Unele atelierele meşteşugăreşti au fost amplasate la demisol. Iar aceste demisoluri nu au fost construite pentru a fi utilizate ca garaj sau ca atelier. Printre multele dezavantaje ale acestor spaţii improvizate se regăseşte şi cel al tavanului foarte jos. Eu am să acord mare atenţie acestui detaliu pentru că sunt înalt. Vreau să menţionez că aceste ateliere improvizate au şi un avantaj distinct, şi anume au un mediu mai cald decât o hală industrială, pe timp de iarnă. Pe timp de vară au un mediu mai răcoros pentru că sunt parţial îngropate în sol.
În concluzie, mi se pare o idee foarte bună să ai un atelier, pe care îl foloseşti şi ca garaj, amplasat la demisol sau subsol. În articolul Care este diferența între un subsol și un demisol? am făcut distincția dintre cele două. Voi lua ideea asta și o voi dezvolta spre a ajunge la un spațiu de lucru care prezintă foarte multe avantaje și puține dezavantaje. Întreaga construcție va ține cont de restul de spații dintr-o gospodărie. Nu este o soluție suficientă pentru o firmă, dar este suficientă pentru persoane întreprinzătoare.
Considerente de design şi logistică
Am să descriu în continuare nişte considerente de design pe care eu le consider indispensabile. Unele din ele sunt valabile doar pentru mine, iar altele sunt universale. Am să explic de ce am luat anumite decizii în speranţa că pot fi valabile şi pentru voi. Eu personal m-am gândit la multe aspecte când am început să fac planul casei şi al atelierului. Multe dintre aceste aspecte sunt pur subiective. În trecut am lucrat în diferite medii industriale sau de şantier, precum depozite, fabrici, galerii, tunele şi în fel de fel de spaţii, unele dedicate, altele improvizate.
Am ales ce mi-a plăcut din fiecare situaţie pentru a adăuga la lista de argumente pro, dar am şi încercat să evit aspectele negative a unor situaţii. Listez aceste argumente pentru a vă ajuta să nu faceţi greşeli, adică să nu ajungeţi în situaţia în care nu mai aveţi cum să mai corectaţi ideile proaste sau incomplete. Cu siguranţă, eu am învăţat multe din greşelile altora, iar faptul că nu am învăţat din greşelile mele, mă bucură nespus de mult. Construcțiile sunt proiecte scumpe și de aceea o să vrei să nu faci greșeli prea mari.
Este destul de fustrant să construieşti ceva care se dovedeşte a fi prost dimensionat, ineficient, neconvenabil şi care ajunge să fie şi mai scump decât alte variante. Odată ce betoanele au fost turnate, foarte puţine lucruri se mai pot modifica ieftin şi rapid. Aș putea să spun că mulți constructori fac greșeli de acest gen și nerecunoașterea lor duc la ineficiențe energetice și funcționale care duc la faliment sau la o viață tare neconfortabilă. Deseori este util să recunoști că ai greșit, să tragi linie și să pornești de acolo.
#1 – Accesul în atelier pentru pietoni și autovehicule de transport
Înainte să ai un plan vreau să spun că un atelier amplasat în partea de jos a clădirii are mare nevoie de o intrare separată. Nu prea mă văd cu ţeava de oţel de 6 m, plimbându-mă prin casă şi încercând să intru pe o uşă normală. Toate astea în timp ce cobor pe scări de la parterul clădirii, în subsol. Eu am să pun pe lista de specificaţii a designului meu faptul că o să am două intrări. Una pentru oameni şi una pentru autovehiculele care aduc materiale de construcții. Deci voi avea două intrări separate, însă dacă ai o intrare separată şi bine dimensiontă este de ajuns.
Spun asta pentru că plănuiesc un demisol. Dacă ar fi fost subsol, atunci din punct de vedere legal, am avea nevoie de două intrări. Acestea sunt cerințele legale. Încerc să limitez cât mai multe cheltuielile, atât timp cât lucrurile ies bine. Ușa pietonală o să aibă o dimensiune de 240 cm înălţime şi 120 cm lăţime. La fi o uşă pietonală destul de mare. A doua uşă, cea auto, o să aibă înălțimea de 4,20 metri şi lățimea de 3,50 metri. Urmăresc să permit unui TIR să îmi livreze produse sau materiale de construcţii grele, direct în mijlocul atelierului.
