Cum se comunică cu firmele din construcții? În acest domeniu apar o grămadă de neînțelegeri și de tensiuni înainte, în timpul și după faza de construcție. Scriu acest articol pentru că vreau să vă ajut să aveți o colaborate mai ușoară cu meseriașii și cu firmele de construcții. Practic încerc să vă ajut să îi înțelegeți și să anticipați felul lor de gândire. La noi în țară, constructorii sunt văzuți ca ultimii oameni sau ca niște oameni care fac acest lucru pentru că nu au o alternativă. Dacă și tu gândești așa, atunci probabil că acest articol nu vă va ajuta prea mult.
[adinserter block=”3″]
Tu urmează să locuiești, să crești și să te dezvolți în clădirea pe care acești constructori o ridică. Dacă nu ai respect față de cei care îți construiesc viitorul, atunci acest lucru se simte și singurul joc pe care îl poți juca este cel financiar. Nu cred că trebuie să vă explic că dacă faci asta nu o să ajungi prea departe. Zidarul, rigipsarul sau instalatorul va încerca să negocieze un preț. Dacă încerci să mergi sub acest preț, atunci deja începe să cauți pe altcineva. Oamenii aceștia nu sunt doar niște vânzători. Ei sunt și produsul, dar și serviciul pe care îl contractezi.
Care sunt așteptările meșterilor sau a constructorilor?
Oamenii care ajung constructori sunt oameni care fac, nu care spun. În general, de aceea au ajuns constructori. Este nevoie de o comunicare într-un fel anume pentru ai face să înțeleagă ceva. Ei învața ceva mai mult prin intermediul vizual decât prin intermediul simțului auditiv. Pentru a te asigura că au înțeles ce este de făcut, va ajută enorm de mult un desen. Vor înțelege mai bine dacă le desenezi sau le pui lucrurile pe foaie. Constructorii nu sunt în capul tău și nu pot ghici la ce te gândești tu înainte de începerea construcției sau în timpul construcției.
[adinserter block=”3″]
Răzgândirile în faza de construcție este un mare NU. Constructorul își face un ritm și o imagine în cap în privința lucrărilor. Majoritatea sunt destul de orgolioși și nu acceptă să fie fâțîit de 3 ori pe zi cu prea multe idei. Pentru acele ”nevoi” aveți arhitectul. Meșterii și firmele de construcții se așteaptă la siguranță financiară și stabilitatea locului de muncă. E bine să nu faci promisiuni de care nu te poți ține. E bine să nu negociezi prea mult pentru că îți vor spune ce vrei să auzi, mai ales dacă au impresia că ești absurd.
Îți vor spune aceste lucruri până când pot sări la altă lucrarea, mai ales în cazul meșterilor buni. Acești oameni nu sunt cunoscuți pentru calitatea caracterului sau pentru integritatea de care dau dovadă. Ei sunt constructori de ceva timp și s-au adaptat condițiilor din piață. Nu ești primul lor client și ai fi surprins prin ce au trecut înainte să ajungă în locul în care au ajuns. Constructorul are un temperament impulsiv și o răbdare scurtă. Dacă ai impresia că are o răbdarea mult prea scurtă pentru a putea să colaborezi cu el, atunci caută în continuare.
Cum să plătești și să faci un constructor mulțumit de colaborare?
Muncitorii în construcții sunt de regulă oameni direcți și muncitori. De aceea au ales să facă această meserie, dar maturitatea lor emoțională nu este întotdeauna pe măsură. Nu încerca să păcălești contractual un constructor pentru că are o experiență pe care tu nu o ai și te va păcăli el pe tine mai rău. Faptul că îți pleacă de pe șantier când nu îi mai convine este un gest nobil. Este mai rău când începe să îți distrugă intenționat construcția fără să îți dai seama. Plata constructorului trebuie să vina la timp și fără discuții.
[adinserter block=”3″]
Dacă ai nemulțumiri încearcă să discuți deschis cu el pentru că va aprecia.Constructorii nu știu să negocieze ca un vânzător și nici nu vor. Abia pe la firmele mari de construcții poți să găsești oameni care se ocupă zilnic de negocieri și management de proiect. Dacă faci plata pe data de 15 a lunii și 15 pică într-o zi de duminică, atunci asigură-te că are banii vineri. Dacă șantierul este întârziat din orice altă vină decât a meseriașului, atunci asigură-te că este plătit în acel timp. Înspe mai multe ori, o să plătești la lucrare.
Aceștia vor încerca să termine lucrarea în cel mai scurt timp posibil și nu trebuie să îi întârzii. Altfel se vor vedea obligați să-ți mărească prețul inițial pentru că nu vor mai ieși la socoteli și aici încep certurile și nemulțumirile. Indiferent de sfaturile mele de mai sus, cel mai bună abordare este să stați jos la o masă și să discutați pe lung toate detaliile, termele de plată și condițiile de lucru, etc. La acest pas este foarte importantă comunicare și ajunsul la o concluzie. Apoi punerea acestei concluzii pe o foaie cu două exemplare.
Care sunt obligațiile beneficiarului în desfășurarea proiectului?
