Când te apuci de construit, fie vorba și de un proiect mai mic, atunci este bine să pui pe foaie toate costurile. Urmărești să vezi dacă îţi permiţi să termini construcţia. În încercarea de a vă ajuta să bugetaţi construcţiile executate cu beton, vreau să vă ofer nişte detalii despre costurile reale a betonului. Subpunctele de mai jos ne vor ajuta să înţelegem cât costă cu adevărat o cifă de beton. Vreau să menţionez că preţul metrului cub de beton “pus în loc”, adică al unei clădiri finalizate, este foarte diferit de preţul betonului pe care noi în calculăm aici.
[adinserter block=”3″]
Prin articolul de azi îmi propun să arăt cât costă betonul din momentul în care pui mâna pe telefon să îl comanzi şi până în momentul în care el curge în cofraj. Aici vom face presupunerea ca deja știm ce fel de beton dorim să comandăm. Pe viitor am să schimb această propoziție cu trimiterea la un articol care o să vă învețe cum să comandați betonul. Momentan ne vom limita la înțelegerea costurilor pentru a putea alcătui un buget. De la alcătuirea bugetului până la fapte sunt niște pași care trebuie parcurși.
Cât costă un metru cub de beton?
Preţul betonului la poarta staţiei de betoane este între 30 Euro pe metru cub pentru betoanele slabe (C 8/10) până la 120 Euro pe metru cub, sau chiar mai mult, pentru betoanele speciale, arhitecturale sau foarte grele. Pentru a putea calcula cât costă betonul din acea cifă, trebuie să ştii ce tip de beton vrei. Această informație este disponibilă vorbind cu arhitectul, producătorul de beton, sau chiar cu constructorul. Ea poate să fie o necunoscută la faza de bugetare, însă putem facem o aproximare destul de apropiată.
[adinserter block=”3″]
Sunt foarte multe tipuri de betoane, iar tu ai nevoie de cel care îți răspunde nevoilor. Deseori se începe gândirea unei construcții cu un tip de beton în minte, iar ulterior se ajunge la mici modificări. Încerc să vă spun că nu este o mare tragedie dacă nu știți exact ce tip de beton doriți. Este însă importantă densitatea lui. Mai jos vom vedea motivul cunoașterii aproximative a greutății. Acest subpunct ne ajută să calculăm valoarea încărcăturii de beton proaspăt, fiind cel mai evident beneficiu al achiziției.
Atunci când comandăm beton este bine să ne asigurăm că avem o logistică bine pusă la punct. Betonul livrat devine nelucrabil într-o oră sau două. În concluzie, echipa de turnare şi finisaj deja trebuie să fie contractată şi pregatită înainte să comanzi betonul. De asemenea, trebuie să comandăm un pic mai mult beton pentru cuburile mostră care vor fi trimise la testat ca să nu fi fentat de producător. Aici mă refer la calitatea betonului livrat cu această cifă. Nu este rău să comanzi un pic mai multe beton pentru a compensa pentru eventuale greșeli.
Cât costă transportul betonului de la staţia de betoane până la şantier?
Majoritatea producătorilor vor include în preţul betonului un transport scurt, de obicei 10 km. Apoi sunteţi taxaţi cu 5-10 lei/km în plus. Ca să puteţi vedea cât costă o cifă de beton este nevoie să cunoaşteţi şi distanţa între staţia de betoane şi şantier. Vă spuneam cu altă ocazie că transportul betonului se face la orele dimineții, pentru o prelungire a duratei de turnare și vibrare, iar un alt motiv era evitarea blocajelor în trafic. Toate aceste informații sunt utile și o să puteți discuta altfel cu stația de betoane când sunteți în cunoștință de cauză.
[adinserter block=”3″]
Atenţie însă, unii producători de beton au propriile distanţe rutiere, pentru că nu pot transporta betonul pe orice drum, iar uneori nici măcar nu pot intra pe terenul şantierului de frică să nu se blocheze acolo. Betonierele pline sunt autovehicule foarte grele cu un număr mic de roți. Betoniera are până la 40 de tone, iar de obicei are 32 tone. Spre deosebire de TIR, autobetoniera are doar 4 osii, iar greutatea pe osie este mai mare decât cea de la TIR. Şi tot spre deosebire de TIR, autobetonierele au motoare de puteri mari, peste 400 CP.
Este bine ca şantierul să poată fi accesat de utilaje grele precum betoniera, TIR-ul sau camionul care livrează betonul. Multe terenuri din mediul rural au şanţuri de scurgere pe muchia cu strada, iar acest şanţ trebuie nivelat, cu sau fără tub în el, înainte de a comanda betonul. Dacă distanţa între acel şanţ şi locul turnării este mic, braţul telescopic ar putea trece peste acest șanț. Dar de regulă, este bine să vă asigurați că aveți acces corespunzător. Este posibil ca betoniera să fie vehiculul cu cea mai mare încărcare pe osie pe care acel teren o va vedea vreodată.