TIR-ul intră cu spatele, iar eu ridic paletul sau obiectul greu de pe platformă cu podul rulant sau cu macaraua pivotantă. Apoi TIR-ul pleacă, iar eu cobor uşor ce a fost livrat. Cel puţin asta este teoria. În articolul Care sunt dimensiunile unui tir/camion?, am explicat dimensiunile unui TIR. Cealaltă teorie face referire la o alternativă. Sunt situații în care tirul nu poate să intre în depozit. El are în schimb o rampă de egalizare și permite TIR-ului să vină la același nivel cu pardoseala atelierului. Prima variantă este mult mai avantajoasă pentru mine, dar și mai scumpă.
#2 – Izolaţia fonică și termică a demisolului
Când ai atelierul sub parterul casei, în mod sigur o să ai problema zgomotului. În momentul în care tai, spargi sau porneşti echipamente zgomotoase precum compresorul, ai toate şansele să îi deranjezi pe restul locuitorilor din casă. Eu o să am în vedere faptul că voi avea o înălţime a demisolului, încât să îmi permită să izolez fonic atelierul. Acestă izolaţie fonică ajută şi la faptul că zgomotul nu va rezona în interiorul unei încăperi cu deschidere mare şi suprafeţe plane. În cazul meu, izolaţia fonică va fi şi o termoizolaţie din vată minerală, poziţinată într-un fel anume.
Dacă ai o încăpere mare cu suprafeţe din materiale dure, precum betonul armat, o să se propage un ecou. Izolarea fonică şi termică a tavanului va ajuta mult la împiedicarea acestor unde sonore. Un alt aspect al izolației fonice este că voi avea nevoie de o cameră mică unde voi ține compresorul. Acesta va avea mai multe recipiente de stocare a aerului comprimat. Am enunțat și un proiect numit Sistem şi instalaţie de aer comprimat cu multiple rezervoare pentru compresor. Practic, acest sistem de aer va fi băgat în acea cameră mică pentru a reduce și mai mult zgomotele.
În aceeași cameră voi avea și alte echipamente zgomotoase precum pompa hidraulică și hidroforul casei. Termoizolația cu vată minerală va fi dublată de vată bazaltică. Întâi vata bazaltică și apoi cea minerală amplasătă special pentru reducerea zgomotelor. Cu ajutorul vatei bazaltice am să mă asigur că nu-mi voi da singur foc la casă atunci când sudez sau topesc metale în subsol. Vata bazaltică este sigură până la vreo 600 de grade Celsius și cam asta este temperatura unui incendiu într-un demisol.
#3 – Ventilaţia spațiului de lucru
În atelier se sudează şi se taie cu oxiacelilenă, iar lucrurile astea crează foarte multe probleme. Am să mă limitez la două probleme în special. Prima problemă ar fi pericolul de incendiu. Motiv pentru care trebuie să echipez spaţiul cu un sistem cu stropitori și termoizolație rezistentă la temperaturi mari așa cum am menționat mai sus. Ideea este să împuști doi iepuri deodată la un preț cât mai scăzut. Prin utilizarea vatei bazaltice termoizolăm eficient, dar protejăm și în caz de incendiu.
A doua problemă ţine de ventilaţie şi de faptul că te poţi trezi cu miros de sulf sau de ouă clocite în casă. În cazul meu, probleme ar fi mai multe, pentru că vreau să am două mese CNC, iar una din ele vreau să taie cu laser, plasmă şi oxiacetilenă. Vreau să am o zonă dedicată prelucrării metalului, şi o zonă diferită pentru lemn. Partea de sudură şi partea de tăiere prin procesele menţionate mai devreme o să vreau să le fac într-o zonă anume a atelierului sau afară. Vom discuta despre asta al un moment dat mai pe lung.
Sistemul de ventilație va fi electric și sincronizat cu activitatea desfășurată în acel moment. Eu am să optez pentru un sistem de extracție. Adică în momentul în care un utilaj va merge, el va aspira fumul, așchiile sau șpanul rezultat din activitate. Acesta este felul în care eu voi face ventilația spațiului, prin pornirea aspiratorului de praf de la utilaje. Sistemul de ventilație va fi pornit doar când fac ceva care generează mult fum. Pentru toate celălalte activități voi utiliza aspiratorul. Sistemul de ventilație nu este un aspirator. Sunt două lucruri total diferite și le vom diferenția într-un alt articol.
