Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
    • Tractor articulat cu șenile
    • CNC – Homemade – DIY
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Termoizolaţii

Ce este punctul de rouă şi care este semnificaţia lui?

by Alexandru Şerbuţă octombrie 10, 2018 8 Comments
Ce este punctul de rouă şi care este semnificaţia lui?

Pe măsură ce parcurgeţi unele articole despre termoizolaţie din cadrul blogului, o să vă loviţi de diferiţi termeni, printre care şi punctul de rouă. Deşi am definit termenul pe pagina de definiţii, mă văd obligat să alcătuiesc un articol special pentru acest termen. Este un fenomen extraordinar de important şi doar după ce îl înţelegeţi, veţi putea să înţelegeţi modalitatea corectă de termoizolare a unui perete. Majoritatea termoizolațiilor se fac la exterior, nu că termoizolația la interior este greșită, doar că este nevoie de cunoștințe avansate pentru a o face la interior.

Termoizolația exterioară are și un rol de protecție mecanică a zidăriei sau a materialului din care sunt alcătuiți pereții exteriori. Deși unii au obsesia termoizolării, adică atunci când amplasăm o termoizolație mult prea groasă pe clădire, de cele mai mult ori se termoizolează insuficient. Punctul de rouă dictează care este diferența între cele două situații. Fenomenul apariției punctului de rouă este un concept variabil și este greu de înțeles în toate situațiile. Acest articol este foarte prețios și vă recomand să-l parcurgeți complet și să-l citiți de mai multe ori.

Ce este punctul de rouă?

Peste tot în atmosferă vom avea vapori de apă. Aceşti vapori au o formă gazoasă, însă ei nu vor sta în această formă gazoasă în orice condiţii. În funcţie de umiditatea din aer, vaporii se vor condensa și vor lua forma apei. Această apă se numeşte condens și se va forma pe suprafețe mai reci decât temperatura aerului în care sunt suspendați vaporii. Motivul pentru care uneori găsim apă pe geam sau la conţurile ferestrelor este că la o anumită umiditate a aerului din cameră, acei vapori au găsit o suprafaţă destul de rece pentru a condensa în lichid.

Echilibrul care permite vaporilor să se lichefieze, se numește punct de rouă. Acest punct de rouă este dependent de umiditatea din aer, diferenţa de temperatură dintre vapori şi obiectul întâlnit, dar şi de presiunea atmosferică. Presiunea aerului, adică cea atmosferică este mai mult sau mai puțin constantă, deci pe aia o vom neglija în continuare. Într-o locuință, punctul de rouă este exprimat în următoarele condiții. Vaporii de apă rezultați din cauza respiratului, a gătitului sau a spălatului, ajung să întâlnească o suprafață rece precum ferestrele sau pereții.

Punct de rouă în interiorul unei locuințeProcesul este mai vizibil la interior, dar el are loc pe toate suprafețele clădirii. Mucegaiul de pe perete sau din alte locuri, apare doar pentru că ai un punct de rouă, pe sau în perete. Vă rog să memorați acest lucru. Dacă apa nu s-ar condensa pe acel perete, atunci sporii de mucegai nu ar putea să se dezvolte. O clădire bine izolată nu va avea niciodată mucegai! Cineva spunea că dacă nu încălzește clădirea la un minim necesar, o să apară mucegaiul și clădirea va începe să se deterioreze. Fals, total fals. Am să vă explic într-un alt articol de ce.

Ce legătură are punctul de rouă cu termoizolaţia?

Dacă termoizolaţia care anvelopează clădirea este corect executată, acest punct de rouă poate să fie scos din peretele structural şi plasat în termoizolaţie. Acolo el va dăuna foarte puţin sau deloc. În mod greșit, acesta este argumentul principal pentru care izolaţiile se fac la exterior, nu la interior. Iarna, trebuie să avem pereţii calzi. Astfel, apa nu se va lichefia pe peretele interior şi nu va deteriora peretele structural şi finisajele. Dacă construția este amplasată într-o zonă în care temperatura nu scade sub 0 (zero) ℃, atunci pericolul de deteriorare mecanică a peretelui scade.

