Noi oamenii trăim pe la suprafață, când vine momentul atacului nuclear, a atacului cu arme chimice, biologice sau a unui bombardament, trebuie să ne adăpostim pentru a nu fi răniți. Distanța de la locul în care suntem în acel moment și intrarea în adăpost, va influența decisiv succesul și utilitatea adăpostului sau a buncărului. Însă putem ajunge în siguranță și după atac, în funcție de condiții. Un element constructiv al oricărui adăpost utila la atacurile de mai sus este ecluza. Voi explica ce este ea, cum să o construim și care sunt detaliile constructive de care trebuie să ținem cont.
[adinserter block=”3″]
Din motive de siguranță, înainte să intrăm efectiv în adăpost, vom trece printr-o cameră care ne permite să coborâm, dar și să condiționăm etanșeitatea adăpostului. Aici urmărim decontaminarea corpului și a posesiilor, pentru a nu contamina sau “otrăvi” spațiul în care urmează să dormim sau în care deja se adăpostesc alți oameni. Ecluzele sunt aceste camere și sunt echipate cu instalații de îndușare și scurgere, trusa de prim ajutor și un mecanism care blochează întotdeauna o ușă. Practic, cele două uși ale ecluzei nu pot fi ambele deschise în același timp.
De ce avem nevoie de o ecluză când intrăm și ieșim dintr-un adăpost anti-atomic?
Așa cum într-o locuință se poate crea o diferență de potențial, ajungându-se la un flux de aer, un adăpost antiatomic nesigilat poate invita aer contaminat pe una din uși. În urma unor evenimente extreme, este foarte ușor să vă dați seama că dacă membrana de sigilare este ruptă, acel adăpost poate să devină un coșciug foarte scump. Când avem ecluză, vom avea două uși cu două membrane care separă spațiul intern de cel extern. Prima, cea exterioară, va fi mai rezistentă la impact și forțe mecanice. A două, cea interioară, va fi mai rezistentă la atacuri chimice.
[adinserter block=”3″]
Multe adăposturi nu am ecluze etanșe, ci doar o ușă care să îi protejeze de șrapnel sau fragmente zburătoare în timpul unei explozii. Problema cu acele adăposturi este că și dacă nu este vorba de un atac nuclear, biologic sau chimic, toate metalele grele, fumul, particulele toxice sunt în aer atunci când are loc o explozie. Nu mai suntem în 1945, iar armele și tacticile militare sunt foarte diferite. Imaginați-vă câte toxine sunt eliberate în aer doar de la un simplu incendiu. Un bombardament ridică mult riscul plasării unor chimicale toxice sau otrăvitoare în aer, mai ales când salvarea nu vine.
Principala problema, prezenta peste tot în Europa, este că totul este din beton. Când betonul este lovit puternic, se vaporizează, iar acel praf foarte fin intră în plămâni și nu mai iese de acolo. Deci chiar dacă este vorba de un bombardament convențional, fără substanțe toxice, rezultatul este unul semnificativ și fatal, indiferent că este simțit imediat sau în saptamânile, lunile, anii următori. Boala se numește silicoză și este des întâlnită la cei care lucrează în demolări și în minerit. Însă, deseori condițiile pentru această boală se împlinesc după ani de inhalare, nu imediat.
Cum este gândintă o ecluză la un adăpost?
Ecluza este o cameră pătrată sau dreptunghiulară cu două sau mai multe uși. De exemplu, la adăposturile publice, există o cameră separată pentru dușurile de decontaminare și un centru medical pentru acordarea îngrijirilor până la decontaminare completă. Însă, cele private sunt niște camere de doi pe trei metri, cu o scurgere în pardoseală și un duș de apă deasupra, două uși, o sursă de lumină un detector de radiații, un dulap pentru costume, diverse provizii pentru utilizare imediată, o cutie medicală ca cele pe care le găsiți în autovehicule și o băncă pe care să te odihnești.
[adinserter block=”3″]
Contrar așteptărilor și înțelepciunii generale, ecluza este numai una. Ea ar trebui să fie utilizată de fiecare dată când intrăm și ieșim din adăpost. Trapa sau trapele, sunt elementele pe care le utilizăm doar în caz de urgență, în cazul în care ușa ecluzei este blocată. De exemplu, o clădire se poate prăbuși pe intrare în ecluză, iar singura scăpare după trecerea pericolului este utilizarea trapei. Trapa nu are duș pentru decontaminare și nici două membrane. Deseori trapele sunt sigilate cu un silicon monocomponent elastic și cu folie de aluminiu de 0,3 mm.