#4 – Calculul spaţiului util necesar pentru desfășurarea activității
Este important să calculezi necesarul de spaţiu pentru activitatea ta. Eu variez între 70 mp şi 280 de metri pătraţi. Motivul variaţiei mari de spaţiu este că am nevoie de spaţiu pentru lucrurile pe care le cumpăr, adică lemn, oţel, electrozi, cuie, şuruburi, vaselină, uleiuri, cabluri electrice, burghiuri, sârmă pentru MIG MAG, hârtie dielectrică, PAL, placaj, ţevi de plastic, ţevi de cupru, sârmă, bandă electrică, adezivi, vopsea, lame, profile, becuri, etc. Nu îmi este uşor să depozitez aceste consumabile fără o secţiune a atelierului separată.
De exemplu, pentru plata transportului mărfurilor grele contează lungimea, tonajul, orele de descărcare, kilometrii parcurşi, etc. Dacă cumpăr oţel lung de 12 metri, mă costă transportul 500 de Euro, iar eu nu pot să transport oţel cu TIR-ul sau camionul încărcat pe jumătate sau un sfert. Trebuie să eficientizez costul transportului şi este mai ieftin să încarc TIR-ul la maxim decât să cumpăr cu ţârâita decât ce am nevoie la momentul respectiv. Odată ce materialul a ajuns în atelier, el trebuie stocat undeva.
În cazul oţelului, el poate fi lăsat un pic afară, dar nu e valabil şi pentru majoritatea produselor menţionate mai sus. Orice atelier şi orice activitate de producţie are nevoie de un spaţiu de depozitare uscat, acoperit de soare, îngheţ, etc. Cu siguranţă pot să fac o amprentă de casă cu suprafaţa de 70 de metri pătraţi, dar nu pot face o amprentă de 280 mp. Voi recurge la alte metode de a face rost de acest spaţiu de depozitare. Încerc să menţin un perimetru exterior cu o suprafaţă de maxim 150 mp, iar în această suprafaţă va include şi grosimea zidurilor.
#5 – Iluminatul spaţiului interior
Mie îmi plac spaţiile albe, adică îmi place să lucrez într-un spaţiu mare, luminos şi curat. Albul îmi oferă impresia de curăţenie şi de ordine. Intenţionez să amplasez ferestre cât mai mari posibil. Mă interesează să reflect lumina naturală prin tot atelierul folosind un lavabil alb de exterior. Este un lavabil ceva mai rezistent şi mai durabil. Reflexia luminii naturale va fi posibilă cu niște panouri curbate amplasate pe tavan. Aceleași panouri vor ajuta și la eforturile de iluminare ale aceluiași spațiu.
Intenţionez să iluminez spațiul cu ajutorul lămpilor LED care imită lumina naturală. Adică doresc o lumină caldă sau o combinație de lumină caldă și rece. Mizez pe surse de lumină difuză care nu mă vor orbi, mai ales că eu am să amplasez bancurile de lucru pe perimetrul zidurilor exterioare. Recomand să faceţi un design încât lumina să vină de peste tot şi să inunde spaţiul. Urmăriți să nu vă daţi seama unde este amplasată sursa de lumina, fie naturală sau artificială. Un exemplu negativ este cea mai jos. În articolul Care este diferența între lumina difuză și cea directă? avem și exemple pozitive.
Multe spații de producție au o lumina incorectă. Lumina incorectă sau insuficientă conduce la pierderea vederii, mai ales când te chinui să ansamblezi piese mici. Lipsa de lumina poate duce la accidente de tot felul. În condițiile becurilor eficiente, chiar nu văd nici un motiv pentru care nu aș inunda spațiul cu lumină artificială când exteriorul nu îmi oferă destulă. Pe de altă parte, având în vedere că eu voi lucra predominat ziua în atelier, prioritatea mea este lumina naturală.
#6 – Punctul de stingere a incendiilor
Este posibil să credeți că este exagerat să ai un punct unde se țin extinctoarele. Mie îmi trebuie unul pentru că îmi permite să nu ard. E o preferință personală să am un extinctor și în locuință, chiat și la apartament. Știindu-mă pe mine și având în vedere că mi-am dat foc la salopetă de mai multe ori decât ar fi fost cazul, cred că am nevoie de extinctoare în jur. Predominant voi confecționa obiecte din metal și voi recurge aproape zilnic la sudare. Deși prefer sudura WIG/TIG cred în continuare că este nevoie de un extinctor prin preajmă. Pentru alte tipuri de sudură precum MIG/MAG și electrod, prezența extinctoarelor este obligatorie.