Motivul este că apa nu se va condensa și nici nu va îngheța în interiorul peretelui sau pe perete. În zonele unde temperatura scade sub 0 grade Celsius, va fi nevoie să scoți punctul de rouă în secțiunea de termoizolație a peretelui. Pentru a menține punctul de rouă în afara peretelui structural, termoizolaţia trebuie să fie lipsită de punţi termice (1). Ea trebuie să acopere întreaga suprafaţă exterioară a casei, inclusiv acoperişul şi fundaţia (2). Să fie și destul de groasă pentru temperaturile minime ale zonei geografice respective (3).

Casă construită din lemn pe structură ușoară termoizolată cu spumă poliuretanicăDacă una din aceste trei condiţii este încălcată înseamnă că s-a făcut o greşeală în proiectare sau în execuţie, ori nu s-a ţinut seama de punctul de rouă. Se pot face multe greșeli, iar o termoizolație cu adevărat corectă este destul de rară. Voi înlocui această propoziție cu link-ul articolului care detaliază modalitatea corectă de termoizolare a unei clădiri. Însă momentan el nu este scris. O să fie un articol lung și complex, de aceea îl păsuiesc un pic până mai strâng materiale grafice. Pe pagina principală a site-ului vă puteți abona la newsletter ca să primiți articolul când este gata.

Ce se întâmplă când nu luăm în seamă punctul de rouă?

Dacă punctul de rouă are loc în peretele structural, acesta se va uda şi se va îmbiba cu apă. Cu un perete ud, capacitatea peretelui de a termoizola o să scadă şi vor creşte facturile pentru încălzire și răcire. Însă cea mai mare problemă nu este factura la încălzire, ci deteriorarea structurală a peretelui şi a finisajelor. Efectul imediat al punctului de rouă este condensul, dacă peretele este rece pentru că nu are termoizolaţie care sa îl ferească de îngheţ, apa din aerul camerei se va condensa pe pereţi. Apoi sporii de mucegai vor începe să se dezvolte în această apă la această temperatură a peretelui.

Daunele făcute de punctul de rouă sunt următoarele:

  • mucegai care poate crea boli respiratorii;
  • apariţia unor pete pe pereţi;
  • efect coroziv şi deteriorarea materialelor de contrucţii;
  • daune din cauza îngheţului;
  • umezirea unor izolaţii şi degradarea performanţei lor;
  • defecţiunea aparatelor şi reţelelor electrice.

Clădire construită incorectÎn imaginea de mai sus, vedem ce ne așteaptă pe termen lung când construim incorect o casă. Îmi place această imagine pentru că arată că în partea de sus peretele este termoizolat corect și punctul de rouă este amplasat în termoizolația exterioară. În partea de jos nu s-a termoizolat și condensul a permis dezvoltarea mucegaiului negru. Astfel de clădiri sunt doar niște barăci ceva mai mari. Sunt mulți care vând astfel de locuințe în câmp. Însă timpul le va transforma în niște mormane de gunoi urât mirositor. Să vedeți ce important este acest articol și la termoizolarea țevilor.

Cum știm unde se află punctul de rouă într-un caz anume?

După citirea articolului, mulți își pun întrebarea poziției punctului de rouă în cazul lor particular. Ea fiind o întrebare foarte bună, sugerez să vă imaginați următoarea situație. În exterior sunt -20 ℃. La interior sunt plus 20 ℃. În cazul unui perete de beton netermoizolat, temperatura peretelui o să fie foarte scazută. Va avea o temperatură sub 0 grade Celsius. Pentru a face acest perete destul de cald și să împiedicăm formarea condensului, va fi nevoie de o cheltuială enormă cu încălzirea. Lucru care s-a tot făcut în trecut timp de câteva decenii.

Când ardeam combustibil în exces în casă, peretele era foarte influențat de temperatura internă și el nu făcea condens pentru că era destul de cald. Însă acele vremuri s-au dus. Acum, putem amplasa niște material care protejează peretele de beton armat de temperatura exterioară, fără să fie nevoie să plătim sume exagerate pentru încălzire. Termoizolația va urca temperatura peretelui structural cu fiecare milimetru de grosime. Dacă ea este suficient de groasă și de performantă, va putea să conțină temperatura punctului de rouă în interiorul ei.

