Personal vorbind, mie întotdeauna mi-a plăcut albul pentru amenajările interioare. Cred că pentru senzația de spațiu şi de simplitate pe care o oferă. Acest articol ar trebui citit în strânsă legătură cu articolul despre luminotehnică, pentru a putea înțelege felul în care aceste culori pot fi puse în evidență în felul dorit. Lumina joacă un rol important în percepția unui spațiu și a unei culori. Am să prezint mai multe variante de culoare pentru spațiile de locuit și voi asocia culoarea cu funcționalitatea acestor încăperi.
[adinserter block=”3″]
Unele persoane nu vor să audă de anumite nuanțe sau culori pentru că sunt asociate cu anumite stiluri sau locuri. Însă am să mă concentrez pe impactul pe care o culoare îl are supra psihicului uman. Așa vom putea argumenta măcar parțial alegerea ei într-o anumită cameră. Fac referire la mai mult decât culoarea pe care o oferă o vopsea lavabilă. Culoarea poate fi oferită de materiale naturale, oxizi, elemente de mobilier, corpuri de iluminat sau tablouri. Ne interesează să obținem acel impact psihologic de care vorbeam mai sus.
Roșul este o culoare cu un puternic impact psihologic
Un perete roșu va domina încăperea. Dacă toți pereții vor avea această culoare, atunci camera va deveni apăsătoare. Când roșul este aplicat pe suprafețe mari, el agită și creează disconfort psihic. Deseori găsim aceste culori în restaurante de tip fast-food, pentru că roșul te agită. Te face să mănânci repede și să pleci repede, făcând loc pentru următorul client. La nivel psihologic, nu este nevoie să fii grăbit de personalul localului pentru că te grăbesc destul alegerile cromatice, exprimate prin tapet, reclame sau chiar elemente decorative.
[adinserter block=”3″]
Cea mai bună alegere e vopsirea unui singur perete în roșu. În acest fel, camera va câștiga în profunzime. Decorul poate fi echilibrat dacă se adaugă combinații de culori pastelate sau neutre. Pentru a face acest lucru putem adăuga alb, negru sau chiar nuanțe de bej. De asemenea, lumina trebuie aleasă cu atenție. Pentru camera decorată cu peretele roșu, vom căuta un sistem de iluminat cu lumină caldă. De preferință, spoturi LED cu lumină 6500K și sursă difuză. Este nevoie să evităm iluminatul cu lumină albastră, de exemplu, neonul.
De reținut este faptul că nu trebuie să avem prea mult roșu. Sunt situații în care avem doar un tablou de dimensiuni mari cu mult roșu. El poate fi destul pentru nuanța de roșu din cameră. Același lucru poate să fie valabil cu o canapea suficient de mare, de culoare roșie. Tapetul roșu pare să fie cel mai utilizat pentru că oferă și o textură interesantă. Lavabilul roșu va arăta toate imperfecțiunile pe un perete când camera este bine luminată. De aceea se utilizează mai ușor tapetul. O textură tridimensională mată este o ideea și mai bună.
Albul interior oferă cea mai bună senzație de spațiu
Albul are într-adevăr capacitatea de a mări vizual un spațiu. Această culoare contribuie la senzaţia de curăţenie al unui interior, indiferent de mărimea lui. Personal sunt de părere că am fost influențat de stilul tradiţional cu grinzi şi stâlpi de lemn puternic închis la culoare şi cu pereţi foarte albi. Albul oferă şi un bun spaţiu de lucru pentru că pune în valoare cel mai bine lumina. În cazul tavanului, pentru unele instalaţii de iluminat, poate spori propagarea luminii artificiale şi dispersarea ei într-o lumină cât mai difuză.
