Ușile de garaj au dimensiuni foarte variabile pentru că autovehiculele parcate în aceste garaje au și ele niște dimensiuni variabile. Ar fi ușor să construim garaje și căi de acces pentru toate vehiculele, dar acest lucru nu este prea practic din cauza costurilor. Aceste informații vin ca o completare la articolul Care sunt dimensiunile unui garaj? unde am explicat niște clase de vehicule. Înțelegând dimensiunile vehiculelor ce urmează să fie parcate într-un anumit tip de garaj, vom putea să anticipăm nevoile de spațiu când încercăm să parcăm mașina.
[adinserter block=”3″]
Ne vom uita și la niște factori care țin de eroarea umană și vom lăsa spațiu pentru această marjă de eroare. În cele din urmă vom discuta despre tipuri constructive de uși de garaj și vom adapta mărimea, în mod corespunzător. Rezultatul va fi destul de aproape de ușile pe care le găsiți momentan în comerț. Spre partea de sfârșit al articolului o să menționez și unele aspecte legate de preț. Prețurile pot să difere de la zonă la zonă, în funcție de accesorii, dar și de serviciile pe care le veți achiziționa împreună cu ușa de garaj.
Variații de înălțimi pentru ușile de garaj
Am început cu înălțimea. Cred că partea care se înțelege cel mai greu este nevoia de a avea o ușă înaltă. Am văzut garaje foarte generoase care ar fi putut să acomodeze o furgonetă, dar cu uși de garaj mult prea joase pentru a-i putea permite să intre. Dimensiunile pe care eu le tratez aici se referă la spațiul gol, adică înainte de motajul ușii de garaj. Asta vă va ajuta să știți ce să construiți înainte să vină firma care montează ușa de garaj. Aceste dimensiuni nu reprezintă efectiv spațiul pe care îl ai la dispoziție să intri cu mașina.
[adinserter block=”3″]
Pentru înălțime, din spațiul gol se scade o singură dată grosimea sistemului de deschidere, dacă ușa se deschide în sus. Partea dificilă la înălțimea ușii de garaj este însăși înălțimea etajului pe care se amplasează garajul. Vă spuneam De ce este recomandat să construim o casă cu demisol? tocmai pentru faptul că un demisol sau ridicarea clădirii de la sol ar putea ajuta cu această constrângere. De exemplu, am putea să facem o ușă de garaj mai înaltă, de 4 metri, iar parterul casei să aibă doar 2,7 metri. 1,3 metri în partea de demisol, iar restul în înălțimea parterului.
Dacă am dori să facem un garaj pe două etaje, precum parter și etajul întâi, lucrurile ar arăta destul de disproporționate, mai ales pentru garajele mici. Soluția ar fi să scufundăm un pic garajul în sol sau să ridicăm un pic casa față de cota zero a terenului. Vom obține ceva ca în imaginea de mai sus și vom putea avea o ușă de garaj destul de înaltă pentru a putea parca o dubă de 7 metri lungime. Pentru garaje în care dorim să parcăm sau să livrăm unele produse grele, vom avea alt tip de uși de garaj. Există și varianta în care coborâm pardoseala garajului sub cota zero, așa cum am menționat inițial.
Care sunt dimensiunile standard pentru o ușă de garaj?
O ușă de garaj poate să fie cât de mică vrei tu. Totul depinde de mașina pe care o conduci, dar și de abilitățile tale de a intra cu acea mașină într-un garaj cu o ușă la limită. În comerț însă, o să găsim uși de garaj cu lățimea de 2,5 metri și înălțimea utilă de 2 metri. Acestea sunt dimensiunile minime. O să vedeți că lățimea poate varia în plus în incremente de 25 de cm și că înălțimea nu prea se mai modifică. Înălțimea ușilor de garaj din comerț este de regulă cuprinsă între 2 și 2,2 metri. Acesta fiind exact lucrul pe care am vrut să îl subliniez în subpunctul precedent.
[adinserter block=”3″]
O să vedeți că frecvent o să aveți nevoie de uși de garaj mai înalte dacă doriți să parcați dube utilizate la serviciu sau orice alt tip de vehicul care vă ajută la o activitate economică. De exemplu, un tractor agricol sau o rulotă. De aceea am să menționez faptul că acele uși de garaj cu înălțimea mai mare se numesc uși industriale. Uneori avem nevoie de o ușă industrială, nu de una rezidențială. Cele industriale au tot un sistem constructiv similar cu cele rezidențiale, dar au lățimi mai mari și înălțimi mai mari. Sunt totodată mult mai fiabile. Pentru dimensiuni concrete, vezi tabelul de mai jos.
Că vorbeam de standard, am să spun că ușile de garaj din comerț sunt confecționate din panouri și se numesc uși secționale sau din rulouri. Aceste două tipuri sunt cele mai întâlnite. Se iau niște măsurători, se taie panourile sau rulourile și apoi se montează ușa de garaj. Nu este un proces prea complicat, deși poate să devină dacă nu ai uneltele necesare sau dacă dorești și multe automatizări. Sper să vă vorbesc în viitor despre cum să construiești o ușă de garaj din panouri secționale. Eu unul nu le susțin, le-am învățat construcția doar pentru că a trebuit. Eu susțin ușile basculate, despre care am să vă vorbesc altădată.
