un articol care sa te lumineze asa cum este acesta Felicitari ! zice tot ce trebuie ! mi-as dori sa abordati si alte subiece ca prea le explicati asa de bine dar stiu ca-i dificil
multumim pentru informatii 🙂 foarte utile
Foarte eficient,Multumim!
Foarte util și bine explicat. Multumim!