Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
    • Tractor articulat cu șenile
    • CNC – Homemade – DIY
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Off-Grid

Ce trebuie să știi înainte să te muți off-grid? – partea întâi

by Alexandru Şerbuţă octombrie 21, 2020 No Comments
Ce trebuie să știi înainte să te muți off-grid? - partea întâi

Mutatul off-grid presupune să pleci de lângă civilizație și tot ce presupune ea. Iei cu tine doar învățăturile pe care le-ai acumulat și puterea ta de muncă pentru a reuși departe de internet, canalizare, căldură centralizată și bineînțeles, curent electric provenit de la rețea. Mutatul off-grid nu înseamnă să locuiești ca în evul mediu. La noi în țară este destul de greu să separi acest concept. Spun asta pentru că mulți încă mai locuiesc ca în evul mediu.

Unii bătrâni din mediul rural scot apă din fântână, merg la toaletă în fundul curții, nu au deloc curent electric, iar uneltele și sistemele de producție din gospodărie sunt manuale, ori trase de cal. Cam asta înseamnă off-grid în România. Experiența mea off-grid a fost cea de șantier. Adică te apuci să construiești o clădire, într-o pădure sau într-un loc unde nu ai absolut nimic de care să te poți lega. Experiența va fi similară, fiind nevoie să clădiți ceva acolo unde hotărâți să locuiți.

Îți trebuie un loc unde să dormi și să faci duș

Acest loc off-grid o să fie aprope sau departe de o pensiune, de o chirie sau chiar de locuința pe care o aveți momentan. Dacă este departe și alegeți să faceți naveta, atunci lucrurile se pot complica. Uneori drumurile de pământ devin impracticabile și nu o să vă puteți întoarce la cazare sau nu puteți ajunge la șantierul în lucru. Este posibil să fie chiar ambele. Este bine să aveți ceva alimente, haine, o pătură și o pernă, etc., chiar în mașină.

A doua variantă, și cea pe care eu o practic predominant, este cea a rulotei. Aduceți o rulotă pe șantier și nu mai pierdeți timpul făcând naveta între cazare și șantier. Confortul nu este același, mai ales în zilele de iarnă, dar puteți economisii mult timp și bani. Există autorulote, sau rulote tractate, eu mă refer la cele tractate. Aceste rulote au bucătărie, un loc de luat masa, un pat și o toaletă cu duș. Vara puteți amenaja un duș exterior, dar iarna puteți face duș doar în rulotă.

Rulotă tractată off-grid

A treia varianta este casa batrânească. Unele terenuri pe care le cumpărați pot avea o casă bătrânească pe ele. Unele din ele au o stare avansată de degradare și nu este recomandat să vă adăpostiți acolo. Altele pot fi utilizate pe post de locuință temporară și ca depozit temporar pentru materialele de construcții, scule, provizii. În opinia mea, mai ales știind care este costul pentru amenajarea unor astfel de case bătrânești, varianta a doua rămâne cea mai bună.

Ai nevoie de provizii, și nu mă refer doar la mâncare

Când locuiești off-grid, ești singur sau sunteți singuri. Este nevoie să aveți de mâncare, de băut, cu ce să vă încălziți și haine curate și uscate cu care să vă îmbrăcați. Toate astea sunt niște lucruri banale când locuiești la bloc, însă dacă nu ai lemne tăiate și vine iarna, atunci trebuie să ieși afară și cumva să te apuci de tăiat lemne. Este periculos să adormi dacă în rulotă sau în casă sunt sub 5 grade Celsius. E posibil să nu te mai trezești sau să te îmbolnăvești grav la cucuieții din deal.

Rulotele au butelii cu propan. Aceste butelii sunt destul de mici și având în vedere că acea rulotă nu este mobilă, puteți achiziționa în prealabil butelii mari, de 9 sau 35 de kg. Dacă nu intenționați să mai vindeți sau să mai mutați rulota, atunci puteți instala o sobă metalică și să scoateți un coș de fum prin partea laterală al unui perete. Asta este o soluție economică, mai ales dacă dispuneți de lemn din belșug. Lemnul rămâne o metodă foarte ieftină de a vă încălzi.

Lemn spart pentru foc în pădure

Este posibil să nu aveți tot timpul apă de băut sau de spălat. Nu strică să achiziționați niște butoaie de plastic cu capacitatea de 300 de litri pentru a înmagazina apa de ploaie. Aia e apă gratis și poate fi păstrată la o calitate bună cu un capac și un bănuț de argint. Recomandarea mea este să aveți 5-10 astfel de butoaie, cascadate. Este nevoie și de un sistem de filtrare a apei. Alternativ puteți utiliza bazinuri de plastic de 1000 de litri. Mie îmi plac butoaiele că le pot muta prin răstogolire, chiar și când sunt pline.

Ai nevoie de o grădină de legume, o pivniță și o gospodărie

Chestia asta cu mersul în oraș după provizii se va încheia la un moment dat. Spuneam mai sus că ai nevoie de provizii, le vei avea inițial, însă apoi trebuie să le înlocuiești cu propriile produse. Aici este vorba în special despre legume, fructe, carne și ouă. Toate aceste alimente se pot produce și depozita în condiții corespunzătoare, fără să fie nevoie de aprovizionări repetate dintr-un oraș sau centru comercial. Alte aspecte ale conservării și înmagazinării sunt mixte, va fi nevoie de borcane, capace, oale de fiert, cutii de plastic, rafturi de lemn sau oțel, sfoară, etc.

