La noi în țară sunt foarte multe inundații și m-am gândit la unele soluții pentru a evita genul acesta de tragedii, fără să îți mai pui baza în autorități. Este oarecum evident că sunt tot timpul luați prin surprindere. Structurile pe piloni sunt deseori ferite de aceste evenimente. Soluția nu este absolută, dar cred că poate face fața în majoritatea cazurilor. Tot la noi în țară sunt unele probleme cu cutremurele din când în când, iar o casă pe piloni poate trece și peste acele evenimente, dacă este corect executată. Problema inundațiilor este că nu depinde doar de tine.
[adinserter block=”3″]
Chiar dacă construiți corect și dacă aveți sistem de drenaj corect executat, va fi degeaba când comunitatea nu se organizează pentru a depăși aceste momente. Apa din acel sistem de drenaj trebuie să ajungă undeva pentru a fi ferit de inundații. Aici este treaba autorităților locale, dar când întreaga comunitate duce lipsa de canalizare, atunci probabil că o conductă de preluare a apei de ploaie este destul de jos pe lista de priorități a comunității și a autorităților. De aceea consider că informațiile prezente aici sunt foarte utile pentru momentul prezent.
Ce înseamnă să ai o structură pe piloni?
Diferențele între o casă tradițională din cărămidă și una din cadre de beton armat nu sunt așa de mari. De fapt, se poate construi exact în același fel cu mica diferență. Cumva, acele cadre de beton vor fi lungite în jos și vor suspenda întreaga structură. Acest lucru rămâne la fel de valabil și în cazul în care casa ar fi construită din oțel, BCA, BCU, lemn, cărămidă plină sau chiar din chirpici. Singura diferență ține de flexibilitatea structurii generale și constă în faptul că acești stâlpi sunt înfipți adânc în sol. Pilonii nu au talpă precum o fundație clasică. Ei sunt înfipți adânc în sol.
[adinserter block=”3″]
Indiferent cât ar săpa apa în timpul inundaței, acești stâlpi vor rămâne acolo unde sunt. În funcție de sol, de greutatea structurii și de numărul de piloni utilizați, un pilon poate avea la capătul inferior un bulb pentru a crește portanța întregii clădiri. Acesta este diferența majoră între fundația pe piloni și cea tradițională cu „talpă”. De aici vin avantajele și dezavantajele ridicării structurilor de la sol. Mai apar și alte diferențe care țin de obișnuință și stilul de viață. În funcție de înălțimea cu care structura a fost ridicată, aceasta poate avea o scară cu multe trepte.
Din acest motiv nu cred că este foarte ușor pentru o persoană în vârstă să intre și să iasă din astfel de structuri. Alternativ se poate construi și o rampă pentru persoane cu dizabilități care poate să servească și ca ieșire secundară în caz de incendiu. Am utilizat termenul de structură în mod special, pentru a înțelege că și un hambar sau un adăpost de animale poate fi construit în același fel. Nu doar o casă poate avea pinoni. Aceste tipuri de structuri sunt construite de obicei în apropierea unui lac sau râu, dar pot fi construite și în zone de deal și de munte, ca mai sus.
Cât de mult este ridicată structura?
Cu cât ridicăm o greutate așa de mare mai sus cu atât stâlpii necesită o grosime mai mare. Stâlpii se pot confecționa din oțel, beton armat, beton simplu, lemn, polimeri, aluminiu, piatră, etc. Pentru unele aplicații este mai ușor să utilizăm oțel, iar în alte cazuri oțelul nu este așa de bun pentru că ruginește și este flexibil. Indiferent de tipul de stâlp ales, este posibil să ridici structura cât de mult vrei, însă trebuie ținut cont de stabilitatea structurală. Pentru acest lucru este nevoie de un proiect de rezistență și de o înțelegere bună a sistemului constructiv.