Dacă nu vrei să ai posbilitatea de a stinge un incendiu în incintă, măcar să ai posibilitatea de a te stinge pe tine însuți. Mi s-a întâmplat de multe ori să iau foc când sudez MIG/MAG sau când tai cu discuri abrazive. Pentru mine, având în vedere că intenționez să locuiesc deasupra, este foarte important să am un extinctor și un sistem de stropitori pentru incendiu. În cazul meu va fi un sistem de stingere a incendiilor care va funcționa automat în gravitație. Vom discuta despre aceste sisteme pasive atunci când vom discuta despre stingerea incendiilor energetice.
Un alt motiv pentru care am nevoie de un extinctor este faptul că vreau să sting unele incendii cu un extinctor cu dioxid de carbon CO2. Aceeași nevoie o am în cazul extinctoarelor cu spumă. În articolul Care sunt tipurile de extinctoare pentru incendii?*, am scris mai multe despre tipurile de extinctoare și când se folosesc ele. Lăsând nevoile la o parte, legal vorbind ai nevoie de extinctoare.
#7 – Suprafeţele dure verticale de care te poţi ancora
O recomandare foarte bună pe care o pot face, este să construiţi pereţi solizi din beton armat până la o anumită înălţime. Această înălțime depinde dacă este vorba de un spațiu într-o clădire de beton ca în cazul meu sau despre o hală. Dacă ai aceşti pereţi din beton armat vei reuşi să ancorezi ce doreşti în ei. În cazul în care nu îi ai şi de jur împrejurul atelierului sunt suprafeţe moi vei fi nevoit să recurgi la amplasarea bancurilor de lucru, a dulapurilor, a elementelor grele pe pardoseala de beton armat.
Este greu şi stresant să faci curat într-o hală sau un spaţiu care are rumeguş, pilitură, praf şi resturi de materiale de construcţii băgate peste tot. De fapt, până la urmă, majoritatea lucrătorilor renunţă la ideea de curăţenie şi de ordine pentru că este prea obositor şi durează prea mult. Eu vreau să mă feresc din start de problema asta. Am nevoie de un atelier care mă inspiră şi mă ajută să mă dezvolt, nu unul care mă deprimă. Lipsa curățeniei duce la o productivitate redusă, la accidente și la pauze lungi și dese.
Dacă te afli într-un spațiu unde nu dorești să fii, întreaga ta existență profesională este un pic dificilă. Eu am observat aceste legături între locul de lucru și starea mea emoțională în acel moment. De aceea am renunțat la multe locuri de muncă bine plătite care nu-mi satisfăceau alte nevoie. Pentru mine, vreau să construiesc un atelier în care îmi este drag să intru și să lucrez. Fiecare persoană este afectată de spațiul de lucru chiar dacă pentru unii este mai important. Vestiarele, spațiile sanitare și spațiile de servire a mesei, au un impact similar.
#8 – Pardoseala de beton a atelierului
În seria de articole Cum să construiești o pardoseală industrială am scris tot ce trebuie să ştiţi înainte de a vă apuca de un astfel de proiect. Citiţi şi recitiţi până înţelegeţi cum se toarnă corect o pardoseală industrială şi până fixaţi bine noţiunile descrise acolo. Eu scriu multe lucruri pe acest website, iar unele proiecte sunt foarte simple și ușor de urmărit. Turnarea corectă şi de succes al unei pardoseli industriale nu face parte din aceste procese simple. De aceea nu le poţi înţelege imediat.
Vreau să ştiţi că sunt foarte multe lucruri pe care le puteţi face pentru o podea de beton care este prost turnată, crăpată, pătată, deteriorată sau inegală. Cu multă muncă se poate ajunge la o suprafaţă perfect plană, dură şi ușor de curățat. Am să scriu un articol despre metode de revitalizare sau îmbunătăţire a unei pardoseli de beton dacă îmi cere cineva. Cert este că aceste eforturi de reparaţie a pardoselilor sunt foarte costisitoare. Reparaţiile sunt posibile prin utilizarea unor mortare, adezivi epoxidici şi a unor utilaje scumpe.
