Sistemele de încălzire prin pardoseală au o sursă de energie termică. Proveniența acestei energii termice variază de la caz la caz, însă toate au o sursă de energie. Alegerea aceste surse de energie poate fi foarte importantă din punct de vedere tehnic și financiar. Aceste informații sunt mai ales importante înainte să instalați un astfel de sistem de încălzire prin pardoseală. Unele alegeri sunt foarte importante, iar acum voi explica de ce.
[adinserter block=”3″]
Alegerile făcute vor deschide calea pentru două planuri de bătaie. Primul plan este cel electric, adică rapid, simplu, dar scump și inflexibil. Al doilea plan este cel cu apă și este mai scump, mai greu de construit în mod corect, dar mult mai ieftin, mai flexibil și mai economic. Pentru unii dintre noi, mai ales pentru cei care locuiesc la apartament, al doilea plan nu are prea mare sens. Pentru cei care construiesc case noi, eficiente și economice, al doilea plan poate reprezenta o încălzire pasivă a casei.
Tipul sursei de energie influențează alegerea sistemului de încălzire prin pardoseală
Să presupunem că alegem sistemul electric pentru încălzire prin pardoseală. Acest sistem va avea nevoie de energie electrică. Adică avem nevoie de un branșament electric suficient de puternic pentru a alimenta elementul termic. Dacă a picat curentul, atunci am rămas și fără încălzire. În schimb, un sistem de încălzire pe apă poate fi alimentat cu energie termică de la orice tip de combustibil. Putem avea o centrală pe lemne, pe cărbuni, centrală electrică, rezervor de apă caldă, centrală pe gaz, sobă, energie geotermală, etc.
[adinserter block=”3″]
Înainte de a alege sistemul dorit, va ajuta să vă gândiți la posibilitățile individuale. Este posibil să cumpărați lemn sau cărbuni? Locuiți în vârf de munte? Dacă pică un copac pe linia de tersiune electrică, atunciîn cât timp va fi reparat? Care este prețul gazului, a lemnului sau a cărbunelui și care prețul energiei electrice? Există energie geotermală în zona în care este amplasată construcția? Dețin propria pădure și îmi pot furniza propriul lemn? Cât timp petrec de fapt în clădirea respectivă? Toate astea sunt întrebări cu răspunsuri foarte utile.
Dacă locuim într-un apartament, probabil că locuim într-un oraș. Orașele au rețele electrice considerabil mai bune și mai redundante ca cele din mediul rural. Unele blocuri sunt racordate și la instalația de gaze. Chiar dacă se întrerupe energia electrică timp de jumătate de zi, mă pot încălzi cu căldura de la aragaz sau de la butelie. Apoi, apartamentul nu are suficient spațiu pentru a găzdui un rezervor de apă sau mai multe tipuri de centrale termice. Apartamentul nici nu poate utiliza multe din avantajele unui sistem termică pe fluid.
Care sunt avantajele unui sistem de încălzire prin pardoseală pe fluid?
În trecut am explicat Cum putem răci locuința prin intermediul unui calorifer? Nu este chiar subiectul despre care discutăm acum, dar principiul este similar. Explicând Aspecte privind încălzirea prin pardoseală – partea a doua, am menționat cu soarele poate încălzi pardoseala de beton expus. Printre multele avantaje ale unui sistem de încălzire în pardoseală pe fluid se numără și faptul că apa din tuburile de încălzire poate prelua energia termică din pardoseala de beton armat și o poate transfera într-un rezervor de apă caldă. Este vorba de același rezervor al centralei termice.
[adinserter block=”3″]
Cu alte cuvinte, pardoseala de beton este expusă soarelui și ea se încălzește, mai ales dacă este de culoare închisă. Utilizând fluidul din instalația îngropată în șapă sau în planșeu, putem transfera această energie termică de la soare în rezervorul cu apă caldă. Această apa caldă urmând să fie utilizată pentru baie, bucătărie sau pentru termoficarea casei în timpul nopții. Apa poate înmagazina foarte multă energie termică și poate face acest lucru proporțional cu volumul rezervorului.
