Costul unei hale existente este destul de variat. Foarte multe construcții sunt supraevaluate, iar de cele mai multe ori ele se află într-o stare deplorabilă. Multe astfel de structuri au o valoare neglijabilă, adică zero lei zero bani pentru că în acel spațiu nu se poate desfășura o activitate fără investiții majore. Aceste investiții sunt uneori mai mari decât te-ar costa să construiești o hală nouă și terenul de sub ea. În trecut se considera că merită să cumperi o hală veche din cauza drumului și a utilităților prezente deja.
[adinserter block=”3″]
Acum însă nu se mai pune problema pentru că au trecut cel puțin 3 decenii peste halele construite în perioada comunistă și toate acele elemente de infrastructură sunt într-o stare mult prea rea pentru a mai fi utilizate. Pentru că singura variantă este construcția spațiilor noi, vom discuta despre costul construcției unei hale. Singura hală pe care o susțin pentru suprafețe de 100 de metri pătrați sunt cele personale sau pentru o afacere mică. Pentru majoritatea altor afaceri sau activități o să aveți nevoie de o hală mai mare.
Din ce materiale se construiesc halele de 100 metri pătrați?
Acesta este un subpunct foarte important și vreau să nu îl uitați. Halele se construiesc întotdeauna din oțel și niciodată din lemn. Nu faceți greșeala de a cădea pradă eforturilor de marketing pe care unele firme le fac când promovează halele din lemn. Structura unui hale de producție trebuie să fie întotdeauna din oțel. Am să mai insist pe problema asta și în discuțiile viitoare. Cu cât hala metalică este mai mare, cu atât costul structurii metalice va fi mai mic. Pentru halele metalice de dimensiuni mici însă, prețurile vor fi destul de mari pentru că structurile metalice devin foarte avantajoase abia după 500 de metri pătrați.
[adinserter block=”3″]
Multe firme de construcții nici măcar nu acceptă proiecte de hale dacă suprafața construcției este sub o anumită limită. Cu toate aceste lucruri spune, rămân la afirmația mea inițială că halele nu trebuie construite din lemn chiar dacă găsiți oferte cu un preț mai mic pe metru pătrat. Halele presupun activități comerciale și industriale. Durata de exploatare a unei construcții din oțel este foarte lungă chiar dacă acea structură nu a fost încălzită mulți ani. Pentru clădirile construite din lemn, această încălzire și mentenanță adițională este absolut necesară.
O un alt aspect este faptul că o hală din lemn nu are rezistența la foc. Acest lucru este adevărat indiferent de tratamentul pe care îl aplici lemnului. Pe lângă limitările tehnice pe care le prezintă lemnul și care sunt multe vreau să le subliniez pe cele comerciale. Este aproape imposibil să vinzi o hală construită din lemn la mâna a doua. Este destul de greu să vinzi cuiva o hală metalică construită anterior, dar pentru lemn șansele sunt aproape nule, chiar și când le vinzi la prețuri exagerat de mici. În concluzie, chiar dacă o hală de 100 metri pătrați poate fi construită și din lemn, eu vă recomand, ba chiar vă avertizez să apelați întotdeauna la oțel.
Care sunt proporțiile recomandate pentru o hală mică?
Prețul pentru o construcție mică din oțel nu diferă foarte mult față de un un atelier de 250 de metri pătrați. Recomandarea mea este să nu construiți hale mai mici de 100 de metri pătrați. Spun asta pentru că nu prea o să aveți ce să faceți cu dimensiuni mai mici de atât. Tot o recomandare este să utilizați deschideri cât mai mici și lungimi cât mai mari. Nu aș face această recomandare pentru halele mari, dar la halele mici o fac pentru un motiv anume. La o hală pătrată de 100 de metri pătrați am avea o latură de 10 metri, iar interior această latură ar fi și mai mică.
[adinserter block=”3″]
În cazul în care doriți că prelucrați o structură metalică sau orice fel de obiect lung cât semiremorca unui TIR, atunci nu o sa aveți posibilitatea să lucrați complet în interiorul halei.În articolul Care sunt dimensiunile unui tir/camion? am explicat unele lucruri care țin de capacitatea de transport pentru producția ta. Când am început să mă gândesc la acest articol mi-am spus că voi spune că are rost să construiți hale de 100 mp doar dacă aveți pereți care sunt lungi de 13,7 metri la interior, sau măcar 12 metri sau minim 6 metri. Altfel nu o să puteți introduce materia primă în hală.