[adinserter block=”3″]
Partea mai puţin interesantă despre alb are loc atunci când spațiul devine rece şi impersonal, mai ales când completăm cu o mobilă albă, pardoseală albă şi accesorii tot albe. O pardoseală de lemn, caldă şi o plantă de interior cu frunze mari pot completa cu succes pereții albi ai camerei. Atunci când alegem gama cromatică pentru interior este indicat să ținem cont de destinația spațiului pe care îl decorăm. Vom ţine cont de iluminatul încăperii și, bineînțeles, de preferințele personale. Lipsa de planeitate și defectele în perete sunt moderat observate când se utilizează o vopsea albă.
Oricare ar fi alegerile personale pentru funcționalitatea și stilul acelei încăperi, este nevoie să alegem paleta cromatică astfel încât să fie complementar stilului general al amenajării. Nu există reguli stricte în combinarea culorilor, dar există câteva combinații de culori care pot face ca spațiul amenajat să fie unul foarte plăcut. Bineînțeles există și alternativa. Este destul de greu să o dai în bară când ai un decor interior cu pereții vopsiți în alb. Pentru unii albul înseamnă ordine, curățenie și eliminarea haosului. Pentru alții înseamnă o lipsă, un simplu cadru generic cu un gol.
Nuanțele de verde te scapă de stres și tensiune
Verdele este o culoare naturală ca și maroul. Fiind una din culoarile naturii, ne energizează și ne ajuta să scăpăm de tensiune și de stres. Recomand verdele pentru spații în care urmează să lucrați sau să petreceți mult timp. Astfel de spații pot fi biroul de acasă sau de la locul de muncă, atelierul meșteșugăresc, bucătărie, dar sunteți pe acolo. Vreau să reamintesc că dacă nu puteți picta pereții de la locul de muncă nu este totul pierdut. Puteți amplasa obiecte decorative pe birou de culoare verde și puteți să beneficiați astfel de efectele acestei culori.
[adinserter block=”3″]
Cea mai potrivită culoare pentru mobila de bucătărie este verdele. Asta poate și pentru faptul că petrec mult timp în bucătărie. Verdele este în mod categoric una din culorile din spectrul cromatic care ne relaxează și ne oferă o stare plăcută în timpul zilei. În timpul nopții, atunci când trebuie să dormim, culoare nu mai avantajează. De aceea menționez că această culoare trebuie evitată în dormitor. Dacă trebuie să utilizați verdele în dormitor, lucru care se întâmplă când avem și biroul în aceeași cameră, atunci amplasați verdele pe un perete care nu este vizibil când stați în pat.
Revenind la spațiul din bucătărie, în imaginea de mai sus avem o mobilă de bucătărie care este vopsită într-o nuanță de verde. Deși pereții sunt total albi, este creată impresia că este o bucătărie verde. Din nou, culoarea spațiului nu a fost sugerată de cea a pereților, ci de a unei piese de mobilier. Fie ea și o bucată de mobilier fixată în perete. Percepția nuanței este subliniată de textura suprafețelor. Suprafațele cu finisaj lucios, vor fi mai ușor de observat decât cele mate sau texturate. De reținut totuși, este că în bucătărie ne convin mai mult suprafețele care se curăță mai ușorș
Maroul este o nuanță naturală și stabilă
Aș putea spune că nuanțele de maro sunt alese de către oamenii care sunt în căutarea liniștii și a odihnei fizice. Însă și când se află într-o situație conflictuală pentru că maroul alungă anxietatea și este un bun sprijin în momentele de neliniște. O persoană care îndrăgește maroul este cea care de multe ori își dedică viața muncii, carierei, și întreține o anumită imagine față de sine și față de clienti, parteneri, apropiați. Culoarea maro este o nuanță a pământului, ce promovează stabilitatea și încrederea inspirând naturalețe și originalitate.
[adinserter block=”3″]
În combinație cu suprafețele texturate mimează mediul de dezvoltare a rasei umane și deseori ce face să ne simțim în largul nostru. Maroul exprimă încredere, rațiune, stabilitate, loialitate. Însă poate exprima și dezamăgire sau depresie, când este utilizat în acces. Având în vedere că în compoziția culorii maro intră culorile galben și roșu, acesta acționează ca roșul asupra psihicului, însă mult mai puțin agresiv. Spațiile maro sunt excelente spații de lucru în special pentru introvertiți cu aspirații artistice și creative.
