Atunci când construiești o casă o să observi că ai nevoie de un traseu prin curte, pe care să pășești. Sunt câteva materiale utilizate în mod predominant pentru construcția acestor pavaje și poteci în mediul rezidențial. Acestea nu sus toate, dar au caracter permanent și au un preț accesibil. Unele aplicații se referă la poteci impermeabile, precum poteca din jurul casei. Altele sunt permeabile și sunt prevăzute cu o rețea de absorbție a apei de ploaie care ulterior este redirecționată printr-un sistem de drenaj.
[adinserter block=”3″]
Un alt aspect important este că aceste materiale pot fi așezate cu ușurință de personal nu foarte specializat. Am creat acest articol în jurul accesibilității, însă nu doar din punct de vedere al achiziției materialului, ci și din punct de vedere al manoperii, transportului și a răspândirii ca material de construcții. Unele poteci sunt construite din produse bine definite și standardizate, iar altele trebuie să ți le construiești sau să ți le tai după nevoi și preferințe.
Pavaje și poteci din cărămidă
Spre deosebire de piatra cubică, cărămida și pavajele din cărămidă nu au o durată de viață așa de mare. Pe măsură ce timpul trece cărămida nu se lustruiește, ci se tocește lăsând o suprafață rugoasă și aderentă pentru pietoni. Cu toate astea, în funcție de tipul de cărămidă folosit se pot observa durate de viată de 30 de ani sau mai mult. În timp ce cărămizile se tocesc se pot observa denivelări ușoare în zonele cele mai circulate.
[adinserter block=”3″]
La fel ca la piatra cubică ele se pot schimba cu alte cărămizi din zone care nu sunt la fel de circulate. Cărămida are de obicei doar două fețe refolosibile, comparativ cu 6 fețe la piatra cubică. Dacă cărămida s-a tocit prea mult și s-a subțiat, atunci nu mai are rost să o mai întoarcem. Cărămida este un material de construcții care rezultă în urma unui tratament termic. O cărămidă nu este neapărat un material de construcții ecologic. Mai ales în condițiile în care urmează să fie pusă pe sol umed și lăsată în ploaie.
Alegerea cărămizilor pentru pavaje trebuie să se facă corespunzătoare pentru a ajunge la rezultatul dorit. Urmărim să folosim cărămizi din argilă bine arsă, cărămidă din beton, cărămidă din sticlă sau cărămidă ceramică. Cu cât cărămida este mai impermeabilă și mai puțin casantă, cu atât crește șansa de a avea o durată mare de exploatare.
Pavaje și poteci pietonale din piatră cubică
Piatra naturală sau piatra cubică poate însemna acelați lucru. Prin piatră naturală se poate înțelege o piatră mai puțin regulată, țesută și dispusă într-un mod ordonat și constant. Potecile din piatră naturală au o durată de viață de sute de ani, singurul lor dezavantaj este că ajung să se lustruiască. Acest aspect este nefavorabil pentru că, mai ales la pietrele mari, se ajunge la suprafețe alunecoase. Pe timp de iarnă sau când este ud, pot constitui adevărate pericole.
[adinserter block=”3″]
Uneori când suprafața a devenit prea lucioasă se rearanjează pietrele expunând o altă față. Piatra cubică are 6 fețe și poate fi aranjată de 6 ori, iar după ce a fost ”consumată” pe toate fețele se pot face combinații se pot schimba cu alte cuburi din zone mai puțin circulate și implicit mai puțin tocite. Modalitatea de a monta aceste segmente, poate fi de a amesteca nisip și ciment într-o formă uscată sau semiuscată și să compactezi puternic acest sediment sub segmente și printre ele. Când ești mulțumit de poziția lor, poți lua o stropitoare sau un furtun cu care să stropești noua suprafață creată.
În acest fel cimentul se întărește și pietrele sau cărămizile devin blocate. Înainte de a începe să așezi amestecul de ciment și nisip peste care vin segmentele, este bine să se realizeze un pat bine compactat de nisip și pietriș stropit cu lapte de ciment. Laptele de ciment este un amestec de apă și ciment de consistența laptelui de băut. Piatra cubică poate fi tăiată, lustruită, zdrobită sau foarte neregulată. Totul depinde de stilul pe care dorești să îl pui în valoare.
Pavaje și poteci din beton prefabricat nearmat
Betonul prefabricat pentru pavaje și poteci nu se armează. Potecile din prefabricate de beton sunt ușor și rapid de executat. Un detaliu ar fi că este nevoie de un substrat constant sub prefabricat. Altfel acesta se va sparge sau se va sfărâmița. Cele mai evidente efecte vizibile sunt ruperea conțurilor sau apariția fisurilor pe suprafața. Fisurile se vor accentua în fiecare an până vor necesita înlocuire. Ele apar de regulă într-un fel potrivit pentru că majoritatea producătorilor fac un șanț mic pe centrul prefabricatului.
[adinserter block=”3″]
Formele sunt variante, însă cele mai întâlnite sunt formele de „biscuiți” de beton, apoi pătrate, cercuri și hexagonale. În articolul 1n-cu3and – Forme de prefabricate de beton nearmat utilizate la pavaje exterioare voi arăta unele din aceste forme. În imaginea de mai jos avem niște prefabricate de beton nearmat de grosime mare. Aceste sunt utilizate în special pentru a prelua încărcări provenit de la automobile. Cu cât prefabricatul este mai gros, mai bine fundat și mai bine învecinat, cu atât se va fisura mai greu și va putea fi exploatat mai mult.
