În momentul de față, România este o țară CAPITAListă. Există o mare confuzie în legătură cu acest capital. Mai ales că jucăm jocul capitalist, dar nu avem capital. Nici nu urmărim să-l găsim pentru că nu știm ce este. Sunt șocat când văd absolvenți de facultate economică sau profesioniști în domeniul economic, care nu știu să definească capitalul. Dacă îi întrebi îți vor spune câte ceva precum că ar fi banii, alții că ar fi capitalul uman, alții că ar fi un fel de a măsura factorii de producție. Din tonul vocii îți dai seama că habar nu au și că nu și-au pus niciodată întrebarea, în mod serios.
Vreau să vă explic ce înseamnă capitalul și cum te poți considera capitalist. Din comunism am fost învățați să vedem capitaliștii ca pe niște escroci și capitalismul ca pe un sistem defect și corupt. Asta până am murit de foame, după s-au dus la capitaliști să-i scoată din rahat. Capitalismul este ca o tigaie încinsă. Te poate frige, sau îți poate încălzi mâncarea, depinde doar de tine cum înțelegi acea uneltă și cum o folosești. O să vedeți multe astfel de metafore în explicația mea.
Cum putem înțelege capitalismul din viața de zi cu zi?
Vreau să definesc capitalul ca fiind o rezervă ca o noțiune variabilă, iar în continuare am să vă explic de ce. Prima dată încep cu sfârșitul, apoi vă explic și începutul. Să spunem că ești în câmp, ai o baracă, iar în mijlocul iernii ți s-a terminat mâncarea și lemnul de foc. Ce faci? Mori de frig și de foame? Este o opțiune, dar cealaltă opțiunea ar fi să te duci la vecinul tău și să-i ceri de mâncare și ceva lemn de foc. Dacă acest om are mâncare cât să se hrănească pe el însăși și încă ceva în plus cât să-ți împrumute și ție, atunci acel om are CAPITAL.
Alt exemplu care nu implică muritul de foame. Dacă tu ai două garsoniere, și deși locuiești în una din ele, ai posibilitatea să o închiriezi unei persoane care nu are o locuință, atunci tu ai CAPITAL. Persoana aia nu doarme în stradă pentru că tu ai muncit să achiziționezi sau să construiești ceva în plus, o rezervă. Acum, hai să începem cu începutul. De unde a avut vecinul mâncarea pe care mi-a dat-o mie? Cum se face că el a avut mâncare în plus, exact când am avut eu disperată nevoie? Toate astea izvorăsc dintr-o chestie numită DORINȚĂ! Și vreau să fiți foarte atenți la dorință, și să o diferențiați de NEVOIE.
Dacă vecinul nu ar fi avut dorința, tu ai fi ajuns să mori de foame în acea iarnă. Ființele umane ajung des în această iarnă metaforică. Această iarnă descrie impasul și nevoia pentru resursele create de altcineva, indiferent că este vorba de mâncare, siguranță, un telefon mobil, un autovehicul sau un spațiu locativ. Ideea e că tu nu ai muncit pentru ele, ci altul. Acest altul este dispus să ți-l dea, pentru că nu are nevoie de acel capital în acest moment. El crede că va avea în viitor, că de aceea a muncit pentru rezerva lui, dar momentan se poate lipsi de el.
Ce înseamnă să ai capital?
Acum că am văzut ce înseamnă să ai capital, hai să vedem ce facem cu el. Este adevărat că aș putea să dețin resurse, sub formă de rezervă pentru că nu am neapărat nevoie de ele, cel puțin nu acum. Însă rezerva poate să devină capital atunci când poate fi utilizată. Degeaba am un teren, dacă nu îl pot valorifica. Genul de teren fără valoare agricolă, rezidențială, industrială sau forestieră. Sunt astfel de terenuri pe munte, care nu pot fi accesate sau exploatate. Este la fel de util ca un teren pe marte sau pe lună.
Capitalul înseamnă utilitate, nu doar simbol sau un sentiment. Unii oameni au miliarde de euro în cont. Pot cumpăra orice au nevoie la un nivel scăzut, adică mâncare, spațiu de locuit, transport, ba chiar servicii sexuale cu nu știu ce vedetă. Dar nu pot cumpăra o țară, o excursie pe Jupiter sau încă 200 de ani de viață. Încerc să spun că valoarea capitalului și implicit a rezervei avute, trebuie să fie verificată și validată periodic. Degeaba dețin 50.000 de apartamente, dacă sunt doar 10.000 de potențiali clienți în piață și nici nu vor mai fi mai mulți. Degeaba construiesc orașe fantomă, dacă nu există oameni pentru ele.
Aia NU mai înseamnă că ai capital. Dacă tu nu ai nevoie, sau oricine altcineva nu are nevoie de acea rezervă pe care tu o creezi, nici acum și nici în viitor, atunci acel lucru creat nu este capital. Este destul de greu să vă dau un exemplu concret, dar la polul opus ar fi mâncarea, hainele, educația, apărarea, căldura, etc. Era foarte important să vă spun și ce NU este capitalul. Ca să nu faceți greșeli în finanțele personale. Nu vreau să ajungeți în situația în care investiți în mega combinate siderurgice, în timp ce nu aveți de mâncare, ca răposatul.
Ce fel de capital este salariul lunar?