Recomandarea mea este să săpați și să construiți o pivniță. Ea poate fi și parte din corpul casei ca amplasare la demisol. Însă recomandarea mea este să o faceți separat, la o distanță de cel puțin 15-20 de metri de locul unde plănuiți să construiți casa. Sunt diferite tehnici constructive pentru o pivniță. Cele mai uzuale sunt cele cu piatră sau cele cu saci de nisip și ciment. Vom discuta în detaliu despre metode amănunțite de construcție a unor astfel de crame sau pivnițe. Construind o pivniță departe de casă, o să aveți posibilitatea de a conserva fructe, legume și carne pentru iarnă, chiar înainte să construiți locuința.

Solar în grădină off grid

În situații extreme de temperatură puteți utiliza pivnița chiar pe post de adăpost, mai ales dacă se ajunge la temperaturi de -30 de grade Celsius. Solul vă protejează de îngheț. Sunt chiar unele echipamente sau chimicale care se vor defecta dacă sunt supuse unor temperaturi prea joase. În trecut am scris despre păstrarea corectă a uneltelor electrice și mecanice. Aceleași principii se întâmplă și aici. Nu vă pot spune de câte ori am închiriat scule electrice și echipamente, le-am dus pe șantier unde au înghețat peste noapte, iar apoi nu au mai funcționat. Simțeam că este o conspirație împotriva mea.

Concluzia primei părți despre mutatul off-grid

Am creat subpuncte principale. Acestea sunt cele care îmi vin în minte pentru partea de început. Pe lângă cele menționate mai sus, un carnet de șofer și un automobil puternic sunt elemente foarte utile, dar nu sunt chiar obligatorii. Sunt utile unele provizii medicale pentru răceală, tăieturi și julituri sau alte produse medicale pe care trusa medicală din automobil nu le are. Elemente de divertisment precum un laptop, o carte sau un radio cu baterii pot însemna mult în lunile de iarnă când noaptea este foarte lungă și ziua de muncă foarte scurtă.

Pentru a putea pune cap la cap tot ce am descris un pic mai sus, o să aveți nevoie de un atelier. Această clădire vă va ajuta să lucrați spre cele necesare. Pe timp de vară vă puteți concentra pe agricultură, grădinărit și pe activitățile de strângere de material, iar iarna puteți să petreceți timp în atelier plănuind și construind elementele constructive care vor fi instalate mai târziu în clădiri și instalații. Important este să vă construiți un spațiu destul de dotat și de confortabil pentru a putea lucra.

Atelier off-grid cu unelte de lemn

Dacă ai pădure sau te afli într-o zonă cu mult lemn disponibil, atunci probabil te interesează un atelier orientat mai mult spre lemn. Dacă nu, atunci te poți orienta spre un atelier specific prelucrării oțelului. În ambele situații vei avea nevoie de un generator diesel destul de puternic, și/sau de suficiente panouri solare pentru sculele și utilajele pe care le ai sau pe care vrei să le construiești. Nu știu când am să scriu partea a doua a acestui articol, însă probabil va fi atunci când o să am suficient de spus. Este posibil să existe și o a treia parte.

calduradușmâncareoff-gridrulotă

  • Previous Cum se zidesc ziduri din piatră și bolovani de râu?2 ani ago
  • Next De ce am cădere de tensiune mult prea mare la priză?2 ani ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Newsletter

Loading

Postări recente

  • Unde să căutați defectele de turnare de la structurile din beton? 12/02/2023
  • Lucrările din sol, înainte de începerea construcțiilor 04/02/2023
  • Cum se calculează panta de scurgere pentru tuburile de canalizare? 24/01/2023
  • Tipologia rețelelor electrice din spațiul rezidențial 25/12/2022
  • Cum să construiești un beci sau o pivniță? 20/12/2022
  • Cum funcționează o stație de agregate pentru construcții? 06/11/2022
  • Care este diferența între stâlpii de beton și zidăria confinată? 16/10/2022
  • Oare ar trebui să construiesc în sus, în plan sau în adâncime? 01/10/2022
  • Peste ultimul rând de cărămidă, sub centură, se pune mortar! 15/09/2022
  • Care este diferența între un pod rulant și o grindă de rulare? 13/08/2022
  • Câtă cărămidă plină intră într-un metru cub sau pătrat? 31/07/2022
  • Ce este ecluza unui buncăr anti-atomic? 30/07/2022
  • Adăpostirea în clădiri supraterane cu pereți groși 14/06/2022
  • Tehnici de motivare și automotivare în proiectele personale – 1/2 01/06/2022
  • Armătura din fier beton NU se mai reutilizează! 22/05/2022
  • Turnare placă de beton peste umplutură și peste fundație 14/05/2022
  • Când utilizăm elemente prefabricate din beton nearmat 13/05/2022
  • Care este rolul betonului de egalizare? 13/05/2022
  • Avantaje și dezavantaje când construiești o casă în regie proprie 12/05/2022
  • Cum funcționează rețeaua de canalizare? – 1/2 11/05/2022

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Amnezia istorică
ipv6 ready