Pavajele din spațiile publice se execută predominant cu prefabricate de beton nearmat. Sunt mai multe motive pentru această practică, dar principalul motiv are legătură cu costul, ușurința la montaj, rezistența la trafic intens și încărcare mare și gradul scăzut de termoizolare. Uneori se pun fire de termoficare sub acest prefabricat din beton pentru a topi zăpadă căzută în timpul iernii. Când dezăpezim ele tind să se degradeze de la sare și de la acțiunile mecanice ale utilajelor de dezăpezit. Când avem încălzire sub drum, scăpăm cumva de daunele aduse altfel.
Pavaje și poteci din beton turnat
Potecile din beton armat turnat au nevoie de o segmentare pentru că inevitabil se vor fisura și se vor rupe. Ca să putem controla fisurile ce vor apărea, se pot trasa niște „linii de slăbiciune”. Acestea sunt un fel de segmentare a betonului pentru a „spune” betonului să se crape acolo unde vrei tu. Nu poți evita eventualele crăpături ale potecilor de beton armat turnat. Aceste linii de slăbiciune se fac cu o unealtă specială în timpul turnării sau cu un disc diamantat după întărirea betonului.
[adinserter block=”3″]
În articolul Poteca din jurul casei şi marea ei utilitate, am să vorbesc despre ideea de potecă impermeabilă, iar poteca din beton turnat poate fi una impermeabilă. Un avantaj al pavajelor din beton este că au un preț scăzut și un timp scurt de execuție. O singură zi de execuție și încă 6 zile de așteptat fără să se calce pe el. Acest material de construcții nu este o soluție pentru suprafețe mici din cauza transportului betonului, a manoperei sau a pompării betonului în unele zone greu accesibile.
Betonul armat poate fi și amprentat, soluție vândută de multe firme pentru a încerca o imitație a tipurilor de pavaje segmentate. Se pot aplica chiar și unele culori betonului, precum cele de rocă vulcanică, calcar, cărămidă, etc. Betonul poate avea și culori mai puțin naturale. De exemplu, albastru sau verde fosforescent, alb lucios sau mat, etc. Veți fi uimiți de gama de culori și texturi desponibile pentru lucrările de beton amprentat.
Pavaje și poteci ieftine din piatră de râu
Piatră de râu este o piatră naturală foarte tare, nu este nisipoasă și are o formă rotundă. În sinea ei este o piatră alunecoasă, iar din această cauză prezintă două dezavantaje. Primul dezavantaj se referă la faptul că nu prea se prinde mortarul de ea. A doilea dezavantaj face referire la faptul că este alunecoasă și poate reprezenta un material prost pentru suprafațe pietonale. În imaginea de mai jos avem o potecă alcătuită din pietre de râu.
[adinserter block=”3″]
Acestea sunt lucioase, iar suprafața este foarte neregulată. Pe astfel de potecă este o plăcere să mergi desculț. Astfel de poteci devin foarte repede încărcate cu praf, nisip și lut, devenind o suprafață mixtă între piatră și pământ. Se pot curăța cu un jet puternic de apă și se pot recondiționa. Piatra de râu este un material foarte durabil și foarte rezistent la îngheț și dezgheț. Majoritatea materialelor compuse, arse sau sparte au o porozitate mare.
Porozitatea mortarului dintre ele se îmbibă cu apă, iar când apa din pori ajunge la temperatura de îngheț are o tendință de fragmentare. Un alt aspect de luat în calcul este că piatra de râu este gratis. Poți merge pe albia unui râu de munte și să-ți alege doar pietrele de care ai nevoie. Poți sorta după formă, mărime, textură, culoare și greutate. Mortaul este cam singurul preț pe care trebuie să-l plătiți pentru acest tip de potecă.
Alegerea materialului pentru poteci și pavaje
Nu știu încă dacă prefer pavajele din piatră cubică sau din cărămidă. Însă cu siguranță idea de a avea un segment repetitiv, cubul de piatră sau cărămida, sună foarte bine. Ai opțiunea să rearanjezi designul ulterior din grădină sau de lângă casă. Toate acestea fără să arunci o grămadă de material și fără să ai nevoie să cumperi altul. Segmentul repetitiv este ca un modul și îți permite să construiești după orice idee, anumite pavaje și poteci. Un alt avantaj a pavajelor segmentate este că pot fi ridicate atunci când se dorește o subtraversare cu cabluri sau conducte.
[adinserter block=”3″]
Aici deja devine relevantă utilizarea prefabricatelor de beton nearmat, care pot fi utilizate cu success și la lucrările publice, dar și la cele rezidențiale. Observ că tot mai mulți proprietari aleg să-și paveze curtea cu același material cu care s-a lucrat și pe trotuar. În unele cazuri lucrarea arată extraordinar de bine, mai ales atunci când se utilizează un gard finuț sau când gardul lipsește total. Însă personal rămân la piatră cubică sau cărămidă pentru că prefer curțile pavate doar parțial, nu total și posibilitatea rearanjării elementelor constructive pe viitor.