Atunci când avem o structură industrială ne sunt puse la dispoziție două metode constructive. Prima este cea din oțel, iar a doua este cea din beton armat prefabricat. Ar mai exista o a treia variantă care presupune construcția spațiilor industriale din lemn. Însă eu nu am să susțin niciodată acest gen de structuri, deși am scris un articol despre lemnul laminat și despre tehnica constructivă ce permite construcția structurilor cu deschidere mare, din lemn. Acum aș vrea să vă explic diferența între cele două opțiuni viabile.
Prima opțiune este oțelul, iar majoritatea halelor moderne sunt construite din oțel. Majoritatea este luată dintr-o clasificare după numărul de construcții, nu după suprafață. A doua opțiune o reprezintă clădirile din beton armat prefabricat. Acestea pot fi produse în fabrică și transportate pe șantier, sau cu pereții turnați la sol și ridicați în picioare de către o macara. Aici voi trata opțiunile în parte ca o extremă, dar deseori se construiesc hale mixte care combină avantajele betonului cu cele ale oțelului.
Când sunt fezabile halele din beton armat prefabricat?
Clădirile industriale construite din prefabricate de beton armat sunt pretabile la spații mari. Ideea de spațiu mare este o informație vagă pentru că diferite industrii au standarde diferite. Pentru un constructor de hale prefabricate de beton armat, o hală cu suprafața de 300 metri pătrați o să reprezinte o lucrare pe care nu o vrea. Se pot construi hale cu o dimensiune așa de mică din beton armat, dar de regulă costurile cu transportul macaralei pe șantier vor fi prea mari și se vor simți în prețul final pe metru pătrat. De aceea vom utiliza oțel.
În situația în care hala ar avea între 1000 și 1500 de metri pătrați, costul pe metru pătrat de hală construită din prefabricate de beton armat o să scadă, însă este în continuare mare. Motivul pentru care am ales această suprafață ca exemplu, este că aici există o linie de demarcare. Dacă firma constructoare are propria macara și nu trebuie să închirieze una, atunci o să-ți convină să construiești o hală din beton prefabricat cu ei. Dacă nu au, atunci costul clădirii din beton armat cu această dimensiune o să fie în continuare mai mare ca cel al unei clădiri de oțel.
Adevăratele avantaje financiare care apar la clădirile de beton armat prefabricat se văd pe la 30-40.000 de metri pătrați, dar încep de pe la 4-5000 de metri pătrați. În imaginea de mai sus avem o hală de dimensiuni mari. Nu trebuie să fie o singură hală. Pot fi mai multe hale construite în același loc și în aceeași perioadă de timp. Însă ele trebuie să însumeze genul acesta de suprafețe. Suntem deja la un alt nivel. Nu mai este vorba despre o afacere mică sau de un spațiu mix de producție și depozitare. Aceste clădiri sunt făcute pentru parcuri industriale ce urmează a fi închiriate sau pentru firme consacrate.
Limitele clădirilor construite din beton armat prefabricat
Halele construite pe acest sistem nu sunt foarte flexibile. O clădire de oțel poate fi modificată foarte ușor. O clădire din prefabricate de beton are o flexibilitate mai mică și necesită costuri mai mari pentru că trebuie să aduci înapoi macaraua. La o clădire de oțel poți suda ceva imediat, în timp ce betonul nu suportă acest tip de modificări rapide din cauza materialului. O clădire din beton armat se degradează mai greu ca una din oțel, însă dacă a fost afectată, ea se repară mai scump și mai lent.
Un alt argument foarte pertinent este sveltețea. Uneori avem nevoie de hale foarte mari și foarte svelte, adică subțiri și înalte. Astfel de structuri se întâlnesc la fabrici de avioane, hagare, șantiere navale și alte aplicații specifice unde este nevoie de elemente constructive cu forme neobișnuite. Deși un transport agabaritic rutier sau unul feroviar poate livra bucați de beton de sute de tone, el devine neeconomic. Pentru aceste structuri se trece înapoi pe oțel. Deci există o nișă de aplicații și dimensiuni pentru clădirile de prefabricate de beton armat.
O altă limită care merită menționată este cea a numărului de furnizori de pe piață, capabili să livreze acest gen de proiecte. Calitatea prefabricatelor de beton armat este superioară celor turnate pe șantier. Însă atenție la calitatea prefabricatelor. Nu orice producător de bolțari de beton este capabil să livreze elemente de beton armat pretensionat. Să nu mai vorbesc despre livrarea la timp și montajul corect. Același lucru este valabil și la halele din oțel, însă la beton armat sunt necesare investiții mai mari și expertiză specifică.
Unde excelează o clădire industrială din beton armat?
În general când port o discuție despre o viitoare construcție, pun niște întrebări specifice. La mine în cap sunt grafice, iar dacă cererea clientului nu intră în graficul meu, atunci nu îl servesc. Urmând să-i fac o recomandare spre alt producător sau furnizor. Privind lucrurile în context industrial, fac același lucru când decidem la predimensionare. Există o discuție preliminara în care se face un echilibru între cerere și buget. Însă mai importante sunt nevoile în acel spațiu. Una din nevoile care apar sau nu apar implică podul rulant.