Aceste utilaje nu prea sunt disponibile pentru închiriere, cel puțin nu la noi în țară. Consider că o pardoseală industrială bine turnată, reprezintă cel mai important aspect al unei hale sau a unui atelier de lucru indiferent de dimensiuni. Oricum acest lucru se poate observa și din punct de vedere estetic. De multe ori este mai scump să construiești o pardoseală de beton elicopterizat, decât o structură ușoară din metal deasupra ei. Pe aceste pardoseli se pot aplica vopsele din rășini epoxidice pentru protecția suprafețelor.
#9 – Accesul la reţeaua electrică
Este uzual ca reţelele electrice din spaţiul industrial să fie amplasate prin tuburi de oţel zincat. Aceste tuburi metalice sunt pozate pe pereţi, nu îngropate. Mie nu-mi place ideea asta pentru că intenţionez să am pereţii cât mai curaţi şi mai liberi posibil. Eu am să introduc aceste tuburi metalice în pereții de beton armat. O să mă asigur de etanşeitatea lor înainte de a turna betonul şi am să fac curbe largi și găuri de inspecție. Totul în aşa fel încât să pot să înlocuiesc cablurile sau conductorii pe viitor, dacă doresc schimbarea lor, fără să fie nevoie să sparg betonul.
Există un mod special în care se face rețeaua electrică într-un atelier. Până și produsele electrice utilizate sunt diferite. Mai bine zis, ele fac parte dintr-o altă categorie de siguranță. Vom discuta despre aceste detalii în articole viitoare. Oricum eu intenționez să fac unele modificări, chiar dacă încalc standardul. În imaginea de mai jos avem un perete de beton. În partea de sus se pot observa niște găuri de inspecție în masa betonului. Instalația vizibilă este mai nouă și este făcută prin exteriorul peretelui, nu prin interior așa cum plănuiesc eu.
A trece cablurile sau conductorii prin ţevi metalice este absolut necesar pentru că în cazul în care izolația unui cablul electric se topeşte, el va face scurt cu ţeava deja conectată la împământare declanşând protecţia electrică. Încercaţi să poziţionaţi prizele în aşa fel încât să nu aveţi nevoie de prelungitoare. Prelungitoarele electrice sunt un adevărat pericol într-un atelier cu consum energetic mare şi mediu. Însă mai sunt și alte motive pentru a evita prelungitoarele electrice. Recomand amplasarea unui panou de siguranţe separat faţă de restul casei.
Considerente de preţ pentru suprafaţa de atelier creată
Este destul de scump să faci un demisol la o casă dacă nu ai nevoie de acel spaţiu. Însă dacă ai nevoie, demisolul este un spațiu special. El este un spațiu mare şi necompartimentat cu pereţi solizi. În acești pereți poţi ancora lucruri grele. Spațiul de la demisol va costa mai puţin decât dacă ai face o structură alături. Lucru valabil şi în situaţia în care doreşti să construieşti undeva la ţară. Acolo unde un metru pătrat de teren are un preţ infim, cel puțin aparent.
În cazul meu, nu doresc să fac curat în atelier pentru că durează prea mult timp. Însă nici nu suport să lucrez într-un mediu care seamănă cu o cocină sau un haos. Designul meu se bazează pe faptul că toată mobila fixă o să fie suspendată în pereţi de beton armat. Asta va permite unui roboţel să facă curat pe pardoseala industrială de beton. Funcționează ca unele aspiratoare robotice care fac curat în locuinţă. Diferența constă în faptul că va fi ceva mai uşor că are nişte spaţii deschise, lucioase şi drepte.
Pe două laturi ale structurii pătrate o să am un pod rulant pentru a descărca şi încărca marfă pe TIR. Am nevoie de o structură destul de solidă pentru a putea susţine acest pod rulant. El va avea şi 0 sarcină maximă admisă de 32 de tone. Există și unele avantaje fiscale. În cazul în care contribuabilul deţine la aceeaşi adresa încăperi amplasate la subsol sau demisol, se reduce impozitul cu 25%. Având în vedere suprafeţele mari, ar putea conta din punct de vedere financiar.
Acest proiect va continua pe măsură ce scriu articolele de suport. Ele sunt multe și au rolul de a explica în detaliu funcționarea subpunctului la care m-am oprit. Dacă scriu cel puțin un articol de suport, atunci trec mai departe. Dacă nu scriu articolul de suport la care vreau să fac trimitere, atunci este posibil să nu fiu înțeles, iar de aceea prefer să aștept. Mulțumesc pentru înțelegere.