Acest articol este ca un fel de continuare. Eu am scris deja un articol despre dimensiunile unui TIR, dar acum aș vrea să vă prezint gama întreagă uzuală de soluții de transport pentru mărfuri pe remorci. Puteți transporta orice mărfuri cu vehiculele prezentate, dar eu am să mă concentrez pe cele grele precum materialele de construcții. Ca regulă generală, cu cât transportăm mai mult cu atât eficiența va crește și costurile pe unitatea de greutate vor fi mai mici. Unitatea de greutate ar fi kilogramul sau tona. Totodată este ineficient să transportăm câteva țevi din PVC cu ditamai TIR-ul.
TIR-ul este bun și eficient atunci când avem mărfuri grele și lungi, sau cu dimensiuni mari. Merită să considerăm și varianta remorcilor. Unele servicii de transport trebuie contractate de la un furnizor de astfel de servicii. Altele se pot face în regie proprie prin închirierea unei remorci. În acest articol voi prezenta soluțiile de la cele mai mici, mai ieftine și mai simple până la cele complexe care necesită închiderea drumului. Aceste informații o să vă ofere niște limite de greutate și vă va ajuta să planificați logistica transportului înainte de începerea șantierului.
Transportul mărfurilor cu remorca de 750 de Kg
Transportul cu remorca de 750 de Kg este cea mai mică cantitate și cea mai ieftină metodă de a transporta marfă. Spun asta pentru că nu cred că o să convină cuiva să pună cărămizi sau bolțari de beton în portbagaj sau pe bancheta din spate. Deși sunt mulți care fac și asta. Masa de 750 de Kg reprezintă greutatea totală a remorcii nu a încărcăturii. Greutarea unor astfel de remorci este de aproximativ 150 de Kg, iar majoritatea producătorilor prezintă o încărcare utilă de 600 de Kg. Lungimea mărfurilor transportate sunt de aproximativ 2 metri lungime.
Important de știut este că această remorcă nu are sistem de frânare, ci doar de semnalizare. Se preferă această metodă pentru transportul unor mărfuri ușoare pentru că șoferul nu necesită permis de categoria BE. Astfel de remorci se pot opera doar cu permisul standard, adică categoria B. Remorca de 750 de Kg este suficientă pentru transportul mărfurilor pentru lucrări de renovare. Se pot transporta, saci de ciment, role de cabluri, recipiente cu vopsea, termoizolație, schele de aluminiu, țevi de cupru, aluminiu sau oțel cu lungimea mică, scânduri de lemn, etc.
Aceste remorci pot fi descoperite sau cu prelată. Pentru transportul sacilor de adeziv pe bază de ciment este recomandat să utilizati varianta cu prelată. Produsele cimentoase nu trebuie ținute în locuri umede sau udate de ploaie. Ansamblul de vehicule, adică vehiculul autopropulsat și remorca, nu trebuie să depășească 3,5 tone. Remorcile de 750 de Kg pot fi conduse cu viteză mare, unii producători le omologhează pentru viteze de 100 Km/h. Roțile pot fi simple sau duble, cu una sau două axe. Dar de regulă sunt doar simple, cu o singură axă.
Transportul mărfurilor cu remorca de 3.500 de Kg
Pentru acest tip de transport este nevoie de categoria BE pe permis. Aș putea spune că o să puteți să transportați 80% din mărfurile de care o să aveți nevoie pentru a ridica o construcție. Acest tip de remorci au multe variații, forme și întrebuințări. Însă aș putea să spun că majoritatea au o greutate de până într-o tonă, iar încărcarea utilă este între 2.500 și 2.600 de Kg. Cele mai multe au lungimea de aproximativ 7 metri, dar unele au lungimi de 6 sau 8 metri. Aceste remorci au sistem propriu de frânare pe lângă cel de semnalizare.
Țevile pe care le găsiți pe la depozitele de materiale de construcții au lungimea de 6 metri. Cu această remorcă puteți transport mai toate materialele necesare pentru structuri mici, lucrări de instalații, tamburi de cabluri pentru branșamente sau paleți cu plăci de rigips. Remorcile de 3,5 tone pot fi descoperite sau acoperită cu o prelată, unele dintre ele au chiar panouri solide, deși acelea eu o greutate proprie mai mare de o tonă. În imaginea de mai sus avem o remorcă cu prelată care este trasă de o dubă de pasageri.
Această combinație este foarte întâlnităr la echipele de muncitori în construcții care merg la lucrare. Când în dubă nu se află muncitori, se pot culca scaunele, iar în locul scaunelor se pot transporta și alte mărfuri mai curate. Remorca din imagine are aproximativ 6 metri lungime și doua axe. Majoritatea remocilor de această mărime au roți medii și două axe, dar puteți întâlni tot felul de combinații. Între remorca de 750 de Kg și cea cu masa maximă de 3,5 tone se găsesc tot felul de modele de diferite dimensiuni și gabarite.