O clădire industrială construită din prefabricate de beton este o alegere evidentă atunci când ai un pod industrial greu. Eu personal confecționez construcții metalice cu o greutate mare. Dacă nu aș avea un pod rulant, mi-ar fi trebuit un motostivuitor enorm de scump și un spațiu în care să-l pot manevra. Asta ar însemna o hală mult mai mare și un cost mai ridicat. Uneori nu este posibil nici așa pentru că am elemente prea lungi pentru a fi susținute în doar cele două sau patru puncte ale motostivuitorului.
Indiferent de tipul de hală ales, încercați să alegeți stâlpi de beton prefabricat când intenționați să aveți pod rulant. Betonul este un material foarte rezistent la compresiune, este foarte stabil dimensional la schimbările de temperatură și are o capacitate foarte bună de disiparea a vibrațiilor mecanice. Ceea ce face din căile de rulare a podului rulant o suprafață foarte bine alineată și silențioasă. În plus o să permită o încărcare mai mare pentru același cost comparativ cu stâlpii din oțel.
Un articol foarte interesant. Mulțumim!
Salutare,
Este posibil sau fezabil sa construiesti o casa folosind o structura de beton prefabricat? Care ar fi problemele unei astfel de constructii?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Este foarte posibil si foarte fezabil. Casele construite din beton armat prefabricat sunt printre cele mai flexibile, durabile si estetice structuri pe cale le poti mentiona. Problema apare la designul si constructia prefabricatelor, apoi la ridicatul lor in loc. Daca iti dedici cativa ani din viata pentru a invata profund prefabricatele de beton armat, atunci o sa iasa o casa foarte frumoasa. Eu stranb din nas cand vad majoritatea prefabricatelor de la noi, insa si producatorii sunt constransi de cerere modesta si preturi mici. Se poate evita problema ridicarii lor in loc, insa este nevoie de o logistica bine gandita si implementata. Daca ai abilitati bune de management de proiect, nu lasi vreo piatra neintoarsa si nu te minti singur, atunci un astfel de proiect este foarte fezabil.
Multumesc de raspuns. Cum poti ridica niste stalpi prefabricati fara macara?
Cu drag. Lasa stalpii! Mergi cu gandul spre diafragme de beton. Cand construiesti cu prefabricate, tehnica constructiva se schimba. De aceea tot spuneam de studiu. Este foarte dificil sa dezvolti un reflex pentru a construi corect. Mie mi-a luat 20 de ani sa inteleg cum se construieste. Intr-un fel vom construi cu otel, iar in altul cu beton armat. Chirpicul are stilul lui. Paleie la fel. In fine, gandeste-te la prefabricate de beton pe care le faci la sol si apoi inserezi si un pivot intr-un punct fix. Apoi cu niste scripeti o sa ridici casa in loc ca un fel de oregami. E dificil, dar posibil. Trebuie sa te joci un pic cu niste machete din carton si ata de papiota. Daca merge acolo, o sa mearga si in realitate.
Simplu, îi limitezi mișcarea la un capăt și îl ridici cu patru șufe legate la celalalt capăt. Poate fi riscant, dar dacă îți faci o logistică bună și o procedura exersată, atunci totul va fi un success. Apoi va pica in soclul de beton. Cu 4 tevi fixate in prealabil de stalp vei putea sa-l fixezi drept pana se intareste mortarul de fixare din soclu. Apoi urmatorul stalp.
Buna seara,
M-ar interesa si pe mine constructia unei case din beton armat si sticla. Care sunt cei mai buni producatori de prefabricate de beton pe piata din Romania? Pe cine mi-ati recomanda?
Bună seara. Aveați o cerere interesantă, doar că un pic prea vagă pentru mine. O clasificare a produselor după destinație ar fi următoarea: arhitectural, industrial și de infrastructură. Cele de infrastructură au un preț scăzut comparativ cu primele două, dar sunt făcute într-un număr foarte mare. O comandă modestă poate însemna sute, mii sau chiar zeci de mii de bucăți. Produsele industriale sunt o potențială soluție pentru Dvs. dacă intenționați să acoperiți acest beton armat cu termoizolație, cărămidă aparentă, etc. Nu sunt produse urăte, dar nici frumoase nu sunt. Depinde de arhitectura pe care o căutați. Brutalismul anilor 60-70 se construia cu prefabricate industriale sau ceva un pic mai bun. Prefabricatele arhitecturale sunt probabil la ce v-ați gândit. Aceste prefabricate industriale pot fi fabricate doar de un producător care are factori de producție și forță de muncă cu experiență. Ele pot fi produse și într-un atelier mic dacă nu sunt foarte mari/grele și se dorește ceva foarte special.