Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
  • EN
Arhitectură , Împrejmuiri

Ce sunt gabioanele şi la ce folosesc ele?

by Alexandru Şerbuţă octombrie 22, 2017 1 Comment
Ce sunt gabioanele şi la ce folosesc ele?

Atunci când construiţi o să vă loviţi de un aspect. De situația în care doriţi să îndreptaţi terenul pentru o amplasare mai simplă a clădirilor pe teren. Și o să vă doriți și un drenaj mai bun. În multe situaţii o să rămâneţi cu un perete abrupt în partea cu elevaţia superioară a terenului. Această parte necesită securizare pentru a evita alunecările, iar aici intervin gabioanele. Sunt o grămadă de modalități de a adresa aceste probleme, iar gabioanele nu reprezintă cea mai ieftină soluție sau mai flexibila soluție. Însă este una pe termen lung și este rapidă.

Desigur sunt considerate de mulți ingineri un moft, iar unele firme de foraj vor încerca să descurajeze utilizarea lor. Vă vorbesc însă despre ele pentru că sunt la îndemâna oricui și sunt convenabile când avem terenuri mici precum un teren de la câteva sute de metri pătrați. Gabioanele au prețuri destul de mari dacă alegeți să le cumpărați și nu sunt cea mai eficientă soluție dacă aveți nevoie de sute sau chiar mii de bucăți. Evident că ele au și dimensiuni diferite și pretabile pentru anumite situații și aplicații.

Ce este un gabion?

Un gabion este un element constructiv care este folosit la stabilizarea solului. El se mai foloseşte la împrejmuiri şi chiar la construcţia unor structuri temporare sau permanente. Însă principala lui utilizare este cea de a stabiliza solul cu o pantă foarte abruptă, fie că este vorba despre un teren intravilan, o albie de râu sau un proiect de infrastructură, etc. Gabioanele sunt de mai multe feluri şi uneori se folosesc mai multe tipuri de elemente în aceeaşi construcţie pentru a răspunde nevoilor structurale şi estetice.

În linii mari, un gabion este o cuşcă metalică protejată de apă şi de agenţii corozivi în natură. Această cușcă este umplută cu pietre de anumite dimensiuni, îndesate pentru a forma împreună o structură grea, rigidă şi durabilă. De cele mai multe ori, această cușcă metalică este formată din plasă sudată și apoi galvanizată termic, dar poate fi construită și din plasă împletită și un cadru rigid din oțel. Un pic mai jos vă explic cum poate fi făcut un gabion.

Gabioane amplasate în apăGreutarea gabionului depinde de volumul lui şi de densitatea materialului de umplutură pentru că nu este musai să îl umpli cu granit sau cu diorit, ci îl poţi umple cu ce tip de rocă doreşti tu. De exemplu, am văzut gabioane umplute cu minereu de fier folosite la albia unui râu. Există posibilitatea să-l umpleți cu pietre de diferite feluri, dar de regulă se preferă o piatră de râu sau orice piatră insolubilă în apă și destul de rezistentă din punct de vedere mecanic. Dioritul și granitul sunt cele mai bune pentru gabioane de calitate.

Cum este făcut un gabion?

Construcţia structurii unui gabion este compusă din una sau mai multe plase de oţel zincat şi pietre destul de mari cât să nu treacă prin ochiurile plaselor alese. Uneori se utilizează două sau trei plase succesive, întâi cea mare, apoi cea cu ochiurile mai mici şi în ultimul rând cea cu ochiurile cele mai mici pentru a asigura o compactare cât mai mare a pietrişului în gabion. De cele mai multe ori însă, un gabion are o singură plasă. Plasa are ochiul de aproximativ 40-60 de mm. Evident că se utilizează pietre de o singură mărime.

Agregatele de piatră spartă au aproximativ aceeaşi dimensiuni, tip de rocă şi culoare. De regulă, este nevoie de pietre cu o dimensiune minimă cu 20-30 de mm mai mare decât ochiul plasei. Nu se utilizează pietre mult prea mari, dar nici agregate cu dimensiunile la minim. După umplerea cu pietre, cușca de metal este închisă într-o formă paralelipipedică sau cilindrică pentru a forma un fel de elemente de lego care se pot pune una peste alta în încercarea de a construi un gard sau un perete de stabilizare a solului.

Marginea unui gabion construit din plasă sudată și zincatăSecurizarea plaselor ce formează feţele formelor se faci prin prinderea lor cu o buclă de sârmă, ca în imaginea de mai sus sau cu o bandă zincată presată pe marginile a două plase cu un echipament hidraulic. Un gabion bun va fi construit din plasă sudată şi apoi zincată, deşi unele gabioane se mai fac şi din plasă împletită din sârmă zincată. Feţele opuse ale gabionului au o sârmă care ţin feţele aliniate una cu cealaltă rezistând cu success presiunii exercitate de pietrele interioare spre exterior, de aceea gabioanele construite din plasă împletită nu sunt la fel de rigide şi exterice ca cele din plasă sudată cu barele componente perfect întinse.

