Eu nu recomand să construiți spații de producție sau clădiri permanente cu lemn. Am făcut acest lucru clar în mai multe articole. Însă construcțiile din lemn sunt foarte avantajoase pentru structuri agriculturale temporare, mai ales atunci când lemnul este disponibil local. În articolul Care este diferența între o seră și un solar? am explicat că o seră are instalații scumpe și o clădire din lemn nu poate face sens economic, dar ar putea face sens pentru construcția unui solar. Plăcile multicui sunt elementele care vă va ajuta să construiți rapid astfel de clădiri temporare.
Aceleași plăci multicui se pot utiliza la acoperișuri, ateliere, hambare, magazii, grajduri, cotețe, și alte structuri. Plăcile multicui au unele provocări și deseori sunt utilizaje greșit. Există impresia că ele nu funcționează și de aceea m-am apucat să scriu acest articol. Unele plăcile multicui funcționează! Însă este foarte dificil să alegi produsele corecte și să le instalezi corect presupunând că ai găsit niște produse corecte. 99% din produsele din China sunt niște făcături care nu pot ține lemnul. Mai jos am să explic de ce se întâmplă acest lucru.
Care este principiul de funcționare al plăcilor multicui?
O placă multicui NU este o tablă în care se fac niște perforații. În mod corect, aceste plăci se confecționează dintr-un oțel special care este încălzit pentru a fi perforat, apoi este răcit și tratat termic. Ulterior acestea sunt și zincate termic. Sub nicio formă, nu puteți utiliza o tablă zincată ordinară în care s-au perforat niște găuri. Mare atenție la calitate. Puteți recunoaște plăcile de proastă calitate după două caracteristici principale. Prima este faptul că placa este foarte curbată și nu foarte rigidă. Dacă o puteți flexa ușor în mână, atunci placa nu este adevărată.
A doua se referă la forma cuiului. Forma cuiului trebuie să aibă un profil care se blochează în lemn. El nu mai poate să iasă pentru că rețeaua de cuie se blochează unul pe altul în lemn. De aceea, toate cuiele plăcii trebuie să intre în acelați timp. Lemnul nu este doar străpuns, el fiind și comprimat din lateral. Cuiul nu mai poate să iasă din cauza faptului că pulpa/fibra lemnoasă strânge tare pe cuiul pătruns. În imaginea de mai jos puteți să observați că geometria cuiului nu este simplă sau lineară. Ea are și o orientare care induce blocarea celuilalt. O perforație crează două cuie.Aceste plăci sunt așa de tari și de special concepute, încât fiecare tip de placă, în funcție de grosime și de mărime, are un tip de oțel diferit. Plăcile mici se fac dintr-un oțel, iar cele mari dintr-un alt oțel. În urma tratamentului termic sau a zincării termice, unele plăci se strâmbă ușor, dar rămân foarte rigide. Unele din ele vor cânta când le țineți de un colț și le loviți cu ceva dur. Caracteristicile unei plăci de calitate impune o metodă anume pentru instalare. Plăcile de calitate care livrează funcționalitate dorită NU se pot instala cu ciocanul!!!
Ce NU este o placă multicui?
Incapabili să producă plăci multicui, unii producători fac plăci masive, groase. Aceste sunt scumpe, grele și incorect gândite. O particularitate a plăcii multicui este că ele sunt subțiri cu grosimi de între 1 și 2 milimetri inclusiv. Lemnul prins de placă va conlucra cu placa în aceeași măsură în care betonul conlucrează cu armătura, formând betonul armat. Lemnul este capabil să limiteze mișcarea cauzată de schimbările dimensionale în urma variațiilor de temperatură. Dacă placa de oțel este foarte groasă, ea va acționa cu o forță prea mare de dilatare și se vor lărgi găurile făcute de cuie.
Spuneam mai sus că aceste cuie, când sunt corect gândite și elecutate, nu mai pot iesi din lemn. Însă dacă le miști cu o forță așa de mare, încât să depășești capacitatea fibrei lemnoase de a rezista, atunci lemnul pătruns va ceda. Plăcile groase de rigidizare a structurilor din lemn masiv sunt un alt produs și sunt prinse cu șuruburi structurale. Conceptul este totul diferit și vă vorbesc despre ele pentru a explica că modalitatea de funcționare este alta. În imaginea de mai jos avem un exemplu al acei metode constructive, iar ea nu implacă plăcile multicui.
Nu este ușor să produci aceste plăci. Cuiele nu trebuie să poată fi rupte cu degetul. Ele nu trebuie să fie așa de casante încât de fie ușor plesnite cu forța degetelor. Asta este o altă metodă prin care puteți testa calitatea plăcilor multicui. Plăcile solide, care nu sunt multicui se adresează structurilor masive. De regulă sunt mai scumpe și necesită 4 sau mai multe șuruburi de prindere pentru fiecare componentă de lemn sau nod. Vom discuta despre plăcile solide de oțel într-un alt articol ceva mai complex și mai lung decât acesta. Ele se utilizau și la structurile din oțel prinse în nituri.
Cum se instalează în mod corect, o placă MULTICUI?
În primul rând ele acționează simetric. O placă introdusă pe o parte a structurii de lemn, va avea o alta placă care îi va corespunde. Lemnul este perforat pe două fețe opuse, iar cuiele nu au voie să se atingă. Asta înseamnă că nu puteți utiliza un lemn prea subțire. Densitatea cuielor pe centimetru pătrat este deja maximizată. Nu puteți să ciuruiți lemnul, introducând prea multe cuie într-o șipcă de 10 mm, de exemplu. Presupunând că nu loviți cuiele între ele, și presupunând că plăcile chiar intră în bucata aceea de lemn, cuiele nu vor avea suficientă fibră lemnoasă de care să se prindă.
O să vedeți că dacă faceți acest lucru la sfârșitul unei bucăți de lemn, o să faceți praf capătul. O să fie mai mult metal decât lemn în acea zonă. În al doilea rând, plăcile MULTICUI se instalează cu o presă suficient de puternică pentru a introduce cuiele în lemn, rapid și ferm. După introducere, placa nu poate avea denivelări sau pătrunderi parțiale. Acele conexiuni vor fi inutile, iar impresia că te poți baza pe ele poate duce la accidente fatale și situații financiare/penale fără ieșire. Spun asta, în special pentru meseriașii care cred că știu să construiască cu plăci MULTICUI.
Toate cuiele trebuie să intre în același timp. Vă spuneam mai sus că acestea conlucrează. Nu pot intra doar unele. Apoi cuiele trebuie să intre complet, pentru că forma lor le face să țină doar dacă au ajuns la o anumită adâncime. Dacă nu ai trecut cu minim 80-90% din lungimea cuiului, el o să iasă afară. Spun asta pentru că ”gâlma” cuiului încă nu a intrat în ceva, astfel cuiul nu se poate bloca. Motivul pentru care se utilizează presele puternice are legătură cu faptul că toate acele gâlme trebuie să intre în același timp și în mod total.
Excelent explicat pe intelesul tututor