Am primit o întrebare bună în comentarii și am decis să scriu un articol ca răspuns. O doamnă întreba ”care ar fi modalitatea de calcul pentru necesarul de material” dacă dorești să construiești un zid de piatră sau poate chiar un perete întreg. Întrebarea este chiar foarte bună pentru că deseori se cumpără un material prea mărunt pentru a putea servi la zidire, sau prea puțin, considerându-se că volumul de material este și volumul zidului. Piatra este un material natural.
[adinserter block=”3″]
Acest material natural NU este făcut special pentru zidul tău, așa cum este cazul cărămizilor fabricate din ceramică. Piatra va pierde o mulțime de volum până va ajunge efectiv fixată în zid. Eu personal, aleg să tai piatra, nu să o sparg sau cioplesc. Asta și pentru că prefer să construiesc cu o piatră tare și durabilă, în loc de pietre sedimentare moi. De regulă, îmi place să utilizez piatra pentru proprietățile mecanice și structurale, nu doar pentru decor.
Cât volum considerăm înainte să începem calculul?
Un zid de piatră este foarte greu, iar la fel este și un gard de piatră. Nu putem așeza structura pe sol și să ne așteptăm să stea unde am pus-o. Este nevoie să săpăm până SUB adâncimea de îngheț și să testăm dacă solul poate fi încărcat cu 150-200% din greutatea viitorului perete sau zid de piatră. Zidurile de piatră, ca și alte tipuri de zidărie, vor avea nevoie de o fundație foarte bună. Neînțelegerea acestui lucru poate duce la pierderi materiale. Pentru zidurile peste 1-1,5 înălțime, poate duce chiar la pierderea vieții.
[adinserter block=”3″]
Mare atenție cu zidurile de sute de kilograme ridicate peste înălțimea brâului. Este relativ ușor să te apuci să construiești un zid de piatră, însă foarte greu să înțelegi cum să o faci în mod corect și responsabil. Acest lucru este mai ales valabil cu rocile sfărâmicioase, sau foarte grele, sau impermeabile, sau netede, etc. Așadar, volumul trebuie calculat pentru întreaga structură de rezistență, fără să se uite aspecte importante despre stabilitatea structurii ridicate.
Dacă dorim să construim un gard de 2 metri înălțime deasupra solului, atunci probabil că o să avem un metru în sol. Casele de piatră au o stabilitate mai mare decât un gard de piatră pentru că cei 4 pereți ai camerei se vor sprijini unul pe altul. La gardul de piatră, mai ales cele înalte și lungi, va fi nevoie și de elemente de limitare a mișcării. Asta înseamnă mai mult volum de piatră, dar și de o strategie înainte de începerea săpăturii pentru fundație.
Lucruri legate de dimensiunile cărămizilor de piatră
Bucățile de piatră care intră în compoziția unui perete de piatră pot fi prea mici sau prea mari. Vreau să considerați peretele de piatră ca un acordon. În imaginea de mai jos avem un acordeon și vreau să vă ajut să vizualizați. Sper să înțelegeți analogia. Mai jos avem un instrument muzical care se mișcă la acțiunea mâinilor. Partea de material flexibil se mișcă, iar cele rigide rămân între bucățile flexibile. Dacă tragem prea tare spre exterior, materialul flexibil se va rupe.
Dacă în ansamblu avem o bucată rigidă prea mare și prea grea, atunci flexibilitatea întregului ansamblu se întrerupe. Sarcina lucrului mecanic va cădea mai mult pe unele membrane și nu va fi distribuită prin toate bucățile flexibile. Mortarul utilizat la zidurile de piatră sunt ca aceste bucăți de material flexibil. Ele au rolul de a prelua o oarecare mișcare, într-o anumită limită. Bucățile mari de piatră, în special cele lungi, se vor dilata pentru capacitatea unui mortar subțire de a flexa.
[adinserter block=”3″]
În plus, pentru lucrările de calitate, fiecare tip de piatră are nevoie de un amestec de mortar specific. Vreau să mai atrag atenția asupra tipului de piatră. Încercați să nu combinați două tipuri de piatră fără un studiu amânunțit în prealabil. Am scris despre dilatarea materialelor de construcții și am explicat că nu putem combina un perete de chirpici cu un buiandrug confecționat dintr-un profil de oțel. Acesta este un exemplu extrem, dar învățătura devine variabilă.
Cât de mare trebuie să fie piatra de zidărie?
În mod ideal piatra de zidărie ar avea mai puțin de 15-20 de Kg. Acest lucru marchează greutatea maximă pe care o poate ridica un zidar în mod repetat, o întreagă zi. Dimensiunea maximă ar arăta un pic mai mare decât o minge de basket, iar de regulă aceste pietre mari sunt utilizate la colțuri. Cele cu dimensiune un pic mai modestă sunt utilizate imediat după definirea colțurilor.
[adinserter block=”3″]
Tot folosesc exemplu mingei, dar căutăm pietre cât mai pătrățoase. În imaginea de ma jos putem observa pietre cu dimensiunea ideală. Puteți observa că piatra este de același tip. În imagine avea o rocă tare, dură, foarte rezistentă la variații de temperatură și cu o variația foarte mică a dimensiunilor. De regulă însă, nu toate pietrele livrate de la carieră sunt așa de bine sortate și dimensionate.
La polul opus avem pietrele mici. Spuneam că ne interesează să avem pietre cât mai mari. Însă uneori chiar nu este posibil, fiind nevoie de bucăți mai mici pentru a nu tăia sau ciopli prea mult piatra mare. Aceste pietre mici ar fi cam cât un pumn sau cât o minge de tenis. Utilizarea pietrelor mai mici decât o minge de tenis, pe lângă faptul că este foarte scumpă, va duce la un perete care nu va conlucra cu mortarul. Acesta va fi prea mult și prea gros, se va crăpa, iar peretele nu va putea servi structural. Va fi un amestec care va semăna cu un beton ciclopean foarte slab.