Pivnița sau beciul sunt niște spații construite pentru depozitate ori pentru anumite treburi gospodărești. În timp ce nu sunt spații locuibile, ele pot face parte din corpul principal al casei. Ambele sunt cumva îngropate în sol. Deși prin definiție sunt același lucru, discutăm despre două variante constructive. Una în care spațiul este accesat printr-un tunel din locuință, dar structura este total separată de casă și îl numim beci și alta unde pivnița este amplasară în demisolul ori subsolul casei. În acest articol voi explica ambele situații și voi sublinia niște caracteristici specifice.
[adinsertera block=”3″]
Printre avantajele acestor spații se numără faptul că temperatura este constantă, taxele la stat sunt mai reduse decât spațiul de locuit, există o oarecare distanță foarte convenabilă față de spațiul locativ, oferă intimitate și izolație fonică, sunt spații foarte sigure din unele puncte de vedere. În aceste spații se pot depozita alimente conservate, legume și fructe, vinuri, brânzeturi, cărbuni, lemne de foc, mobilă veche, scule și unelte, produse decorative pentru anumite ocazii, si multe altele. Tot în aceste spații se pot amenaja camere tehnice sau o spălătorie de haine.
Care este diferența între un beci și o pivniță?
Beciul este o structură subterană detașată de casă cu forme semicirculare sub formă de tunel. Beciul nu este încălzit, ilumiat natural sau cu vreo formă de încălzire. De regulă, tavanul structurii este construit sub formă de semicerc sau o formă asemănătoare. Beciul poate avea intrare din casă, dar de cele mai multe ori mai are o intrare separată sub formă de trapă. Beciul, ca orice altă structură subterană, are nevoie de minim două ieșiri. Beciul are un element special pe care pivnița nu îl are. Care orice spațiu subteran bine construit, beciul este un spațiu ventilat natural.
[adinsertera block=”3″]
Ventilația presupune două sau mai multe orificii adiacente, iar acestea crează un flux constant de aer care ventilează spațiul și controlează umiditatea. Pivinița este o structură subterană, parțial sau total sub o clădire locuibilă. Această structură are deseori ferestre ca un demisol, deci există o formă de iluminat natural. Un alt element pe care îl mai putem observa la pivnițe este ușa de acces, dimensiuni reduse. Ușa este utilizată pentru încărcarea lemnului sau a cărbunelui ce urmează a fi stocat pe perioada iernii. Unele pivnițe pot avea doar o trapă lângă peretele clădirii.
Uneori, mai ales la clădirile din piatră sau cărămidă, va avea o structură semicirculară, dar de regulă are pereți verticali și plafon orizontal. Legal vorbind, beciul, ca orice altă structură subterană, are nevoie de minim două ieșiri, dar În cazul pivniței, a doua ieșire poate fi prin interiorul casei. Temperatura nu este așa de constantă în interiorul pivniței, comparativ cu beciul, iar influențele termice asupra structurii încălzite poate fi simțită din cauza încălzirii clădirii, dar și din cauza ferestrei. La termoizolarea caselor, pivnița este deseori inclusă în spațiul izolat.
Din ce material se construiește beciul?
Tradițional vorbind s-au folosit tot felul de materiale de construcții. Cel mai accesibil a fost piatra și eu am să fac aceeași recomandare. Cărămida și betonul sunt materiale artificiale fără o rezistență prea sporită la umiditate. Deși există cărămizi ceramice sau betoane hidrotehnice, compatativ cu piatra acestea sunt enorm de scumpe. De regulă, se apelează la beton când se dorește o construcție rapidă, forme care sfidează gravitația sau deschideri foarte mari. Astfel de cereri găsim la cramele comerciale mari, adăporturi antiatomice sau alte structuri subterane mari.
[adinsertera block=”3″]
Pentru un beci lângă casă nu există material mai bun sau mai ieftin ca piatra. În articolul 10 pași pentru construcția și amenajarea unui beci am să vă ajut să construiți un beci din piatră. Pas cu pas vom trece prin fiecare etapă. Construcția cu piatră se face sub formă de arcadă. Arcada arată ca un semicerc și este constituite din bucăți de piatră foarte bine potrivite. Această piatră este blocată în loc cu ajutorul liantului. Este vorba de o zidărie de piatră pusă în operă cu ajutorul unui mortar de zidărie cu proprietăți de hidroizolare.
Mortarul este un liant pe bază de ciment și are cam același sensibilitate la umiditate. Pentru a depășii această provocare vom utiliza var în compoziția mortarului. Este important doar pe fața interioară a beciului, în interiorul peretelui este mai puțin afectat. Varul stins are proprietăți antibacteriene și antifungice. Acest tip de var are denumirea științifică de hidroxid de calciu. O să aveți nevoie de această denumire când comandați sacii pentru amestecul de mortar. Un sac de 20 de kg este destul de ieftin. Va costa cam cât un pachet de țigări sau mai puțin.
Intrări separate pentru accesarea spațiilor din beci
Desigur, am menționat mai devreme că de regulă, intrarea în beci se face prin intermediul unei trape. Alternativ putem considera intrarea din pivniță. Adică putem avea o pivniță la demisolul/subsolul clădirii, iar din această cameră să intrăm prin intermediul unui tunel în beci. Cu cât beciul este mai adânci și cu cât tunelul care le depărtează este mai lung, cu atât influențele anotimpurilor sunt mai mici și temperatura sau umiditatea este mai constantă. În articolul despre amenajarea beciului vom vedea că și orificiile de ventilație sunt relevant la acest argument.
[adinsertera block=”3″]
Orificiile de ventilație a spațiului pot fi amplasate chiar în uși, dar cel mai recomandat este să le amplasați separat, cu un mecanism de reglaj pentru reglaj. Aceste orificii pot fi niște tuburi din metal, PVC sau beton, dar recomandarea mea este să utilizați tuburi de ceramică sau fier ductil. Astfel de produse se utilizează la rețelele municipale de canalizare și au un preț destul de ridicat, însă sunt produse foarte rezistent în timp și ideale pentru aceste aplicații. Amplasarea tuburilor și a orificiilor se fac în funcție de geometria baciului, care are deseori forma unui tunel.
La un capăt al tunelului vom avea o intrare, de regulă cu trepte, iar la celălalt capăt un acces sub formă de scară într-un cămin vertical. O precizare importantă este că orificiile TREBUIE SĂ COMUNICE CU EXTERIORUL. Nu cumva să utilizăm unul din orificii pentru a ventila aerul din beci în locuință sau alt spațiu închis. Complexul de bacterii și spori de ciuperci dezvoltat în beci nu trebuie să ajungă în spațiul de locuit. De aceea am recomandat să aveți orificii de ventilație separat pentru ventilație, mai ales dacă tunelul de acces cu trepte este conectat direct cu casa.