Au trecut deja câțiva ani de activitate în care am oferit consultanța în construcții. În primă fază am facut-o pentru a ajuta clientul să știe ce să ceară. Era important pentru mine să ceară cum trebuie și ce trebuie. Importanța venea în contextul în care eram furnizorul lui de servicii și produse sau contractor principal pe șantier. Este foarte greu să negociezi ceva, cu cineva care nu știe ce vrea, când vrea, dacă vrea sau cu oameni care nu au legătură cu realitatea. Este foarte important să primești consultanță în construcții din partea cuiva care nu are alte interese comerciale.
[adinserter block=”3″]
Putem discuta și despre aspecte precum limitele legale, încadrarea construcției pe teren, ce tip de teren să achiziționați, clădiri auxiliare, modalități de construcții și materialele utilizate, etc. În general pun accentul pe clădiri rezidențiale și pe clădirile comerciale sau industriale de dimensiuni mici și medii. Dacă aveți nevoie de consultanță în construcții pentru construirea unui șantier naval sau un pod, atunci probabil că aveți nevoie de o echipă locală sau chiar un grup de firme care au echipamentele și relațiile necesare pentru astfel de studii și proiecte.
Cât costă și cât durează consultanța în construcții?
Consultanța în construcții constă în informații punctuale pe care nu le puteți obține din altă parte. Nu este informație generală, ci este un set de cunoștințe necesar înainte de a vă apuca de orice, inclusiv de achiziția terenului. Când dobândiți aceste informații despre viitorul proiect, o să puteți să evitați niște greșeli mari și foarte costisitoare. Deseori primesc cereri de consultanță după ce s-a greșit. Clientul dorește să-l „salvez” cumva, dar acestă cale costă mulți bani. Este mult mai ieftin să plătești consultanță înainte, decât după. În construcții, greșelile te pot costa o mână și un picior.
[adinserter block=”3″]
Prețul unei sedințe de consultanță în construcții este de 100 Euro pe oră, minim două ore. Înainte de discuție am nevoie de documente, locația terenului dacă există, studiu geotehnic, dacă există. Orice detaliu mă ajută să vă ofer informații precise și valoroase. Este mai simplu dacă îmi oferiți detaliile pe mail cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte de conversația telefonică/video. Acest fel de a interacționa îmi oferă suficient timp pentru a mă pregăti cu explicațiile și cu exemplele necesare. Și pozele cu terenul și numărul cadastral sunt informații utile.
Durata minimă a unei ședințe este de două ore. Peste acest interval de timp, volumul de informații devine foarte mare. Nu are rost să vă încărcați cu foarte multe detalii, dacă nu puteți să le și procesați. Pe acest site am creat o grămadă de articole care vă ajută să înțelegeți niște concepte simple și să nu fie nevoie să plătiți pentru informații generale. Mai bine plătiți două ore de consultanță odată, și după ce vă puneți la punct cu detaliile discutate, să mai plătiți pentru alte două ore peste câteva zile, săptămâni sau chiar luni. Uneori dureaza chiar așa de mult.
Doresc să vă informez, nu să vă conving
Când încep o colaborare cu cineva, încep cu aceste cuvinte. „Doresc să vă informez, nu să vă conving!” sunt necesare pentru că cei care primesc consultanță în construcții vor încerca să așeze informația în ierarhia de valori deja existentă. Sunt conștient că aveți niște gânduri și niște dorințe, dar ele nu pot fi neapărat posibile, avantajoase sau logice. Uneori clienții cred că știu mai bine. Nu au nici un fel de experiență și n-au pus mâna pe ciocan în viața lor. Însă cred că știu așa de bine întregul proces, încât aștept să se termine cele două ore și îi las să creadă ce doresc.
[adinserter block=”3″]
Îmi este mult mai ușor să ofer doar consultanță, fără să furnizez un serviciu apoi. Atunci când furnizezi servicii de construcții, clientul are impresia că serviciul de consultanță este unilateral și prejudiciat de interesele tale. Nu doar din perspectiva bugetului, dar și din perspective de soluții, factori de producție, material de construcție, etc. Când oferi doar un serviciu de consultanță, atunci clientul are ceva mai multă încredere că-i spui ceva autentic și că nu sunt conflicte de interese. Problema apare când dorești să găsești un furnizor care construiește așa cu ți s-a explicat.
Partea cea mai dificilă apare atunci când sunt contactat după ce s-a materializat riscul. Apar fisuri, se frâng elementele structurale, se strâmbă clădirea, etc. Acesta este momentul în care majoritatea clienților consideră că totuși ar fi avut nevoie de consultanță în construcții. Din nefericire, deseori prezint soluții în care clientul trebuie să dărâme ce a construit și plătit, pentru a rezolva problema. De multe ori acest lucru înseamnă oprirea definitivă a construcție din lipsa banilor sau a programului dat peste cap. Nu sunt magician, ci doar un constructor cu experiență.