Putem accesa acest avantaj doar dacă designul casei sau a apartamentului este favorabil. Avem nevoie de o pardoseală de beton sau de o șapă expusă sau placată cu gresie, marmură, granit, piatră, etc. Mai avem nevoie de ferestre cu a suprafață vidrată cât mai mare, cel puțin ca în imaginea de mai sus. Apoi avem nevoie de o orientare sudică ale acestor ferestre. Vom căuta să nu obstrucționăm razele solare prin plantarea pomilor sau a altor obstacole pe direcțiile Sud-Est, Sud și Sud-Vest.
Dezavantajele sistemului cu conductori electrici
Sistemul electric de încălzire prin pardoseală este un consumator foarte mare. Încălzirea prin pardoseală cu sursă electrică reprezintă cea mai scumpă modalitate de a te încălzi. Pe scara prețului, e acolo lângă încălzirea cu aer condiționat. Unii dintre voi aveți ideea că dacă locuiești undeva la casă și ai panouri solare pe acoperiș, atunci ai și suficient curent electric pentru sistemul de încălzire prin pardoseală. Este parțial fals și de aceea am îngroșat suficient curent electric.
[adinserter block=”3″]
Deși poți avea suficiente panouri fotovoltaice, invertorul potrivit, etc. pentru a produce destulă energie electrică pe timp de zi, pe timp de noapte nu vei mai avea aceeași producție. Ideile astea vin din lipsa de cunoaștere a prețurilor pentru un bancurile de baterii. Deși este posibil să ai un banc de baterii ca la o centrală nucleară și să rulezi cu succes acel sistem de încălzire prin pardoseală, este foarte probabil că nu o să-ți permiți un container plin cu baterii.
În concluzie, sistemele electrice de încălzire prin pardoseală, nu sunt doar inflexibile, ci și scumpe. Le poți utiliza în condiții normale dacă ai un branșament electric. Panourile solare fotovoltaice pot produce energie în exces în timpul zilei, însă acea energie nu poate fi înmagazinată în baterii. Pe timp de noapte sau în zilele fără soare, alimentarea sistemului electric se va face de la branșamentul electric. Ai nevoie de un branșament electric suficient de mare pentru a alimenta sistemul.
Energia termică provenită de la soare și totuși înmagazinată
Există totuși o modalitate foarte eficientă pentru a transforma energia solară într-o sursă foarte eficientă pentru încălzire prin pardoseală. Este vorba de energia termică și funcționează la fel de bine la și un sistem cu calorifere sau la orice alt sistem de încălzire pe apă. În primul rând, panourile fotovoltaice au o eficiență de aproximativ 20%, adică foarte mică. Un panoul solar cu tuburi vidate produce energie termică la un randament mult mai bun. Sunt de 4 ori mai eficiente, adică un metru pătrat de tuburi vidate va capta energie termică cât poți scoate maxim din 4 metri pătrați de panou fotovoltaic.
[adinserter block=”3″]
Pe noi nu ne interesează curentul electric, ci căldura. Această căldură va fi înbagazinată într-un rezervor de apă amplasat la demisolul clădirii, în hală, în hambar, sau oriunde este posibil să amplasăm un rezervor mare de apă. Cu cât mai mare, și mai înalt, cu atât mai bine. Acest rezervor va putea înmagazina suficientă căldură pentru a încălzi casa prin pardoseală timp de cel puțin o noapte. Acest lucru este posibil fără să fii conectat la un branșament electric.
Practic, apa poate înmagazina o cantitate enormă de energie. Această putere calorică vine de la soare și trece direct în apă. Nu are nicio legătură cu invertorul, cu panourile solare fotovoltaice sau cu curentul electric. Același rezervor a apă poate fi utilizat și la centrala pe lemne. Mă bate gândul să fac un exemplu de calcul ca să vedeți diferența de cost per kWh, între înmagazinarea energiei în baterii și înmagazinarea energie într-un rezervor cu apă.