În trecut am creat un articol care trata costul unei hale de 100 mp. Pe atunci spuneam că o structură metalică cu această suprafață nu este chiar o hală. Spuneam asta pentru că suprafața de 100 de mp este asemănătoare cu suprafața unui apartament de 4 camere. Însă am scris acel articol pentru că știu că majoritatea doritorilor de hale metalice doresc să înceapă cu ceva mai mic și apoi să se extindă dacă activitatea pe care o întreprind le oferă această posibilitate. Halele metalice sunt construite pentru modularitate pe lungime, dar cumva și pe lățime, prin cascadare.
De aceea m-am gândit că un articol despre o hală foarte mică, de doar 50 de metri pătrați, ar putea să beneficieze de aceeași flexibilitate de extindere pe lungime și de cascadare pe lățime. Considerând costul pe metru pătrat, cu siguranța hala de 50 de metri pătrați va fi mai scumpă. Spun asta în comparație cu hala de 100 de mp, nu cu o clădire tradițională din beton și cărămidă. În comparație cu acelea va fi în continuare destul de ieftină și posibil mult mai eficientă din punct de vedere termic pentru aceeași grosime a peretelui.
Ce înseamnă o hală de 50 de metri pătrați?
Tot în trecut am scris un articol despre dimensiunile unui garaj. Acolo am tratat și ideea unui garaj dublu și vă spuneam că dimensiunile pentru un garaj dublu ar trebui să măsoare 7 metri pe 7 metri. Adică aproximativ 50 de metri pătrați. O hală de 50 de metri pătrați înseamnă o structură metalică care poate să adăpostească fix două mașini de dimensiunile unei furgonete. Iar acest spațiu va fi ocupat total de aceste furgonete, fără să-ți mai rămână spațiu de rafturi, banc de lucru sau alte zone de depozitare. Însă vreau să vă mai spun câteva lucruri.
Mai sus am presupus că hala de 50 de metri pătrați este pătrată, adică 7 pe 7 metri. Cum ar fi dacă am face o hală de 10 metri pe 5 metri, iar deschiderea între stâlpi ar fi pe dimensiunea de 10 metri? Vă spuneam mai sus că hala are posibilitatea de extindere pe lungime. Asta înseamnă că dacă începem cu o structură de 7 pe 7 metri, atunci nu vom mai putea să o mai modificăm. Vom avea o hală de 7 metri pe lățime și oricât pe lungime. Însă pentru atingerea unei suprafețe decente pentru o activitate economică matură, va trebui să avem o hală mult prea lungă.
În această situație va fi mai bine să alegem varianta de 10 m deschidere și 5 metri lungime. Însă de cele mai multe ori suntem limitați de teren. Multe terenuri au un front stradal îngust și o lungime de sute de metri. În imaginea de mai sus aveam un garaj dublu construit din oțel. Deci practic este o hală metalică utilizată pe post de garaj. Puteți scoate mașina sau mașinile de acolo și puteți utiliza spațiul pentru producție. Iar în momentul în care dispuneți de alte fonduri puteți extinde clădirea. Acest gen de strategie nu trage după sine credite și alte complicații, iar eu o recomand.
Care sunt costurile de construcție a unei structuri metalice așa de mici?
Costurile sunt mai mari comparativ cu cele pe care le-am văzut la hala de 100 de metri pătrați. Însă sunt semnificativ mai mici decât cele ale unei clădiri din lemn, cărămidă sau beton armat. Vă spuneam în seria de articole despre construcția unei hale că structura de lemn este mai scumpă decât cea care este construită din oțel. Și spuneam acolo că discrepanțele devin tot mai vizibile când deschiderea halei crește. Trebuie să spun că și la o deschidere de 10 metri, fără stâlpi intermediari, vom avea un preț mai scăzut când lucrăm cu oțel. Nimeni nu poate contesta aceste lucru.
Locul unde poate contesta asta este când vine vorba de izolația termică a lemnului. Însă imediat cum vor înceta să vorbească le voi reaminti că lemnul arde, putrezește și curge lent. Structurile din oțel sunt mult mai flexibile și mai ușor de reparat decât cele din lemn. Cel puțin din perspectiva mea. Efectiv ideea de a construi cu lemn este una foarte proastă. Spun asta fără să mai amintesc că vorbim de un garaj pentru mașini sau o hală mică care este ușor de termoizolat cu niște termoizolație serioasă precum spuma poliuretanică, vata bazaltică, sau vata minerală.
Vom considera următorul exemplu. Pentru a putea exprima un cost și pentru a picta o imagine. Adică vreau să știți ce primiți de acești bani. Pentru un garaj dublu cu 7 pe 7 metri la interior, o să puteți avea un cost de aproximativ 100 -110 de euro pe metru pătrat. Ce înseamnă acest cost? Nu o să primiți anvelopare termoizolată, ci doar o tablă cutată care învelește structura. Nu o să primiți ușă dublă de garaj sau ușă pietonală, dar o să primiți un spațiu în care să montați acele uși. O să mai primiți niște ancore cu filet și piulițe, dar fără montaj sau transport. Evident, o să primiți structura metalică.
Ce înseamnă să cascadezi sau să extinzi o construcție așa de mică?
Un alt motiv care m-a determinat să scris acest articol este că vreau să lămuresc unele lucruri. În discuție cu diferiți potențiali clienți, apare șocul costului cu oțelul atunci când trecem la acest capitol. Clienții vin cu ideea că ei vor deschidere mare, însă se răzgândesc destul de repede când văd costurile. Deschiderea mare costă, nu suprafața. Atunci când ai opțiunea să pui un stâlp în mijlocul halei, atunci ar fi bine să-l pui pentru că va micșora destul de mult costul final. Unii nu pot face asta pentru că au pod rulant și chiar au nevoie de aceea deschidere.
Cascadarea arată ca în imaginea de mai jos. În exemplu de mai jos, hala este foarte mare, dar principiul se aplică și la cele mici. Imaginați-vă că inițial a avut una, apoi a mai făcut încă una, și tot așa. Extinderea pe lungime este mult mai ușoară decât cascadarea, însă apare o problemă esențială. Nu am spus nimic despre pardoseala de beton armat. Costul unei pardosele din beton armat este foarte mare pentru suprafețe așa de mici. Recomandarea mea este să încercați să păsuiți o astfel de turnare de beton și să utilizați niște prefabricate până vă extindeți la o suprafață de măcar 100 mp.
Prețul acestor clădiri mici se află multiplicând prețul pe metru pătrat menționat mai sus cu suprafața pe care o doriți. Prețul nu va fi mai mic sau mai mare pe metru pătrat când doriți o hală de 30 de metri pătrați sau una de 60 de metri pătrați. La o hală foarte mare, cum este cea de sus, este posibil ca prețul pe metru pătrat să fie de 30-40 de euro pe metru pătrat de structură, dar pentru halele mici, costurile sunt destul de mari. Voi înlocui această propoziție cu link-ul articolului despre hale semi-cilindrice. Consider că este relevantă informația aici, însă momentan el nu este scris.