Fermele metalice care țin acoperișul halei trebuie să fie dispuse întotdeauna pe latura mai mică a halei. Spun asta pentru a utiliza cu cât mai puțin material structural. Legat de înălțimea halei, am să spun că 3 metri reprezintă înălțimea minim recomandată și că 6 metri este cea mai uzuală. Pentru o hală de 100 metri pătrați în care nu este necesar un pod rulant sau rafturi de depozitare pentru paleți, am putea avea o înălțime utilă de doar 3-4 metri. Am explicat în detaliu despre înălțimea utilă a unei hale metalice într-un articol separat.
Care este prețul pe metru pătrat al unei hale de mici dimensiuni?
Având în vedere cele explicate la subpunctul de mai sus vom obține o lungime de 14 metri exterior și o lățime de 7 metri exterior. Prețul pe care îl voi exprima este pe metru pătrat și nu are TVA. Acesta este prețul care conține costul transportului materialului, al oțelului propriu-zis și am manoperii. Evident acestea pot varia destul de mult, dar prețul de 70 de euro pe metru pătrat este unul destul de bun. Adică dacă găsiți un producător care este capabil să construiască corect o structură metalică de 100 de metri pătrați cu 7000 de euro + TVA, acesta este un preț bun.
[adinserter block=”3″]
Trebuie să precizez că acesta este prețul pentru structura metalică. Nu sunt incluse în preț etape precum autorizarea proiectului, săparea și construcția fundației, anveloparea structurii, termoizolarea pereților, instalațiile din clădire indiferent de natura lor, ușile și ferestrele, etc. Singurele lucruri pe care le primiți la prețul de 70 de euro pe metru pătrat sunt proiectul tehnic fără de care nu se poate trece la construcție și structura fără transport sau montaj. Uneori transportul și montajul este gratuit dacă alegeți un producător foarte aproape de voi sau construiți structura în regie proprie.
În această situație, sudorul și vopsitorul, de regulă aceeași persoană, nu va avea nici un cost cu transportul și va lucra pe structură fără să mai necesite montaj ulterior. Sunt sigur că acest preț poate fi contestat în jos de cei care sar peste etape și contestat în sus de cei care vând soluții mai complexe sau care au o marjă mare de profit. Orientativ vorbind, vă puteți baza pe acest preț de 70 Euro pe metru pătrat pentru structura halei cu o suprafață de 100 mp.
Bună seara. Cat costa o hală de 28 metri lungime cu 10 metri lățime și 5 metri înălțime in doua ape sau într-o apă? Multumesc. O seară bună.
O hală este o operă de artă. Are structură, instalații, echipemente de ridicat, termoizolație, pardoseală elicopterizată din beton armat și rampă de încărcare. Să trimiți o cerere fără specificații este ca și cum ai întreba cam cât de lungă este sfoara. Depinde de sfoară….
Sunt interesat sa știu cat mă costă o hala industriala cu suprafața de 100mp cu transport, montaj și termoizolații.
Salut Marian. Acest sit este unul educativ. Încerc să vă ajut să cereți o ofertă, să vă construiți propriile clădiri și să ridicați nivelul de calitate a clădirilor. Scopul meu nu este să atrag clienți și cereri de ofertă. Toate bune.
Buna ziua. Intreb de curiozitate, o hală metalica se poate transforma într-un spațiu de locuit?
Presupunând că hala este dotată cu canalizare, alimentare cu apă și electricitate, am putea spune că se poate face o locuință din gips-carton și lemn în interiorul halei. Problematice ar putea fi ferestrele halei și poziția lor, termoizolația, dacă are, flexibilitatea halei, dar se poate compensa prin niște contravântuiri rigide sau un miez de beton în clădire, locația dacă este într-un mediu industrial, înălțimea dacă este o hală prea înaltă sau prea joasă, etc. Dar, ca princioiu, se poate transforma. Da!
un articol folositor. totusi am o intrebare. din cunostintele tale poti recomanda vreun producator local de hale industriale sau mai rentabil sa comanzi din afara
Salut, Octav. La noi în țară, “halele” sunt deseori doar niște structuri cu ceva panouri pe ele. Nu sunt chiar hale în adevăratul sens al cuvântului. Pe afară se vând soluții, adică niște structuri bine construite cu sistem de canalizare, sistem de încălzire, cu apă curentă, toalete, spații de luat masa, echipamente de ridicat și elementele structurale relevante lor, ventilație și/sau extracție, sisteme de distribuție electrică/pneumatică (aer comprimat, gaze tehnice, etc. ), parcări. Halele pe care le gasești la un preț redus, nu sunt altceva decât un coteț din metal.