Transportul mărfurilor cu remorca de 5, 7 și 10 tone
De la masa maxim admisă de 3,5 tone vom avea încă două categorii de remorci. Prima categorie este remorca agricolă. Această remorcă este mare și grea. Ea poate fi atașată unui tractor, cap tractor sau unei mașini de teren. Astfel de remorci au mai mult de o tonă în greutate și au dimensiuni destul de lungi. De obicei au o greutate proprie de aproximativ două tone. Pentru a conduce vehicule care pot remorca astfel de remorci ai nevoie de categoria CE și se consideră că deja ești sofer profesionist. Aceste remorci pot avea lungimi destul de mari.
Majoritatea au două axe, dar unele din ele au doar una. Spre deosebire de remorca de 3,5 tone, acestea au roți mari ca la TIR. Vă vorbesc despre aceste remorci din cauza agregatelor. Când dorim să cărăm agregate de piatră vom apela cel mai probabil la o carieră de piatră care ne poate vinde tipul de piatră pe care îl exploatează. De regulă acestea sunt mai peste tot în zona de munte și mai puțin dese în zona de câmpie. Pentru situațiile în care se găsesc cariere de piatră într-o zonă aproximativ apropiată putem utiliza tractorul și remorca agricolă.
Nisipul, pietrișul și alte produse de carieră au un preț foarte redus, partea cu transportul fiind cea mai complicată și costisitoare. În afară de încărcarea cu agregate puteți utiliza această remorcă la tot ce este greu, mult prea greu pentru remorca de 3,5 tone. Mai toate aceste remorci au un cilindru hidraulic ce le permite să descarce singure. Este un beneficiu foarte mare atunci când trebuie să verși încărcătura din remorcă. Alternativ puteți utiliza o basculantă autopropulsată, iar acelea sunt furnizate de regulă de firma care administrează cariera de piatră.
Transportul mărfurilor cu semiremorca de TIR
Am ajuns și la semiremorcă. O semiremorcă este cea mai lungă. Sunt multe tipuri de semiremorcă, dar proprietățile lor sunt similare. Lungimea unei semiremorci este de 13,7 metri. Dacă alegem să punem prelată pe ea vom putea pune materiale lungi de 13,6 metri. Dacă avem o platformă deschisă vom putea încărca platforma chiar cu materiale de 13,8 metri. Semiremorca poate fi și sub formă de schelet. În imaginea de mai jos aveam o semiremorcă cu ștuțuri pentru containere marine. Pe această platformă nu se poate pune nimic decât un container marin de 6 sau 12 metri.
Puteți observa ștuțuri la extremitățile semiremorcii. O semiremorcă poate fi încărcată cu 30-32 de tone. Tot ce trebuie să știți este că nu puteți depăși masa totală de 40 de tone pentru întreg vehiculul. Atunci când achiziționați o cantitatea mare de material încercați să îl livrați cu TIR-ul cu semiremorcă. Este cea mai ieftină variantă dacă semiremorca este complet încărcată. Uneori este posibil să atașați de semiremorcă un mic motostivuitor care vă poate ajuta să încărcați și descărcați mărfurile. Nu este întotdeauna recomandat, dar se poate pentru unele mărfuri.
În acest articol v-am vorbit mai mult despre atașamentele ce pot fi încărcate cu marfă destinată construcțiilor. În articolul 1n-cu3and – Ce dimensiuni au autovehiculele de transport pentru mărfuri? am vorbit despre autovehicule, adică vehiculele cu motor care se autopropulsează și trag remorcile. Aceste autovehicule poartă numele de cap tractor. Toate aceste remorci sunt cele standard. Să nu vă mirați dacă vedeți o remorcă mai ciudată precum o cisternă de apă sau un pavilion apicol. Și cisternele cu apă sunt foarte utile în construcții și în agricultură.
Transportul mărfurilor cu remorci gondolă
O să observați că în industria construcțiilor, ca în nici o altă industrie, o să aveți de aface cu transporturi agabaritice. Linia între standard și agabaritic se trasează din punct de vedere financiar. Spun asta pentru că un transport agabaritic este foarte scump. Motivul este că pentru a transporta încărcări non-standard o să fie nevoie de circulație dirijată, drumuri închise și remorci speciale, etc. Aceste remorci sunt trase de capete tractoare foarte puternice și se numesc gondole.
Aceste semiremorci sunt foarte joase și au roți mici. De regulă și capul tractor are mai multe axe decât unul normal. Acest lucru ne permite să coborâm centrul de greutate pentru a contracara tendințele de răsturnare. Dacă o să vă apucați vreodată de construcția pavilioanelor apicole o să aveți de furcă cu aceste tendințe de răsturnare. Încercam să spun mai sus că ar trebui să evitați transportul agabaritic și să încercați să fragmentați construcția în așa fel încât să puteți pune elementele pe o semiremorcă normală. Acest lucru este valabil și la camion versus TIR.
Atunci când nu se poate o să fiți nevoiți să construți pe șantier în frig, caniculă, zăpadă și alte condiții rele sau să construți în atelier și să transportați cu o semiremorcă gondolă. O gondolă nu poate rula pe orice fel de drum și este nevoie de un carnet destul de stufos de aprobări înainte să treci efectiv la transport. Când te apuci de construit elementul de constructiv ce urmează să fie transportat este bine să te apuci și de acte pentru autorizarea transportului. Dacă nu chiar înainte, ca să nu te trezești că nu îl mai poți transporta.