 

Nu va fi de ajuns. Suprafața interioară a peretelui de beton va trebui să aibă o temperatura de 15-20 de grade. Dacă termoizolația reduce temperatura de la -20 la 0 (zero) grade Celsius, nu va fi de ajuns. Betonul este practic incapabil să termoizoleze, iar dacă termoizolația va reduce temperatura doar până la 0 grade Celsius, atunci peretele va avea 0-3 grade Celsius. Adică destul cât să formeze condens. Termoizolația trebuie calculată în așa fel încât la punctul de contact între ea și beton, să fie o temperatură de 15-20 de grade Celsius. Nu confundați punctul de rouă cu punctul de 0 grade Celsius.

condenspunct de rouătermoizolaţieumiditate

  • Previous Noţiuni generale despre fundaţii pilonate4 ani ago
  • Next Cât costă să construiești o hală de 100 mp?4 ani ago

8 Replys to “Ce este punctul de rouă şi care este semnificaţia lui?”

  1. Cîmpean Claudiu spune:
    23/06/2019 la 20:00

    Buna. Eu am facut o casa cu preti dubli si camera de aer astfel.
    Peretele exterior din boltar de ciment 15 m grosime-10 cm camera de aer-10 cm caramida ceramica, iar int-ext tencuiala normala. Este corect executata lucrarea ?
    Multumesc.

    Răspunde
    1. Alexandru Şerbuţă spune:
      30/06/2019 la 12:32

      Salut,

      Nu prea înțeleg ce spui. Încearcă să scrii mai corect și să fii mai explicit.

      Mulțumesc.

      Răspunde
      1. sergiu spune:
        07/10/2019 la 13:35

        Cred ca domnul Campeanu vrea sa spuna pretele l-a executat din 2 ziduri:
        – boltar din ciment pe exterior
        – caramida in interior
        Intre zidurile respective sunt 10cm distanta.

        Răspunde
        1. Alexandru Şerbuţă spune:
          11/10/2019 la 16:22

          Eu stiu foarte bine ce a dorit sa spuna. Am vrut doar sa-l fac sa raspunda cu un comentariu scris corect. Cu toate astea, cred ca am sa scriu un articol despre de ce acest sistem nu se potriveste la clima din Romania. Ma apucasem sa scriu un ditamai raspunsul. Insa fiind presat si de timp, mi-am spus ca nu are rost sa raspund daca domnu nu s-a strofocat sa scrie macar descifrabil.

          Răspunde
    2. Claudiu spune:
      05/07/2019 la 00:33

      Sistem folosit în sudul Europei (Spania, Italia, Grecia) Dacă ei il folosesc din plin, ceva motiv trrbuie să fie

      Răspunde
      1. Alexandru Şerbuţă spune:
        06/11/2019 la 13:43

        Exista motiv. Tarile astea au alta clima. Toate au iesire la Marea Mediterana si implicit Nu au climat continental, ca Romania.

        Răspunde
  2. Cristina Brebeanu spune:
    23/02/2021 la 14:57

    Am construit o casă cu pereți exteriori din BCA 250mm ( conductivității termică 0,11 W/mk). Temperatura exterioara iarna, poate ajunge la -15 grade Celsius. Pentru izolație exterioara am ales să folosesc vată bazaltică. Am calculat rezistența termică a zidăriei la R=2,27m2k/W. Dacă reduc rezultatul cu 20%, margine de eroare în practică, tot sunt peste normativul de rezistența termică minimă de 1.8. Deci, după calculul meu a mai rămas să stabilesc grosimea termoizolație în funcție de punctul de rouă. Am găsit tabelul cu calculul la diverse temperaturi și umiditati, dar nu îmi este clar cum să aleg grosimea izolației dpdv al punctului de rouă. Dacă vreau să ajung la un coeficient de transmisie termică pentru o casă pasivă (0.15) îmi trebuie o izolație exterioara de 17mm. Puteți să îmi explicați, vă rog, dacă am greșit în calculele mele și cum pot calcula locația punctului de rouă.