[adinserter block=”3″]
De regulă, casele pe piloni sunt ridicate exact cât înălțimea etajulului următor pentru un aspect vizual plăcut. Acest spațiu este deseori utilizat ca lor de luat masa, pentru depozitare, relaxare sau la parcarea automobilului. În funcție de amprenta casei la sol, se pot face toate acestea în același timp. Pentru zonele cu temperaturi foarte ridicate pe timp de vară, acest spațiu poate fi amplasat chiar lângă o piscină sau un bazin de înot. Dacă aveți nevoie de un loc uscat și răcoros, așa cum apare nevoie în sudul țării, acest spațiu este locui ideal.
În contextul încălzirii globale, aceste momente vor devenii din ce în ce mai dese. În imaginea de mai sus puteți observa că structura nu are contravântuiri. O structură fără contravântuiri nu este potrivită pentru zone cu cutremure sau zone unde curentul apei poate să devină putenic. Adică unde apa nu doar stă în jurul casei, ci și circulă. Cu cât pilonii sunt făcuți dintr-un material mai ușor și mai flexibil cu atât este mai pronunțată nevoia de contravântuiri. Când structura de sub casă este ușoară și flexibilă, ea poate fi pusă la pâmânt și de gunoaiele purtate de apa inundației.
Care sunt beneficiile secundare pentru casele ridicate suficient de la sol?
Un beneficiu secundar îl poate reprezenta câștigarea unui spațiu de depozitare temporar. Nu uitați că această zona se poate inunda periodic sau sezonier. Depozitarea se poate face doar temporar sau permanent dacă lucrurile depozitate acolo sunt grele și nu sunt afectate de apă. Lucrurile ușoare vor fi luate pur și simplu de apă. Un alt beneficiu este faptul că putem termoizola structura sub pardoseala spațiului de locuit la o dată anterioară. Dacă aveam o fundație în sol, nu vom mai putea să mai termoizolăm sub fundație sau sub primul planșeu dacă nu am făcut-o din start.
[adinserter block=”3″]
Aici este posibil pentru că dosul acestui planșeu este foarte accesibil. Intimitatea este și ea un beneficiu secundar pentru că structura este ridicată doi, sau chiar trei metri de la sol. Astfel casa poate fi mai puțin blocată de garduri sau parapeți care să asigure că nu suntem văzuți de cei din stradă. Un ultim beneficiu pe care îl voi menționa, este unul pe care eu îl consider important în ultima vreme. Faptul că ridicăm structura chiar și trei metri de la sol, poate însemna că primim mai multe raze solare pe acoperișul și ferestrele locuinței.
Când avem structuri pe un singur nivel, razele solare sunt blocate de vegetația înaltă. Acoperișul cu panouri solare va primi mai multe energie electrică și producția de energie electrică și apă caldă va crește comparativ cu o casă de înălțime mică. Aceleași avantaje sunt aplicabile la orice casă care are etaj. În articolul Designul responsabil și eficient al unei case sau clădiri am explicat contextul avantajului pe care îl are o clădire mai înaltă, iar în articolul Care sunt beneficiile secundare pentru casele ridicate suficient de la sol?, am explicat mai bine aceste beneficii.
Unde se poate construi o astfel de structură?
Structurile pe piloni se pot construi oriunde, chiar și în vârful muntelui. Problema nu este unde poți construi clădiri și structuri pe piloni. Problema apare la fundațiile tradiționale cu talpă. Acelea nu pot fi construite oriunde. De regulă, aceste tipuri de fundații sunt preferate acolo unde pânza freatică este foarte apropiată de suprafață sau acolo unde solul este prea moale pentru a funda o construcție. Este nevoie de atingerea unui sol mult mai tare și mai stabil pentru a funda corespunzător. Întâlnirea unui sol cât mai portant are loc când pătrundem în adâncime.