În mod normal ai avea un diriginte de șantier și un arhitect între tine și constructor. În realitate aceste lucruri sunt doar pe foaie. Uneori ai 2 oameni pentru întreaga construcție, iar arhitectul nu vede mai mult de doua ore construcția în total. Obligația ta este să te asiguri că ești fericit cu ce se construiește. Dacă nu stai cu ochii pe muncitori pentru că ești prea ocupat, atunci merită să angajezi un diriginte de șantier. În articolul 1n-cu3and – Cât costă și ce face un diriginte de șantier? am explicat ce face un diriginte de șantier.
[adinserter block=”3″]
Este destul de fustrant pentru un constructor să nu comunicați sau să spui că nu știi ce vrei, dar să vii să spui că nu a făcut bine. Toate aceste încercări se fac pe costul tău, iar un constructor experimentat o să te pună să plătești pentru timpul lui indiferent de rezultat. Beneficiarilor le place să dea vina pe constructor, iar aceștia sunt sătui de atitudini dinastea. Să nu te mire dacă reacția constructorului este abruptă și rigidă. Dacă nu îți faci timp o dată pe zi să treci pe la șantier să poți aproba lucrările care se fac, atunci încape loc de discuții.
Este destul de greu să faci acest lucru atunci când nu știi cum se construiește, dar trebuie să încerci să fii cât mai vigilent. Cred că obligația principală a beneficiarului este aceea de a nu lăsa lucrurile pe ultimul moment. O abordare treptată defalcată pe un plan și pe etape este una corectă și lipsită de surprize neplăcute. Dacă consideri că nu poți face acest lucru, atunci poți încerca varianța unei achiziții directe. Plătești mai mult și este mai greu să obții o locuință construită pe nevoile tale, dar măcar nu te mai expui la toate aceste încercări.
Care sunt obligațiile constructorului în desfășurarea proiectului?
Constructorul trebuie să prezinte un plan pe etape și să îl respecte. În condițiile în care nu respectă o etapă el trebuie tras la răspundere. Toate fondurile trebuie plătite pentru etapa prezentă, dar nici o altă etapă nu trebuie începută până etapa prezentă nu este complet terminată. Nu fiți îngăduitori cu firmele de constructori sau cu meseriașii care nu se țin de promisiuni. La începutul construcției se stabilește niște etape tocmai ca să nu existe discuții și neînțelegeri. De exemplu, dacă în această etapă montăm ferestrele, atunci vom face exact acel lucru.
[adinserter block=”3″]
Nu putem trece la termoizolarea fațadei pentru că firma care construiește nu are ferestrele sau pentru că nu are resursele umane necesare pentru așa ceva. Beneficiarul a plătit etapa de montaj a ferestrelor și până când această etapă nu este finalizată el NU trebuie să mai plătească nici măcar un leu. Comunicați această rigiditate de plată firmei de construcții sau meșterului. El va înțelege că nu mai are ce spune dacă întârzie execuția lucrărilor din vina lui. Există și o excepție. Dacă cumva nu se poate lucra din diverse motive care nu depind de el, atunci constructorul nu poate fi tras la răspundere pentru întârziere.
El va fi plătit cu tariful stabilit de comun acord și poate va fi rugat să facă altceva în acest timp. Timpul de așteptare nu este prea lung, poate de la câteva ore la câteva zile. Atunci se poate începe o altă etapă care nu împiedică procesul de construcție, dar care poate fi executată în acest timp de așteptare. Vă explicam mai sus exemplul cu ferestrele. În acel exemplu se poate trece la termoizolație, dar nu în jurul ferestrelor. Orice decizie care ne ajută să trecem peste obstacole este bună atât timp cât duce la ceva constructiv și corect.
Logistica de pe șantier și responsabilitatea
Mai sus am atins niște noțiuni care țin de responsabilitățile generale ale fiecăruia. Aș vrea să pun un pic accentul pe un subiect delicat. Lucrările de construcții nu se pot face fără materiale. Consider că materialul trebuie discutat cu arhitectul și mai puțin cu constructorul. Însă constructorul nu trebuie exclus total din discuții. Spun asta pentru că firmele și chiar persoanele fizice din domeniul construcțiilor sunt entități care se ocupă și de vânzarea materialelor de construcții.
[adinserter block=”3″]
Ei au un interes direct să vândă unele materiale de construcții care poate nu sunt neapărat în interesul tău. Trebuie să aveți mare grijă aici. Pe de altă parte, nu puteți cere unui constructor să lucreze cu un material pe care nu îl cunoaște sau pe care nu îl poate pune în operă. Această parte a comunicării între constructor și beneficiar este una importantă. Dacă sosești tu cu materialele pe șantier, ei tind să spună că nu sunt materiale bune. Dacă vin ei cu materialele, atunci apar probleme cu prețul lor care uneori este destul de umflat.
Aici ajută foarte mult dacă în faza de planificarea construcției este prezent și un reprezentant din partea firmei care urmează să construiască clădirea. De aceea în titlul articolului am menționat cuvântul comunicare. Atât timp cât se înțelege procesul de construcție și se etapizează în detaliu, totul va fi anticipat și discutat. Dacă discuția se temină cu “las’ că vedem noi”, atunci proiectul deja are o rețetă pentru fustrare, costuri nejustificare, întârzieri, amenințări și în cele din urmă, o construcție neterminată.