Cât de mare este o cifă (tamburul)?
În mod normal, o cifă are un malaxor cu o capacitate de 10 metri cubi. Adică dacă ea este plină, o să poată transporta 10 metri cubi de beton. Atenţie însă, unele betoane foarte tari, de obicei cele pe care le turnăm pentru pardoseli industriale elicopterizate, sunt foarte dense şi grele. Asta însamnă că aceste betoane au 3-4 tone pe metru cub sau chiar mai mult. În acest caz, autobetoniera de 10 metri cubi nu o să poată să transporte tot volumul din tambur pentru că ar deveni mult prea grea.
[adinserter block=”3″]
Este adevărat că unele modele de autobetoniere au un tambur cu o capacitate de 12 mc, sau chiar de 15 mc, însă nu uitaţi de greutatea totală a autovehiculului care nu poate să depăşească 40 de tone. Aceste betoniere, care au un malaxor de 12 sau 15 metri cubi, sunt făcute pentru betoane ușoare. Capacitatea de încărcare a unei betoniere normale este de 18-20 de tone, deci dacă vrei să ai 10 metri cubi de beton în tambur, atunci betonul tău trebuie să fie de 1,8 tone/mc spre 2 tone/mc. Dacă dorești un tambur cu 15 metri cubi de beton, atunci vei un beton ușor.
Vreau să menţionez că sunt unele betoane care se numesc betoane foarte grele, iar aceste betoane pot avea şi 9.000 de Kg pe metru cub, adică 9 tone pe metru cub. În acest caz, cifa nu poate transporta mai mult de 2 metri cubi. Este foarte adevărat că multe din şantiere nu vor utiliza niciodată acest gen de beton. V-am oferit însă un deteliu extrem pentru că este important să fii atent la densitatea betonului când faci planul, iar cea mai bună sursă de informaţii este fişa de produs de la firma care opereaza stația de betoane.
Cât costă pomparea betonului?
Degeaba ai adus betonul pe şantier, dacă nu îl poţi pune unde trebuie în structură. Probabilitatea este că vei avea nevoie de o modalitate de a lua betonul de la gura cifei și să-l direcționezi până în cofraj. Direcționarea lui include urcarea, coborârea sau dirijarea la același nivel. Pe viitor am să schimb această propoziție cu trimiterea la un articol care o să ne arate că există și alte alternative la pompare. Acele opțiuni au nevoie de un tip sau altul de macara și nu doresc să introduc acel cost enorm în acest calcul. Betonul nu se aruncă de la o înălţime mare, adică de la o înalţime de peste un metru.
[adinserter block=”3″]
Dacă trebuie să torni beton într-o fundaţie adâncă, este nevoie să ai o pompă cu furtun sau cu braţ. Dacă vrei să urci betonul la etaj sau mansardă, atunci ai nevoie de pompă cu braţ. Pompa cu braţ este foarte utilă atunci când ai un şantier mare sau greu accesibil, dar este mai scumpă închirierea ei în comparaţie cu pompa cu furtun. Pompele de beton cu braţ, au un preţ aproximativ de 500 lei pe oră, iar cele cu furtul, un preţ de aproximativ 250-300 de lei pe oră. Acestea sunt niște prețuri generale pe care le-am găsit în piață.
Betonul turnat din pompă este întotdeauna inferior aceluiaşi beton turnat direct din autobetonieră. Autobetoniera are un tambur şi nişte lamele care omogenizează componentele betonului. Dacă tu pompezi beton prin zeci sau sute de metri de ţeavă sau furtun, atunci componentele betonului încep să se grupeze. Se spune că ai segregări în beton. Dacă este posibil, prin logistica de pe şantier, încearcă să livrezi betonul direct din tambur, atunci vei avea avantaje financiare şi avantaje de control al calităţii betonului. Pe şantier şi în comerţ nu se spune tambur cu lamele cum am spus eu, ci se spune malaxor.
În concluzie, cât costă o cifă de beton?
Pentru a vedea cât costă un metru cub de beton este nevoie să adunăm costul transportului în funcţie de distanţă, a numărului de metri cubi pe fiecare transport şi a preţului de pompare în funcţie de situaţie. De aici preţul metrului cub de beton va creşte până la finalizarea construcţiei, dar măcar acum ştim cum să calculăm preţul unui tambur de beton de la furnizor până pe şantier. Între momentul livrării betonului pe șantier și turnare mai este nevoie de turnarea epruvetelor pentru testarea betonului livrat. Nu uitați de acest pas.
[adinserter block=”3″]
Punerea în operă presupune muncă, cofrajele, hidroizolarea cofrajului, pregătirile, materialele și accesoriile. În plus, în cele mai multe situații, betonul este compactat, vibrat și prelucrat cu unele utilaje. De cele mai multe ori, aceste utilaje sunt închiriate și este nevoie să luăm în calcul și acest cost. Adică pentru fiecare cifă de beton livrată, mai avem niște costuri adiționale. Brațul telescopic al autoutilitarei cu pompă te ajută doar până la o anumită înălțime. Peste această înălțime vom apela la macara și la benă. Mai jos o să puteți vedea o benă cu beton ridicată de o macara.
