Orice tip de încălzire și orice sursă care încălzește pardoseala este un tip de încălzire prin pardoseală. Aceast tip de încălzire este foarte eficientă pentru că ține cald la picioare și că oferă un confort termic prin contact, nu doar prin încălzirea aerului din incintă. Încălzirea prin pardoseală este un sistem, ca sistemul de alimentare cu apă sau cel electric, iar el distribuie cât mai uniform energia termică prin toată camera. Ce explic aici este vag, dar este universal valabil înainte să începem să facem alegeri în privința tipului de sistem.
Am scris câteva articole care dezbat aceste tipuri de sisteme într-o serie de articole numită Aspecte privind încălzirea prin pardoseală, cu trei părți. Acolo am discutat și despre unele tipuri de încălzire care sunt mai puțin obișnuite, dar și despre cele uzuale care seamănă cumva cu sistemele de termoficare existente în trecut. În sens larg, un sistem de încălzire prin pardoseală standard poate fi construit din tuburi unde se circulă apa caldă sau din fire electrice care se încălzesc la trecerea curentului electric prin ele.
Putem presupune că deja avem o centrală termică care furnizează apa caldă, sau o sursă de energie electrică corespunzătoare cablului electric termic. Se poate considera că avem încălzire prin pardoseala chiar și în situația în care o țeavă de termoficare destinată caloriferelor trece prin pardoseala de beton armat. Deși nu recomand să faceți asta intenționat pentru a încălzi pardoseala, fiind doar o greșeală de design a clădirii să îngropăm țevi metalice printr-o pardoseală. Însă teoretic, avem o încălzire în pardoseală.
Ce NU este încălzirea în pardoseală?
Un punct de confuzie apare la sistemele de încălzire a suprafețelor exterioare. Acelea se numesc sisteme de degivrare și deși uneori vom utiliza aceleași produse și tehnici ca la o încălzire în pardoseală, este total altceva. Sistemul de degivrare are rolul de a topi gheața și zăpada. Uneori sunt utilizate și pentru a usca suprafețele umede. Un sistem de degivrare funcționează diferit și are un sistem de management mult mai controlat, mai economic și mai protejat la intemperii.
Un alt punct important, pe care vreau sa îl clarific și care crează confuzie, are legătură cu încălzirea în pardoseala spațiilor agricole, care seamănă cu un sistem de degivrare exterior, dar care este de fapt un sistem de încălzire. Când spun spații agricole, mă refer la sere de fructe, legume și flori. Pentru o eficiență sporită și costuri reduse, existe sisteme de încălzire în pardoseala de beton a serei sau chiar în paturile de creștere. Scopul acelora nu este de a degivra, ci de a încălzi sera, fără extreme de temperatură între zone.