Conceptul de casă prefabricată este una veche. Întreaga idee este că se construiește o casă în fabrică, iar pe șantier se montează componentele deja fabricate cu zile, săptămâni sau chiar ani înainte de începerea șantierului. Prin fabricarea casei într-o case, se obține un control mai bun al calității și un preț mai mic. Prețul mai mic vine din viteza de fabricație când ai toate uneltele dintr-o fabrică la dispoziție, risipă mai mică de material, greșeli mai puține și bineînțeles, salarii mai mici, pentru că muncă nu mai este sezonieră, iar condițiile sunt mai bune.
[adinserter block=”3″]
Privind lucrurile în particular. Fiecare tip de material principal, va avea particularitățile lui. La modă sunt casele prefabricate din lemn, în trecut obișnuiau să fie la modă casele din beton armat. În funcție de zonă, mărimea proiectului, buget sau destinația clădirii, puteți să optați pentru un material principal sau altul. Asta nu înseamnă că acea casă va fi construită doar din lemn, doar din beton sau doar din oțel. În continuare o să vedem care sunt situațiile care apar la o casă prefabricată și unde apar provocările.
Cât de prefabricată este casa cumpărată?
Pentru a înțelege cât costă o casă prefabricată, este nevoie să înțelegem toată povestea. O casă va fi vândută ca un pachet, la un anumit preț. De fapt, ce cumpărați este partea de casă prefabricată. Nu cumpărați casa de-a gata. Furnizorul, oricât de convingător va fi, nu poate să știe costul total al proiectului. El poate să vin și să-și facă treaba lui, dar nu poate să vă ofere o casă, ci doar un produs cu un montaj. Sunt unii furnizori care menționează aceste detalii, iar alții care vând ideea că dacă plătești casa lor prefabricată, vei avea o casă.
[adinserter block=”3″]
Impactul cu realitatea vine la nivel de proiect și autorizații, utilități, teren și fundație, dar și de restul aspectelor structurale, constructive și funcționale. O casă prefabricată din lemn și cele pe structură ușoară de oțel, vor avea mai multe probleme cu vântul și încărcarea cu zăpadă, decât o casă prefabricată din beton. O casă prefabricată din beton armat va avea mai multe probleme cu fundarea pe teren și tasările solului. Apoi urmează problemele comune cu instalațiile de gaz, apă, termoficare, curent electric și canalizare.
Mai apar problemele de acces pe teren, accesul unui utilaj care trebuie să ridice prefabricatele, etc. Toate acest detalii vor intra în costul final. Chiar dacă un furnizor vă vinde o casă prefabricată la un preț de 100.000 RON, asta este doar partea lui. Fără să vă mai poată da detalii despre restul elementelor care fac dintr-o clădire, o casă. Sunt unele firme care vin și văd terenul înainte de a promite un preț. Este nevoie de un contract foarte bine negociat și detaliat, pentru a nu vă trezi cu niște panouri prefabricate și depozitate în curte, la nesfârșit.
Care este costul unei case prefabricate, în general?
Costul unei case prefabricate, vorbind strict de părțile prefabricate, fără montaj, transport, utilități și tot ce implică acestea, este mai mic decât cel al unei case tradiționale. Cu cât proiectul este mai mare, cu atât diferența de preț între o casă prefabricată și una construită pe șantier, va fi mai mare. Aici intervin detalii derivate din locație, transport, drum de acces și acces pe teren, o grămadă de alte detalii care țin de poziționarea unii construcții față de utilitățile de pe teren, dacă acestea există.
[adinserter block=”3″]
Însă, pe măsură ce amploarea proiectului crește, aceste costuri devin din ce în ce mai puțin resimțite. Se poate construi un drum capabil să ducă genul de utilaje de ridicare specifice prefabricatului în temă. Utilitățile vor fi mai ieftine pe unitatea locativă, când construim un bloc sau un grup de case, față de situația în care se urmărește branșarea unei singure locuințe. Toate aceste detalii sunt elemente de cost. Nu vă lăsați convinși doar de prețul profabricatului în sine, fără montaj, punere în funcțiune și garanție.
În continuare voi explica particularități pentru fiecare tip de casă prefabricată în parte și voi lega articolele aici, pe măsură ce le voi publica. În principiu, voi încerca să scriu despre șase tipuri principale. O să explic despre casele construite din panouri SIP, cele din containere maritime, cele din beton armat prefabricat, cele din panouri din lemn și cele din oțel laminat sau profilat. Ultimul tip despre care voi explica sunt casele mobile. Așa cum sunt cele din imaginea de mai sus.