Dacă ați citit cu atenție până acum o să concluzionați că prețul pe metru cub de beton este destul de mare. Angajând o echipă de betoniști care nu știu ce să facă cu acest material o să vă pună într-o situație financiară destul de delicată. În medie, o cifă de beton livrată lângă un oraș și turnată pe sol costă cam 500 de euro. Stația de betoane are un program destul de încărcat în timpul verii, iar a doua șansă la un transport este posibil să vină abia în câteva săptămâni.
In 200mp cat ajunge pretul cu tot inclus pana in sat suhulet,com tansa jud iasi
Nu vă pot răspunde, am nevoie de mult mai multe detalii pentru a aproxima costul betonului pentru un proiect așa de mare și așa de vag.
Buna ziua mar interesa o cifa de baton
Buna ziua. Eu nu produc/vând sau livrez beton. Am explicat doar cât costă o cifă de beton.
Buna seara! La vara vreau sa torn fundatia la casa 120m2,profunditate o jumatate de metri e o jumatate in afara. In total un metru. Cat mar costa?! Locuiesc aproape de oras la trei kilometri.
Ce contine acel beton cu greutatea de 9000kg/ mc? , nici 1mc de oțel nu cîntărește atît.
Plumb. Acele betoane au rolul de a te proteja de radiații. Ți-aș da un link a producătorului din România care oferă aceste betoane pentru instituții din domeniul medical și domeniul energetic. Dar nu doresc să le fac reclamă gratis :D. Evident că betonul acesta nu este foarte rezistent structural, adică se poate susține pe el însuși și încă ceva, dar cam atât. Structura betonului este omogenizată în așa fel încât radiația să lovească în cât mai multe biluțe posibil ( agregatele din acest beton au forma unor biluțe de plumb). Prima dată când am lucrat cu genul asta de beton a fost la un spital. Erau niște blocuri de beton care se îmbinau foarte bine. Nu înțelegeam de unde vine murdăria pe mănuși și pe haine, dar era de la oxidul de plumb din beton. Biluțele aveau cam 4-5 mm. Când radiația alpha+, beta- și gamma este pierdută de sursă, acele particule trebuie să fie absorbite, iar acest beton te ajută să ai pereți mult mai subțiri comparativ cu betonul normal. În Elveția am văzut genul acesta de beton, turnate în forme de oțel cu două urechi. Aceste plăcuțe relativ mici, cât o caserolă erau prinse cu șuruburi pe ușile adăporturilor antiatomice. Un fel de upgrade a buncărelor vechi construite în anii 80.
La ce distanta poate transport betonul pompa proprire a betonierei? E vorba de betonul pentru placa peste fundatie a unei case construite la approx 40m de locul de pompare.
Betoniera nu are pompa, însă are un șurub intern ca șurubul lui Arhimede. Când axul șurubului este rotit, șurubul va urca spre gura malaxorului o cantitate de beton. Apoi acesta va cădea în gravitație în turnarea ta. 40 de metri este cam mult, dar se poate construi un tobogan din lemn care directionează betonul de la malaxor și până la turnare. Totul depinde de diferența de nivel. Eu aș sugera să închiriezi o pompă, daca are loc pe șantier.
buna ziua m-ar interesa un pret mediu va rog frumos pt placa beton 150mp pt etaj 1 si urmatoarea placa pt acoperis tot 150mp,as vrea acoperis cu hidroizolatie
daca a-mi puteti spune va rog si grosimea placilor care ar trebui turnate ar fi ok, nu de alta dar sa -mi pot face o idee dac mi permit sau nu sa construiesc casa
Salut Aurel,
E ca și cum m-ai întreba cât de lungă este sfoara. Depinde de sfoară. Prețul mediu pe care îl poți obține, apare la o construcție metalică. Pentru o construcție de beton armat, prețul mediu poate varia și cu 100%. Deci nu prea mai este mediu. Contează ce deschideri ai, ce tip de beton, cantitatea de armătură, mărimea golurilor din pereții interiori și exteriouri, dar și din planșeu, tipul constructiv ( diafragmă, stâlpi independenți de BA, zidărie înrămată cu stâlpi din BA sau poate chiar europrofile H sau I ). Depinde de sfoară.
Dar întrebări de genul apar când nu înțelegi cum se planifică o construcție. Nu-i nimic, se poate învăța. Sunt ingineri și subingineri cu diplomă care nu înțeleg profund aceste lucruri, deci nu este o mare tragedie. Însă pentru a obține prețurile unei construcții cu o marjă de eroare mai mică de 100% în momentul terminării construcției, atunci trebuie să muncești. Aceste argumente au aplicabilitate la materiale și la servicii. În România a devenit destul de dificil cu manopera calificată. A devenit un joc de noroc.
Success și multă răbdare.
excelent raspuns!