La ușile ecluzei, limitarea circulației aerului este făcută de două ori pentru fiecare ușă, dar ea se deschide și închide de fiecare dată când dorim să ieșim ori intrăm. Un ultim element constructiv menționabil este mecanismul de alternare. Nu putem aveam cele două uși, deschise în același timp, iar mecanismul de alterare nu te lasă să deschizi ușile decât pe rând. Când o ușă este deschisă, cealaltă este blocată, iar aici pot apărea probleme majore, când una din uși nu se închide corect sau complet, iar mecanismul de alterare, o blochează pe cealaltă.
Cât de scump este să construiești o ecluză?
Am început să scriu acest articol pentru că am primit o întrebare despre costurile și materialele necesare pentru construcția unei ecluze. Nu pot respunde la concret la întrebare pentru că depinde de mărimea ușilor pe care doriți să le instalați la adăpost. Unele adăposturi vândute ca prefabricat pe internet nici măcar nu menționează ecluza, pentru că este dificil să vinzi o ecluză gata îmbinată. Ușile și membranele sunt cele mai scumpe elemente din tot proiectul. Dacă puteți recupera niște uși ovale de la distrugătoare sau alte vase militare, atunci o să puteți reduce semnificativ costul.
[adinserter block=”3″]
Eu construiesc astfel de uși din beton armat și cadru de oțel, nu complet din oțel. Îmi place această metodă constructivă pentru că ușile sunt grele și rigide, iar contactul pe membranele de etanșare este foarte bun. Cele navale sunt mult mai flexibile și pentru a face o sigilare completă, au nevoie de un mecanism de închidere în mai multe puncte. Acestă complexitate a mecanismului de închidere poate ajunge să coste foarte mulți bani. Însă, dacă le puteți găsi la fier vechi, vor costa mai puțin ca cele construite din beton.
Cu cât ușa este mai mică și cu o formă mai potrivită, cu atât ea va costa mai puțin. Forma potrivită se referă la faptul că astfel de uși nu trebuie să aibă colțuri și nici ferestre, deși ușa ecluzei care este poziționată la interior, avea deseori o fereastră rotundă de dimensiuni reduse. Mai nou se utilizează camere video pentru a vedea ce se întâmplă în ecluză. O fereastră blindată și sigilată costă mii de RON, în timp ce o cameră poate costa și sub 500 RON, iar avantajele digitale sunt mai bune pentru că poate oferi o acoperire mai bună în interiorul ecluzei.
Deghizare intrării în ecluza adăpostul anti-atomic
Intrarea în ecluză este deseori confundată cu intrarea în adăpost și este normal să gândim așa doar din punct de vedere mecanic, nu și chimic sau biologic. Important de menționat este faptul că intrarea în ecluză trebuie să fie secretă și liberă. Ne interesează să fie ușor de accesat în caz de urgență, dar și suficient de ferită de ochii lumii. Asta o să ia forma unei uși false de frigider, un dulap glisabil, o ușă secretă în garaj, cămară, cameră tehnică, beci, debara, etc. Cel mai bine este să există o altă ușă închisă, dar nu încuiată, între ușa exterioară a ecluzei și viața de zi cu zi.
[adinserter block=”3″]
Ușile ecluzei nu trebuie să fie neapărat pe un perete orizontal. Unele pot fi pe tavan și de acolo se poate utiliza o scară pentru a coborâ în ecluză. Pot fi în unghi, iar ecluza poate avea trepte. Nu ar fi ideal din cauza unor riscuri de alunecare și împiedicare, dar este posibil. Important este să mascați intrarea, dar în același timp să nu obstrucționați accesul, altfel este posibil să vă puneți obstacole. Obstacole care vă pot costa viața atunci când aveți nevoie disperată să ajungeți la adapost. În concluzie, vom încerca să obținem securitate prin obscuritate.
Cam atât despre definirea ecluzei. În articolul următor voi încerca să explic cum să construiți ușile și tocurile de uși pentru o ecluză folosind produse pe care le găsiți în mod uzual în comerț. Ne interesează să obținem uși iefine, ușor de construit, care sunt blindate și sigilate în același timp, dar care pot fi decorate pe partea exterioară pentru a părea că sunt altceva. Dacă nu știi sigur unde să mergi și de ce anume să tragi, o astfel de ușă trebuie să fie invizibilă, iar dacă e chiar în fața ta.
2 Replys to “Ce este ecluza unui buncăr anti-atomic?”