Ce se poate construi din gabioane?

Din gabioane se fac structuri de stabilizare a solului în pante abrupte, dar vreau să vă explic de ce un perete din gabioane este mult superior unui perete din beton. Gabioanele se folosesc în conjuncţie cu o membrană de geotextil care se amplasează pe partea peretelui ce intră în contact cu solul. Geotextilul filtrează apa din solul reţinut de gabioane. Apoi prin pietrele gabionului trece doar apa curată ca printr-un sistem de drenaj. Praful şi mâlul din sol rămâne pe partea exterioară a geotextilului, astfel pietrele gabionului rămân curate, iar solul reţinut stă constant uscat şi compactat.

Peretele de beton nu dreneze apa din solul pe care îl ţine, şi chiar în condiţiile în care acest perete de beton este prevăzut cu găuri de scurgere a apei formate pe interiorul solului susţinut, capacitatea de drenaj al peretelui de beton nu se compară cu cea a peretelui construit din gabioane. Trebuie să vă scriu odată și despre gabioanele cilindrice pentru că acele pot fi utilizate pe fost de fundații pentru clădirile din oțel, precum containerele, sau la clădirile ușoare din lemn.

Zid din gabioane folosit pentru terasarea terenuluiProdusele de calitate se pot utiliza cu success în elemente constructive, dar şi decorative. De exemplu, am văzut un restaurant care avea un zid decorativ într-o parte excavată a unui teren de golf, stabilizat de nişte gabioane neregulate umplute cu bornit, iar acest minereu de cupru şi fier oxidase într-un albastru-violet care complementa foarte bine restul ansamblului peisagistic. Partea interesantă era că bornitul luceşte noaptea dacă îl luminezi cu o lampă UV de o anumită lungime de undă, iar efectul creat te făcea să vrei şi tu un perete similar.

Care este durata de viaţă a unui gabion?

Gabioanele au o durată de viaţă foarte lungă dacă sunt construiţi aşa cum am menţionat mai sus. Mă refer la secvența următoare. Întâi tăiată plasa sudată la dimensiuni, apoi zincată termic, nu prin electroliză, apoi montate în formă prin intermediul spirarelor sau a clemelor mecanice. Prin piaţă o să găsiţi gabioane sudate după ce au fost zincate şi vopsite cu un spray argintiu pentru a ascunde sudura. Aceste improvizaţii vor face ca gabionul să înceapă imediat să ruginească şi în câţiva ani se vor rupe în diferite locuri.

Acele gabioane sunt periculoase și nu se pot utiliza structural sau pentru stabilizarea solului. În imaginea de mai jos vedem un gabion cu cușca decupată pentru a acomoda un tub de scurgere. Se pot observa niște goluri în acel gabion. Compactarea nu s-a făcut foarte bine și arată ca un gabion modificat. Ele se pot face pentru o anumită formă înainte să fie trimise la zincat. La fel ca orice altă confecție metalică.

Perete din gabioane în jurul conductei de drenajUnele gabioane se sudează pe toate laturile mai puţin pe o faţă a formei, apoi ele sunt zincate, iar ulterior se introduc pietrele şi capacul cuştii se fixează cu cleme metalice sau cârlionţi din oţel. Acel tip se sudură este admis, iar genul de gabion care are o protecţie totală a oţelului are o viaţă de peste 30 de ani, timp după care se pot tăia clemele sau scoate sârma cârlionţată şi trimite înapoi la curăţat şi zincat. Utilizarea gabionului poate fi reluat pentru încă 30 de ani. A construi cu gabioane este un modalitate fantastic de ieftină, convenabilă şi de sustenabilă ecologic.

Cât costă un gabion?

Gabioanele nu sunt tocmai nişte elemente constructive ieftine, mai ales cele folosite ca element decorativ sau decorativ-constructiv. Evident calitatea gabionului şi durabilitatea lui în timp, aşa cum am văzut mai sus îşi spune cuvântul asupra preţului. O mare parte din preţ o reprezintă transportul, având în vedere greutatea mare a materialului. Mai sus spuneam că este fantastic de ieftin să construim cu gabioane. Produsele sunt scumpe, dar prețul unei lucrări corecte este destul de redus comparativ cu varianta betonului.

Preţul transportului pe o bucată de gabion poate să fie mai mare decât produsul în sine. Prețul depinde foarte mult de locul unde doriți livrarea produselor. Însă acest lucru poate fi adevărat și în cazul unui prefabricat de beton sau beton armat. Poate că acest lucru este un factor limitativ şi uneori când se ajunge în această situaţie se evită folosirea lor, căutându-se substituenţi. Unul din aceşti substituenţi este chiar betonul pulverizat. Calitatea lucrării nu este similară, iar impactul ecologic cântăreşte în favoarea gabionului.

