Cred că pentru majoritatea, începerea unui șantier de construcție a viitoarei case, începe cu un vis. Aceste vise urmează a se concretiza în niște idei, mai mult sau mai mai puțin coerente. Apoi, după o confruntare între idei, apar planurile. Vreau să vă vorbesc despre realizarea acestor planuri și despre practicalitatea lor. Vom privi lucrurile cu ochi noi, din două direcții. Prima va fi din partea constructorului, iar a doua va fi din partea clientului, pe care îl vom considera și beneficiar. Iar scopul acestui articol este acela de a ne întâlni undeva la mijloc.
[adinserter block=”3″]
După așternerea planului de proiect pe hârtie, se va trece la materializarea proiectului propriu zis, adică începem șantierul. Acesta este pasul de la “aș vrea să fac” la “ încep să fac” și este un pas mare. Pentru că șantierul este un mediu improvizat, neamenajat, gălăgios și murdar, nu toată lumea poate suporta mizeria ce definește șantierul sau construcția unei case. Mai ales când vorbim despre un întreg proiectul, de la fundație până la finalizarea lui. Un alt scop al acestui articol este să vă ajut să vă identificați poziția în acest interval de posibilități.
Angajarea unei firme de construcții
Soluția asta este un pol extrem pentru români, unde apari cu o sumă de bani la ușa unei firme de construcții și ceri să ți se construiască o casă, după cerințe și după buget. Practic, îi angajezi pentru o casă la cheie, ocupându-se și de teren, utilități, autorizații și de toate dificultățile sau hopurile peste care trebuie trecut. Sunt firme care fac acest lucru, doart că este foarte greu să le găsești, mai ales în vremuri în care toată lumea vrea să prindă o lucrare. Explic acest proces un pic mai jos, fiind foarte greu să verificați dacă lucrările din portofoliu sunt corect construite sau a lor.
[adinserter block=”3″]
De regulă, o firmă cu istoric și capital, va contracta lucrări mari și foarte profitabile. Apoi, cu cât proiectul este mai mare și mai complex, cu atât crește nevoia de subcontractare a unor părți din șantier, de la curățenie și transportul materialelor de construcție, până la partea legală, securitatea șantierului sau anumite meserii specializate. Aprope toți marii constructori fac asta, indiferent cât de mare pare brandul și echipa lor. Însă această segmentare a responsabilităților este susținută financiar de către firma principală și de asiguratorul lor.
Firmele mari de construcții mai au și depozite de materiale de construcții, utilaje în plus și pot cumpăra materiale și elemente constructive la un preț mai mic decât cele din magazinele de bricolaj. În realitatea, rareori o să simțiți aceast avabntaj în preț, dar măcar nu o să fiți puși în situația în care trebuie să cumpărați mai mult material decât este nevoie sau în situația de a nu avea acces la ele. Același lucrul în pot spune despre utilajele pe care altfel ar fi trebuit să le închiriați într-o perioadă în care toată lumea construiește.
Cum câștigă o firmă de construcții?
Firmele de construcții au obiective bine definite, iar dacă nu este o firmă nouă, aceste obiective sunt puse foarte bine la punct. Ei doresc clienți care au toți banii pentru proiect, de un proiect cât mai clar și mai concret, dar și de unul în care pot face majoritatea lucrărilor sau intermedierilor. În traducere, nu își doresc să aștepte după alții sau să depindă de lucrările făcute de alte firme, după un program pe care nu îl pot controla și la o calitate diferită de la lor. Primul câștig vine din materialele de construcții.
[adinserter block=”3″]
Prețul materialelor de construcție pe care le vor utiliza la proiect, este format din cost și profit. În regie proprie, costul materialelor este mic dacă utilizăm un material predominant, precum cărămidă ceramică, cărămidă BCA sau bolțari de beton. O firmă de construcții are mai multe proiecte, pot comasa comenzi și livrări, iar proiectul poate fi mai variat cu costuri reduse la materialele de construcții. Al doilea câștig vine din servicii, închirieri și intermedierea proiectului de construcții, cu tot ce înseamnă asta din punct de vedere legal. Partea asta poate fi variată, dar cu cât intră mai mult sub umbrela lor, cu atât mai bine.
Următorul aspect pe care o firmă de construcții îl are în vedere, va ține de gunoi și curățenie. Sunt o grămadă de bani și de activitate în acțiunile de curățare a terenurilor, a șantierelor, a construcțiilor noi terminate și din lucrările de întreținere pentru anumite clădiri și instalații construite de firmă. Majoritatea firmelor de construcții nu oferta servicii complete de construcții, dar dacă ar face asta, ar completa felul în care o firmă de construcții câștigă bani comercializând produse și servicii. În continuare, voi trece la beneficiar și felul în care vede el situația, de la început și până la recepția clădirii.
Ce vrea un beneficiar, de la proiectul lui de casă?
În ochii beneficiarului, pe lângă faptul că finanțarea unui șantier de construcții înseamnă o decizie importantă, există ideea de risc. Ne vom concentra pe risc pentru că el se află la mijlocul interacțiunii dintre beneficiar și constructor. Din perspectiva beneficiarului, apar două îndoieli cu privire la constructor. Prima îndoială vine în contextul competențelor și a calității. A doua îndoială are legătură cu intențiile, abandonul și termenul de execuții lungit și sacadat. Le vom lua pe rând și voi explica și unele soluții pe care le poate adopta o firmă de construcții.
[adinserter block=”3″]
Prima îndoială poate fi adresată pentru ambele părți printr-un portofoliu, un sediu de firmă cu curte și utilaje, dar și printr-o echipă inginer-arhitect care să discute obiectiv cu potențialul client. La asta se poate adăuga niște vizite la proiectele deja terminate, pentru a arăta că nu sunt proiectele altcuiva sau niște portofolii alcătuite cu poze de pe internet. Este foarte greu să găsiți clienți care știu la ce să se uite atunci când văd un șantier deja existent sau un portofoliu, dar este un argument foarte convingător pentru cei care cer și apreciază asta. Eu unul, mă uit și la angajați, condiții de muncă, etc.
A doua îndoială are legătură cu intențiile. Faptul că o firmă promite că o să construiască o casă, cu sau fără avans sau contract, rămâne fără valoare. O firmă care nu își respectă promisiunile, te pune într-o situație foarte dificilă, iar beneficiarii segmentează inutil proiectul pentru a se asigură că nu sunt păcăliți. O soluție contractuală cu mai puține riscuri o are programul de construcții. Acest program explică fiecare etapă consecutivă și tratează un proiect întreg ca niște pași separați. Dacă se întârzie, dacă apar probleme de calitate sau pasul este incomplet, beneficiarul va vedea imediat cu cine lucrează.