Calculul pantei de scurgere la tuburile de canalizare sunt noțiuni relativ simple, după cum putem vedea în continuare. Însă, dificultățile apar atunci când nu avem doar un simplu tub lung între două puncte. Vom vedea cum trebuie să curgă apa gri prin tuburi și de ce trebuie să se miște într-un mod anume. Apa gri conține solide de la vasul de WC, dar și anumite fibre, chimicale, resturi de piele și bineînțeles, păr. Toate aceste elemente solide îngreunează trecerea apei cu tot cu solidele în sine, prin rețeaua de canalizare.
Vă mai spuneam cu altă ocazie, că tuburile de canalizare trebuie să fie orizontale și verticale, iar că cele orizontale au panta despre care discutăm aici. Însă, vom mai vedea în continuare că trecerea de la vertical la orizontal, dar și de la orizontal la orizontal, va prezenta unele provocări și că vor apărea niște tuburi la 67, 89 sau 45 de grade. Când ne abatem de la aceste reguli, vom ajunge la situația în care solidele vor rămâne blocate pe traseu, au loc refulările și nevoia de desfundare a canalizării. Bineînțeles, cu veșnicile neplăceri mirositoare.
Cum determinăm panta de scurgere a sistemului de canalizare?
Panta de scurgere se referă la înclinația potrivită a tuburilor orizontale, pentru a permite apei să colecteze solidele și să le transporte. Dacă panta este prea abruptă, apa va curge repede, iar solidele vor rămâne în loc. Solidele rămase în loc se vor usca, iar apoi vor persista pe tub, nu se vor dezlipi la următoarea trecere a apei. Ca să evităm congestionarea tubului, avem nevoie de panta corectă pentru fiecare tip de diametru. În instalațiile rezidențiale, unde nu avem chimicale speciale, pilitură de fier, fel de fel de filtre, etc., vom utiliza 3 tipuri de tuburi de PVC și PP.
Pornim de la chiuvetă și WC și ajungem la căminul de vizitare, despre care am scris când am explicat de ce ar trebui să instalezi un cămin cu vizitare, pentru canalizare. La o chiuvetă vom utiliza tuburi de 32, 40 sau 50 mm, deși eu vă recomandă să utilizați întotdeauna tuburi de la 50 mm în sus. La toate scurgerile ocazionale vom utiliza tuburi de 50 mm. Uneori, aceste scurgeri de 50 mm, se vor devia direct în tuburi de 110 mm sau de 75 mm și apoi în cel de 110 mm. Într-un articol viitor voi explica felul în care vom calcula capacitatea tuburilor de canalizare.
Ca regulă generală, pe care o puteți numi regula 1-2-3, panta de 3%, adică o pantă maximă, este pentru tuburile de la 0 mm, până la 99 mm. În realitate o să vedeți că aveți produse disponibile la 32 mm, 40 mm, 50 mm și 75 mm. Ca astea sunt în intervalul 0-99 mm. Apoi, începând cu 100 mm, avem dimensiunile 110 mm, 125 mm și 160 mm și ne oprim la 199 mm. Acestea vor avea panta de 2%. Tubul de 110 mm este poate cel mai utilizat tip de tub dintre toate, după numărul de metri din instalație. Apoi urmează cele mai groase, care vor avea o pantă de 1% și care sunt utilizate la proiecte mai mari.
De ce tuburile trebuie să fie verticale sau orizontale și nu altfel?
Un tub vertical de canalizare este un tub care curge perpendicular pe sol, adică nu avem deloc înclinație, el făcând un unghi de 90 de grade cu orizontul imaginar. Acest tub preia apa gri de la orizontalele de pe etaje, și le duce la ultimul nivel din instalație. Ideea din spatele sistemului de canalizare, suna ca una de trafic. Traficul de pe tubul de canalizare, sau solidele, nu trebuie să staționeze. Prin panta lor, cele orizontale poartă solidele până în vertical, iar apoi, verticalul le aruncă în gol până în orizontala de mai jos. Apoi ciclul continuă până ajunge în fosă sau în canalizarea stradală.
Cel mai des întâlnim probleme la trecerea dintr-un tub în altul. În imaginea de mai jos, putem observa că până ajungem dintr-un tub în altul, avem o pantă foarte abruptă de coborâre, cam 67 de grade. În plus, panta este și foarte scurtă până ajungem în următorul segment de tub. Spuneam că tuburile trebuie să fie doar orizontale, cu panta potrivită de 1, 2 sau 3% înclimație sau perfect verticale, însă vom avea și aceste porțiuni de trecere dintr-un tub în altul, pe care le considerăm excepție de la regulă. Cu precizarea că vor fi abrupte și foarte scurte.
În imaginea din subpunctul trecut, observăm că o bucată de tub de aproximativ 400 mm, a fost utilizată pentru a ajunge în tubul superior de același diametru, dar fiind de 400 mm, el a fost instalat în panta corectă, ca și cum ar fi fost oricare altă porțiune de tub orizontal. Fără panta potrivită, chiar și tuburile scurte pot crea probleme pe rețeaua de canalizare.
comments title