Zid de reținere din gabioane ieftineBetonul poate lua multe forme. În unele situații se utilizeaza un sistem de gabioane, se instalează un sistem de drenaj în peretele de gabioane și apoi se acoperă totul cu beton pulverizat. Se pot utiliza diferite întrebuințări, însă partea care merită reținută este cea că gabionul este flexibil și se poate mută și la o dată ulterioară. Betonul turnat și pulverizat nu se mai poate muta, iar cel prefabricat are o anumită flexibilitate, dar nu poate drena singur solul stabilizat.

Gabioanele nu îngheață și nu sunt deteriorate de temperaturi negative

Un avantaj primar asupra prefabricatelor din beton armat este faptul că gabionul poate îngheța fără să se deterioreze. Am arătat mai sus că ele pot fi amplasate și în apă. Totul depinde de starea în care se află sârma zincată. Prefebricatele de beton sunt deteriorate de temperaturile negative. Acest lucru este mai ales valabil pentru cele care au găuri sau locuri strâmte. Gabioanele sunt un material excelent de construcții. Producem oțel, galvanizăm termic și avem piatră din belșug.

Vreau să vă las cu ideea că pentru țara noastră, gabionul ar trebui să fie nelipsit din modalitatea de a construi. A te juca un pic cu gabioanele înseamnă să scapi de inundații, alunecări de teren și să conservi apa ceva mai bine. Toate astea la un preț redus dacă alegi să le cumperi. Cu precizarea că le poți face oricând de unul singur, la tine în curte. În conjuncție cu un tub de drenaj și mulți metri pătrați de geotextil putem evita o mulțime de pericole care apar în mediul rural în lunile cu inundații.

Gabioane lunguiețe cu cârlig de ancorareGabioanele ne ajută să construit un contur de piatră pe care îl vom discuta într-un articol viitor. Acest contur ne ajută să ridicăm solul amplasând gabionul pe un sol sub adâncimea de îngheț și să ridicăm întregul nivel pe care construim. Apa poate trece pe sub clădire și prin cușca de sârmă și piatră, iar casa nu va fi afectată. În trecut am scris un articol similar despre structuri suspendate pe stâlpi. Gabioanele pot să ofere o soluție alternativă la aceeași problemă.

gabioanesolstabilizare

  • Previous Ce este studiul geotehnic şi la ce foloseşte el?3 ani ago
  • Next Ce înălțime are o balustradă?3 ani ago

comments title

  1. Irimie Eugenia spune:
    14/06/2018 la 15:15

    Buna ziua
    As dori sa construiesc o terasa exterioara in jurul casei si sa folosesc ca suport gabioane pe care sa așez lemn
    M-a puteți ajuta ?
    Mulțumesc anticipat
    O zi buna

    Irimie

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Newsletter

Loading

Postări recente

  • Ce înseamnă cazan, boiler, puffer, colorifier, calorifer, radiator, centrală? 13/01/2021
  • Sistem de recuperare a căldurii din procesul industrial 06/01/2021
  • Legea construcțiilor, modificată iar, din nou, tot prost 20/12/2020
  • De ce am cădere de tensiune mult prea mare la priză? 16/12/2020
  • Ce cuvinte mai caută lumea pe internet – 2020? 06/12/2020
  • Ce trebuie să știi înainte să te muți off-grid? – partea întâi 21/10/2020
  • Cum se zidesc ziduri din piatră și bolovani de râu? 08/10/2020
  • Din ce materiale se poate construi o hală sau un spațiu industrial? 30/09/2020
  • Cum calculăm necesarul de material pentru un perete de piatră? 19/09/2020
  • Cum alegem sursa de energie pentru încălzirea prin pardoseală? 31/08/2020
  • Cum funcționează o cutie de sablare? 26/08/2020
  • Cum calculăm volum sau mărimea fosei septice? 24/05/2020
  • Ce înseamnă clădire sau casă finalizată „la roșu”? 05/05/2020
  • Când știu că am încărcat prea mult planșeul din beton armat? 24/04/2020
  • Cum se toarnă un planșeu de beton armat în mod corect? – partea întâi 23/04/2020
  • Durata de viață a clădirilor din beton armat prefabricat 21/04/2020
  • Ce sunt și cum funcționează plăcile MULTICUI pentru lemn? 16/04/2020
  • Ce este de fapt 5G și cum îți poate influența viața? 14/04/2020
  • Care este principiul de funcționare al unui ciocan cu bile? 09/04/2020
  • Planificarea înainte de începerea construcției unui case 24/02/2020

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Europrofile
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Politică
  • Amnezia istorică
ipv6 ready