Din ce se construiesc ușile de garaj și cum sunt afectate dimensiunile?
M-am gândit să vă mai vorbesc despre încă o dimensiune. Am considerat eu că este important. Mă refer la grosimea ușilor de garaj. În comerț o să găsiți predominant uși de garaj confecționate din panouri termoizolate. În principal din tablă de oțel și umplute cu spumă termoizolantă. Nu vreau să intru prea mult în detaliu. Vreau însă să spun că panourile termoizolate pentru uși de garaj sunt diferite de cele utilizate la anveloparea halelor metalice. Sunt multe de spus despre construcția ușilor de garaj. Cred că pe viitor am să tratez detaliile astea într-o serie de articole.
[adinserter block=”3″]
Așadar, groșimile acestor panouri termoizolante pornesc de la 40 de mm și ajung și la 77 de mm. Vreau pe viitor să vă vorbesc despre toate tipuri de uși de garaj și despre materialele din care ele sunt construite. Odată ce am să scriu acele articole, le voi lega la acesta. Deocamdată însă cred că am să spun că grosimea ușii de garaj nu poate fi considerată termoizolație. Adică dacă ai o casă foarte bine izolată, peretele de contact între garaj și casă trebuie și el termoizolat. Faptul că avem un panou al ușii de garaj gros ne ajută la rigiditate și la eliminarea zgomotului exterior, dar nu face mare lucru pentru termoizolație.
Aceste uși secționale au foarte multe goluri și fisuri prin care căldura poate scăpa. Chiar și dacă aveți o ușă secțională bine gândită și izolată, după câteva sute de deschideri, casa va începe să piardă căldură. La ușile basculante o să vedem că nu avem aceste probleme. Ele devin etanșe atunci când ușa este complet închisă. La subpunctul următor sunt niște exemple de uși de garaj pe care le-am găsit în comerț. Sunt evidențiate și dimensiunile golului unde urmează să fie montată efectiv ușa.
Exemple de dimensiuni ale ușilor de garaj
Acestea sunt doar niște exemple pe care le-am găsit în piață. În realitate puteți să creați orice fel de forme și de dimensiuni prin orice metodă constructivă. Realitatea este că atunci când ieșiți din dimensiunile standard o să fie nevoie să plătiți un pic mai mult. Există și dimensiuni maxime. O să încerc să dau niște exemple foarte variate, de la cel mai mic model la cel mai mare. Extinderea dimensională vine și cu alte limitări. Dacă doriți că includeți panouri vitrate, uși sau alte elemente suplimentare, atunci dimensiunile maxime vor scădea. Vitrarea poate fi cu geam de plastic sau cu geam de sticlă termoizolant, adică termopan.
[adinserter block=”3″]
O să vedem un pic mai jos că la ușile rezidențiale este nevoie de un gol mai mare cu 125 de mm pe înălțime și 160 de mm pe lățime față de dimensiunile utile. Pe lățime avem de două ori grosimea tocului de 80 de cm și de aceea am spus 160 mm. Mai jos am menționat dimensiunile utile pentru că sunt efectiv dimensiunile maxime pe care le poate avea mașina. Dimensiunile golului în zidărie sunt dimensiunile ușii plus elementele de montaj pe care le instalăm uneori între zidărie și toc, plus grosimea tocului. De obicei este nevoie de mai mult spațiu în plus la ușile de garaj industriale decât la cele rezidențiale.
Dimensiuni utile – L x H | Dimensiuni necesare pentru montaj – L x H | Destinație |
2375 x 2000 mm | 2400 x 2160 mm | Rezidențială |
2500 x 2125 mm | 2625 x 2285 mm | Rezidențială |
3000 x 2125 mm | 3125 x 2285 mm | Rezidențială |
3000 x 2250 | 3125 x 2410 mm | Rezidențială |
5000 x 2250 mm | 5125 x 2410 mm | Rezidențială |
5000 x 4200 mm | 5210 x 4400 mm | Industrială |
5000 x 5000 mm | 5210 x 5200 mm | Industrială |
7000 x 4200 mm | 7210 x 4400 mm | Industrială |
7000 x 7500 mm | 7210 x 7700 mm | Industrială |
10000 x 7500 mm | 10210 x 7700 mm | Industrială |
Eu am exagerat un pic cu dimensiunea golului lateral și la buiadrug pentru că vreau să lăsați destul spațiu atunci când calculați golul pe care îl construiți pentru ușa de garaj. E mai bine să ai 5 centimetri mai mult, decât să te trezești că nu îți intră o ușă standard sau că ușa trebuie făcută la comandă, dar că dimensiunea utilă este prea mică pentru mașina ta. La ușile industriale nu prea v-am spus cât să lăsați în plus în lateral și la buiandrug. Voi scrie un articol separat despre acele limite, dar ele sunt 210 mm la buiandrug și lateral de 200 de mm sau de două ori 100 mm.
Buna ziua. Mai sunteti activi ( intreb pt ca orice se poate schimba). Daca da, in /pentru ce zona a tarii lucrati? Putem comunica pe e-mail?
Buna Alexandra. Site-ul meu nu este pentru vânzări, ci pentru educație. În timpul verii sunt foarte ocupat și scriu mai rar, dar în timpul iernii sunt mai liber și mai leneș. Stau la căldură și scriu. Toate bune.