Majoritatea oamenilor care muncesc au un salariu. Acest salariu ascunde un potențial de disponibilități bănești. Asta înseamnă că ai un salariu, îți acoperi cheltuielile, și-ți mai și rămâne ceva. Cheltuielile pot fi strict pentru nevoi și să trăiești ca un călugăr/măicuță sau ca un zgârcit, după cum îmi spun unii. Sau pot include și unele dorințe. Dacă la sfârșit de lună ți-ai plătit toate cheltuielile și ți-au mai rămas și bani, atunci înseamnă că ai produs surplus și că ai generat capital. Acest capital numindu-se CAPITAL BĂNESC.
Capitalul bănesc este exprimat de suma rămasă. Din cauza faptului că banii ne ajută să mutăm valoare relativ repede și fără mari cheltuieli de transport, vreau să vă dau niște sfaturi. Sfaturile mele vă ajută să strângeți suficient capital bănesc. Când strângeți suficient capital bănesc, atunci o să puteți transforma acest capital în ceva mai stabil. Banii sunt lichizi, dar își pierd valoare foarte ușor, din cauza inflației. Sfatul meu este să transformați tot capitalul bănesc în Euro, dolar american, franc elvețian, yen japonez și lira sterlină.
Când un clic de corupți se hotărâsc să printeze bani și să deterioreze valoarea monezii naționale, tu nu vei fi afectat prea mult, eventual doar cu salariul în curs. Capitalul tău bănesc în RON este lichid, dar foarte vulnerabil la decizii proaste. Nu ale tale, ci ale lor. Pentru a strânge capital și a conserva această valoare, va fi nevoie să parcați această valoare într-o monedă mai stabilă. Eu recomand un portofoliu mai diversificat, nu doar euro sau franc elvețian. Lichiditatea se referă la faptul că poți cumpăra orice și oricând. La noi în țară, euro are aproape aceeași lichiditate ca și leul.
Credem că ne plac banii, dar de fapt ne place mulțumirea pe care capitalul ni-l oferă
Oamenii cred că aleargă după bani și că le plec banii. Cu siguranță, cei needucați fac acest lucru. Pe măsură ce persoana crește în inteligență și educație, va realiza că nu are nevoie de prea mulți bani. Are de fapt pretenția posibilității și libertății de a accesa resurse. Aceste resurse sunt variate, dar pe lângă resurse mai are nevoie de o liniște care vine din gândul că are și că e mai puțin vulnerabil. Nevoie care nu trebuie să te împingă să cheltui mai mult decât produci. Atunci ne simțim amenințați.
Cei care nu se simt amenințari de faptul că satisfac nevoi peste posibilități, vor fi exact cei care veșnic n-au bani. Nu-i rău să consumi resurse. Este rău să nu ți le permiți și apoi să le consumi. Omul modern nu a mai murit de foame și de aceea nu se simt amenințați. De aceea avem o cultură de consum exagerat. Efectiv, nu înțeleg, că au nevoie de rezerve. Acești oameni sunt fripți constant de tigaie, pentru că nu știu unde e mânerul. Asta apropo de metafora de mai sus. Pentru unii, tigaia nu are mâner deloc.
Oamenii cu capital se recunosc între ei. Fac asta pentru că li se schimbă prioritățile, valorile și înțeleg cum să-i mobilizeze pe ceilalți, în funcție de nevoia de bani. De aceea, statul român te vrea sărac. Scopul lor este să te mobilizeze. Dacă nu te pot stimula, manipula, sau păcăli cu idei și vise, atunci te mobilizează, controlându-ți nevoile sau accesul la resurse. Iar acest lucru se face prin intermediul banilor. Dacă vrei să fii independent, atunci scapă de această slăbiciune. Apoi, vei fi mult mai fericit și te vei da jos de pe rollercosterul emoțional.
Concluzie
Acest articol trebuia să fie mai lung, mult mai lung. Însă cred că voi scrie un articol mult mai complex pe viitor pentru cei care au pretenția de a înțelege pe ce lume trăiesc. Pentru moment, consider că este suficient pentru cei care doresc o explicație și o lămurire scurtă. Dacă s-a înțeles explicația mea scurtă, atunci se înțelege de ce sistemele non-capitaliste se prăbușesc mai des și mai devreme ca cele capitaliste. Rezervele reprezintă un amortizor la viață, iar viața are multe șocuri. Pentru o țară ca România, acest amortizor este obligatoriu.
O societate capitalistă este sau ar trebui să fie una plină de rezerve, nu neapărat de bani. Ne trebuie o gama largă de capital, sub forma de resurse bănești, active militare, fabrici, păduri, lacuri, clădiri, oameni valoroși, etc. Doar o persoană, familie, comunitate, regine sau țară cu rezerve, va putea să treacă peste crize, impasuri, războaie, pandemii și alte situații neprevăzute. Iar acest lucru se întâmplă doar în capitalism. Dacă am fi încetat să muncim, de fiecare dată când stomacul ne-ar este plin, atunci riscăm să murim de foame mai des. Ascultatea nevoilor de moment nu reprezintă o filozofie prea bună pentru o viață de succes.
Nu aveți ce căuta într-o societate capitalistă fără rezerve. Ai nevoie de un cont bancar cu rezerve bănești, indiferent cât ar fi acolo. Ai nevoie de mâncare în plus, nu la magazin, ci la tine în debara, indiferent cât ar fi în plus. Ai nevoie de factori de producție, care produc mai mult decât consumi, indiferent de tipul lor. Toate astea sunt posibile, dacă produci mai mult decât consumi, indiferent care este diferența. În încheiere, capitalul înseamnă BOGĂȚIE, nu bani. Ca să înțelegi cu adevărat ce înseamnă CAPITAL, educate economic și nu-i mai lăsa pe alții să-ți mai fure viitorul.