    Răspunde
    1. Alexandru Şerbuţă spune:
      24/02/2021 la 20:48

      Bună Cristina. Pe lângă faptul că termoizolația ne termoizolează cumva peretele, el mai face încă ceva. Ne protejează pereții, mai ales niște pereți fragili ca cei din BCA, de acțiunea distructivă a înghețului. Adică dacă punctul de rouă este în perete, apa apare în materialul din care este făcut peretele. Acest lucru este de evitat și de aceea v-am spus că primul lucru pe care îl facem, va fi să ducem punctul de rouă din peretele casant, ca toate produsele cimentoase, și să îl prindem în termoizolație, care este flexibilă. Deci, pe noi nu ne interesează valoarea de termoizolare a pereților, de aia nu vă îndemn să cheltuiți banii pe niște case din BCA. Utilizați beton și beton armat pentru niște pereți rigizi. Pereții rigizi ne ajută la prelungirea vieții de exploatare a celor mai scumpe părți ale clădirire, adică instalațiile și decorul interior. Apoi îmbrăcați toată casa într-o haină de termoizolație de minim 120 mm, la noi în țară, pentru a conține punctul de rouă în exteriorul peretelui. Apoi dacă doriți să faceți o casă pasivă, vă recomand articolul https://www.constructosu.eu/ce-inseamna-cu-adevarat-sa-ai-o-casa-pasiva/.

      Ai abordat lucrurile parțial greșit, ai investit banii într-un material scump, fragil și cu o valoare termică de 3 ori mai proastă pe metru grosime, dacă e uscat. Dacă punctul de rouă este în perete, cum e la tine, de aceea îți iese 17 mm, atunci peretele nu va fi uscat. Vaporii vin din interior, unde este cald și umed, trec prin perete și se lichefiază, și udă peretele. Întreaga idee a articolului cu punctul de rouă era să nu facem greșeala asta, pentru că toți o fac, se uită la tot peretele, fără să înțeleagă că umiditatea circulă din interior în exterior, termodinamică de clasa a 10-a. Peretele nu trebuie băgat în ecuația termică, consideră-l zero. Sper să te ajute răspunsul meu. Citește articolele de pe site, sunt destule despre termoizolație.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Postări recente

  • Cum se calculează panta de scurgere pentru tuburile de canalizare? 24/01/2023
  • Tipologia rețelelor electrice din spațiul rezidențial 25/12/2022
  • Cum funcționează o stație de agregate pentru construcții? 06/11/2022
  • Câtă cărămidă plină intră într-un metru cub sau pătrat? 31/07/2022
  • Ce este ecluza unui buncăr anti-atomic? 30/07/2022
  • Adăpostirea în clădiri supraterane cu pereți groși 14/06/2022
  • Tehnici de motivare și automotivare în proiectele personale – 1/2 01/06/2022
  • Armătura din fier beton NU se mai reutilizează! 22/05/2022
  • Turnare placă de beton peste umplutură și peste fundație 14/05/2022
  • Când utilizăm elemente prefabricate din beton nearmat 13/05/2022
  • Care este rolul betonului de egalizare? 13/05/2022
  • Avantaje și dezavantaje când construiești o casă în regie proprie 12/05/2022
  • Cum funcționează rețeaua de canalizare? – 1/2 11/05/2022
  • Ancorarea corectă a structurilor metalice în fundații 11/05/2022
  • Piloni de lemn pentru fundații, structuri și împrejurimi 10/05/2022
  • Contactul între talpa fundației din beton și solul de fundare 07/05/2022
  • Care este cel mai bun loc pentru a amplasa un adăpost anti-atomic? 05/05/2022
  • De ce nu merită să utilizați BCA sau cărămidă eficientă, la exterior? 25/04/2022
  • Motivul pentru construcția unui adăpost anti-atomic pentru bombardament 25/04/2022
  • Cum reușesc clădirile să rămână în picioare? – 3/3 25/04/2022

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Amnezia istorică
ipv6 ready