Menghina este o uneltă nelipsită dintr-un atelier. Cu toate astea se întâmplă să cumpărăm câteva până dăm de una bună. Încerc acum să fac un ghid cu principalele trăsături al unei menghine de calitate în speranţa că vă va ajuta să luați o decizie mai bună. În ultimul timp, piața este inundată de fel de fel de produse de pe toate meleagurile. Unele sunt de calitate, însă majoritatea nu. Aș vrea să fac mențiunea că cele de proastă calitate au și un preț foarte scăzut. Uneori este ireal de mic. Multe din informaţiile menţionate aici sunt evidente, altele necesită explicații mai detaliate.
[adinserter block=”3″]
Mă văd obligat să scriu acest articol în speranța că va fi util. Am observat că nu se înţelege diferenţa între tipurile de menghine, accesoriile lor sau chiar existenţa acestor accesorii. Și da, am să vă și spun cum se utilizează corect o menghină, cu riscul de a explica ceva evident. Chiar și eu am avut destule etape prin care a trebuit să trec pentru a-mi înțelege propriile nevoi pe de-o parte, dar și capacitatea materialelor de construcție, pe de altă parte. Sunt unele lucruri pe care le putem face cu o menghină și altele nu.
Ce întrebuințare are o menghină?
Mulţi dintre noi confundăm menghina cu nicovala sau cu presa. Asta este o problemă generală. Destul de important este că nu toate menghinele sunt de acelaşi tip. Unele sunt făcute pentru ceasornicărie, iar altele pentru industria grea. Sunt meghine mecanice manuale, iar altele sunt hidraulice sau pneumatice, pentru acționare automată. În articolul 1n-cu3and – Care sunt diferitele tipuri de menghine și întrebuințarea lor? am explicat ce face fiecare, precum și alte informații utile. Menghinele pneumatice sunt accesibile oricărei persoane cu un compresor.
[adinserter block=”3″]
Menghina este făcută pentru a fixa un obiect când lucrăm la el. Menghina NU este făcută pentru a presa un obiect în altul sau pentru a fi lovită cu ciocanul. Construcția unei menghine prezintă două fălci de diferite lățimi, dar egale. Când utilizăm o menghină pe post de presă, vom rupe ceva. În imaginea mai jos avem o menghină ruptă. Ea a fost utilizată pe post de presă. Producătorii acestor unelte îți întind întotdeauna o capcană. Această capcană funcționează foarte eficient și este un factor determinant pentru continuarea afacerii.
În dreapta este o bucată care pare a fi făcută pentru a o lovi cu ciocanul. De fapt, este o capcană. Producătorul a pus-o acolo pentru a avea nevoie să cumperi alta în scurt timp. Menghina din imagine este una extrem de proastă. Acest model, sau alte varianții, o să-l vedeți peste tot.
Care sunt punctele slabe ale unei menghine?
Menghina are în principal 3 puncte slabe, deși mai sunt și altele. Le vom lua pe rând. Deci nu putem utiliza menghina pe post de nicovală și nici pe post de presă. Primul punct slab al menghinei este natura materialului din care este construită. Este bine să cumpărăm o menghină din fontă, dar este rău să uităm că fonta este un material foarte rigid, dar foarte casant. Șocurile mecanice nu sunt binevenite. Singura concesie pe care pe care sunt dispus să o fac este când spun că menghina poate fi lovită cu un ciocan de cauciuc sau unul de nailon.
[adinserter block=”3″]
Apoi, această menghină este fixată rigid de banc. De aceea trebuie să căutați o menghină care are niște găuri de prindere bine ancorate în baza uneltei. Dacă are două sau patru urechiușe fragile, atunci această menghină este de dus la gunoi înainte de a fi cumpărată. Acesta este un reper prin care puteți să recunoașteți un producător care vă întinde o capcană. O menghină cu punctele de ancorare rupte, indiferent cât de mare, nu se va mai putea fixa pe banc, devenind inutilă. Da, majoritatea au această construcție și majoritatea ajung imediat la fier vechi.
Al treilea punct slab este șurubul de strângere. O menghină corect construită are o protecție al mecanismului de strângere. Când strângi prea tare și depășeșți 80% din capacitatea menghinei, acest mecanism de strângere va scăpa și nu te va mai lăsa să strângi. Acest accesoriu constructiv nu este disponibil la menghinele de câteva sute de lei, dar este un element absolut esențial pentru o menghină de calitate. Majoritatea nu îl au, de aceea mai jos am să vă explic cum putem compensa pentru această lipsă cu șurubul de strângere făcut din oțel.
Care este menghina potrivită pentru nevoile mele?
Dacă am ales menghina în mod corect, după tip, apoi este și o menghină care are o construcție corectă, atunci ne putem uita la dimensiune. Deseori menghina ajunge să se rupă sau să se strâmbe pentru că este prea mică. Pentru un atelier meșteșugăresc vă recomand să achiziționați cea mai mare menghină posibilă. Sunt destul motive pentru această recomandare, dar cel mai important argument este faptul că vei lucra la proiecte variante și nu poți anticipa nevoile. Repet, veți putea avea o manghină pentru toată viața dacă investiți în ea și aveți grijă de ea.