[adinserter block=”3″]
Uneori este nevoie de doar câțiva metri, iar alteori este nevoie să introducem zeci sau sute de metri de pilon până gășim un stat corespunzător. Modalitatea prin care aceste piloane sunt introduse în sol depinde de numărul de piloni, adâncimea, materialul din care este făcut pilonul, sol, încărcare, etc. Cu cât structura este mai grea cu atât adâncimea vârfului de pilon și grosimea pilonului sunt mai mari. Dacă ajungem la un strat destul de solid, atunci ne putem opri și putem îngroșa pilonul până când ies calculele. Pentru o locuință însă, aceste adâncimi nu depășesc 10-15 de metri.
Pilonarea este posibilă chiar și în situația în care se dorește construcția unei case suspendate pe piloni, iar solul este compus din rocă dură. În aceste situații se folosește un utilaj care lovește puternic un tub de oțel cu umplutură de beton armat, iar acesta intră chiar și în cele mai dure soluri din lume. Nu există limită pentru aceste tipuri de fundații atât timp cât ai fonduri suficiente și furnizori cu echipamentele necesare pentru a prelua lucrarea. În articolul Noţiuni generale despre fundaţii pilonate am explicat niște noțiuni generale pentru astfel de fundații.
Salutare! Vreau să știu dacă la noi in tara casele pe piloni fie ele cu piloni de beton armat sunt scutite de impozit că în America. In Romania sa actualizat legea construcțiilor in anul 2016 dar nu au specificat de impozitarea caselor ecologice și pe piloni, ba chiar mai nasol acum e că ne trebuie autorizație de amplasare a rulotelor sau care pe piloni care pot fi puse pe trailer. Până să se actualizeze legea în anul 2016 scria clar că nu sunt impozitate casele ecologice și pe piloni indiferent de material, exact că în America.
Salut Andrei. Nu suntem în America și bănuiesc că te referi la Statele Unite ale Americii. America este un continent foarte mare și lung, vreo 16.000 de Km. Și SUA este o federație cu 50 de state, fiecare cu legislațiile lor locale. Nu știu cum e în SUA, dar în România nu am auzit de așa ceva, iar pe măsură ce ne tot apropiem de Vestul Europei, nu cred că se va mai pune problema gratuităților.
e legal sa faci o asemenea constructie pe piloni si pe un teren care este faneata? stiam ca pe faneata/pasune nu ai voie nici sa ari si nici sa construiesti nimic.
Salut Ioan. Dacă ai voie să construiești pe acel teren, atunci ai voie și cu piloni!
buna ziua
De ceva timp ma gindesc sa ridic o casuta la nivelul solului insa problema care o intimpin e ca terenul este extravilant si este si lutos .
M-am gindit la piloni din teava si umpluti cu beton ingropati in gauri facute si umplute si ele cu beton , insa costuri cred ca sint destul de ok dar nu stiu daca este bine intrucit solul este in panta . . Cladirea vreau sa aiba L.10m/ l. 12m/ H. 3m
Încercați să obțineți un studiu geotehnic.
https://www.constructosu.eu/ce-este-studiul-geotehnic-si-la-ce-foloseste-el/
Pentru o casă de lemn pe piloni este nevoie de autorizație și proiect?
Da, teoretic ai nevoie. Vezi poate reușești să eviți cumva să nu te bagi în birocrație. Dacă construiești fără, riști o amendă și/sau demolarea imobilului, dar depinde unde ești. Una e buricul Bucureștiului și alta e câmpul de la țară. Eu personal am devenit alergic la abuzul pe care îl face statul cu autorizațiile în general, nu doar cele în construcții. Însă în România, asta nu-i ce-a mai nebunească chestiune. Până de curând, Dăncilă era premier, deci… ce să zic, un circ. Încearcă să faci și tu ce poți și ce-ți merge….