Un aspect principal al acestei alegeri cromatice este că maroul necesită spațiu. Este culoarea potrivită pentru un spațiu de lucru deschis, cu tavan înalt și mulți metri pătrați. Este foarte greu să nimerești o nuanță plăcută de maro. De aceea se preferă aproape întotdeauna texturi naturale sau haotice când se merge cu un decor interior pe maro. Se încearcă imitarea lemnului, a frunzelor căzute sau combinații de culori care intră în componența culorii. Lemnul de nuc este poate cea mai reprezentativă variantă de maro pentru spațiile interioare.
Albastrul contribuie la creșterea productivității
Implicaţiile psihologice ale acestei culori, ţin în mare parte de productivitate. În decorul interior, ea promovează o atmosferă intelectuală şi productivă. Când spun productiv mă refer la munca intelectuală, nu ştiu cât de relevant va fi dacă orientezi designul interior al unui atelier de sudură în funcţie de culoarea albastru. Oricum probabil nu ar rămâne așa. Însă ea este foarte relevantă și eficientă într-un birou unde se lucrează full time de acasă, ar fi camera în care albastrul s-ar potrivi cel mai bine. Se pot utiliza și combinații între albastru și verde.
[adinserter block=”3″]
O să observaţi că şi la verde am făcut aceleaşi recomandări despre spaţiul de birou şi spaţiu de lucru. Uneori chiar se optează pentru o nuanţă între cele două, vopsind pereții în albastru și completând cu plante verzi. Efectele sunt oarecum diferite între albastru şi verde, însă ambele sunt recomandate pentru spaţiul unde lucrezi. Am spus despre maro şi despre verde că reprezintă culori în care rasa umană s-a dezvoltat şi că ne fac să ne simţim în largul nostru. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre albastru pentru că reprezintă culoarea cerului şi a oceanului.
Vă spuneam mai sus că verdele este recomandat să nu fie prezent în dormitor. În imaginea de mai sus avem o nuanță care combină albastrul cu verde într-un fel de turcoaz care bate mai mult spre albastru. Însă această culoare se închide mai mult în timpul nopții, iar verdele văzut pe fereastră dispare complet. Se ajunge cumva la un echilibru între nuanțe productive și energizante pe timp de zi și alte nuanțe odată cu venirea nopții. Când spun alte nuanțe, mă refer cumva la nuanțe care par închise pe timp de noapte și care pot fi confundate cu cele de maro.
Rozul este o culoare decisivă cu implicații de marketing
Am scris acest articol în jurul ideii că nuanța de culoare îndeamnă efectele psihologice. Efectul pe care culoarea îl are asupra celor care locuiesc în aceste camere este oarecum ușor de anticipat. În continuare am să vă spun că rozul este o culoare asociată în prezent cu o feminitate copilăroasă, însă nu obişnuia să fie întotdeauna aşa. Rozul este încă odată preferat de bărbați, așa cum era la începutul secolului 18 și a încetat după al doilea război mondial, atunci când eu început mișcările astea feministe și misantre.
[adinserter block=”3″]
Acum vedem des sacouri din stofă care se poartă peste cămăşi roz în nuanţe pastelate, iar purtătorii acestor costume sunt bărbaţii, nu femeile. În opinia mea, camerele roz sunt la fel de plăcute, iar ca bărbat îmi place decorul interior roz, mai ales în mediul rezidențial unde trebuie să te relaxezi. Într-un articol trecut spuneam că îmi plac și fațadele roz ale clădirilor, mai ales cele complementate cu turcoazul pe care l-am văzut mai sus. În imaginea de mai jos avem o cameră cu un decor în funcție de culoarea roz. Pereții au culori neutre și lasă rozul să iasă în evidență.