[adinserter block=”3″]
Vă spuneam mai sus de găurile de prindere. Uneori, pentru a proteja picioruşele de prindere a menghinei pe banc sau pe stâlpul de menghină este bine să avem două menghine. Le vom amplasa în diferite părţi ale bancului şi să susţinem o piesă lungă sau grea la doua capete. Astfel, efectul de torsiune asupra menghinei pe care o avem în faţă este mai mic şi picioruşele de prindere ajung să supravieţuiască mulţi ani. Unele menghine sunt mai utile dacă pot prinde piese cu suprafeţe plane, iar altele sunt făcute pentru a prinde suprafeţe rotunde, precum ţevi.
Uneori sistemele de prindere sunt construite prin contactul direct al fălcilor cu piesa prinsă, iar alte sisteme au un material intermediar pentru a nu lăsa urme în locurile unde falca atinge piesa. Menghinele pentru ţevi vor arăta diferit faţă de o menghină universală, iar uneori prinderea se va face cu lanţ în loc să folosească două părţi solide. De aici recomandarea mea de a avea mai multe menghine, de mai multe tipuri, și maximizarea mărimii lor pe cât posibil.
Alege o menghină din fontă
O menghină de calitate este făcută din fontă. Motivul pentru care spun acest lucru este că fonta are o rigiditate mai mare decât a oţelului. Fonta este şi mai casantă decât oţelul de aceea am menţionat mai devreme importanţa lipsei loviturilor de ciocan. Marea confuzie a achiziţiei unei menghine, chiar şi în rândul profesioniştilor este alegerea dintre fontă şi oţel ca material constructiv. Acum vreau să vă explic de ce una şi nu alta. Falca staţionară şi găurile de prindere pe bancul de lucru, falca mobilă, şurubul cu mâner, trebuie dimensionate corect şi simetric.
[adinserter block=”3″]
Veriga slabă într-o menghină trebuie să fie şurubul pentru că este cel mai uşor de înlocuit. Dacă se sparge una din fălci sau urechile de la talpa de prindere, atunci menghina nu se mai poate utiliza. Şurubul este făcut în mod normal din oţel şi la designurile bune are o parte subţiată pentru a induce o spargere într-un anumit punct unde se poate repara uşor prin sudură. Fonta este un material rigid, rezistent la rugină şi atacuri chimice. Menghina din fontă nu vibrează şi nu face un zgomot prea mare când prelucrăm piesa prinsă în fălci.
Oţelul nu ştie să arunce vibraţiile rezultate în urma lovirii metalului prins, zgomotul este enervant, iar în timp îţi crează stress şi daune auditive. O menghină din oţel rugineşte mai repede şi mai profund decât una din fontă. Dilatarea şi contractare este mai mare la cele făcute din oţel, dar flexibilitatea oţelului sunt bine venite în unele domenii de utilizare. Indiferent dacă menghina este făcută din fontă sau din oţel, plăcuţele de pe fălcile ei pot fi făcute din orice, de exemplu lemn, cupru, oţel, aluminiu, policarbonat, PVC, dar nu din fontă.
Cumpără accesorii și pachet de mentenanță pentru menghină de calitate
Producătorii care iau în serios munca şi produsul lor, vor crea şi unele accesorii amovibile pentru menghină. Aceste este un alt fel de a departaja profesioniștii de impostori. Unele sunt incluse cu menghina, iar altele se vând separat. Menghinele de calitate sunt modulare, iar producătorul va furniza separat fiecare parte a menghinei pentru a putea să înlocuieşti doar bucata spartă sau îndoită. El va furniza şi vaseline groase pentru lubriefiere. De obicei. menghinele făcute pe vapor nu au sistem automat de lubrifiere.
[adinserter block=”3″]
Cele de calitate includ două camere de lubrifiere, iar când mişti şurubul înainte şi înapoi vaselina se mişcă dintr-o cameră în alta forţând vaselina prin părţile de contact. Pachetele de mentenanţă includ pungi de vaselină cu o anumită vâscozitate, piese de schimb pentru mâner, plăcuţe pentru fălci, garnitură pentru camera de lubrifiere, şuruburi pentru prinderea plăcuţelor în fălci, piston de ridicare, ax/stâlp de suport, etc. Șuruburile de prindere a fălcilor trebuie să fie întotdeauna confecționate din oțel, nu din fontă.
Vreau să închei prin a spune că menghina nu se prinde cu cuie îndoite în platul bancului de lucru. Este bine să folosim şuruburi şi o şaibă de nailon. Șaiba acţionează ca un distanţier interior între interiorul găurii picioruşelor de fontă a menghinei şi şurubul de oțel. Şurubul din oțel nu trebuie să vină în contact direct cu fonta pentru că poate induce fisuri. Întregul montaj este destul de rigid pentru că nailon-ul este un poimer rigid. Pe viitor, voi înlocui această propoziție cu un tutorial despre cum se montează o menghină pentru că este nevoie.