Salut Alexandru, felicitari pentru blog. Imi poti da un sfat te rog? Pentru amplasarea unor casute modulare din lemn (7 m lungime ,3 latime) ce fel de piloni sa folosesc? Nu vrem fundatie din beton si ma gandeam la piloni infiletati sau piloni cat mai usor de batatorit, fiind constructii usoare. Dupa ce am citit un articol anterior al tau ma gandeam la piloni care sa suspende casutele in aer cam 20/30 cm iar peste piloni sa vina o punte si apoi amplasata casutele. Suntem la faza de proiectare si m-ar ajuta o parere. Terenul e in zona de munte.Multumesc
Salut Radu. Cei înfiletați au nevoie de utilaj pentru a fi înfiletați rapid și eficient. Se poate face și cu o bară lungă și minim 3 persoane, dar utilajul este mult mai convenabil. Întrebarea e dacă ai sau nu acces pe acel teren cu utilajul, dar și dacă merită să înregistrezi aceste costuri pentru o baracă din lemn. Când spui căsuță, de obicei înseamnă o baracă, cu baie. Oare merită toate costurile de fundare cu piloni înfiletați sau merge doar cu niște țevi bătute adânc în sol. Pământul se bătătorește, pilonii se bat. Eu, pentru un astfel de proiect m-as limita la niște fundații tip pahar din beton și as sprijinii pe ele un stalp de lemn tratat si gata.
Multumesc de raspuns, cand finalizam proiectul iti arat cum a iesit 🙂 cu bine
Bună seara. Am și eu o întrebare, te rog. Dacă construiesc o casă pe structură metalică, pe piloni, și mă “unesc” de o casă bătrânească, mai am nevoie de autorizație de construcție sau de renovare, ceva? Am întrebat același lucru la primărie, unde teoretic ar fi trebuit să primesc un răspuns care să mă lămurească, dar se pare că funcționarii noștri habar nu au de nici o lege, parcă le vorbești în chineză. Mulțumesc frumos.
Salut Iulian. În mod normal ai nevoie de autorizație de construcție, da. În momentul de față, lumea nu mai are respect față de guvern sau față de ierarhia de competență a statului. Pentru că statul, prin instituțiile locale, emit aceste autorizații. Populația a pierdut orice respect față de partidele politice, iar însăși primăriile sunt în această situație. În 2020, ca și în 2016, s-au prezentat la vot mai puțin de jumătate din cei care puteau să alege, iar în 2020, coaliția de guvernare a făcut o alianță care reprezintă mai puțin de o treime din populația țării. Deja acești oameni sunt niște impostori, care s-au găsit cumva în fruntea țării. Unde te pune pe tine, această situație? În momentul de față nu avem legislație pentru vânzarea și achiziția terenurilor extravilane. Suntem o țară cu un partid liberal în frunte, dar fără legislație de vânzare-cumpărare… E penibil și arată cât de corupți sunt cei de pe meleagurile astea. Poți să alegi să fii și tu așa, nu cred că te-ar deranja cineva prea mult. Ce poate să-ți facă este să nu îți dea fonduri europene sau de stat când vrei să faci ceva cu clădirea aia, sau curent, sau adresă, dacă nu ai deja. Dar altfel, îți vor lua boii de la bicicletă.
Bună, care este sistemul de încălzire agreat pentru astfel de case? Noi am început o astfel de construcție și ne-am blocat la acest capitol. Casa noastră este practic o terasă cu pod mansardat. O să avem izolație din vată bazaltică de 10cm la ext și 20 cm la interior. Casa este din lemn și are o amprentă de 56mp. Mulțumesc.
Bună Laura. Întrebarea ta este foarte bună, dar momentan nu am în plan să scriu articolele despre instalațiile caselor suspendate pe piloni. Într-adevăr sunt niște particularități, dar având în vedere că sunteți în faza de construcție, nu de planificare, nu prea mai are așa de mare importanță. Construcția cu eficiența și costul redus în minte, presupune niște planificări detaliate și niște compromisuri. Recomand să te abonazi la newsletter pentru a primi articolele atunci când găsesc timp să le scriu.