Des, apare întrebarea despre capacitatea unui rezervor de TIR. Ea este una destul de bună pentru că ne interesează distanța pe care o poți parcurge cu un plin. Apoi ne mai interesează și costul. De fapt aici am vrut să ajung. Când achiziționați materiale de construcții, este foarte probabil să aveți nevoie de transport cu TIR-ul sau cu camionul. Ar fi bine să înțelegem de ce unele materiale de construcții sunt așa de scumpe. Mai ales cele foarte grele și voluminoase, precum bolțarii de beton produși în alte țări. Însă informațiile de aici sunt valabile pentru orice tip de transport cu TIR-ul.
[adinserter block=”3″]
Rezervoarele autoutilitarelor TIR sunt confecționate din aluminiu, din oțel sau din inox și este amplasat întotdeauna pe partea capului tractor, niciodată pe semiremorcă. Capacitatea rezervolului este dependent de motorul TIR-ului. Consumul este dependent de felul în care se conduce, softul capului tractor, panta drumului pe care conduci, greutatea încărcăturii, etc. Mai jos ne vom pune câteva întrebări despre tipul de consum, puterea motorului, distanța parcursă cu un rezervor, etc.
Câți litri de motorină consumă un TIR?
Puterile motoarelor de TIR, pornesc de la 250 de cai putere și merg până la 750 de cai putere. Evident se poate mai mult sau mai puțin, dar aici vorbim despre o medie. Consumul mediu al unui TIR este de 30 de litri pe fiecare sută de kilometri parcurși. Evident, sunt unele tiruri moderne care pot consuma doar 26 de litri la suta de kilometri. Altele, în special cele mai vechi, vor consuma 35-38 de litri la suta de kilometri. În medie însă, un consum de 30 de litri/100 de km, este unul plauzibil. Dacă am avea un rezervor de 150 de litri, înseamnă că putem parcurge 500 de km.
[adinserter block=”3″]
În multe cazuri, acest lucru nu este o problemă pentru că pe o distanță de 500 de km sunt multe locuri unde poți alimenta. Din considerente financiare, unele firme de transport au contract pentru prețuri speciale la carburanți doar cu unii furnizori. De aceea este destul de important pentru ei ca rezervorul să fie destul de mare pentru a nu fi nevoiți să îl cumpere din altă parte. Unii nu doresc să cumpere dintr-o anumită țară. Alții nu pot achiziționa carburant pentru că merg cu tirul în zone izolate. Astfel de zone sunt mai rare în Europa, dar TIR-urile nu sunt construite doar pentru noi.
Pe de altă parte, faptul că tragi după tine ditamai rezervorul plin, poate însemna un consum mai mare și o încărcare utilă permanentă mai mică. Dacă transporți un rezervor mai mic, atunci o să fie nevoie de alimentări mai dese, mai ales la drumuri foarte lungi, iar asta poate însemna timp pierdut, poate și alte riscuri. Un rol important asupra consumului de carburant îl are și starea cauciucurilor. Sunt cauciucuri cu rezistență redusă la rulaj, care pot crește eficiența cu pâna la 3%. Toate aceste calcule pot contribui la capacitatea necesară pentru un rezervor de TIR.
Care sunt mărimile uzuale ale rezervoarelor de TIR?
Înainte de a discuta despre mărimi uzuale ale rezervoarelor vreau să spun că un TIR poate avea unul sau două rezervoare. Dacă au două rezervoare, unul va fi pe o parte și celălalt pe cealaltă parte a capului tractor. Însă majoritatea TIR-urilor au un singur rezervor și sunt amplasate de regulă pe partea șoferului. Unele capete tractoare au rezervorul în spatele cabinei. Motivul este că acele utilitare au 4 sau 5 axe pentru o distribuție mai bună a încărcării. În general acele capete de TIR sunt destinate transportului agabaritic și au de regulă viteze mici și rezervoare mari.
[adinserter block=”3″]
Uitându-mă la diferiți constructori din Europa, am observat că se produc capacități ale rezervorelor de motorină între 200 și 1000 de litri, însă cele mai utilizate au între 400 și 800 de litri. Majoritatea rezervoarelor de această capacitate sunt confecționate din aluminiu. În imaginea de mai jos avem un rezervor de 760 de litri din aluminiu. Acest rezervor are un corp cu niște trepte incluse. Practic s-a urmărit montarea unui rezervor cât mai mare în designul capului tractor și s-a ajuns la o capacitate destul de mare, 760 de litri.
Un rezervor amplasat jos, lângă roți, oferă o stabilitate mai bună la viteze mari decât cele amplasate în spatele cabinei. Mai sus vorbeam despre transportul agabaritic, adică transporturi excepționale. În articolul Transportul agabaritic ca altă excepţie de la regulă am explicat că acestea formează convoaie lungi și nu pot intra în benzinărie pentru alimentare. Conectarea rezervorului se face cu ajutorul unor benzi metalice confecționate din oțel. În imaginea de mai sus avem rezervorul de aluminiu, care este securizat de șasiul TIR-ului prin aceste benzi late de oțel.